Overnachten in Kosovo

Kosovo is een jong land, dat pas in 2008 onafhankelijk werd. Aanvankelijk waren er nog beperkte mogelijkheden om te overnachten, maar in de loop der jaren zijn er steeds meer hotels geopend die inspelen op het groeiende toerisme. In 2017 waren er volgens de overheid in heel Kosovo zo’n 130 hotels en motels. De meeste accommodatie bevindt zich in de hoofdstad Pristina en in de steden Prizren, Gjakova en Ferizaj.

Hotels in Kosovo worden geclassificeerd volgens een sterrensysteem, van 1 ster (eenvoudig) tot luxe (5 sterren). In de grote steden vind je 4- en 5-sterrenhotels, maar de dienstverlening en de voorzieningen zijn nog niet op gelijk niveau met luxe hotels elders in de wereld. De 4- en 5-sterrenhotels zijn ook aan de dure kant, aangezien zij zich richten op zakenlieden en ontwikkelingswerkers en zo een hogere prijs kunnen vragen. Buiten het hoogseizoen (de zomermaanden) bieden hotels vaak een korting aan op de kamerprijs.

In kleinere steden en dorpen is de keus beperkt tot middenklasse en budget hotels. Motels vind je vooral langs de hoofdwegen en in de buitenwijken van steden. Sommige motels in Kosovo zien er wel wat vunzig uit en hebben een dubieuze reputatie (ze verhuren bijvoorbeeld een kamer per uur, dus dan weet je al genoeg….).

Je kunt ook overnachten in guesthouses en bed & breakfasts, ook staat deze accommodatie formeel niet zo bekend. In plaatsen zonder hotel zijn vaak particuliere huiseigenaren die buitenlandse gasten tegen betaling een slaapplaats en maaltijd aanbieden. Je slaapt dan eigenlijk bij een Kosovaarse familie thuis. Je kunt ter plekke informeren bij een toeristenbureau, een reisorganisatie of een tour operator of er particulieren zijn die accommodatie aanbieden. Ook Airbnb is wijdverbreid in Kosovo, er zijn inmiddels vele adressen te vinden op het verhuurplatform waar je voor enkele tientjes kunt overnachten.

In Pristina en Prizren kun je goedkoop overnachten in een hostel. Je hebt al een bed in een slaapzaal vanaf € 10 per nacht. Kosovo heeft nog weinig officiële campings waar je terecht kunt. De Rugova vallei en de Dragash bergen hebben enkele kampeerterreinen waar vooral wandelaars gebruik van maken.

Beste en bijzondere hotels in Kosovo

Kosovo heeft enkele bijzondere hotels die eruit springen, bijvoorbeeld vanwege de geschiedenis, het karakter, de locatie of de kwaliteit van de hotelkamers en de voorzieningen. Hier hebben we enkele hotels voor je uitgelicht.

Emerald Hotel, Pristina

Het modern uitziende Emerald Hotel is het eerste 5-sterrenhotel in de hoofdstad Pristina, dat in 2011 uitgebreid is gerenoveerd. Met verschillende conferentiezalen en vergaderzalen en een business centrum richt het zich vooral op zakenreizigers. Het Emerald Hotel heeft 72 kamers die zijn voorzien van gratis wifi en een minibar. Het is het enige hotel in Kosovo met twee zwembaden, waarvan het buitenbad half zo groot is als een olympisch zwembad. Er zijn drie restaurants. Op de 5e etage is het Top Restaurant, waar je een panoramisch uitzicht hebt over Pristina. Het Emerald Hotel ligt wel ver buiten het centrum van de stad, dat is 15 minuten rijden. Website: www.emeraldhotel.info

Voor het laatst bijgewerkt op 16 oktober 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Kosovo, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © The Emerald Hotel; Flickr.com/G Travels.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam