Wat te doen in Amersfoort: 20 tips!

Amersfoort wat te doenAmersfoort is een pittoreske middeleeuwse stad in de provincie Utrecht met grachten, gildehuizen, oude stadsmuren en smalle straatjes. Het voelt bijna alsof je ronddwaalt in een middeleeuwse stad als Brugge, maar dan zonder de massa’s toeristen. Gek eigenlijk dat deze stad met zoveel charme en geschiedenis nog niet echt is ontdekt – want er is zoveel te doen en te zien!

Amersfoort kreeg al stadsrechten in 1259, waarmee het een van de oudste steden is van Nederland. In de 14e en 15e eeuw kwam Amersfoort echt tot bloei, toen de stadsmuren en stadspoorten werden gebouwd. Hier en daar zie je nog steeds overblijfselen van de stadsmuur en de Koppelpoort is nu een van de beroemdste bezienswaardigheden. Samen met Haarlem, Delft en Gouda behoorde Amersfoort in die tijd tot de vier grootste biersteden van ons land. In 1661 zette Amersfoort zichzelf op de kaart als Keistad, toen 400 inwoners voor de lol een 7157 zware zwerfkei binnen de stadsmuren sleepten.

Amersfoort ligt in het letterlijke hart van ons land, op papier althans. Op het kadastrale nulpunt is de Lange Jan gebouwd, de derde hoogste kerktoren van Nederland. Loop rond in de historische binnenstad en je ademt het verleden op elke hoek, maar Amersfoort heeft ook moderne kunst en architectuur.

Bezoek er het geboortehuis van Piet Mondriaan, bekijk het glanzende Eemhuis en relax in een park tussen beeldhouwwerken. Ben je op stap met de kids, dan mag je Dierenpark Amersfoort niet overslaan. De ‘stad van de keitrekkers’ is perfect voor een dagje uit of een weekendje weg. Hier vind je de 20 leukste tips wat te doen in Amersfoort!

Koppelpoort

De Koppelpoort is sinds jaar en dag een van de bekendste bezienswaardigheden van Amersfoort. Het is een dubbele middeleeuwse stadspoort die rond 1425 over het riviertje de Eem is gebouwd. De Koppelpoort vormde toen onderdeel van de stadsmuur om Amersfoort te beschermen. Buiten de poort was een weide, die toen Coppel heette, waarnaar het bouwwerk is vernoemd.

Amersfoort Koppelpoort

Bijzonder is het dat dit de enige land- en waterpoort is van Nederland. Zowel reizigers die over het land en over het water naar Amersfoort reisden, konden in de Koppelpoort worden ondervraagd. Met de punttorentjes ziet de poort er fotogeniek en sprookjesachtig uit. Tijdens een restauratie door de beroemde architect Pierre Cuypers in 1885 kwamen er ook kantelen bij, waardoor het een beetje de looks kreeg van een kasteel.

Amersfoort Koppelpoort water

De Koppelpoort is gewoonlijk niet te bezoeken, maar je kunt wel een kijkje binnen krijgen met een stadswandeling van Gilde Amersfoort. Tijdens een rondleiding van een halfuur leer je alle geheimen kennen van de poort. De hele wandeling duurt 1½ uur. Adres: Kleine Spui, 3811 BE Amersfoort. Website: www.gildeamersfoort.nl

Verken Amersfoort op een unieke manier!
Boek hier een zelfgeleide Escape Tour in Amersfoort

Mondriaanhuis

Een van de beroemdste inwoners van Amersfoort was kunstschilder Piet Mondriaan (1872-1944). Hij verwierf wereldwijde faam met zijn abstracte schilderijen met horizontale en verticale rechte lijnen en vlakken. Mondriaan werd geboren aan de Kortegracht en woonde daar de eerste acht jaar van zijn leven, totdat het gezin naar Winterswijk verhuisde. De familie woonde op de zolder van een statig herenhuis.

Amersfoort Mondriaanhuis

Het hele pand is later grondig gerenoveerd voor het Mondriaanhuis, dat helemaal is gewijd aan het leven en het werk van de beroemde kunstenaar. Je doorloopt de hele carrière van Mondriaan, van zijn periode in Parijs tot zijn succesvolle laatste levensjaren in New York. In het museum zijn verschillende persoonlijke bezittingen te zien, zoals zijn geboortewieg en de platenspeler waar Mondriaan zijn jazzplaten op draaide.

Amersfoort Mondriaanhuis platenspeler

Zijn atelier in Parijs is exact nagebouwd, waar je ziet dat Mondriaan al een liefde ontwikkelde voor kleurvakken in de drie primaire kleuren: rood, blauw en geel. Ook hangt er kunst van Mondriaan: negen schilderijen en tekeningen uit zijn vroege jaren, toen hij vooral natuurlandschappen schilderde. Zijn bekendste abstracte werken zijn onbetaalbaar en zie je alleen nog in topmusea, zoals het Kunstmuseum Den Haag en het MoMa in New York.

Amersfoort Mondriaanhuis atelier

Er is een museumcafé en een museumshop, waar je bijvoorbeeld een Mondriaanparaplu of Mondriaansokken kunt scoren. Gesloten op maandag, behalve tijdens de schoolvakanties. Adres: Kortegracht 11, 3811 KG Amersfoort. Website: www.mondriaanhuis.nl

Beklim de Onze Lieve Vrouwetoren

Voor een adembenemend uitzicht over Amersfoort beklim je de Onze Lieve Vrouwetoren. Met haar 98 meter is dit de op twee na hoogste kerktoren van Nederland, na de Domtoren in Utrecht en de Nieuwe Kerk in Delft. De ‘Lange Jan’, zoals de toren ook wel wordt genoemd, is in laatgotische stijl gebouwd tussen 1450 en 1500. Sindsdien domineert de kerktoren de skyline van de Amersfoortse binnenstad.

Onze Lieve Vrouwetoren Amersfoort

Bij de toren hoorde oorspronkelijk ook een schip waar kerkdiensten werden gehouden, maar die is 1787 ingestort door een buskruitontploffing. Herbouw heeft nooit plaatsgevonden, nu is dit een gezellig plein met terrasjes (het Lieve Vrouweplein). Een klim van 346 treden brengt je naar het bovenste uitkijkplatform. Het is een smalle wenteltrap, maar tussendoor kun je bijkomen op tussenetages. De beklimming is alleen mogelijk per gids, en die vertelt je onderweg boeiende verhalen over de Onze Lieve Vrouwetoren.

Amersfoort kerktoren

Zo zie je op de eerste verdieping een replica van een miraculeus Maria-beeldje, waardoor Amersfoort jarenlang een belangrijk bedevaartsoord was en vele duizenden pelgrims trok. Het oorspronkelijke beeldje was in 1444 uit een gracht gevist en in de kerktoren geplaatst. Sindsdien werden talloze wonderen toegeschreven aan het beeldje. Zo zou het aan Maria te danken zijn dat de toren bleef staan na de buskruitontploffing in de 18e eeuw. Het originele beeldje is inmiddels tot gruis vergaan. De resten worden bewaard in de Heilige Gregoriuskerk.

Amersfoort kerktoren uitzicht

Bij de beklimming kom je ook langs de 100 klokken die in de kerk hangen. De oudste klokken dateren uit de 17e eeuw, maar er hangen ook nieuwe exemplaren uit 1997 en 2000. Je kunt de Onze Lieve Vrouwetoren alleen beklimmen als je vooraf tickets hebt gereserveerd. Adres: Lieve Vrouwekerkhof, 5251 WN Amersfoort. Website: www.onzelievevrouwetoren.nl

Dierenpark Amersfoort

Een dagje uit naar Dierenpark Amersfoort is een must als je wat wilt doen met kinderen. Dit is de ‘meest speelse dierentuin van Nederland’ waar je niet alleen maar dieren in hun verblijven kunt zien. Je kunt er ook klimmen en klauteren onder, boven en tussen de dieren. Bekijk beren en hyena’s (op veilige afstand) vanaf een touwbrug, vaar in een fietsboot langs zebra’s en giraffen, roetsj via glijbanen door dierenverblijven en spot prairiehondjes tijdens een ontdekkingstocht in een donkere tunnel.

Amersfoort dierentuin

Dierenpark Amersfoort ging open in 1948 en behoort nu tot de populairste bezienswaardigheden van de stad, met ruim 1 miljoen bezoekers per jaar. Koning Willem-Alexander kwam hier vroeger vaak als kind, in het gezelschap van zijn oma Juliana. Inmiddels leven er in een bosrijke omgeving tienduizenden dieren, waaronder chimpansees, leeuwen, neushoorns, olifanten en pinguïns. Ook zie je het meest succesvolle luiaardkoppel van Europa, die al elf jongen hebben gebaard.

Olifant in dierenpark Amersfoort

Er zijn verschillende dierentuinen en nieuw is het Dinobos, waar je oog in oog komt te staan met replica’s van reusachtige dinosaurussen. Ben je moe van het wandelen? Pak dan de Berenboemel voor € 1, een treintje dat een rondje rijdt door het park. De dierentuin ligt aan de westelijke rand van Amersfoort, 2 kilometer van het treinstation. Ook is de zoo goed per auto te bereiken. Adres: Barchman Wuytierslaan 224, 3819 AC Amersfoort. Website: www.dierenparkamersfoort.nl

Vermijd wachtrijen voor de leukste dierentuin van Nederland!
Boek hier alvast je entreetickets voor Dierenpark Amersfoort

Pak een terrasje op stadsplein de Hof

De Hof is het oudste, grootste en gezelligste plein in de binnenstad van Amersfoort. Rondom het hele stadsplein zijn cafés en restaurants waar je een terrasje kunt pakken. Bij de eerste zonnestralen in het voorjaar stromen de terrassen meteen vol. Aan de noordoostelijke kant wordt het plein begrensd door de Sint-Joriskerk uit de 13e eeuw. Om de hoek vind je De Grooten Slock (www.grootenslock.nl), het oudste café van Amersfoort waar in 1522 al de eerste biertjes werden gedronken.

De Hof in Amersfoort

Elke vrijdagochtend en zaterdag is er een markt op De Hof, als je toevallig op zoek bent naar groente, fruit, kaas, vlees, vis, brood en lekkernijen. Op zaterdag komt daar nog een bloemenmarkt bij. Neem ook even een kijkje bij de fontein in het midden van het plein, met een bronzen gezicht waar water uit spuit. Volgens een lokale legende is dit een waterbron uit de 15e eeuw en zou er een draak onder hebben gezeten (of misschien nog steeds zitten!).

Amersfoort stadsplein

De oorsprong van het stadsplein gaat terug tot de middeleeuwen. Aan het einde van de 12e eeuw was dit de tuin van de bisschop van Utrecht, die hier woonde. Daarom ook de naam: ‘de hof’. In die tijd liep er ook nog een gracht over de Hof.

Sint-Joriskerk

De monumentale Sint-Joriskerk is niet over het hoofd te zien op het stadsplein. Dit is de oudste kerk van Amersfoort waarvan de bouw al begon in 1248. Op dezelfde plek stond eerder een kapel. Pas in de 16e eeuw kreeg de kerk haar huidige uiterlijk zoals je die vandaag de dag ziet, als driebeukige hallenkerk. De spitse kerktoren deed nog tot begin 19e eeuw dienst als wachttoren voor de stad.

Sint-Joriskerk in Amersfoort

Bijzonder is de chirurgijnskamer boven het zuiderportaal van de kerk, waar chirurgijnen (dokters) vroeger bijeen kwamen om te vergaderen. Dit is de enige kerk in Nederland met zo’n ruimte. Hoogtepunt is ook een gotische wand van natuursteen uit 1480 die het koorgedeelte scheidt van de kerk. Op zondag vinden er nog protestante kerkdiensten plaats, maar in de zomer zijn er orgelconcerten en exposities van Amersfoortse en landelijke kunstenaars. Adres: Hof 1, 3811 CJ Amersfoort. Website: www.sintjoriskerk-amersfoort.nl

Museum Flehite

Drie middeleeuwse panden in de historische binnenstad bieden al sinds 1890 onderdak aan Museum Flehite, dat helemaal gewijd is aan kunst en geschiedenis van Amersfoort. Je ziet er archeologische vondsten uit de laatste IJstijd, maar ook schilderijen, religieuze relikwieën, glaswerk, porselein en moderne objecten. Het oudste item is een vuurstenen mesje uit 40.000 voor Christus dat Neanderthalers gebruikten toen ze in ‘Amersfoort’ woonden.

Museum Flehite in Amersfoort

De verzameling omvat een illegale telefooncentrale uit 1944 die tijdens de Tweede Wereldoorlog boven een Amersfoortse bakkerij was gevestigd. Bekijk de twee zilveren stadssleutels die Napoleon ‘vergeten was mee te nemen’ en laat het 17e-eeuwse Amersfoort tot leven komen met een grote maquette. Op zolder staan vier glimmende motorfietsen van Eysink, de oudste automobielfabrikant van Nederland – uit Amersfoort! Er is een museumcafé met uitzicht op de Koppelpoort. Maandag gesloten. Adres: Westsingel 50, 3811 BC Amersfoort. Website: www.museumflehite.nl

Het Eemhuis en Kunsthal KAdE

Het Eemhuis is een sterk staaltje moderne architectuur waarmee Amersfoort sinds 2014 is verrijkt. Heel anders dan de middeleeuwse binnenstad! Dit is een groot cultureel complex met vier instellingen, waaronder de bibliotheek, het archief en Kunsthal KAdE. Kort na opening viel de architectuur al in de prijzen. Niet gek, want het is een futuristisch bouwwerk met drie uitstekende zilverkleurige blokkendozen die bekleed zijn met aluminium bollen.

Amersfoort Eemhuis

Voor een weekendje Amersfoort is Kunsthal KAdE het meest interessant. Hier kun je terecht voor tentoonstellingen aan op het gebied van hedendaagse kunst, architectuur, vormgeving & design en eigentijdse beeldcultuur. Het museum heeft geen eigen collectie, maar haakt met exposities in op actuele thema’s.

Amersfoort Kunsthal

Naast de tentoonstellingen organiseert de Kunsthal rondleidingen, workshops en lezingen. Voor design, gadgets en sieraden kun je een kijkje nemen in de KAdEShop. Zin in koffie met taart of een goede lunch? Schuif aan in het KAdECafé. Adres: Eemplein 77, 3812 EA Amersfoort. Website: www.kunsthalkade.nl

Amersfoortse Muurhuizen

Proef de middeleeuwse sfeer met een wandeling langs de Amersfoortse Muurhuizen. Dit is een cirkelvormige straat met huizen die gebouwd zijn op de fundering van de eerste stadsmuur. Deze werd aan het eind van de 13e eeuw gebouwd met een gracht er omheen. Door de economische groei jaren later barstte Amersfoort uit haar voegen en besloot het stadsbestuur eind 14e eeuw een tweede stadsmuur te bouwen, op een afstand van 100 tot 350 meter van de eerste.

Amersfoort Muurhuizen

De eerste stadsmuur werd afgebroken en maakte plaats voor de zogeheten Muurhuizen. Deze huizen werden deels gebouwd met stenen en materialen van de oude muur. Met een wandeling door deze straat volg je dus precies de route van de eerste stadsmuur. Van de Muurhuizen hebben er 61 een monumentale status. Drie Muurhuizen bieden nu onderdak aan Museum Flehite. Op nummer 19 vind je Bollenburgh, het huis waar de beroemde staatsman Johan van Oldenbarnevelt opgroeide.

Maak een rondvaart of rondrit

Een rondvaart is een leuke manier om de historische binnenstad van Amersfoort vanaf het water te ontdekken. In en rondom het centrum lopen nog heel wat grachten, waarvan de eerste al in de 13e eeuw werd gegraven. Stichting Waterlijn (www.amersfoort-rondvaarten.nl) organiseert verschillende rondvaarten van 45 minuten door de grachtengordel en daarbuiten.

Amersfoort gracht

Gepassioneerde vrijwilligers vertellen onderweg anekdotes over de geschiedenis van Amersfoort en bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt, zoals de Koppelpoort en resten van de oude stadsmuur. Je kunt ook een themavaart maken, gericht op kinderen, natuur of cultuur. De rondvaartboten vertrekken vanaf de steiger in de Krommestraat.

Amersfoort toeristentreintje

Ook de Keijlijn (www.amersfoort-toeristentreintje.nl) is een relaxte manier om in korte tijd alle hoogtepunten van Amersfoort voorbij te zien komen. Het toeristentreintje start op het Eemplein en rijdt in een uur een rondje door de middeleeuwse binnenstad. Het treintje werkt met een hop on hop off-systeem, dus je kunt in- en uitstappen waar je wilt.

Cavaleriemuseum

In het Cavaleriemuseum duik je in de Nederlandse militaire geschiedenis. Uitgebreide tentoonstellingen laten je kennismaken met de cavalerie, waarbij militairen het paard gebruikten om oorlog te voeren. In Nederland werden nog tot 1940 paarden ingezet bij de strijd. Sindsdien zie je paarden en militairen alleen nog samen bij ceremoniële gelegenheden, zoals Prinsjesdag.

Amersfoort Cavaleriemuseum

Het museum is verdeeld over twee gebouwen. In het hoofdgebouw zie je verdeeld over drie verdiepingen een groot aantal militaire uniformen, vuurwapens, schilderijen, medailles, schaalmodellen en de uitrusting die soldaten gebruiken in het veld. Sierlijk zijn de uniformen die een regiment moest dragen tijdens de Slag bij Waterloo in 1815. Heel anders dan de legergroene schutkleuren van tegenwoordig. Ook leer je meer over de leefomstandigheden van soldaten die moesten dienen in Nederlands-Indië.

Amersfoort Cavaleriemuseum uniform

In het tweede gebouw staan historische cavalerievoertuigen  opgesteld, zoals tanks en pantserwagens. Het Cavaleriemuseum bevindt zich op het terrein van de Bernardkazerne aan de rand van Amersfoort. Deze legerkazerne is nog altijd in gebruik. Je moet je eerst registreren bij een wachthuisje en je paspoort of rijbewijs laten zien voordat je door mag lopen. Adres: Barchman Wuytierslaan 198, 3818 LN Amersfoort. Website: www.cavaleriemuseum.nl

Shoppen in Amersfoort

Bij een weekendje Amersfoort hoort natuurlijk een middagje shoppen. Wat dat betreft stelt de stad niet teleur! In de historische binnenstad vind je talloze gezellige winkelstraten met boetiekjes, speciaalzaken, delicatessenwinkels en de grote landelijke winkelketens. De bekendste en langste winkelstraat is de Langestraat (zoals de naam al zegt). In deze voetgangersstraat bevinden zich vooral veel kledingwinkels. Tussendoor zijn cafés waar je kunt bijkomen met koffie of een lunch.

Amersfoort winkelen

Een zijstraat is de Krommestraat, met vele leuke en kleine winkels. De grote ketens zitten hier niet. Neem een kijkje in een winkel met modeltreinen of scoor spirituele cadeaus bij Tara-Boeddha (www.tara-boeddha.nl). Voor mode en beauty is het Sint-Jorisplein ook een bekend winkelgebied. De meeste winkels in het centrum zijn op zondag geopend. Donderdag is het koopavond in de binnenstad.

Beeldentuin in Park Randenbroek

Park Randenbroek is het belangrijkste stadspark van Amersfoort, een stukje ten zuiden van de oude binnenstad. Vroeger was dit een middeleeuws landgoed en een buitenplaats voor rijke stedelingen. In de 19e eeuw is het omgevormd tot een openbaar park in Engelse landschapsstijl, met kronkelende paden, vijvers en monumentale bomen. Locals komen hier graag om te ontspannen, te picknicken, te joggen of hun hond uit te laten.

Amersfoort beeldentuin

Het is een heerlijke plek om even het verkeerslawaai achter je te laten, maar neem zeker ook even een kijkje in de Beeldentuin. Ooit was dit een moestuin, maar in 2016 is het omgevormd tot een gratis openluchtmuseum met verschillende sculpturen. Bekijk het omstreden beeld van een jonge Johan van Oldenbarnevelt en zijn leeuw. Deze staatsman is in Amersfoort geboren. Het beeld uit 2010 stond eerst ergens anders, maar inwoners vonden het nogal lelijk.

Amersfoort beeldentuin sculptuur

Regelmatig komen er nieuwe beelden bij in Park Randenbroek. In 2023 is het sculptuur geplaatst We All Shine On van de Amersfoortse kunstenaar Michiel Jansen. Het is een cirkel van leisteen dat een ‘offerande aan de maangodin’ moet voorstellen.

Musiom

Aan de zuidkant van het historische centrum van Amersfoort vind je Musiom, een museum voor hedendaagse kunst. Je ziet er schilderijen en beeldhouwwerken van dertig Nederlandse kunstenaars die allemaal rond de jaren ’50 zijn geboren en sinds de jaren ’80 succesvol zijn – zowel nationaal als internationaal.

Veel kunstwerken zijn geschonken door de kunstenaars zelf en een deel is ook te koop. Naast de vaste collectie organiseert het museum drie exposities per jaar rond een bepaald thema of een specifieke kunstenaar. Geopend van vrijdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Adres: Stadsring 137, 3817 BA Amersfoort. Website: www.musiom.art

Kamp Amersfoort

Niet alle bezienswaardigheden zijn even vrolijk, zo merk je als je een bezoek brengt aan Kamp Amersfoort. Dit was tijdens de Tweede Wereldoorlog een doorgangskamp waar gevangenen veelal werden doorgestuurd naar concentratie- en werkkampen in Polen en Duitsland. Van augustus 1941 tot april 1945 hielden de nazi’s hier 47.000 mensen vast in mensonterende omstandigheden. Het ging om verschillende groepen, waaronder Joden, verzetsstrijders, communisten, onderduikers en (vermeende) criminelen zoals zwarthandelaren. In het kwamen 650 mensen om, vooral door executies.

Amersfoort Kamp

Kamp Amersfoort is nu een herinneringscentrum waar met objecten, foto’s en documenten de tragische geschiedenis wordt verteld. Sommige delen zijn gereconstrueerd, zoals wachttorens en de beruchte ‘Rozentuin’. Dit was een stuk grond omheind door prikkeldraad waar gevangenen voor straf soms dagenlang moesten blijven staan. Je kunt het kamp op eigen gelegenheid verkennen en in de zomer zijn er elke dag rondleidingen. Kamp Amersfoort ligt aan de zuidelijke rand van de stad, op de grens van Leusden. Adres: Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden. Website: www.kampamersfoort.nl

Belgenmonument

Wist je dat in Amersfoort het grootste monument van Nederland te vinden is? Op de top van 43 meter hoge Amersfoortse Berg staat het Belgenmonument, een massief bakstenen bouwwerk van 18 meter hoog. Het is een geschenk van België omdat Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) gevluchte Belgische militairen en hun gezinnen had opgevangen.

Amersfoort Belgenmonument

Belgische soldaten hebben het monument zelf gebouwd van 1917 tot 1919 als ‘werkverschaffingsproject’. Het ontwerp is van de Belgische architect Huib Hoste. Hij wilde een monument dat soberheid moest uitstralen, dat nog eens wordt versterkt door de omringende bomen. Rondom het Belgenmonument ligt een mooie landschapstuin met ligusterhagen, sculpturen en een muur met reliëfs van de Nederlandse beeldhouwer Hildo Krop.

Amersfoort monument

Reken op een flinke klim als je het monument op de fiets wilt bewonderen. De Amersfoortse Berg is het hoogste punt van Amersfoort, een heuvel in een hooggelegen villawijk die ook bekendstaat als ‘Klein Zwitserland’. Adres: Belgenlaan 9, 3818 ZJ Amersfoort.

Theater Flint

Check de agenda van Theater Flint als je ‘s avonds wat wilt doen in Amersfoort. Dit is het theaterhart van de stad met een breed cultureel programma. In de twee zalen kun je terecht voor cabaret, toneel, muziek, ballet, musicals en festivals. In TREK Theaterkeuken & Café kun je dineren voor de voorstelling of een drankje drinken na afloop om met je vrienden de show te bespreken. Flint wil dat iedereen naar het theater moet kunnen, dus er zijn al kaartjes vanaf € 5.

Amersfoort Flint

Het theater bevindt zich in een glanzend complex uit 1997 en al in 2014 volgde een grootschalige verbouwing. Eerder stond op dezelfde plek al een theater uit 1977, maar dat brandde in 1990 tot de grond toe af. Voor klassieke concerten kun je trouwens ook uitwijken naar de Sint Aegtenkapel in het centrum van Amersfoort. Dit voormalige klooster met de grote glas-in-loodramen is onderdeel van Theater Flint. Adres: Coninckstraat 60, 3811 WK Amersfoort. Website: www.flint.nl

Wil je blijven slapen na een voorstelling in theater Flint?
Boek een overnachting in Hotel de Tabaksplant, in dezelfde straat als het theater

Hofje De Armen de Poth

Vlakbij de Flint ligt Hofje De Armen de Poth, het enige overgebleven hofje van Amersfoort. Dit hofje met 48 huisjes werd aan het begin van de 16e eeuw gebouwd voor de arme inwoners van de stad. Er werd brood gebakken en voedsel uitgedeeld aan Amersfoorters die niet konden rondkomen. Ook was er een Pesthuis voor de verpleging van pestlijders (inmiddels afgebroken). Momenteel wonen hier ouderen met een bescheiden inkomen.

Amersfoort Hofje De Poth

Tussen zonsopgang en zonsondergang kun je er vrij rondlopen en de historische sfeer proeven – zo meldt het hofje althans op de website. Het is een oase van rust, maar het voelt toch alsof je de privacy van de bewoners schendt. Bordjes met ‘Geen toegang’ zorgen ook niet echt voor een welkome sfeer. Mocht je de starende blikken van bewoners kunnen negeren, dan kun je ter plekke een QR-code scannen op je smartphone voor een rondleiding. Als je gebouwen van binnen wilt zien, zoals de Rochuskapel en het zogeheten Toonhuisje, moet je een stadswandeling boeken via Amersfoortse Gidsen of Gilde Amersfoort. Adres: Pothstraat 16, 3811 JL Amersfoort. Website: www.armendepoth.nl

De Stier

Op een rotonde sta je meestal niet snel stil, maar bij de Kamp en de Flierbeeksingel is het toch wel de moeite waard om even halt te houden. Midden op de rotonde staat de Stier, de publiekslieveling van Amersfoort. Dit is een sculptuur van een enorme stalen stier die ietwat nors om zich heen kijkt. Op een stukje gras, omringd door flatgebouwen. Zijn kop is gericht op de entree van de binnenstad.

De Stier in Amersfoort

De Stier is een kunstwerk van de Amersfoortse kunstenaar Thijs Trompert en in 2011 geplaatst als ‘commentaar op de verstedelijking’. Trompert had eerst een houten versie gemaakt van het rund, maar dat werd in 2009 door vandalen in brand gestoken. Na de vernieling wilden bewoners en de gemeente hun stier terug. Met een hoogte van 5 meter en een gewicht van 8000 kilo moet het stalen gevaarte tegen een stootje kunnen. Website: www.onzestier.nl

Wijkmuseum Soesterkwartier

Het Amersfoort van een eeuw geleden beleef je in Wijkmuseum Soesterkwartier. Dit is een voormalige arbeiderswoning die helemaal is ingericht in de jaren ’30 tot en met ’50. Je maakt een reis terug in de tijd met antiek meubilair, gebruiksvoorwerpen, foto’s en documenten. Bekijk de leren jas en de pet van een treinmachinist en stap rond in de voorkamer waar alleen de pastoor kwam.

De museumwoning is in 1912 gebouwd als sociale huurwoning voor katholieke arbeiders van de spoorwegen. Ook de andere huizen in de straat zijn zo gebouwd. Het kleine museum is alleen geopend op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis, maar een donatie wordt wel op prijs gesteld. Adres: Sint Bonifaciusstraat 61, 3812 TD Amersfoort. Website: www.wijkmuseumsoesterkwartier.nl

Wat te doen in Amersfoort: praktische tips

Overnachten in Amersfoort

Amersfoort heeft verschillende mogelijkheden om te overnachten, van hotels en bed & breakfasts tot appartementen en vakantiehuizen. Voor het afvinken van alle bekende bezienswaardigheden kun je het beste accommodatie zoeken in het historische centrum. Hou er wel rekening mee dat je dan waarschijnlijk niet je auto kunt parkeren. Rondom de binnenstad zijn ook enkele hotels, waar vandaan je in een kwartiertje naar het centrum kunt lopen.

Zoek je voordelige accommodatie voor je stedentrip naar Amersfoort?
Reserveer hier een hotel of appartement in Amersfoort, tegen de laagste prijzen

Een aanrader in de binnenstad is Logement de Gaaper, in een prachtig gerestaureerd herenhuis direct aan het Marktplein. Slapen hier is bijzonder, want dit is het oudste stenen woonhuis van Amersfoort! Vroeger was er een drogisterij en apotheek gevestigd. Daarom heeft het hotel een flinke collectie gapers verzameld – een kop van een man met open mond en uitgestoken tong die vroeger boven apotheken hing. Wil je slapen op het water? Boek een overnachting bij Bed & Breakfast Vita Nova, op een voormalig binnenvaartschip in het stadscentrum van Amersfoort.

De Gaaper hotel in Amersfoort

Een begrip is het Berghotel bovenop de Amersfoortse Berg, een eindje ten westen van het centrum. De geschiedenis gaat terug tot 1880, toen hier een bescheiden kuuroord werd gebouwd. In 1903 werd het omgebouwd tot hotel. Door de jaren heen is er volop geschiedenis geschreven op deze plek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitse bezetter het hotel als rechtbank voor gevangenen uit het nabijgelegen Kamp Amersfoort.

Amersfoort Berghotel

Tegenwoordig is het een modern 4-sterrenhotel met 88 kamers en een restaurant. Met veel vergaderruimtes vinden er vaak meetings plaats, maar ook is het populair voor feesten, partijen en bruiloften. ► Boek een overnachting in het Berghotel vanaf 81

Eten en drinken in Amersfoort

Een lokale lekkernij zijn de Amersfoortse Keesjes, een kruidige koek dat een beetje smaakt naar taaitaai. Deze specialiteit bestaat al sinds 1754 en is vernoemd naar de patriotten van eind 18e eeuw. Vele generaties van bakkerij Vonk hebben deze koeken gemaakt volgens geheim recept, eerst in Amersfoort en later in Bunnik. Door corona is de bakker eind 2022 helaas failliet gegaan, maar je kunt de Amersfoortse Keesjes nog wel kopen bij het VVV-kantoor.

Amersfoort Keesjes

Heb je zin in nog meer Amersfoortse lekkernijen? Loop dan even binnen bij ambachtelijke banketbakkerij Maisson Pierre (www.maisonpierre.nl) voor ‘KeivaneenBonbon’. Dit is een bonbon van pure chocolade gevuld met in Malaga PX gewelde rozijnen. Hiervoor werkte de banketbakker samen met wijnkoperij Henri Bloem uit Amersfoort.

Amersfoort bonbons

Voor het lessen van je dorst breng je een bezoek aan Stadsbrouwerij De Drie Ringen (www.dedrieringen.nl). Al ruim 30 jaar kun je hier terecht voor ambachtelijk gebrouwen biertjes als Vuurvogel en Ruige Ruud. Van donderdag tot en met zondag zijn er bierproeverijen met een rondleiding. De stadsbrouwerij bevindt zich op een steenworp afstand van de Koppelpoort.

Amersfoort bier

Voor een gastronomische topavond moet je een tafeltje reserveren bij restaurant MEI (www.mei-amersfoort.nl) in de historische binnenstad van Amersfoort. Het is een biologisch restaurant waar chef-kok Marco Blok alleen nog maar werkt met producten van lokale, biologische boerderijen en duurzame visverkopers.

Restaurant MEI in Amersfoort

Blok heeft zijn sporen verdiend in de culinaire wereld. Eerder stond hij aan het roer van Blok’s Restaurant dat één Michelin-ster had verdiend. MEI heeft een Scandinavisch interieur met veel hout en de prijzen zijn heel schappelijk.

Amersfoort biologisch restaurant

Reizen naar Amersfoort

Amersfoort ligt in het oosten van de provincie Utrecht, ongeveer 25 kilometer van de hoofdstad Utrecht. De stad is uitstekend bereikbaar met de trein. Amersfoort is namelijk een belangrijk knooppunt tussen de Randstad en het oosten en noorden van Nederland. Ook internationale treinen, onder meer richting Berlijn, stoppen in Amersfoort.

Er rijden rechtstreekse intercity’s naar Amersfoort vanuit onder meer Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Schiphol, Leeuwarden en Groningen. Het station Amersfoort Centraal is vrij nieuw (uit 1997) en ligt op zo’n 15 minuten lopen van de binnenstad. Op het station zijn OV-fietsen te huur, maar je moet er vroeg in de ochtend bij zijn als je niet mis wilt grijpen.

Amersfoort station

Met de auto is Amersfoort ook goed bereikbaar, vanaf de snelwegen A1 en A28. Rondom het centrum zijn tien parkeergarages waar je tegen betaling je auto kunt parkeren. Kijk voor een overzicht op de website van ParkeerService Amersfoort (www.parkeerservice.nl). De historische binnenstad van Amersfoort is autoluw, dus je mag er alleen rijden met een ontheffing. Met de smalle straatjes en grachten is parkeren op de straat sowieso niet te doen.

Van 15 april tot 15 oktober kun je ook naar Amersfoort reizen met de boot. De Eemlijn (www.eemlijn.nl) vaart van Amersfoort naar Spakenburg of Huizen en weer terug. Onderweg wordt gestopt in Soest en Baarn. Je kunt overal opstappen en de fiets mag mee.

Voor meer informatie over wat te doen in Amersfoort kun je kijken op de officiële website van het toeristenbureau: www.vvvamersfoort.nl

Voor het laatst bijgewerkt op 23 augustus 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden en wat te doen in Amersfoort, Nederland, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Shutterstock.com; Booking.com.

ReizenReizen