8 leuke steden in Nederland om te bezoeken met de trein

Het is altijd leuk om met de trein nieuwe steden te ontdekken. Ook in Nederland zijn er plaatsen die het verkennen waard zijn. Dan moet je denken aan ‘onontdekte’ steden die zichzelf nog niet zo op de kaart hebben gezet, maar schuchtere pareltjes met een boeiende geschiedenis, bijzondere bezienswaardigheden en een kranig karakter.

En ze hebben een treinstation, waardoor je ze makkelijk met de trein kunt bezoeken. Laat magneten als Amsterdam en Maastricht even links liggen, maar richt je vizier op Nederlandse steden die nog niet door toeristen zijn platgelopen. Koop goedkope treinkaartjes en neem een flinke dosis nieuwsgierigheid mee voor deze verborgen plekjes langs ons nationale spoorwegnetwerk. Hier vind je 8 leuke steden in Nederland om te bezoeken met de trein!

Den Helder, Noord-Holland

Laten we beginnen met een van de steden waar je met de trein niet eens langs kunt razen. In de uiterste kop voor Noord-Holland ligt een stad die over toeristen niet te klagen heeft. Alleen zijn die allemaal op weg naar het eiland Texel, en wordt Den Helder alleen als doorvoerhaven gebruikt. Neem de trein en stap uit op het laatste station voor een weekendje Den Helder, en duik in het roerige maritieme verleden van deze marinestad. Bezoek het Marinemuseum, het Nationaal Reddingsmuseum, de voormalige marinewerf en Fort Kijkduin, dat ooit nog door Napoleon is gebouwd. Zelfs bij mooi weer is Den Helder leuk, want het strand is vlakbij.

Zutphen, Gelderland

Zutphen is een van de minder bekende steden in de grootste provincie in Nederland, die goed met de trein te bereiken is. Het is een eeuwenoude Hanzestad met middeleeuwse straatjes, verrassende musea en monumentale hofjes. Struin langs authentieke winkeltjes, ateliers en galeries of maak een boottochtje met een fluisterboot door de grachten van Zutphen. Bezoek het gratis Bakkerijmuseum of beklim de toren van de Walburgiskerk om van het uitzicht te genieten. Voor kinderen is Vlindertuin De Kas een leuk uitstapje.

Amersfoort, Utrecht

Amersfoort heeft een druk treinstation waar dagelijks vele passagiers overstappen en vele treinen langsrijden. Neem ook eens de moeite om hier uit te stappen en de stad in te lopen. Dan ontdek je een prachtig middeleeuws centrum dat op elke hoek doordrenkt is van de historie. Bezoek de monumentale Koppelpoort uit 1425, de enige plek in Nederland waar een landpoort en waterpoort tot één bouwwerk zijn gecombineerd. Beklim de 346 treden van de Onze Lieve Vrouwetoren voor een weids uitzicht over Amersfoort. Museum Flehite brengt de geschiedenis van de stad tot leven, terwijl je ook een bezoek kunt brengen aan het Mondriaanhuis. Dit is het geboortehuis van Piet Mondriaan, een van de beroemdste schilders van ons land.

Vught, Noord-Brabant

Bij steden in Brabant denk je al snel aan kroegen met nachtelijke gezelligheid, maar Vught is een verhaal apart. Het is een stad met een fascinerende en huiveringwekkende geschiedenis, waar oorlogen een belangrijke stempel op hebben gedrukt. Huur een OV-fiets op het treinstation en fiets een paar kilometer naar Kamp Vught, waar zich tijdens de Tweede Wereldoorlog het enige SS-concentratiekamp buiten Duitsland bevond. In het Geniemuseum kom je alles te weten over het leger, met onder meer een bunker uit de Koude Oorlog. Rock Steady Militaria is een bizarre winkel waar memorabilia uit de Tweede Wereldoorlog worden verkocht, van medailles tot gebruikte helmen.

Schiedam, Zuid-Holland

Onder de rook van Rotterdam ligt Schiedam, een van de leukste onontdekte steden in Zuid-Holland om met de trein te bezoeken. De ‘Jeneverstad’ heeft een mooie historische binnenstad met havens, grachten en de hoogste molens ter wereld. Het Jevenermuseum mag je zeker niet overslaan, gevestigd in een distilleerderij waar nog altijd jenever wordt gestookt. Combineer het met een bezoek aan Museummolen De Walvisch waar je ziet hoe een graankorrel uiteindelijk verandert in een jeneverborrel. In het Stedelijk Museum Schiedam is frisse eigentijdse kunst te zien. Wip ook even binnen bij de bieb, de eerste ‘groene bibliotheek van Nederland’ met bomen tot 6 meter hoog.

Heerenveen, Friesland

Bij de noordelijke steden kom je met de trein al snel bij Leeuwarden en Groningen uit, maar waarom niet eens uitstappen in Heerenveen? Het is op-en-top Friese stad die meer te bieden heeft dan het Thialf ijsstation waar topschaatsers elkaar uitdagen tijdens verschillende kampioenschappen. Heerenveen is het oudste veenkanaaldorp van Nederland (opgericht in 1550) met meer dan 30 rijksmonumenten. Je kunt er koffie drinken in oude landhuizen en moderne kunst bewonderen in Museum Belvédère. Niet ver van de binnenstad vind je het ‘koninklijke bos’ Oranjewoud, met schitterende landgoederen en waterpartijen. Met een OV-fiets ben je er zo!

Deventer, Overijssel

Elke eerste zondag van augustus pakken mensen massaal de trein richting Deventer voor de Deventer Boekenmarkt, met meer dan 850 kramen de grootste boekenmarkt van Europa. Maar deze gezellige stad in de provincie Overijssel kun je het hele jaar door wel bezoeken. Beklim de 46 meter hoge toren van de Lebuinuskerk, maak een rondvaart over de IJssel en voel je weer jong in de twee middeleeuwse pakhuizen waarin het Speelgoedmuseum is gevestigd. In Museum De Waag maak je een reis door de geschiedenis, want Deventer is een van de oudste steden van Nederland. Voor een stukje nostalgie kun je een high tea nemen bij Tearose, een theehuis dat in traditionele Engelse stijl is ingericht.

Goes, Zeeland

Vanuit Amsterdam rijdt er een trein helemaal naar Vlissingen, maar het laatste stuk is het altijd opvallend rustig in de coupés. Blijf eens zitten en stap uit in de Zeeuwse stad Goes, een provinciestad die al in de 10e eeuw is ontstaan. Hier kun je overstappen op een andere trein, een oude stoomtrein uit het begin van de vorige eeuw, die Goes met Borsele verbindt. Maak een wandeling door de charmante haven en boek een rondleiding bij Brouwerij Slot Oostende. Je ziet er hoe ambachtelijke biertjes worden gebrouwen en je kunt ze uiteraard proeven. Daarna kun je heerlijk ontspannen bij Omnium, een tropisch zwemparadijs met een echt tropisch bos.

Voor het laatst bijgewerkt op 7 augustus 2019. Als je aanvullingen, tips of ervaringen hebt over leuke steden in Nederland om te bezoeken met de trein, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/kruwt; Marinemuseum; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam