Booking Kroatië

Oude spoorlijn in Istrië nu voor fietsers en wandelaars

De spoorlijn ‘Parenzana’, die de Istrische kustplaats Poreč vroeger verbond met Triëste in Italië, is na bijna 80 jaar weer te bereizen. Het is nu mogelijk dit traject in Kroatië met de fiets of te voet af te leggen.

Parenzana was ooit een 123 kilometer lang smalspoor dat al werd geopend in 1902. De kleine trein pufte elke dag door het heuvelachtige landschap, en vervoerde passagiers, fruit, groente, zout uit het Sloveense Piran en natuurlijk olijfolie en wijn uit Istrië. De spoorweg werd in 1935 alweer gesloten.

Bij de honderdste verjaardag ontstonden de eerste concrete plannen om Parenzana nieuw leven in te blazen. Vanwege de indrukwekkende schoonheid van het tracé, lag de nadruk op het potentieel voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. De 11 bruggen en 8 tunnels op de route werden gerenoveerd, de overwoekerde gedeeltes vrij gemaakt en het pad werd letterlijk geëffend voor de actieve Istrië bezoeker.

Het traject leidt door het prachtige heuvellandschap van Istrië, met het grote voordeel dat hoogteverschillen dankzij de bruggen en tunnels beperkt zijn want het treintje kon vroeger ook niet te veel stijgen of dalen. Het traject gaat dwars door de prachtige natuur met de vele wijngaarden en olijfvelden en langs plekken die met de auto niet bereikbaar zijn. Zo biedt de voormalige spoorlijn niet alleen een sportieve uitdaging maar ook de meest prachtige vergezichten van Istrië.

Op www.parenzana.com staat uitgebreide informatie over de route, inclusief bike- én boutiquehotels, wijnproducenten en bezienswaardigheden langs de route. Ook is het noordelijke deel van de route te downloaden op GPS. Meer over de geschiedenis van Parenzana en informatie over de restauratie is te vinden op www.parenzana.net.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

1 reactie

  • hallo,

    het lijkt ons enorm leuk om deze route te fietsen en dan na Poreč verder istrie rond te trekken.
    weet iemand misschien of er een mogelijkheid is om je auto ergens veilig is te parkeren aan het begin van de route, ( aan de sloveense grens) ?

    met vriendelijke groet
    Janet & Michel