Wat te zien en te doen in Gdansk, Polen: 10 tips!

Door Annemarie Smit

Aan de Oostzee in het noorden van Polen ligt de Hanzestad Gdansk. Sinds 1945 hoort Gdansk bij Polen, daarvoor hoorde de stad – als Danzig – bij Duitsland. In de Tweede Wereldoorlog raakte de stad zwaar beschadigd tijdens bombardementen, maar alles werd hersteld en opnieuw gebouwd.

Gdansk is niet een hele grote stad, maar heeft genoeg interessants te bieden voor een stedentrip. Een binnenstad met prachtige herenhuizen, historische gebouwen en interessante musea. En dankzij de ligging aan de Oostzee, kun je ook nog naar het strand. Tien tips voor wat er te doen en te zien is in Gdansk!

Langstraat en Lange Markt

Aan de Langstraat in het historische centrum staan bekende gebouwen, zoals het Czirenberg-Haus en het Löwenschloss. Ook deze gebouwen moesten na de oorlog opnieuw gebouwd worden, en zijn dus nog niet zo oud als ze lijken. In het verlengde van de Langstraat ligt de Lange Markt (Długi Targ), het oude marktplein van Gdansk. Op dit bij toeristen populaire plein staan kleurrijke statige herenhuizen die aan Amsterdam doen denken, de Neptunusfontein en het stadhuis.

Verder vind je er veel cafés en restaurants, en in de zomer gezellige terrasjes. De Langstraat en de Lange Markt worden samen ook wel de ‘Koningstraat’ genoemd, omdat koningen vroeger via deze route de stad binnen kwamen.

Twee stadspoorten van Gdansk

In het centrum van Gdansk staan twee poorten, die beide na de Tweede Wereldoorlog opnieuw zijn opgebouwd: de Gouden Poort en de Groene Poort. Het zijn dus replica’s, maar daarom niet minder mooi. De Gouden Poort staat aan het begin van de Langstraat. Deze poort uit 1614 werd verwoest tijdens de oorlog, maar in 1957 weer opgebouwd.

De Groene Poort staat tussen de Lange Markt en rivier de Motława. De oorspronkelijke poort werd in de 16e eeuw gebouwd, geïnspireerd op de architectuur van het stadhuis van Antwerpen. Tijdens de oorlog werd het gebouw vernield, maar daarna weer opgebouwd.

Kathedraal van Oliwa

In de wijk Oliwa staat de Kathedraal van Oliwa, die werd gebouwd tussen de 13e en 18e eeuw. Door deze lange bouwperiode van meerdere eeuwen, heeft de kathedraal verschillende bouwstijlen, van romaans tot gotisch. Aan weerskanten van de gevel staan twee smalle torens van 46 meter hoog, en binnen zijn maar liefst 23 altaren en twee orgels te zien. Adres: Biskupa Edmunda Nowickiego 5, 80-330 Gdańsk, Polen. Website: www.archikatedraoliwa.pl

Naar het strand

Gdansk ligt aan zee, en dat betekent dat er ook een strand is! Ideaal als je wat wil doen op warme zomerdagen. Plaza Stogi is een groot zandstrand waar je vanuit het centrum naar toe kunt met de tram. Vanuit Gdansk ben je met de trein ook in zo’n 20 minuten in de populaire badplaats Sopot. Dit is een drukke, toeristische kustplaats, met mooie zandstranden, veel winkels en restaurants, een bruisend nachtleven en de langste houten pier van Europa.

Westerplatte

In september 1939 begon Duitsland de invasie van Polen door een aanval op het schiereiland Westerplatte in Gdansk. Dit was het begin van de Tweede Wereldoorlog. Op het schiereiland herinneren gedenkplaten en ruïnes van barakken nog aan deze aanval. Er staat ook een monument ter nagedachtenis aan het begin van de oorlog. Geen vrolijke plek dus, maar wel interessant om te bekijken. Als je met de boot naar Westerplatte gaat, zie je meteen wat van de haven en de grote scheepswerven.

Museum van de Tweede Wereldoorlog

Aangezien Gdansk de plek is waar de Tweede Wereldoorlog ooit begon, is het niet gek dat er in deze stad een museum is over de oorlog. De exposities in dit museum gaan over het begin van de oorlog en het verdere verloop, vooral gezien vanuit Pools perspectief. Maar niet alleen de indrukwekkende exposities zijn de moeite waard, de moderne architectuur van het gebouw is ook bijzonder. Adres: Plac Władysława Bartoszewskiego 1, 80-862 Gdańsk, Polen. Website: www.muzeum1939.pl

Winkelen in Gdansk

In Gdansk kun je prima winkelen. In de Mariacka-straat in het centrum vind je veel kleine winkeltjes waar je onder meer souvenirs en amber sieraden kunt kopen. Wandel in de oude markthal Hala Targowa langs de kraampjes waar de locals hun inkopen doen. Wie echt flink wil shoppen, kan terecht in een van de grote winkelcentra van de stad, bijvoorbeeld Manhattan en Galeria Bałtycka.

Bewonder de Kraanpoort

Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Gdansk is de kraanpoort (Żuraw), die op de kade langs rivier de Motława staat. Het is een stadspoort en havenkraan in één. De toren werd oorspronkelijk in de 15e eeuw gebouwd en heeft zes verdiepingen. Het houten middenstuk is de kraan, waaraan met haken goederen omhoog konden worden gehesen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de poort beschadigd, maar hij werd volledig gerestaureerd. De kraanpoort hoort tegenwoordig bij het Maritiem Museum. Adres: Szeroka 67/68, 80-835 Gdańsk, Polen. Website: www.nmm.pl/zuraw

European Solidarity Centre (ESC)

Het is misschien niet een museum dat je hoog bovenaan je lijstje hebt staan, maar als je in Gdansk bent mag een bezoek aan het European Solidarity Centre eigenlijk niet ontbreken. Met een audiotour word je meegenomen door de geschiedenis van de Solidariteit-beweging in Polen. Van de eerste protesten en stakingen in 1970 tot het einde van het communistische regime. Aanrader! Adres: pI. Solidarności 1, 80-863 Gdańsk, Polen. Website: www.ecs.gda.pl

Duik het nachtleven van Gdansk in

Ben je nog niet moe na een dag sightseeing in de stad? Duik dan het bruisende nachtleven in! Bij Browar Piwna (www.browarpiwna.pl) kun je huisgebrouwen bier drinken en een hapje eten. Jozef K (www.jozefk.pl) is een populair café, niet alleen om de cocktails die je er kunt drinken, maar ook vanwege het hippe, vintage interieur en de relaxte sfeer. Zowel de brouwerij als het café vind je in de straat ul. Piwna (‘bierstraat’). Aanraders voor wie wil dansen zijn de Bunkier Club en Klub Parlament.

Lees hieronder verder voor nog meer reisinspiratie voor je vakantie in Polen:

Tips voor een vakantie in Warschau

Warschau vakantieEen vakantie in Warschau beleef je op het kruispunt van Centraal-Europa waar de geschiedenis heel wat turbulente wendingen heeft gekend. De stad is als een pion op een schaakbord heen en weer geschud tussen Rijken en dynastieën, maar meer dan elke andere Europese stad wist Warschau zich altijd weer als een feniks uit de as te herrijzen. Lees hier meer over een vakantie in Warschau

Tips voor een vakantie in Krakau

Krakau vakantieEen vakantie in Krakau beleef je in de mooiste plaats van Polen, een stad die zo uit een sprookjesboek lijkt te zijn gevallen. Krakau heeft een van de best bewaarde historische binnensteden van Europa en in tegenstelling tot Warschau is het de Tweede Wereldoorlog grotendeels ongeschonden doorgekomen. Lees hier meer over een vakantie in Krakau

Wat te doen en te zien in Poznan

Poznan is een nog vrij onbekende stad in het westen van Polen, waar veel studenten te vinden zijn en het altijd gezellig druk is. Twee dingen zullen je altijd bijblijven als je Poznan bezoekt: de prachtig gekleurde huisjes en de croissants. Lees hier onze tips wat je kunt doen en zien in Poznan

Wat te doen en te zien in Wroclaw

Wroclaw staat ook wel bekend als het Venetië van Polen, door zijn prachtige ligging aan de rivier de Oder, de meer dan 100 bruggen en de meer dan 12 eilanden waar de stad uit bestaat. Wroclaw is de stad van romantiek, geschiedenis en kabouters. Lees hier onze tips wat je kunt doen en zien in Wroclaw

Over Annemarie

Annemarie wil met haar gezin zoveel mogelijk van de wereld zien. Ze blogt over haar reizen op haar eigen reisblog Ishetnogver.nl. De naam van haar blog is de vraag die haar kinderen onderweg vaak stellen… Roadtrips en mooie natuur zijn favoriet, maar een stedentrip is ook altijd leuk. Je kunt Annemarie volgen via Facebook en Instagram.

Voor het laatst bijgewerkt op 28 januari 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te zien en te doen in Gdansk, Polen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/rognar; Pixabay; Gdansk War Museum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam