Tempels van Ggantija, Gozo, Malta

De beste bezienswaardigheden in Malta

Denk je dat de piramides in Egypte oud zijn? Op Malta konden ze er ook wat van. Op het kleinere eiland Gozo vind je Ggantija, de twee oudste tempels van Europa. Ze zijn gebouwd in 3600 en 3200 voor Christus, dus ze zijn meer dan 5000 jaar oud! De twee tempels van Ggantija behoren tot de oudste vrijstaande stenen monumenten in de wereld. Net als die andere cultusplek Stonehenge vraag je je af hoe ze in godsnaam ooit met beperkte middelen die grote stenen op elkaar hebben gestapeld. Sommige stenen wegen meer dan 50 ton. Eeuwenlang werd dan ook geloofd dat de tempels het werk waren van een reuzin – Ggantija betekent ‘reuzin’ in het Maltees. Volgens een legende bracht de reuzin de stenen naar de plek na het eten van bord bonen. De inwoners van Gozo dachten dat later gevonden beenderen van olifanten en nijlpaarden overblijfselen waren van deze mythische ‘reuzin’.

Het tempelcomplex is overigens niet meer zo ‘gigantisch’ als de naam doet vermoeden, in de loop der tijd is natuurlijk veel verloren gegaan. De tempels werden ook pas in 1820 ontdekt. Ook bij de ontdekking van het bouwwerk gingen de archeologen nogal onzorgvuldig te werk. Als niet duidelijk was waar een vondst voor diende, werd het weggegooid. Nog steeds is echter de architectonische verfijning te zien van de tempels van Ggantija, dan aantoont dat de makers met hun beheersing van bouwtechnieken ver vooruit liepen op de tijd. De stenen zijn opvallend nauwkeurig geplaatst en gevoegd. Door de bijzondere bouwstijl uit het Bronzen Tijdperk kregen de tempels van Ggantija in 1980 een vermelding op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Het is niet precies bekend door wie de tempels zijn gebouwd en waarvoor ze werden gebruikt. Waarschijnlijk vonden er religieuze ceremonies plaats waarbij dieren werden geofferd. Er zijn botten van dieren gevonden en een stenen haard, wat wijst op het gebruik van vuur. De tempels van Ggantija liggen aan de rand van het dorp Xaghra, aan de weg naar Victoria. Eenmaal aangekomen bereik je het tempelcomplex via een modern museum, waar je meer te weten komt over de prehistorie op Malta en andere archeologische vondsten van Gozo worden getoond. De tempels van Ggantija zijn elke dag te bezoeken. Met je entreekaartje kun je ook de Ta’Kola-windmolen uit 1725 bezoeken, iets verderop in Xaghra. Adres: Triq John Otto Bayer, Ix-Xagħra 2161, MaltaWebsite: www.heritagemalta.org

Voor het laatst bijgewerkt op 11 februari 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de tempels van Ggantija in Gozo, Malta, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © Wereldreizigersclub.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam