Vakantie in Warschau, Polen

Tips voor een vakantie in Warschau

Warschau vakantieEen vakantie in Warschau beleef je op het kruispunt van Centraal-Europa waar de geschiedenis heel wat turbulente wendingen heeft gekend. De stad is als een pion op een schaakbord heen en weer geschud tussen Rijken en dynastieën. Het is opmerkelijk hoe vaak Warschau zich heeft herbouwd en heeft herontdekt in de loop der tijd, al was het vaak onvrijwillig. De hoofdstad van Polen heeft meerdere malen met invasies en verwoestingen te maken gehad. Onder de huidige jonge inwoners van Warschau lijkt de Tweede Wereldoorlog misschien lang geleden, maar het is onmogelijk te vergeten dat 85 procent van de stad werd vernietigd tussen 1940 en 1945. Maar meer dan elke andere Europese stad wist Warschau zich altijd weer als een feniks uit de as te herrijzen.

De Poolse hoofdstad is een moderne metropool met een onwrikbaar uithoudingsvermogen. Qua schoonheid legt Warschau het af tegen Krakau, terwijl het noordelijke Gdansk het voordeel heeft van de eindeloze Baltische Zee. Geen van beide steden kunnen echter met Warschau wedijveren als het gaat om cultuur, variatie en spirit. Daarbij is de stad aangemerkt als een van de goedkoopste steden van Europa, vooral wat cultuur en musea betreft.

In de tientallen jaren na de Tweede Wereldoorlog werd Warschau vaak afgedaan als een ‘betonnen jungle’. Nu in de 21e eeuw is dit niet meer van toepassing. Natuurlijk zie je nog monstrueuze overblijfselen uit de communistische tijd, zoals het Paleis van Cultuur en Wetenschap dat Sovjet-dictator Stalin in de jaren vijftig ‘cadeau’ deed. Met een hoogte van 237 meter is het nog altijd het hoogste gebouw van Polen. Maar Warschau zal je tijdens een vakantie ook consequent verrassen, in positieve zin.

Het oude historische centrum is steen voor steen herbouwd, zodanig dat het weer een plek heeft gekregen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Warschau heeft zoveel groene plekken, dat je de stad kunt verkennen door van park naar park te lopen. De oevers van de rivier de Wisła zijn bekleed met verrassend mooie stadsstranden. Het nachtleven met zijn veelheid aan bars en clubs behoort tot het beste in Oost-Europa. Warschau heeft een bloeiende kunstscene, prikkelende hedendaagse architectuur, gastronomische restaurants en exclusieve winkels. Kortom: Warschau is een plek die het verdient om te worden bemind.

Bezienswaardigheden in Warschau

Koninklijk Paleis van WarschauWarschau heeft een groot aantal musea, historische gebouwen, monumenten en theaters. Veel is weer opgebouwd na de Tweede Wereldoorlog, toen de Duitsers het grootste deel van de Poolse hoofdstad in de as hebben gelegd. Indrukwekkend is het museum over de opstand van de inwoners in 1944. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Warschau

Overnachten in Warschau

Warschau overnachtenVoor het overnachten in Warschau heb je een ruime keuze aan hotels, hostels en appartementen. Warschau is het zakelijke centrum van Polen, waardoor er veel zakenreizigers komen en de prijzen van hotelkamers wat hoger liggen dan in andere Poolse steden. Lees hier meer over overnachten in Warschau

Voor het laatst bijgewerkt op 18 augustus 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Warschau, Polen, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam