Booking Kroatië

Tips voor een vakantie in Split, Kroatië

Door Marianne van de Werken

De grootste stad van de provincie Dalmatië is Split. Deze havenstad in Kroatië zal je te voet moeten verkennen, aangezien het stadje aan de Adriatische kust geheel autovrij is. Veel bezoekers komen enkel naar de haven van Split om van hieruit door te reizen naar een van de eilanden voor de kust, zoals Brač. Zonde, want Split zelf is ook een interessante bestemming.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Split

Paleis van Diocletianus

Sinds 1979 staat het paleis van Diocletianus dat in de vierde eeuw gebouwd werd, op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het paleis vormt het middelpunt van de stad Split en tussen de paleismuren vind je tegenwoordig woningen, winkels en markten. Het mausoleum van de Romeinse keizer Diocletianus en de tempel in het paleis werden door latere generaties omgebouwd tot kerken. Dat het paleis een bijzonder decor vormt, blijkt wel uit de opnames van het vierde seizoen van de tv-serie Game of Thrones, die hier in 2013 plaatsvonden.

Stadsmuseum van Split

Als je meer te weten wilt komen over de geschiedenis van Split en haar inwoners, dan kun je een bezoek brengen aan ‘Muzej Grada Splita’ in het Papalicpaleis. De adellijke familie Papalic woonde aan het eind van de 15e eeuw in het paleis en je kunt een bezoek brengen aan de eetkamer die in zijn oorspronkelijke staat is teruggebracht. Verder zijn in het museum wapens, sculpturen en schilderijen tentoongesteld.

Heuvel Marjan

Wie voor de natuur naar Split komt, doet er goed aan om het westen van de stad te bezoeken. Op de heuvel Marjan kun je wat verkoeling zoeken door een wandeling te maken door het dennenbos. De top van Marjan is alleen te bereiken via een trap van 314 treden en ligt op 178 meter. Wie zich aan deze klim waagt, wordt beloond met een prachtig uitzicht over de stad.

Trogir

Alhoewel je je in Split goed kunt vermaken, kun je er ook voor kiezen om 30 kilometer verderop een bezoek te brengen aan het eilandje Trogir. Het historische centrum van de stad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco, met als hoogtepunt de romaanse beeldhouwkunst in het portaal van de kathedraal van Trogir. Niet alleen zie je hier de geboorte van Christus, maar in het beeldhouwwerk zie je zelfs een spartelende baby Jezus die klaar is om in bad te gaan.

Zowel de klokkentoren van de kathedraal als het Fort Kamerlengo bieden de mogelijkheid om het hele stadje te overzien. Zorg er wel voor dat je niet op het hele of halve uur boven in de toren bent, want het luiden van de klok is oorverdovend.

Praktische informatie over een vakantie in Split

Eten en drinken in Split

De Dalmatische keuken kent erg veel mediterrane invloeden. Zo zie je pasta in veel gerechten terug en deelden de Grieken hun wijnkennis met de Kroatische bevolking. Split ligt natuurlijk aan de Adriatische kust en vooral vis en schaaldieren staan daarom bijna overal op het menu.

Een gerecht uit de regio dat vooral als toetje populair is, is kroštule. Kroštule is een dessert dat gemaakt wordt van meel, eieren, suiker. Door heel Kroatië zie je deze gefrituurde lekkernij terug, maar de echte Dalmatische variant herken je aan een vleugje limoncello of sinaasappellikeur.

Overnachten in Split

In het grootste hotel van Split is het momenteel nog niet mogelijk om te overnachten voor je vakantie. Het Amfora Resort Split wordt nog gebouwd en de verwachting is dat het in het voorjaar van 2019 zijn deuren zal openen voor de eerste gasten. Het 4-sterrenhotel heeft straks 207 kamers, waarvan driekwart een balkon met uitzicht op zee heeft, een congreszaal van 500 vierkante meter, een wellnesscentrum en drie zwembaden. De bouw van het hotel en de naastgelegen appartementen kost ruim 26 miljoen euro.

In het hotel wordt een verzameling van 30 amforen getoond. Deze puntvormige kruiken met twee handvatten zijn tevens de naamgever van het hotel.

Vervoer naar Split

Split heeft een eigen luchthaven en als je vanaf het vliegveld uitkijkt over het water, kun je de stad al zien liggen. Om Split te bereiken zal je echter over land moeten reizen. Vanaf de luchthaven neem je bus 37 naar het centrum van de stad of je kiest voor de speciale bussen van Pleso Prijevoz.

Het overgrote deel van de stadsgrenzen van Split wordt gevormd door water en het zal je dan ook niet verbazen dat de stad gemakkelijk te bereiken is over het water. Split is een populaire bestemming voor cruisetoeristen en daarnaast wordt de Kroatische badplaats ook bezocht door bezoekers vanuit Italiaanse steden als Ancona.

Over Marianne

Hi! Mijn naam is Marianne, maar mijn ouders hadden me beter Beatrix (wat ‘reiziger‘ betekent) kunnen noemen. De afgelopen jaren maakten mijn man en ik onder andere reizen naar Costa Rica, Mongolië, Rusland, China en India, maar ook dichter bij huis gingen we op zoek naar plekken die nog niet onder de voet worden gelopen. Zo dronken we een cocktail op het strand van het Griekse eiland Naxos en bivakkeerden we in een padvinders-clubhuis in Zuid-Zweden. Sinds 2016 trekken we door Europa met onze caravan en ook nu zoeken we steeds weer naar bijzondere bestemmingen om onze voortent op te bouwen.

Voor het laatst bijgewerkt op 7 februari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Split, Kroatië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam