Booking Kroatië

Vakantie in Zagreb, Kroatië

Tips voor een vakantie in Zagreb

Een vakantie in Zagreb beleef je in een wonderschone Europese stad die helaas vaak onopgemerkt blijft onder vakantiegangers. Zagreb is al sinds de middeleeuwen de culturele, politieke, wetenschappelijke en economische hoofdstad van Kroatië, waarvan vele sporen in de loop der eeuwen bewaard zijn gebleven. Het is een stad met een barokke en art nouveau sfeer, goed bewaard gebleven historische gebouwen en het veiligste openbaar vervoer ter wereld – al meer dan een eeuw zijn hierbij geen gewonden gevallen.

Het is ontwapenend eenvoudig om je weg te vinden in Zagreb, met het plein Trg bana Jelačića als centrale middelpunt. Ten noorden daarvan vind je op een heuvel het duizend jaar oude district Gornji Grad (de ‘bovenstad’), opgebouwd uit schots en scheef geplaveide straten en gebouwen die dateren uit de middeleeuwen tot en met de 19e eeuw. Hier vind je de meeste musea en Kaptol, de oudste wijk van Zagreb en de thuisbasis van de kathedraal en het presidentieel paleis.

Ontdek Zagreb op een leuke manier vanaf de fiets!
Boek hier eenvoudig een fietstour door Zagreb

Het lager gelegen Donji Grad is het tegenovergestelde, met rechte straten en groene pleinen die omringd zijn door de prestigieuze overheidsgebouwen en perzikkleurige monumenten uit de Oostenrijks-Hongaarse tijd. Dit is het levendigste deel van Zagreb, waar je kunt genieten van de vele markten, winkels, cafés, restaurants, theaters en de drukte van de stad. Let ook op de draken en slangen als je rondwandelt in het centrum. Je vindt ze overal, in de vorm van beelden en sculpturen. Volgens een legende ligt in tunnels diep onder de grond een vervloekte slangenkoningin begraven….

Zagreb wordt gevoed door cafeïne: qua koffiecultuur kan de stad gemakkelijk wedijveren met Wenen. Het is geen plek waar mensen in een Starbucks of vergelijkbare kloon achter hun laptop kruipen. In Zagreb gaan mensen naar een café om anderen te ontmoeten en om met een goede espresso weer energie te krijgen. Op zaterdagochtend kun je getuige zijn van Špica, een sociaal fenomeen waarbij stijlbewuste locals in hun mooiste kleren van café naar café kuieren. Iedereen doet het tussen 10 en 14 uur, in de straten van Trg Petar Preradovića en Bogovićeva. Vergeet de vrijdagavond – zaterdagochtend is hét moment om jezelf op te tutten, buiten de deur een kop koffie te drinken, te flirten en jezelf aan anderen te laten zien.

Zagreb heeft dan geen stranden en de mediterrane sfeer van de Adriatische Zee, er zijn genoeg bezienswaardigheden die een vakantie van een paar dagen rechtvaardigen in de Kroatische hoofdstad. Er zijn meer musea per vierkante kilometer dan in enige andere stad ter wereld en op hele warme dagen kun je altijd verkoeling zoeken in het zuidelijk gelegen Jarunmeer, waar je kunt zwemmen, surfen en watersporten.

En Zagreb is ook een van de goedkoopste steden van Europa. Het  barst er van de restaurants waar de prijzen de helft lager liggen dan bijvoorbeeld in Berlijn – een van de redenen waarom Zagreb een hotspot is onder Duitse toeristen. Mocht je op vakantie gaan naar Zagreb, mijd dan wel de maand augustus. Enige opwinding is dan ver te zoeken, als alle hoofdstedelingen aan de kust lijken te bivakkeren en de stad een siësta houdt van een maand lang.

Bezienswaardigheden in Zagreb

Zagreb bezienswaardigheden
Zagreb heeft prachtige monumenten, kerken, pleinen en paleizen, maar daarnaast ook meer dan zestig musea en kunstgalerieën en talloze theaters en concertzalen. Hét symbool van de Kroatische hoofdstad is de kathedraal, waarvan de twee torens ver boven de stad uitsteken. ► Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Zagreb

Reizen naar Zagreb

Vliegen naar Zagreb

Zagreb is gemakkelijk te bereiken om er een paar dagen vakantie te vieren. KLM en de Kroatische luchtvaartmaatschappij Croatia Airlines vliegen vrijwel dagelijks rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Zagreb. De vliegtijd is ongeveer 2 uur. Een vliegticket met KLM heb je vanaf € 127. ► Boek hier een vliegticket met KLM naar Zagreb

Alle internationale vluchten komen aan op Franjo Tuđman Airport (ZAG), ongeveer 15 kilometer ten zuiden van het centrum van Zagreb. Het is een moderne luchthaven met een nieuwe passagiersterminal die in de lente van 2017 is geopend. Het vliegveld heeft onder meer een taxfreeshop, verschillende cafés en koffietentjes, een geldwisselkantoor, geldautomaten, een medische kliniek en gratis wifi. Website: www.zagreb-airport.hr

Voor het vervoer vanaf de luchthaven naar het centrum van Zagreb kun je de bus of de taxi nemen. Busmaatschappij Pleso Prijevoz (www.plesoprijevoz.hr) heeft een shuttlebus rijden naar het centrale busstation (autobusni kolodvor). De bussen vertrekken voor de internationale aankomsthal. Vanaf € 46 kun je vooraf een privé transfer boeken vanaf het vliegveld naar je hotel in Zagreb, voor maximaal 3 personen. ► Reserveer hier een taxitransfer vanaf de luchthaven in Zagreb

Reizen met de trein naar Zagreb

Je kunt ook vanuit Amsterdam met de trein naar Zagreb reizen, waarbij je moet overstappen in Frankfurt. De duur van de gehele treinreis is circa 17½ uur. Vanuit Wenen en Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, rijden rechtstreekse internationale treinen naar Zagreb.

Voor het laatst bijgewerkt op 6 juli 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Zagreb, Kroatië, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/xbrchx; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam