Booking Kroatië

Oude spoorlijn in Istrië nu voor fietsers en wandelaars

Istrië spoorlijnDe spoorlijn Parenzana, die de Istrische kustplaats Poreč vroeger verbond met Triëste in Italië, is na bijna 80 jaar weer te bereizen. Het is nu mogelijk dit traject in Kroatië met de fiets of te voet af te leggen.

Parenzana was ooit een 123 kilometer lang smalspoor dat al werd geopend in 1902. De kleine trein pufte elke dag door het heuvelachtige landschap, en vervoerde passagiers, fruit, groente, zout uit het Sloveense Piran en natuurlijk olijfolie en wijn uit Istrië. De spoorweg werd in 1935 alweer gesloten.

Bij de honderdste verjaardag ontstonden de eerste concrete plannen om Parenzana nieuw leven in te blazen. Vanwege de indrukwekkende schoonheid van het tracé, lag de nadruk op het potentieel voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. De elf bruggen en acht tunnels op de route werden gerenoveerd, de overwoekerde gedeeltes vrij gemaakt en het pad werd letterlijk geëffend voor de actieve Istrië bezoeker.

Langs wijngaarden en olijfbomen

Het traject leidt door het prachtige heuvellandschap van Istrië, met het grote voordeel dat hoogteverschillen dankzij de bruggen en tunnels beperkt zijn want het treintje kon vroeger ook niet te veel stijgen of dalen. Het traject gaat dwars door de prachtige natuur met de vele wijngaarden en olijfbomen en langs plekken die met de auto niet bereikbaar zijn. Zo biedt de voormalige spoorlijn niet alleen een sportieve uitdaging maar ook de meest prachtige vergezichten van Istrië.

Meer informatie over de geschiedenis, de route, attracties en bezienswaardigheden over de oude spoorlijn Parenzana is te vinden op www.parenzana.net.

Wil je op de fiets meer van Kroatië ontdekken?
Bekijk hier de fietsvakanties in Kroatië bij SNP Natuurreizen

Lees hieronder verder voor meer reisinspiratie voor een vakantie in Istrië, Kroatië:

Wat te zien en te doen in Rovinj: 8 tips!

Rovinj is een prachtige stad op het schiereiland Istrië die je niet mag missen tijdens je vakantie in Kroatië. Dit mediterrane juweel wordt aan drie kanten begrensd door de Adriatische Zee en is een plek waar je makkelijk verliefd op kunt worden. Lees hier 8 tips wat je kunt zien en doen in Rovinj

Tips voor een vakantie in Pula

Een vakantie in Pula beleef je in de grootste stad op het groene schiereiland Istrië. De havenstad vormt een spectaculaire toegangspoort tot het verleidelijke, kristalheldere water van de Adriatische Zee. Gelegen op het zuidelijkste puntje van het schiereiland beschikt Pula over een rijk en gevarieerd cultureel erfgoed. Lees meer over een vakantie in Pula

Voor het laatst bijgewerkt op 1 juli 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de oude spoorlijn Parenzana in Istrië, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

1 reactie

  • hallo,

    het lijkt ons enorm leuk om deze route te fietsen en dan na Poreč verder istrie rond te trekken.
    weet iemand misschien of er een mogelijkheid is om je auto ergens veilig is te parkeren aan het begin van de route, ( aan de sloveense grens) ?

    met vriendelijke groet
    Janet & Michel