Wat te doen in Valletta, Malta: 10 tips!

Valletta wat te doenValletta is de ridderlijke hoofdstad van Malta, een van de kleinste hoofdsteden van Europa dat eruitziet als een openluchtmuseum. Valletta ligt op een schiereiland aan de Maltezer noordkust en is omringd door de grootste natuurlijke havens van de Middellandse Zee. De waterkant met de adembenemende uitzichten is altijd dichtbij, maar eenmaal weg van de zee tref je een prachtige 16e-eeuwse binnenstad met barokke paleizen, herenhuizen, kerken en monumenten. Ook zie je nog wat Victoriaanse architectuur uit de tijd dat de Britten de baas waren op Malta.

Heel Valletta staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Als kers op de taart mocht Valletta in 2018 ook nog eens de titel dragen van Culturele Hoofdstad van Europa. De hoofdstad van Malta heeft haar schoonheid te danken aan de Ridders van Sint-Jan, een katholieke orde die op haast militaire wijze opkwam voor het christendom. In 1530 kregen de ridders Malta als cadeautje van de Spaanse koning Karel V, waarop ze besloten een van de mooiste steden van Europa te creëren.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Valletta?
Reserveer hier een hotel in Valletta, tegen de laagste prijzen

Zij zijn ook verantwoordelijk voor de rechthoekige straten, waardoor je ook in de warme zomermaanden een zeebriesje door de straten voelt waaien. Dat komt goed uit, want Valletta is het hele jaar door een bezoek waard. Duik in de geschiedenis en cultuur, geniet van de sierlijke architectuur en strijk neer aan de waterkant voor het opsnuiven van de zoete geur van de oceaan. Hier vind je 10 tips wat te doen in Valletta!

St. Johns Co-Cathedral

Wat je zeker moet doen in Valletta, is een bezoek brengen aan de St. Johns Co-Cathedral. Geen enkele andere kerk op Malta is zo rijk en uitbundig versierd als dit meesterwerk van de barokke kunst. Je weet gewoon niet waar je kijken moet! Alle muren, pilaren, gewelven en plafonds zijn rijk gedecoreerd en de vloer is een lappendeken van 370 marmeren grafstenen die ingelegd zijn met de duurste steenmozaïeken.

Valletta kathedraal

Bewonder de acht kapellen met de gouden versieringen en de schitterende 17e eeuwse Vlaamse wandtapijten in de gebedsruimte. De kathedraal is ook de thuisbasis van enkele schilderingen van de beroemde Italiaanse kunstenaar Caravaggio. Het hoogtepunt is De onthoofding van Johannes de Doper van Caravaggio uit 1608. De St. Johns Co-Cathedral is tussen 1573 en 1578 gebouwd in opdracht van de Maltese ridders, die hiermee wilden pronken met hun rijkdom. Volg de dresscode om binnen te komen, dus geen korte broek, korte rok of blote schouders. Adres: Triq San Gwann, Il-Belt Valletta, Malta. Website: www.stjohnscocathedral.com

Grand Master’s Palace

Een van de meest monumentale gebouwen van Valletta is het Grand Master’s Palace (Grootmeesterspaleis), sinds de bouw in 1571 het centrum van de macht. In het begin zetelden hier de ridders van Malta en tijdens de Britse overheersing nam de gouverneur zijn intrek in het paleis. Tegenwoordig heeft de president van Malta hier zijn kantoor, maar een deel is opengesteld voor het publiek.

Valletta grootmeesterpaleis

Je betreedt het paleis via een prachtige binnenplaats met fonteinen en beelden. Eenmaal kun je je vergapen aan de weelderig ingerichte zalen, gangen en staatsvertrekken, versierd met barokke plafondschilderingen, eeuwenoude wandtapijten, kunstwerken en verguld houtsnijwerk. Een fascinerende ruimte is de Palace Armory, het wapenarsenaal met een van ‘s werelds grootste verzamelingen wapens, harnassen, zwaarden en kanonnen. Ze zijn allemaal echt gebruikt, door de ridders en grootmeesters van Malta. Het paleis kan af en toe gesloten zijn voor officiële ontvangsten. Adres: President’s Palace, Il-Belt Valletta, Malta. Website: www.heritagemalta.org

Slenter door Republic Street

Je ontkomt er niet aan als je Valletta bezoekt: een wandeling over de één kilometer lange Republic Street. Dit is de belangrijkste hoofdstaat in de oude stad, van de stadspoort Porta Reale tot Fort Elmo aan het einde van het schiereiland. Het is een levendige voetgangersstraat met cafés, restaurants en winkels.

Valletta plein

Je kunt er oude architectuur bewonderen, souvenirs scoren of een kop koffie halen bij het chique Café Cordina (www.caffecordina.com.mt), dat al sinds 1837 bestaat. In Republic Street vind je enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden, waaronder kerken, paleizen en musea. Elke zondagochtend is er een markt in de straat. Kom vroeg in de ochtend om drukte te vermijden.

Upper Barakka Gardens

Voor een relaxmoment en een geweldig uitzicht wandel je naar de Upper Barakka Gardens, een schilderachtige tuinterras met bogen, banken, fonteinen en bloemperken. Dit is het meest indrukwekkende uitkijkpunt van Valletta, met uitzicht op de haven, langs varende cruiseschepen en de ‘Three Cities’ in de verte. Het is ook de perfecte plek om even uit te rusten met een snack of kop koffie (er is een kiosk).

Valletta kanonnen

Niet schrikken als je om 12.00 uur kanonschoten hoort. Direct onder het terras bevindt zich de Saluting Battery, waar vrijwilligers in authentieke Britse artillerie-uniformen oude kanonnen afvuren. Ooit gebeurde dit als saluut voor bezoekende (en bevriende) marineschepen. Om de traditie in ere te houden, zijn de kanonnen in oude glorie hersteld.

Fort Sint-Elmo en Oorlogsmuseum

Aan het uiterste puntje van het schiereiland ligt Fort Sint-Elmo, waar je meer te weten komt over de oorlogsgeschiedenis van Malta. Deze imposante vesting is in 1552 door de Maltezer ridders gebouwd om de havens van Valletta tegen indringers te beschermen. In 1565 speelde het fort een cruciale rol om aanvallen van de Ottomanen af te weren.

Elmo Fort in Valletta

Na langdurig verval is de vesting zorgvuldig gerestaureerd en biedt het nu onderdak aan het Nationaal Oorlogsmuseum. Hier zie je onder meer militaire memorabilia uit de Tweede Wereldoorlog, maar ook de echte George Cross die te zien is op de vlag van Malta. Het kruis werd in 1942 door de Britse koning George IV aan de bevolking van Malta toegekend voor hun moed en heldendom tijdens de oorlog. Adres: Fort St Elmo Il-Belt Valletta, VLT 1741, Malta. Website: www.heritagemalta.org

Nationaal Archeologisch Museum

De hele duizenden jaren oude geschiedenis van Malta komt voorbij in het Nationaal Archeologisch Museum. Het is niet te missen, want het zit in een uitbundig versierd barok gebouw aan Republic Street. Dit gebouw uit 1571 was de officiële residentie van de Ridders van de Orde van Sint-Jan, afkomstig uit de Provence in Frankrijk. Hier rondlopen is op zich al lonend, zoals in de Gran Salon met de rijk beschilderde muren en houten balken.

In het museum zijn bijzondere archeologische vondsten van de Maltezer eilanden bijeengebracht. De oudste voorwerpen dateren al van 5000 voor Christus, uit de nieuwe steentijd. Je ziet aardewerk en beeldjes die zijn opgegraven in prehistorische tempels. Een van de hoogtepunten is The Sleeping Lady, een 5000 jaar oud beeldje van een mysterieuze slapende vrouw. Ook de Venus van Malta, een beeldje van een naakte vrouw, is een publiekstrekker. Website: www.heritagemalta.org

Manoel Theater

Wil je wat doen in Valletta in de avonduren? Koop een kaartje voor een voorstelling in het Manoel Theater, een van de oudste theaters van Europa. Het sfeervolle kleine theater is in 1731 gebouwd om de ridders en de lokale bevolking te vermaken met opera en toneel. Het publiek zit in een elegante barokke zaal met een indrukwekkende gouden kroonluchter, pluche rode stoelen, met bladgoud beklede balkons en een lichtblauw plafond dat lijkt op een ronde koepel.

Valletta theater

Ook zonder voorstellingen kun je het interieur bekijken. Tijdens een rondleiding van 30 tot 45 minuten neemt een medewerker je mee naar de zaal, backstage en een klein aangrenzend museum. Adres: Old Theatre Street, Il-Belt Valletta, Malta. Website: www.teatrumanoel.com.mt

Casa Rocca Piccola

Voor een aardig inkijkje in het leven van een rijke aristocratische familie kun je een bezoek brengen aan Casa Rocca Piccola, het enige paleis in Valletta dat nog altijd wordt bewoond. Als sinds de 16e eeuw is dit de residentie van de adellijke Maltese familie De Piro. Momenteel woont hier de 9e generatie, die een deel van hun genereuze stulpje hebben opengesteld voor het publiek.

Je kunt 12 kamers van het paleis bezoeken, ingericht met antieke meubels, eeuwenoude schilderijen en porseleinen serviezen. Je eindigt bij de schuilkelders die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gegraven. Tegen extra betaling kun je een privétoer krijgen door de markies en markiezin zelf, inclusief een glas prosecco of champagne. Adres: 74 Republic St, Valletta, Malta. Website: www.casaroccapiccola.com

Grand Harbour

Valletta dankt haar bestaansrecht eigenlijk aan de havens, die het schiereiland van alle kanten omringen. Aan de zuidkant pronkt de Grand Harbour, een van de grootste natuurlijke havens in de Middellandse Zee. Deze brede strook water scheidt Valletta van de drie historische steden Birgu (Vittoriosa), Senglea (Isla) en Bormla (Cospicua), die ook bekendstaan als The Three Cities.

Valletta haven

De Grand Harbour is al meer dan 2000 jaar in gebruik. In de Romeinse tijd werden er slaven verhandeld en later vonden er zeeslagen plaats. Nu biedt de enorme zeehaven toegang tot vrachtschepen, oceaanstomers en cruiseschepen. De haven van Valletta is een attractie op zich, die je natuurlijk het beste vanaf het water zelf kunt beleven. Bij Captain Morgan kun je terecht voor een boottocht in de haven. Nog goedkoper is het om de veerboot te nemen vanaf de Upper Barakka Gardens naar de overkant. Kijk voor de dienstregeling op de website van Valletta Ferry Services: www.vallettaferryservices.com

Malta Experience

De Malta Experience neemt je mee op een opwindende reis door de geschiedenis van Malta tijdens een spectaculaire 3D-film. De audiovisuele show in het auditorium trakteert je op bewegende stoelen, luchtstoten, waternevels en zelfs gekietel aan de benen. Door gebruik te maken van de nieuwste digitale trucjes heeft de show talloze prijzen gewonnen. De film duurt 45 minuten en is beschikbaar in 17 talen, waaronder het Nederlands. De Malta Experience zit in La Sacra Infermeria, de vroegere ziekenboeg van de ridders van Sint-Jan. Ooit zat hier de langste ziekenzaal van Europa. Adres: St Elmo Bastions Mediterranean Street Valletta, VLT 1253, Malta. Website: www.themaltaexperience.com

Wat te doen in Valletta: praktische tips

Overnachten in Valletta

Valletta is niet heel groot, maar toch er genoeg mogelijkheden om te overnachten. Het aanbod varieert van luxe 5-sterrenhotels en boetiekhotels tot appartementen en goedkopere budgethotels. Een verblijf in Valletta is aan te raden als je veel bezienswaardigheden in de stad wil zien, want vanuit je accommodatie kun je overal naartoe lopen. Ook restaurants en winkels vind je op loopafstand. De zuidkant bij de Grand Harbour en de Upper Barakka Gardens is het meest aantrekkelijke gebied om te overnachten.

Je kunt vanuit Valletta eventueel tours boeken of de bus pakken naar andere attracties en bezienswaardigheden op het eiland. Een eigen auto in Valletta kan lastig zijn, door de krappe straatjes, eenrichtingsverkeer en parkeerproblemen. Als je graag aan het strand verblijft, kun je beter accommodatie boeken in een badplaats en van daaruit een (dag)trip maken naar Valletta.

Zoek je charmante accommodatie voor je trip naar Valletta?
Reserveer hier een hotel of appartement in Valletta, tegen de laagste prijzen

De beste plek om de nacht door te brengen in Valletta is ongetwijfeld The Phoenicia Malta Hotel, vlakbij de stadspoort. Dit is hét icoon van de luxe hotels op Malta, dat na een recente renovatie zijn glans heeft teruggekregen. Het weelderige 5-sterrenhotel in de stijl van de jaren twintig ligt midden in 3 hectare aan tuinen en heeft uitstekende voorzieningen, waaronder een wellness ruimte, een gastronomisch restaurant en een infinity pool met uitzicht over de haven. Het hotel opende de deuren in 1948 en is sindsdien het favoriete adres onder sterren en staatshoofden. ► Boek een overnachting in The Phoenicia Malta Hotel vanaf € 164

Phoenicia Hotel in Valletta

Een uitstekende keuze is ook Casa Ellul, een exclusief boetiekhotel dat verscholen ligt aan een rustige straat in het historische hart van Valletta. In dit 4-sterrenhotel wacht je een 5-sterren service, met veel persoonlijke aandacht voor de gasten. Het hotel zit in een palazzo uit de Victoriaanse periode, en ademt een stijlvol en chique sfeer uit. Er zijn slechts negen suites, alle met een balkon of terras met prachtig uitzicht over de stad. ► Boek een overnachting in Casa Ellul vanaf € 127

Eten en drinken in Valletta

Een leuke plek om ‘s avonds uit eten te gaan, is de Valletta Waterfront. Aan deze historische kade aan de zuidkant hebben eeuwenlang schepen aangemeerd en nog steeds leggen hier cruiseschepen voor anker. Langs de kade loopt een mooie promenade met palmbomen en oude pakhuizen zijn fraai gerestaureerd en bieden onderdak aan trendy restaurants.

Ook in en rond Republic Street vind je veel restaurants, cafés en koffietentjes. Een aanrader voor culinaire fijnproevers in deze straat is Noni (www.noni.com.mt), het enige restaurant in Valletta met een Michelin-ster. De naam van het restaurant is de bijnaam van de chef-kok, die op een creatieve manier traditionele Maltezer gerechten combineert met mediterrane smaken en de Franse keuken. Ben je nostalgisch aangelegd? Reserveer dan een tafeltje bij Rubino aan de Old Bakery Street, een van de oudste restaurants in Valletta dat al 1906 de deuren opende.

Voor meer informatie over wat te doen in Valletta kun je terecht bij de VVV-kantoren aan de Merchant Street en bij de Triton-fontein, net buiten de stadspoort.

Voor het laatst bijgewerkt op 3 juni 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Valletta, Malta, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Pixabay; Photosite/Shutterstock.com; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam