Matkakloof, Macedonië

De Matkakloof is een van de populairste bezienswaardigheden van Macedonië en is makkelijk te bezoeken vanuit de hoofdstad Skopje. De canyon ligt in een prachtig natuurgebied van 5000 hectare dat een paradijs is voor outdoorliefhebbers. Je kunt met een boot of kajak over de Treska-rivier varen die door de Matkakloof loopt, langs rotswanden tot wel 100 meter hoog. Ook kun je er wandelingen maken en grotten en eeuwenoude kloosters bezoeken.

De Matkakloof is in vele duizenden jaren tijd uitgesleten in de bergen en is de thuisbasis van vele soorten planten en dieren. Zo leven er al 77 verschillende soorten vlinders in het gebied, waarvan sommige pas recent zijn ontdekt. Als je gelukt hebt, kun je wilde zwijnen of hazen spotten. In de grotten leven grote populaties vleermuizen en de kloof zou zelfs het leefgebied zijn van de zandadder, een van de meest giftige slangen van Europa.

In het midden van de kloof ligt het Matkameer, een kunstmatig meer dat in de jaren ’30 is aangelegd voor de bouw van een waterkrachtcentrale. In de omringende rotsen liggen minstens tien grotten en spleten, vol stalagmieten en stalactieten. Het spannendst is de Vrelo-grot, de diepste onderwatergrot van Europa die minstens 193 meter lang is. Er is nog nooit iemand die de bodem van de grot heeft bereikt. Sommigen speculeren dat het misschien wel de diepste onderwatergrot is ter wereld. Je kunt de Vrelo-grot alleen via het water bereiken, per boot of kajak.

De Matkakloof is verder de thuisbasis van verschillende oude kerken en kloosters. Een van de bekendste is het Klooster van St. Andrea aan het Matkameer, gebouwd in 1389. Hier kun je prachtige fresco’s uit de 14e eeuw bewonderen. Bovenop een klif ligt het Klooster van St. Nikola Shishovski, waar je een spectaculair uitzicht hebt over het meer en de omgeving. Dit klooster is vermoedelijk in de 17e eeuw gebouwd.

Activiteiten in de Matkakloof

Een bezoek aan de Matkakloof is de perfecte buitenervaring voor degenen die tijdens hun vakantie in Macedonië graag in de natuur willen zijn. De meeste bezoekers komen om een boottocht te maken in de canyon. Een boottrip duurt meestal 1 uur en is inclusief een bezoekje aan de Vrelo-grot.

Een andere populaire activiteit in de Matkakloof is kajakken op het Matkameer en de Treska-rivier. Je kunt een kajak huren voor één of twee personen, over het rustige en kristalheldere water glijden en genieten van het weelderige landschap. In de zomermaanden kun je ook zwemmen, al is het water best koud.

Verder kun je wandelen langs de Matkakloof en de kloosters bezoeken. Langs de canyon loopt een kilometerslang wandelpad, met soms diepe afgronden. De Matkakloof is trouwens ook het belangrijkste gebied van Macedonië voor bergbeklimmers. Het klimseizoen begint in Pasen en eindigt rond november.

Bezoeken van de Matkakloof

De Matkakloof ligt ongeveer 17 kilometer ten zuidwesten van Skopje. Vanuit de Macedonische hoofdstad kun je makkelijk een dagtrip maken naar de canyon. Je kunt een georganiseerde tour boeken of op eigen gelegenheid erheen reizen. Vanuit het centrum van Skopje is het ongeveer 30 minuten rijden. De prijs van een taxirit is circa € 15. Je kunt ook bus nummer 60 nemen vanuit het centrale busstation van Skopje. ► Boek hier een dagtrip naar de Matkakloof

Je hoeft geen entree te betalen voor de Matkakloof. Bij het Matkameer is een parkeerplaats en aan de oever kun je een boot of kajak huren. Daar vind je ook het Matka Canyon Hotel, de enige plek om te verblijven in de kloof zelf. Het hotel bestaat al sinds 1939 en ligt in een adembenemende setting. Er is een restaurant waar je kunt lunchen en een terras waar je van het uitzicht kunt genieten. Een kamer heb je vanaf € 33 per nacht. ► Boek hier een overnachting in het Matka Canyon Hotel

Draag comfortabele schoenen als je de Matkakloof gaat bezoeken. Neem een afsluitbare en waterdichte tas mee als je gaat kajakken, om je smartphone en persoonlijke spullen droog te houden. In de zomer is het geen slecht idee om een hoed en zonnebrandcrème mee te nemen. Zorg verder voor voldoende eten en drinken als je activiteiten gaat ondernemen in en rond de Matkakloof.

Voor het laatst bijgewerkt op 25 oktober 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het bezoeken van de Matkakloof in Macedonië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/wr7films; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam