Bezienswaardigheden in Noord-Macedonië top-10

Macedonië bezienswaardighedenNoord-Macedonië ligt verscholen op de Balkan, ingeklemd tussen Bulgarije, Albanië en Griekenland. Niet veel mensen vieren vakantie in dit bergachtige land, terwijl Noord-Macedonië zoveel te bieden heeft. Bezienswaardigheden lopen uiteen van kerken, kloosters en moskeeën tot schitterende meren en spectaculaire kloven.

Het land is doordesemd van geschiedenis met de vele volkeren die hier hebben huisgehouden. Je ziet er overblijfselen uit de tijd van de Grieken, Romeinen, Serviërs, Ottomanen en Sovjets. Noord-Macedonië heeft idyllische dorpen waar de tijd lijkt stil te staan en bazaars waar je op zoek kunt naar Turkse snuisterijen. Groter kan het contrast soms niet zijn met de bombastische bouwwerken waarmee Noord-Macedonië zijn moderne gezicht wil laten zien.

Het hoogtepunt is het Meer van Ohrid, maar bezoek ook eens de serene wijngaarden in het heuvelachtige binnenland waar al sinds mensenheugenis wijn wordt gemaakt. De inwoners zijn ongelooflijk hartelijk en gastvrij – misschien dat daarom de Joegoslavische burgeroorlog aan dit land voorbij ging. Gelaten accepteren ze dat de noordelijke provincie van buurland Griekenland nu ‘Macedonië’ mag heten, om de ruzie over de naam niet op de spits te drijven. Wil je op vakantie naar dit onderbelichte Balkanland? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Noord-Macedonië!

Ohrid

Ohrid is een van de mooiste plaatsen in Noord-Macedonië, met enkele van de beste en culturele bezienswaardigheden van het land. Deze stad staat ook wel bekend als het ‘Jeruzalem van de Balkan’, met dank aan de 365 kerken die er ooit waren. Zoveel kerken zijn er al lang niet meer, maar oud is de stad in ieder geval wel. Ohrid is een van de oudste nederzettingen van Europa, waar zich 400 jaar voor Christus al de eerste mensen vestigden.

Macedonië Ohrid

In de vele eeuwen die volgden hebben verschillende koninkrijken en dynastieën zich over de stad ontfermd, dat geresulteerd heeft in een rijke verzameling kerken, kapellen, kloosters, tempels, basilieken en moskeeën. Ohrid heeft het oudste Slavische klooster ter wereld en claimt de oudste universiteit van Europa te hebben. Extra glans krijgt de stad door de ligging aan het glinsterende Meer van Ohrid, een van de oudste en diepste meren van Europa. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Ohrid

Matkakloof

De Matkakloof is een van de populairste bezienswaardigheden van Noord-Macedonië. De canyon ligt in een prachtig natuurgebied van 5000 hectare dat een paradijs is voor outdoorliefhebbers. Je kunt met een boot of kajak over de Treska-rivier varen die door de Matkakloof loopt, langs rotswanden tot wel 100 meter hoog. Ook kun je er wandelingen maken en grotten en eeuwenoude kloosters bezoeken. De Matkakloof is in vele duizenden jaren tijd uitgesleten in de bergen en is de thuisbasis van vele soorten planten en dieren. ► Lees hier meer over de Matkakloof

Moskee van Tetovo

De Moskee van Tetovo behoort tot de mooiste religieuze bezienswaardigheden van Noord-Macedonië. Je mond valt open van verbazing bij het zien van de uitbundige schilderingen van deze moskee. Elke centimeter van de muren en plafonds is versierd met heldere kleuren, flamboyante bloemen en ingewikkelde geometrische patronen. Voor het maken van de verf en glazuur werden meer dan 30.000 eieren gebruikt. De officiële naam is dan ook Šarena Džamija – letterlijk vertaald ‘de versierde moskee’.

