KosovoReizen en vakantie in Kosovo

Kerngegevens

– Oppervlakte: 10.887 vierkante kilometer (een kwart van Nederland);
– Inwoneraantal: 1.847.708 (2013);
– Bevolkingsdichtheid: 170 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Pristina;
– Talen: Albanees (officieel), Servisch (officieel), Bosnisch, Turks;
– Munteenheid: Euro (EUR);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 7400 (2012).

Informatie over visum Kosovo

Reizen en vakantie in Kosovo

Kathedraal in Pristina

Staatsburgers uit Nederland en België hebben geen visum nodig voor een vakantie in Kosovo. Wel dien je een paspoort te hebben dat nog minstens 6 maanden geldig is. Bij aankomst in het land krijg je een stempel waarmee je maximaal 90 dagen in Kosovo kunt verblijven. Voor een langer verblijf of een werkvergunning kun je terecht bij de Ambassade van Kosovo in Den Haag.

Kosovo wordt (nog) niet door alle landen erkend als onafhankelijke staat. Onder meer buurland Servië erkent Kosovo niet als zelfstandige staat, maar ziet het als een provincie van Servië. Als je vanuit Kosovo naar Servië reist, kun je problemen krijgen bij de grenscontroles. Je kunt wel vanuit Kosovo via een derde land naar Servië. Omgekeerd kun je wel vanuit Servië naar Kosovo.

 

Communicatie in Kosovo

Internationaal toegangsnummer: +381.
Alarmnummer ambulance: 94.
Alarmnummer politie: 92.
Alarmnummer brandweer: 93.

Tijdsverschil met Kosovo

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Kosovo. Nederland en Kosovo kennen allebei een zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober.

Elektriciteit in Kosovo

De elektriciteit in Kosovo is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt Europese stopcontacten die geschikt zijn voor Nederlandse stekkers met twee ronde pinnen, dus een wereldstekker is niet nodig. Stroomuitval en stroomstoringen kunnen soms voorkomen.

Foto depositphotos.com/milosk50.
Share Button