Reizen en vakantie in Kosovo

Kosovo: een introductie

Een vakantie in Kosovo beleef je in de jongste aanwinst van Europa, een Balkan-land van bergen en groene vlaktes dat pas in 2008 onafhankelijk werd en nog steeds niet door iedereen als zodanig wordt erkend. Kosovo was vroeger onderdeel van het Ottomaanse Rijk en later een autonome republiek van Servië, totdat het na bittere gevechten en een interventie door de NAVO op eigen benen kon staan. Kosovo is sindsdien een kleine en robuuste enclave en een historisch kruispunt van liefst zes verschillende culturen. Onder anderen Albanezen, Serviërs, Bosniërs en Turken maken deel uit van de bevolking.

Ze hebben allemaal hun eigen manier van leven, maar ze delen hun trots op hun nieuwe land en staan te popelen om buitenstaanders te verwelkomen in hun ontluikende natie. Kosovo heeft weliswaar geen kust en stranden, maar genoeg monumenten, bezienswaardigheden, middeleeuwse kloosters en elegante moskeeën die een vakantie in het land de moeite waard maken. De hoofdstad Pristina is een levendige en vriendelijke stad met haar charmante oude wijk, parken, moskeeën en sfeervolle cafés. De ‘culturele hoofdstad’ is Prizren, door velen gezien als de mooiste stad van Kosovo door de geplaveide straatjes, oude muren, Ottomaanse moskeeën en orthodoxe kerken.

Buiten de steden vind je pittoreske dorpjes, watervallen, spectaculaire kloven, heldere meren en vijftig bergtoppen boven de 2000 meter. Kosovo heeft meer in petto dan menigeen denkt, zeker als je een vakantie niet teveel laat overschaduwen door de krantenkoppen van de recente verschrikkingen die misschien nog in je geheugen staan gegrift. Kosovo is een jong land waarvan de overwegend jeugdige bevolking het symbool is van een nieuw begin, een steeds minder onwaarschijnlijke reisbestemming zonder massatoerisme en Kosovaren die hun soevereine staat maar al te graag voor toeristen willen ontginnen.

KosovoKosovo in een notendop

– Oppervlakte: 10.887 vierkante kilometer (een kwart van Nederland);
– Inwoneraantal: 1.883.018 (2016);
– Bevolkingsdichtheid: 173 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Pristina;
– Talen: Albanees (officieel), Servisch (officieel), Bosnisch, Turks;
– Munteenheid: Euro (EUR);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 9600 (2016).

Informatie over visum Kosovo

Reizen en vakantie in Kosovo
Kathedraal in Pristina

Staatsburgers uit Nederland en België hebben geen visum nodig voor een vakantie in Kosovo. Wel dien je een paspoort te hebben dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is. Ook kun je naar Kosovo reizen met een identiteitskaart waarin een chip zit verwerkt. Bij aankomst in het land krijg je een stempel waarmee je maximaal 90 dagen in Kosovo kunt verblijven. Voor een langer verblijf of een werkvergunning kun je terecht bij de Ambassade van Kosovo in Den Haag.

Kosovo wordt (nog) niet door alle landen erkend als onafhankelijke staat. Onder meer buurland Servië erkent Kosovo niet als zelfstandige staat, maar ziet het als een provincie van Servië. Als je vanuit Kosovo naar Servië reist, kun je problemen krijgen bij de grenscontroles. Je kunt wel vanuit Kosovo via een derde land naar Servië. Omgekeerd kun je wel vanuit Servië naar Kosovo.

Wat te doen en te zien in Kosovo: 10 tips!

Kosovo wordt steeds meer ontdekt door reizigers, en heeft dan ook genoeg te bieden voor een vakantie. Je vindt er eeuwenoude moskeeën, kloosters en forten, prachtige natuurwonderen, en monumenten van na de onafhankelijkheid. Lees hier alle tips wat te doen in Kosovo

Overnachten in Kosovo

Kosovo is een jong land, dat pas in 2008 onafhankelijk werd. Aanvankelijk waren er nog beperkte mogelijkheden om te overnachten, maar in de loop der jaren zijn er steeds meer hotels geopend die inspelen op het groeiende toerisme. Lees hier meer over overnachten in Kosovo

Reizen naar Kosovo

Er gaan geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland, maar met één overstap kun je wel naar de hoofdstad Pristina vliegen. Verder kun je met de trein, de bus of met je eigen auto naar Kosovo reizen. Lees hier alle tips over reizen naar Kosovo

Communicatie in Kosovo

Internationaal toegangsnummer: +381.
Alarmnummer ambulance: 94.
Alarmnummer politie: 92.
Alarmnummer brandweer: 93.

Tijdsverschil met Kosovo

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Kosovo. Nederland en Kosovo kennen allebei een zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober.

Elektriciteit in Kosovo

De elektriciteit in Kosovo is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt Europese stopcontacten die geschikt zijn voor Nederlandse stekkers met twee ronde pinnen, dus een wereldstekker is niet nodig. Stroomuitval en stroomstoringen kunnen soms voorkomen.

Voor het laatst bijgewerkt op 21 februari 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen en vakantie in Kosovo, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto depositphotos.com/milosk50.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam