Tips over reizen naar Kosovo

Vliegen naar Kosovo

Kovoso heeft één internationale luchthaven bij de hoofdstad Pristina. Vanuit Nederland kun je niet rechtstreeks naar Kosovo vliegen, maar het land is wel makkelijk te bereiken met een tussenstop. Zo kun je overstappen in de Sloveense hoofdstad Ljubljana. De totale reistijd vanaf Amsterdam Schiphol is dan ruim 4 uur.

Je kunt ook overstappen in Wenen en München om naar Kosovo te vliegen. Austrian Airlines vliegt één of twee per dag van Wenen naar Pristina, een vlucht van 1 uur en 40 minuten. De Sloveense luchtvaartmaatschappij Adria Airways en low budget maatschappij Eurowings vliegen een paar keer per week van München naar Pristina, een vlucht van 1 uur en 45 minuten.

Luchthaven van Pristina

Alle internationale vluchten komen aan op Prishtina International Airport “Adem Jashari” (PRN), de belangrijkste en grootste luchthaven van Kosovo. Het is vernoemd naar Adem Jashari (1955-1998), een van de oprichters van het bevrijdingsleger dat streed voor de onafhankelijkheid van Kosovo. Vanaf de luchthaven gaan vluchten naar talloze bestemmingen in Europa. Het vliegveld ligt ongeveer 15 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad.

De luchthaven van Pristina beschikt over een bank, geldautomaten, een medische kliniek, een taxfreeshop, restaurants en koffietentjes. In de aankomsthal zijn kantoren van autoverhuurbedrijven. Buiten de terminal is een taxistandplaats waar je 24 uur per dag een taxi kunt nemen naar Pristina. Website van de luchthaven: www.airportpristina.com

Reizen met de bus naar Kosovo

Busmaatschappij Barileva Turist uit Kosovo verzorgt internationale busdiensten vanuit verschillende steden in Duitsland, waaronder Dortmund, Düsseldorf, Essen en Keulen. Vanuit Duitsland passeer je Oostenrijk, Hongarije en Servië. Vanuit Dortmund is het een busreis van zo’n 33 uur. Voor boekingen en de dienstregeling: www.barilevaturist.com

Reizen met de trein naar Kosovo

Je kunt vanuit Macedonië met de trein naar Kosovo reizen. Er gaat één trein per dag en de treinreis duurt ongeveer 3 uur. De verbinding wordt verzorgd door Macedonian Railways, de nationale spoorwegmaatschappij van Macedonië. Voor meer informatie en de dienstregeling: www.mzi.mk

In het verleden reed er ook een trein van Servië naar Kosovo, totdat in 1999 de strijd losbarstte over de onafhankelijkheid van Kosovo. Begin 2017 begon een nieuwe treinverbinding vanuit de Servische stad Kraljevo naar Mitrovicë, een plaats in het noorden van Kosovo waar veel Serviërs wonen. Het leidde bijna tot een nieuw conflict nadat de Kosovaarse regering aanvankelijk verbood dat deze internationale trein de grens mocht oversteken.

Het is niet duidelijk of de treinverbinding alsnog is genormaliseerd, dus check dit ter plaatse. De treinreis duurt 3½ uur en wordt verzorgd door de Servische spoorwegen: www.srbvoz.rs

Reizen met de auto naar Kosovo

Je kunt vanuit Nederland met de auto naar Kosovo rijden. De afstand naar de hoofdstad Pristina is 2300 kilometer, waar je een paar dagen over doet. De snelste route is via Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Servië en Macedonië.

Kosovo heeft grensovergangen met Macedonië, Servië, Albanië en Montenegro. De drukste grensovergang is bij de Servische plaats Merdare. In de zomer kan de wachttijd hier tot enkele uren oplopen. Als je in Servië een auto huurt, is het vaak niet toegestaan hiermee naar Kosovo te reizen.

Als je vanuit Kosovo met de auto weer naar Servië wilt rijden, kan dit problemen opleveren. Servië heeft de onafhankelijkheid van Kosovo niet geaccepteerd en beschouwt het land nog steeds als een ‘provincie’. Bij de Servische grens is de kans aanwezig dat de grenspolitie je vertelt dat je ‘illegaal’ het land bent binnengekomen. Je kunt dan beter via Macedonië naar Servië rijden.

Om te kunnen autorijden in Kosovo dien je in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs en een kentekenbewijs waaruit blijkt dat je de eigenaar bent. De groene kaart is voor buitenlandse voertuigen in Kosovo is niet geldig, dus je dient bij de grens een extra autoverzekering af te sluiten (de border motor liability insurance). Deze verzekering is te koop bij alle 12 grensovergangen. Kijk voor meer informatie op de website van het Kosovo Insurance Bureau: www.bks-ks.org

De autowegen in Kosovo zijn in een groot deel van het land van slechte kwaliteit, vooral buiten de steden, in bergachtige streken en na slecht weer. Probeer het autorijden in het donker en in de nacht te vermijden. De maximumsnelheid op de snelwegen is 130 kilometer per uur, op de hoofdwegen 80 kilometer per uur en in de bebouwde kom 50 kilometer per uur. Kosovo is een moslimland, dus het is ten sterkste af te raden met alcohol achter het stuur te zitten. Er zijn geen tolwegen in Kosovo.

Voor het laatst bijgewerkt op 18 oktober 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Kosovo, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Flickr.com/Rain Rannu; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

1 reactie

  • Paar dagen? Echte Albanezen doen dat binnen 24uur ;), maar verder klopt alle info. Ik ben zelf kosovaar en ga elke zomer naar Kosovo, maar een tip is: Doe je lichten uit! de politie is niet echt bepaal deerlijk en stoppen vaak auto’s met buitenlandse kentekens om geld af te troffelen!