Macedonië Tetovo

Dit indrukwekkende voorbeeld van Ottomaanse barokke architectuur werd oorspronkelijk gebouwd in 1438, In de 17e eeuw is de moskee met de grond gelijkgemaakt, maar in de 19e eeuw weer herbouwd. De moskee bevindt zich in de stad Tetovo in het noordwesten van Noord-Macedonië, waar de Albanezen in de meerderheid zijn. Vanaf de hoofdstad Skopje is het 40 minuten rijden.

Mavrovo Nationaal Park

Mavrovo National Park is het mooiste en grootste natuurreservaat van Noord-Macedonië. Het park ligt tegen de grens van Albanië en heeft een schilderachtig landschap van bergen, kloven, dennenbossen en watervallen. Letterlijk op de grens ligt Mount Korab, met 2764 meter de hoogste berg van beide landen. Ook vind je er de hoogste waterval van de Balkan, waarbij het water 120 meter naar beneden klettert. Door de bossen struinen wilde dieren als beren, wolven, herten en de zeldzame Balkanlynx.

Macedonië Mavrovo

In het hart van het gebied ligt het grootste kunstmatige meer van het land, waar je omheen kunt fietsen (33 kilometer). Of maak een boottocht en bekijk de kerk die half in het water verzonken ligt (bij laag water kun je er soms naar binnen lopen). Andere activiteiten zijn paardrijden, wandelen, mountainbiken, paragliden en kajakken. ‘s Winters kun je skiën en snowboarden op enkele van de beste skipistes van Noord-Macedonië. Hotel Tutto is een leuke uitvalsbasis om het park te verkennen. Website: www.npmavrovo.org.mk

Skopje

De hoofdstad Skopje mag niet ontbreken tijdens een rondreis in Noord-Macedonië – al is het maar om je te verwonderen over de grootheidswaanzin van de president. De laatste jaren onderging de stad een grootschalig en geldverslindend vernieuwingsprogramma, waardoor er vele megalomane regeringsgebouwen bij kwamen. Skopje kreeg er liefst 20 standbeelden bij, sommige van belachelijk groot formaat. Zo verrees op het centrale plein een enorm 24 meter hoog standbeeld van een strijder te paard, dat verdacht veel lijkt op Alexander de Grote.

Macedonië Skopje

Het is een rare gewaarwording om zoveel protserige gebouwen te zien in deze betrekkelijk kleine stad, maar er is gelukkig ook nog veel van vroeger bewaard gebleven. Er is een oude Turkse wijk met een bazaar en eeuwenoude badhuizen. In het pompeuze Archeologisch Museum kom je meer te weten over de turbulente geschiedenis van Noord-Macedonië. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Skopje

Bitola

Bitola is de tweede stad van Noord-Macedonië en een van de oudste steden van het land. De charmante stad met zijn vele cafés lag vroeger op een belangrijke handelsroute, waardoor zowel de Grieken als de Romeinen hier een nederzetting hebben gesticht. Eeuwenlang waren de Ottomanen hier de baas, waardoor er nog steeds een Turks sfeertje hangt. Tegelijkertijd is Bitola misschien wel de meest Europese stad van Noord-Macedonië door de neoklassieke gebouwen en consulaten uit de 18e en 19e eeuw. Voor een stap terug in de tijd kun je een bezoek brengen aan de ruïnes van Heraklea Linkestis ten zuiden van de stad. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Bitola

Klooster van Sveti Naum

Het Klooster van Sveti Naum ligt aan de zuidkant van het Meer van Ohrid en is een van de aantrekkelijkste toeristische trekpleisters van Noord-Macedonië. De ligging is schitterend, op een rotsachtige heuvel met een adembenemend uitzicht over het meer. Het orthodoxe klooster met de karakteristieke koepeltjes is rond 905 gebouwd door de heilige St. Naum (830-910).

Naum klooster in Macedonië

Naum is een middeleeuwse Bulgaarse schrijver die vele wonderen heeft verricht. Na zijn op 80-jarige leeftijd werd hij begraven in een klein kapelletje naast het klooster. Volgens een lokale legende kun je nog steeds zijn hart horen kloppen als je je oren tegen de stenen grafkist te luisteren legt. Naast het bezoeken van het klooster kun je een tochtje maken met een roeiboot naar de bronnen van het meer.

Prilep

Prilep is een charmant stadje in het midden van Noord-Macedonië dat bekendstaat om de productie van tabak. Op de daken en in de velden rondom het stadje ruik je de donkere geur van gedroogde tabaksbladeren. Alle grote sigarettenfabrikanten in de wereld gebruiken tabak uit Prilep. Wil je meer weten, dan kun je een bezoek brengen aan het Tobacco Museum (www.muzejprilep.org.mk), gevestigd in een voormalige fabriek.

Maar de meest bijzondere bezienswaardigheden liggen net buiten Prilep. Ongeveer 8 kilometer ten noorden van de stad ligt het klooster van Treskavec, dat in de 12e eeuw op een rotsachtige berg is gebouwd. Het klooster wordt al jaren bewoond door slechts één monnik, broeder Kalist, die goed Engels spreekt en je graag ontvangt om meer te vertellen over de eeuwenoude fresco’s. Mis ook niet het marmeren meer ten oosten van Prilep. Het meer is jaren geleden ontstaan in een verlaten marmermijn door grondwater dat omhoog sijpelde. Uniek is het om te zwemmen tussen enorme marmeren blokken.

Wijngebied Tikveš

Ben je een wijnliefhebber? Breng dan enige tijd door in Tikveš, het grootste en belangrijkste wijngebied van Noord-Macedonië. Op deze glooiende heuvels in het midden van het land wordt al sinds de 4e eeuw voor Christus wijn geproduceerd. De vruchtbare grond, het mediterrane klimaat en de schaarse regenval zijn ideale omstandigheden voor het verbouwen van druiven. Bovendien zorgen bergen er aan drie kanten voor dat noordelijke winden de wijngaarden niet kunnen bereiken.

Macedonië Tikves

Tikveš ligt dan ook – niet geheel toevallig – op dezelfde lengtegraad als belangrijke wijngebieden als Toscane en Bordeaux. Je kunt toeren in het vredige landschap en stoppen bij pittoreske wijnhuizen om wijnen te proeven. Het grootste wijnhuis heet Tikveš (www.tikves.com.mk), net zoals het wijngebied zelf. Dit is de oudste en grootste wijnmakerij van Noord-Macedonië met een landgoed waar al sinds 1885 wijn wordt gemaakt. Tijdens een tour krijg je een kijkje achter de schermen.

Wil je lokale Macedonische wijnen ontdekken?
Boek hier een wijntour naar Tikveš vanuit Skopje

Kratovo

Kratovo behoort tot de bezienswaardigheden die wat meer buiten de gebaande paden liggen. Het is een lieflijk dorp in het noordoosten van Noord-Macedonië met 7000 inwoners dat gebouwd is in de krater van een uitgedoofde vulkaan. Kratovo onderscheidt zich van vele andere dorpen door de stenen boogbruggen, stenen torens en middeleeuwse Balkan-architectuur. Voor zo’n klein dorp heeft het dan ook een hele rijke en eeuwenoude geschiedenis. Waarschijnlijk is Kratovo al gesticht door de Romeinen. Later kwam de plaats in handen van de Serviërs en Ottomanen, die dol waren op het goud, zilver en koper dat in het gebied werd gewonnen.

Dwaal door de smalle en steile straatjes langs overhangende veranda’s en over de vijf middeleeuwse bruggen over de Kratovo-rivier die nog bewaard zijn gebleven. Tussen de 12e en 14e eeuw had de stad 17 torens, aan beide kanten van de rivier, waarvan er nu nog zes overeind staan. De klokkentoren uit 1372 is het meest indrukwekkend, die je kunt beklimmen voor een prachtig uitzicht over het dorp. Breng ook een bezoek aan Kuklica op 10 kilometer van Kratovo, dat ‘pop’ betekent in het Macedonisch. Het zijn 10 miljoen jaar oude vulkanische rotsen, soms tot 10 meter hoog, die lijken op stenen poppen.

Voor het laatst bijgewerkt op 24 januari 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Noord-Macedonië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; stoimilov/Shutterstock.com; Petar Milevski/Shutterstock.com; Robert Zahariev/Shutterstock.com; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam