Reizen naar Noord-Macedonië

Noord-Macedonië reizenNoord-Macedonië is een juweeltje in het hart van de Balkan met prachtige landschappen, een rijke geschiedenis en gastvrije mensen. Er zijn verschillende manieren om vanuit Nederland naar Noord-Macedonië te reizen. Het vliegtuig is de snelste en meest handige manier. Vanaf Amsterdam ben je in een kleine 3 uur in Ohrid, de populairste toeristenbestemming van het land.

Steeds meer vakantiegangers kiezen voor de auto vanwege de flexibiliteit en vrijheid tijdens de reis. De reistijd met de auto naar Noord-Macedonië kan variëren, afhankelijk van de verkeersomstandigheden en de gekozen route, maar duurt meestal tussen de 22 en 26 uur.

Er zijn geen directe treinverbindingen tussen Nederland en Noord-Macedonië. Je kunt wel met de trein reizen naar een nabijgelegen land en vervolgens overstappen op een (internationale) bus. Alleen vanuit Kosovo rijdt een internationale trein naar het Balkanland. Hieronder vind je alle mogelijkheden om naar Noord-Macedonië te reizen.

Vliegen naar Noord-Macedonië

Noord-Macedonië heeft twee internationale luchthavens: bij de hoofdstad Skopje en bij Ohrid, in het zuidwesten van het land.

Vliegen naar Ohrid

Vooral in de zomermaanden kun je vanuit Nederland gemakkelijk met het vliegtuig naar Ohrid reizen. De stad staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en ligt aan het beroemde Meer van Ohrid, en is daarmee een populaire vakantiebestemming in Noord-Macedonië. In de zomerseizoen vliegt luchtvaartmaatschappij TUIfly rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Ohrid. De vliegtijd is ongeveer 3 uur en er zijn meerdere vluchten per dag.

Een vliegticket naar Ohrid is te koop vanaf € 305
Boek hier een vliegticket naar Ohrid bij TUIfly

De luchthaven bij Ohrid heet St. Paul the Apostle Airport (OHD). Het is een klein en compact vliegveld met slechts twee gates, minimale voorzieningen en enkele vluchten per dag. In Ohrid landen en vertrekken vooral chartervluchten met toeristen. De luchthaven ligt ongeveer 14 kilometer ten noorden van de stad. Het ligt overigens nog dichter bij Struga, ook een toeristisch stadje aan het Meer van Ohrid.

Ohrid vliegen

Op het vliegveld zijn geen balies van autoverhuurbedrijven. Je kunt echter wel van tevoren een auto huren bij een verhuurbedrijf in Ohrid, en deze laten afleveren op de luchthaven. Ook kun je ‘m daar weer inleveren. Zonder huurauto kom je het makkelijkst in Ohrid met een taxi. Na aankomst van vluchten staan er meestal wel taxi’s klaar. Website van Ohrid Airport: ohd.airports.com.mk

Wil je een auto huren tijdens je vakantie in Ohrid?
➽️ Vergelijk hier de tarieven van een huurauto bij EasyTerra en Sunny Cars

Vliegen naar Skopje

De belangrijkste internationale luchthaven van Noord-Macedonië is Alexander the Great Airport (SKP) bij de hoofdstad Skopje. Vanaf Amsterdam Schiphol gaan geen rechtstreekse vluchten naar Skopje. Je kunt overstappen in Wenen, Zagreb of Zürich. Inclusief een tussenstop is de reistijd dan minimaal 4 uur.

Zoek je een goedkoop vliegticket naar Skopje?
➽️ Vergelijk hier de prijzen van vliegtickets naar Skopje

Vanuit Eindhoven vliegt Wizz Air wel rechtstreeks naar Skopje. Deze vluchten gaan twee keer per week. De vliegtijd is 2 uur en 40 minuten.

Skopje vliegen

De luchthaven ligt ongeveer 17 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad. In 2011 is een nieuwe terminal geopend om het groeiend aantal passagiers aan te kunnen. Het vliegveld beschikt over geldautomaten, geldwisselkantoren, een informatiebalie, wifi en restaurants en cafés. Er zijn ook balies voor het huren van een auto in Noord-Macedonië.

Vervoer van de luchthaven naar Skopje

Met de busmaatschappij Vardar Ekspres kun je met de bus van het vliegveld naar het centrum van Skopje reizen. Deze stopt onderweg ook bij de Capitol Mall en het internationale busstation in de hoofdstad.

Vardar Ekspres heeft een balie in de aankomsthal waar je een kaartje kunt kopen. Voor informatie over de dienstregeling en de tarieven: www.vardarexpress.com

Reizen met de auto naar Noord-Macedonië

Heb je zin in een uitdagende autorit? Je kunt vanuit Nederland helemaal met je eigen auto of camper naar Noord-Macedonië rijden. Het is een lange rit, want de afstand van Amsterdam naar de hoofdstad Skopje is zo’n 2200 kilometer. Wil je verder reizen naar Ohrid, dan moet je daar nog 4 uur bij optellen (2600 kilometer). Veel vakantiegangers maken er daarom een roadtrip in de Balkan van, waarbij je in meerdere weken ook andere Balkanlanden bezoekt.

Noord-Macedonië grens

De snelste route naar Noord-Macedonië leidt via Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Servië. In Tsjechië en Slowakije heb je tolwegen. Heb je meer tijd, dan kun je onderweg tussenstops maken in steden als Praag, Bratislava en Boedapest. Je kunt ook een langere route nemen via de Kroatische kust en via Montenegro en Albanië naar Noord-Macedonië rijden.

Noord-Macedonië grensovergang

In de zomer kan het druk zijn bij de grensovergangen. Noord-Macedonië heeft 19 grensposten voor automobilisten. De drukste zijn bij Bogorodica in het zuiden bij de grens met Griekenland en bij Tabanovce in het noorden, bij de grens met Servië.

Met je eigen auto en camper dien je in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs, het kentekenbewijs, het APK-keuringsbewijs en de groene kaart. Tot de verplichte uitrusting hoort een gevarendriehoek, een reflecterend vest, een verbanddoos en een sleepkabel van 3 tot 5 meter. Met een caravan of aanhangwagen moet je twee gevarendriehoeken in de auto hebben liggen. Een brandblusser is verplicht in auto’s die op LPG of aardgas rijden.

Zorg dat je alles bij je hebt voor autorijden in Noord-Macedonië
► Een gevarendriehoek, een verbanddoos, een sleepkabel en een reflecterend veiligheidshesje zijn verplicht als je met je eigen auto naar Noord-Macedonië op vakantie gaat. Klik op de links om ze alvast te bestellen bij Bol.com

Reizen met de trein naar Noord-Macedonië

Noord-Macedonië heeft niet een heel uitgebreid spoorwegnetwerk, maar er lopen een paar spoorlijnen door het land. Internationale treinen zijn echter zeldzaam. Een paar jaar geleden kon je vanuit Kosovo en Servië met de trein naar Noord-Macedonië reizen. Er reden dagelijks één of twee internationale treinen van de Servische hoofdstad Belgrado naar Skopje. Deze Line Express deed er redelijk lang over: ongeveer 10 uur. In de nachttrein waren ook treinwagens met couchettes.

Noord-Macedonië trein reizen

De treinverbinding werd geëxploiteerd door Serbian Railways, de nationale spoorwegmaatschappij van Servië. Tijdens de coronapandemie is deze treinverbinding geschrapt en helaas nog niet hervat. Meer informatie: www.serbianrailways.com

Elke ochtend rijdt er elke dag een trein tussen Pristina, de hoofdstad van Kosovo, en Skopje. Deze treinreis duurt circa 2 uur en 45 minuten. De dienstregeling kun je raadplegen op de website van Kosovo Railways (www.trainkos.com). Ohrid heeft geen station dat nog in gebruik is en is niet met de trein te bereiken.

Voor het laatst bijgewerkt op 20 juli 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Noord-Macedonië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam