Overnachten in Noord-Macedonië

In Noord-Macedonië is genoeg keuze om te overnachten, uiteenlopend van hotels en appartementen tot vakantiehuizen en charmante bed & breakfasts. Op toeristische plekken kun je goedkoop overnachten in hostels. Daarnaast heeft Noord-Macedonië een groeiend aantal campings. Wandelaars kunnen terecht in tientallen berghutten en er zijn zelfs enkele kloosters die buitenlandse gasten verwelkomen.

De meeste accommodatie vind je rond het Meer van Ohrid en in de hoofdstad Skopje, de twee plekken waar de meeste toeristen komen. Overnachten is hier duurder dan in de rest van het land, maar accommodatie in Noord-Macedonië is nog altijd relatief goedkoop. Je kunt al een comfortabele tweepersoonskamer vinden voor € 25 per nacht.

Voor Ohrid en omgeving liggen de prijzen in de zomermaanden juli en augustus wat hoger. Het is raadzaam tijdig te reserveren als je in deze periode vakantie wil vieren rond het Meer van Ohrid. Ook tijdens de viering van de orthodoxe kerstmis (op 7 januari) en orthodoxe Pasen is accommodatie snel volgeboekt. Buiten het hoogseizoen kun je soms aantrekkelijke kortingen krijgen. Let er op dat sommige hotels en guesthouses in de wintermaanden gesloten zijn.

Hotels in Noord-Macedonië

Overal in Noord-Macedonië kun je overnachten in hotels. De grootste keuze heb je in steden als Skopje, Ohrid, Bitola en Gevgelija. Rond het Meer van Ohrid vind je ook enkele resorts die je kunt boeken met een pakketreis. Sommige hotels dateren uit de communistische tijd van het voormalige Joegoslavië en zijn wat verouderd.

De laatste jaren zijn er ook veel nieuwe frisse hotels geopend met nette kamers en uitstekende voorzieningen. Zo kun je in het centrum van de hoofdstad Skopje terecht in het Solun Hotel & Spa, een 4-sterrenhotel met goede reviews van reizigers. Het noemt zichzelf het eerste ‘luxe eco-hotel’ van de Balkan. Dit milieuvriendelijke hotel heeft recyclingprogramma’s, zonnepanelen, biologische katoenen lakens en matrassen en geothermische pompen. Er is een restaurant, spa en wellnesscentrum. Een kamer heb je vanaf € 73. ► Boek hier een overnachting in het Solun Hotel & Spa

De meeste luxe 5-sterrenhotels vind je Skopje. In kleinere steden en dorpen kun je vaak terecht in charmante familiehotels met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. De grote internationale hotelketens zijn nog niet prominent aanwezig in Noord-Macedonië. In de hoofdstad kun je terecht in vestigingen van onder meer Marriott en DoubleTree.

Bij de meeste hotels heb je een eigen badkamer en zijn wifi en ontbijt bij de prijs inbegrepen. Hou er rekening mee dat je bij een hotel ook een ‘apartman‘ aangeboden kunt krijgen. Dit is echter geen appartement, maar een bruidssuite en veel duurder dan een gewone kamer.

Vakantiehuizen en appartementen in Noord-Macedonië

Als je met een gezin of meerdere mensen vakantie viert in Noord-Macedonië, is het ideaal om een vakantiehuis of appartement te huren. Dat is helemaal niet duur in vergelijking met de meeste andere landen in Oost-Europa. In Skopje kun je bijvoorbeeld al een appartement met twee slaapkamers vinden voor € 40 per nacht. Een appartement met twee slaapkamers heb je in Ohrid al voor zo’n € 60 per nacht.

De meeste appartementen en vakantiehuizen vind je rond het Meer van Ohrid. Het zijn vaak kleinschalige accommodaties met een paar appartementen die worden gerund door een familie. Soms zijn dat Macedoniërs die tijdens de Joegoslavische burgeroorlog zijn gevlucht en na het bereiken van vrede zijn teruggekeerd om hun eigen land weer op te bouwen. De beste plekken hebben een eigen zwembad en een fraai uitzicht op het meer. ► Bekijk hier de beste vakantievilla’s in Noord-Macedonië

Hostels in Noord-Macedonië

Je bent het minste kwijt voor overnachten in een van de hostels in Noord-Macedonië. Hostels vind je onder meer in Skopje, Ohrid, Bitola en Mavrovo Nationaal Park. Deze hostels richten zich vooral op backpackers en low budget reizigers. Enkele hostels zijn aangesloten bij de Macedonian Youth Hostel Federation. Je krijgt dan korting als je lid bent van de internationale organisatie Hostelling International.

De meeste hostels worden echter onafhankelijk gerund. Een bed in een slaapzaal heb je al voor zo’n € 6 of € 7 per nacht, waarbij het ontbijt vaak is inbegrepen. Als je met z’n tweeën reist, kan het echter comfortabeler zijn om een tweepersoonskamer te nemen in een goedkoop hotel. Het prijsverschil is dan helemaal niet zo groot.

Wees alert op taxichauffeurs die zeggen ‘That hostel is closed‘. Dat is meestal niet het geval, maar ze willen je naar een plek brengen waar ze commissie voor krijgen (en die niet per se beter is). Een plek met goede reviews in Skopje is Urban Hostel & Apartments. Skopje heeft ook een capsulehotel, het Nordic Hostel, met zo’n dertig ‘gezellige’ capsules voor reizigers die houden van een minimalistische leefstijl.

Kamperen in Noord-Macedonië

Kamperen in Noord-Macedonië is nog niet zo ingeburgerd als in West-Europa, maar toch openen steeds meer campings in het land. Verreweg de meeste campings vind je rond het Meer van Ohrid. In het dorp Kališta aan de westelijke oever van het meer vind je bijvoorbeeld Camping Rino (www.campingrino.com) en Camping Sunrise (www.campingsunrise.eu).

Er zijn ook een paar kampeerplaatsen in de nationale parken en natuurgebieden van Noord-Macedonië. Wildkamperen is officieel illegaal, maar Macedoniërs doen het weleens tijdens festivals en evenementen. Neem in ieder geval je troep mee als je in de natuur gaat kamperen.

Berghutten in Noord-Macedonië

Noord-Macedonië is een bergachtig land. Van de veertig bergtoppen zijn er twaalf meer dan 2000 meter hoog. Wandelaars, bergbeklimmers en natuurliefhebbers kunnen dan ook overnachten in een van de 40 berghutten in het land. Een slaapplek is niet duur met zo’n 300 dinar (circa € 5) per nacht. Beddengoed is meestal bij de prijs inbegrepen. Voedsel is beperkt beschikbaar, dus neem voldoende eten en drinken mee. Vrijwel altijd is er voldoende water.

Noord-Macedonië heeft geen overkoepelende organisatie van berghutten. De hutten worden beheerd door individuele wandel- en bergsportverenigingen. Je vindt onder meer een overzicht op de website www.mountain-huts.net. De meeste berghutten zijn niet permanent bemand, dus het is verstandig om vooraf te bellen of je er terecht kunt.

Voor het laatst bijgewerkt op 28 oktober 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Noord-Macedonië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Nordic Hostel.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam