Wat te doen in Katowice, Polen: 10 tips!

Door Jacqueline Le Roux

Katowice wat te doenKatowice is geen bestemming waar je zo één-twee-drie aan denkt, maar het is een omweg meer dan waard. De stad ligt op slechts een uur rijden van Krakau, in het zuidoosten van Polen. Nog niet lang geleden was het een grauwe mijn- en industriestad, waar vooral kool en staal werd geproduceerd. Na jaren van renovatie heeft de stad een complete facelift gekregen.

Vervallen fabrieken, oude gieterijen en werkplaatsen zijn opgeknapt en getransformeerd in culturele centra en hippe horeca. Er zijn nieuwe gebouwen bijgekomen, waarvan sommige van bijzondere architectuur zoals de Spodek, in de vorm van een ufo. Het industriële erfgoed en de moderne bouwwerken zorgen voor een unieke mengelmoes van stijlen in de stad. Het is alsof Katowice zijn zware industrie heeft ingeruild voor creatieve industrie.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Katowice?
Reserveer hier online een hotel of appartement in Katowice

Zo heeft Katowice een van de beste musea van Polen en is de stad door de Unesco uitgeroepen tot City of Music. Er worden vele muziekevenementen georganiseerd, waaronder een aantal wereldberoemde festivals. Katowice is ook de eerste stad in Polen met een jazzacademie. Voor liefhebbers van industriële architectuur is het genieten geblazen en op cultureel gebied is er veel te beleven. Wil je een bezoek brengen aan deze verrassende Poolse stad? Hier vind je 10 tips wat te doen in Katowice!

Duik de mijnen in van het Silezisch Museum

Het gebied waar vroeger de kolenmijnen waren staat nu een opmerkelijk museum. Het Silezisch Museum (Muzeum Śląskie) is niet alleen informatief, maar ook bijzonder mooi opgesteld. Je gaat letterlijk ondergronds, want de exposities bevinden zich op vier niveaus in de mijntunnels. Een echte aanrader om te doen!

Silezisch Museum in Katowice

Je wordt ondergedompeld in de geschiedenis van de stad en de streek Silezië. Er is een permanente tentoonstelling van Poolse kunst door de jaren heen en je krijgt een goede impressie van hoe het industrieterrein eruitzag toen er nog volop werd geproduceerd. Maak na het bezoek een wandeling over het terrein. Met een lift kun je boven op de oude mijntoren komen waar je fraai uitzicht hebt op de stad. Adres: Dobrowolskiego 1, 40-205 Katowice, Polen. Website: www.muzeumslaskie.pl

Het fotogenieke Nikiszowiec

De mooiste foto’s maak je in de oude arbeiderswijk Nikiszowiec, niet ver van het centrum. Vroeger was het een buurt waar je niet zomaar veilig doorheen wandelde, nu is het een fascinerende plek waar kunst en cultuur de boventoon voeren. Je vindt er unieke begin 20e-eeuwse architectuur, galerieën met eigenzinnige kunst, de prachtige St. Anne kerk en leuke cafés en restaurantjes.

Katowice arbeiderswijk

De wijk is begin 1900 gebouwd om mijnwerkers te huisvesten die werkten in de grote Wieczorek kolenmijn. Zij woonden in een huizencomplex in de vorm van blokken, verbonden door arcades. De wijk groeide uit tot een soort dorp, met onder meer een school, een ziekenhuis, een politiebureau en winkels. Nikiszowiec is populair bij fotografen en filmmakers vanwege het unieke industriële decor, dat sinds de Tweede Wereldoorlog niet is veranderd.

Amusement in het Silezisch Park

In de jaren 50 is begonnen met de aanleg van het Silezisch Park, een van de meest ambitieuze milieuvernieuwende projecten ooit in Europa. Het gebied ten noordwesten van Katowice was grotendeels verwoest door de mijnbouw en industrieel afval en werd de ‘Zwarte Driehoek’ genoemd. Het voormalig communistisch volkspark is in de loop der jaren uitgegroeid tot een modern wonderland.

Katowice pretpark

Wil je wat doen met de kinderen, ga dan naar dit grote groene recreatiepark. En vooral naar het pretpark Legendia (www.legendia.pl). Naast achtbanen en moderne attracties heb je nog originele attracties van vroeger. Op andere plekken in het Silezisch Park vind je een dierentuin, een planetarium, een museum voor volkskunde, een stadion en een kabelbaan. In en om het park zijn vele restaurants, hotels en bars geopend. Genoeg te doen dus! Website: www.parkslaski.pl

Historisch Museum van Katowice

Wil je weten hoe de rijke industriële gezinnen vroeger leefden? In het Historisch Museum van Katowice (Muzeum Historii Katowic) neem je een kijkje in twee appartementen met interieurs van de midden en hoge klasse. De ruimtes zijn stijlvol ingericht volgens de mode van toen met antieke meubels en zelfs persoonlijke voorwerpen.

Een andere tentoonstelling van het museum behandelt de geschiedenis van Katowice toen het nog een plattelandsdorp was, vóór de tijd dat de stad officieel werd gesticht en de mijnen en fabrieken werden gebouwd. Ook kun je de pasteltekeningen bewonderen van een van de beroemdste kunstenaars van Polen, Stanisław Ignacy Witkiewicz. Voor het museum zie je het levensgrote beeld van deze kunstenaar. Adres: Szafranka 9, 40-025 Katowice, Polen. Website: www.mhk.katowice.pl

Bezoek de kathedraal van Christus de Koning

Deze grootste kathedraal van Polen is een nationaal symbool van belangrijke historische waarde. De bouw begon in 1927 volgens het ontwerp van de jonge Zygmunt Gawlik. Meerdere keren werd de bouw gestaakt door economische crisissen en de Tweede Wereldoorlog. In 1955 was het bouwwerk klaar en pas in 1973 werd het interieur afgerond.

Katowice kathedraal

Al deze vertragingen leidden tot een aantal nadelige veranderingen ten opzichte van het oorspronkelijke ontwerp, zoals het weglaten van sierlijke beeldhouwwerken aan de gevels. De kolossale kathedraal is uiteindelijk een modern gebouw geworden. In het koor staat het bronzen beeld van Christus de Koning. Bij het altaar, gemaakt van steenkool, staat het beeld van de heilige Barbara, de patroonheilige van de mijnwerkers. Adres: Plebiscytowa 49A, 40-041 Katowice, Polen. Website: katedra.wiara.pl

De futuristische Spodek Arena

Na de dood van Sovjet-dictator Stalin kwam er een vrije beweging in de architectuur. Een opmerkelijk voorbeeld hiervan is de Spodek Arena uit de jaren zeventig, in de vorm van een gigantische ufo. Dit gedurfde en futuristische bouwwerk is ontworpen door Maciej Gintowt en Maciej Krasiński en bevindt zich in het hart van de stad.

Katowice Spodek

Het complex met een omvang van 7 hectare is de grootste overdekte arena van Polen. Het is een multifunctioneel gebouw waar wereldberoemde sterren optreden en vele culturele en sportieve evenementen plaatsvinden. De grote zaal bevat 11.000 zitplaatsen. Er is een sportzaal, een ijsbaan en een waterpark en een reusachtig filmscherm. Ieder jaar komen er duizenden gamers naar Spodek voor het gerenommeerde gaming event Intel Extreme Masters. Adres: al. Wojciecha Korfantego 35, 40-005 Katowice, Polen. Website: www.spodekkatowice.pl

Biertje drinken in Ulica Mariacka

De Ulica Mariack is de belangrijkste straat van Katowice en is op 5 minuten lopen van het stadsplein Rynek. Overdag is het hier heerlijk rustig slenteren en tegen de avond begint het feestgedruis in de vele pubs, restaurants, biertuinen en nachtclubs. Aan het einde van de straat bevindt zich de Mariakerk, de Kościół Mariacki, waar de straat naar vernoemd is.

Ooit was de Ulica Mariacka een aaneenschakeling van grauwe gebouwen, ongure stripclubs en dubieuze massagesalons. Het hele gebied rond de straat is nu compleet gerenoveerd, er zijn kersenbomen geplant en de auto’s zijn verbannen. Er is altijd wat te doen in de straat, een wijnmarkt, theater of een concert.

Foto’s maken in de zinkfabriek

De voormalige zinkfabriek is nu ingericht als technologiemuseum. In de Walcownia Cynku zie je nog de oorspronkelijke machines en smeltovens en alle apparaten en materialen die nodig waren voor de productie van zink. De zinkwalserij en machinekamer waren tot 2002 nog in gebruik. Het is een prachtig staaltje van industrieel erfgoed, een genot voor fotografen en Instagrammers! Omdat de hele productielijn bewaard is gebleven krijg je een goed beeld van hoe er vroeger werd gewerkt. Het museum bevat ook een bijzondere collectie van Amerikaanse motorfietsen met vintage Harley-Davidsons en Indians van 1920 tot 1986. Adres: 1 Listopada 50, 40-387 Katowice, Polen. Website: walcownia.muzeatechniki.pl

Maak een trip naar Auschwitz

Wil je wat bijzonders doen buiten de stad? Op slechts 40 minuten rijden van Katowice ligt het wereldberoemde Auschwitz. Misschien niet de makkelijkste plek om te bezoeken, maar wel iets wat je je leven lang zult herinneren. Dit concentratiekamp, waar in de Tweede Wereldoorlog meer dan een miljoen mensen werden uitgeroeid, is voor altijd de geschiedenisboeken ingegaan.

Hoeveel je ook al weet over het onderwerp, een bezoek aan Auschwitz-Birkenau is een compleet andere ervaring. De getuigenissen van de overlevenden en de plek zelf raken iedereen. In het museum wordt, zonder al te zwaar op de hand te worden, de geschiedenis van Auschwitz verteld. ► Lees hier tips voor een bezoek aan Auschwitz-Birkenau

Wil je een bezoek brengen aan het aangrijpende Auschwitz?
Boek hier een dagtrip vanuit Katowice naar Auschwitz-Birkenau

Vallei van de Drie Vijvers

Katowice is een van de groenste steden van Polen. Niet alleen in de stad zelf vind je overal groen, de stad is ook omgeven door bossen. Er zijn legio mogelijkheden om te wandelen en te fietsen. Wil je wat doen in de natuur, ga naar de Vallei van de Drie Vijvers (Dolina Trzech Stawów), iets ten zuiden van de stad. Ga luieren en zwemmen aan een van de strandjes aan de vijvers.

Zin om te wandelen? Er zijn vele wandelroutes te maken door de loofbossen. In tegenstelling tot de naam, telt het natuurpark geen 3 maar 11 vijvers. Bij de grootste drie kun je goed recreëren: lekker vissen, zwemmen of watersporten en fietsen huren voor een mooi tochtje door de bossen. Je kunt er ook je tent opslaan bij de camping en een balletje slaan op de tennisbaan. Voor de kinderen is er een vermakelijk waterpark.

Wat te doen in Katowice: praktische tips

Overnachten in Katowice

Omdat er in Katowice vele concerten, conferenties en sportevenementen worden georganiseerd, zijn er steeds meer hotels bijgekomen, met name de wat duurdere hotels. Wil je wat goedkopers, zoek dan iets in de wat rustigere wijken waar minder te doen is.

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Katowice?
Reserveer hier een hotel of appartement in Katowice, tegen de laagste prijzen

Om echt in de sfeer te duiken, breng een nacht door in Loft Górnika, een voormalige mijnwerkerswoning in de wijk Nikiszowiec. Of ga slapen in de ‘ufo’ in Hotel Diament Spodek met een binnenzwembad en een sauna.

Courtyard Hotel in Katowice

Liever een kamer met uitzicht in deze vliegende schotel? Boek een nacht in het Courtyard by Marriott Hotel, gevestigd in het hoogste gebouw van Katowice. Het hotel bevindt zich in het stadscentrum en op de 27e verdieping is een cocktailbar waar je kunt genieten van een panoramisch uitzicht over de stad.

Reizen naar Katowice

Vanaf € 44 vlieg je vanaf Eindhoven met Wizz Air rechtstreeks naar Katowice in één uur en 40 minuten. Een andere mogelijkheid is om te vliegen op Krakau. De luchthaven van Krakau ligt op 70 kilometer van Katowice. Vanaf Amsterdam Schiphol heeft KLM een paar vluchten per dag (1 uur en 50 minuten). Een vliegticket is te koop vanaf € 149. Met Ryanair vlieg je vanaf Eindhoven voor € 51.

Het vliegveld ligt zo’n 30 km ten noorden van het stadscentrum van Katowice, waar je met een shuttlebus, een taxi of huurauto makkelijk kunt komen.

Je kunt ook met de trein naar Katowice reizen. Er rijden rechtstreekse intercity’s vanuit onder meer Krakau (1 tot 2 uur), Warschau (2½ tot 3½ uur) en Wroclaw (2½ uur). Internationale treinen rijden naar Katowice vanuit Bratislava, Boedapest, Wenen, Berlijn en Praag. Leuk om te doen in de stad zelf is een fiets huren. Ieder jaar worden er weer nieuwe fietspaden aangelegd, waardoor de stad steeds fietsvriendelijker wordt.

Eten en drinken in Katowice

De sobere eetcultuur in de streek Silezië heeft plaatsgemaakt voor de hippe keuken. Vele internationale culinaire trends hebben hier in rap tempo hun intrede gemaakt. Wil je typisch Pools eten, ga dan naar het rustieke restaurant Chata z Zalipia (www.chatazzalipia.pl) in het centrum. Hier eet je traditionele kost, zoals rollade met kool die geserveerd wordt door bediening in typisch Poolse kledij.

Ook in het restaurant Wiejska Chatka (www.wiejskachatka.com.pl) eet je in een boerse sfeer grote porties Poolse gerechten met folkloristische muziek op de achtergrond. Probeer de pierogi, een soort ravioli gevuld met aardappel en kaas.

Voor meer informatie over wat te doen in Katowice kun je kijken op de officiële website van het toeristenbureau: www.katowice.eu

Over Jacqueline

JacquelineHet liefst reis ik iedere maand naar een voor mij nog onbekende plek. Wanneer ik niet reis, schrijf ik er graag over van achter mijn laptop thuis. Eerst in Nederland, toen in Frankrijk en nu in mijn rustieke fruittuin in Portugal. Er valt in mijn nieuwe thuisland ook weer zoveel te ontdekken, hier blijf ik nog wel even.

Voor het laatst bijgewerkt op 18 november 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Katowice, Polen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © logorytm/Shutterstock.com; Velishchuk Yevhen/Shutterstock.com; 4H4 Photography/Shutterstock.com; Andrzej Rostek/Shutterstock.com; TomPor/Shutterstock.com; Wikipedia; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam