Reizen naar Rusland

Reizen met het vliegtuig naar Rusland

Rusland is veruit het grootste land ter wereld, dus reizen met het vliegtuig is de snelste manier om (afgelegen) Russische steden en streken te bereiken. Vliegen is iets minder gewoon dan in grote landen als Amerika, Canada en China, maar de luchtvaartsector ontwikkelt zich snel. Er zijn bijna 300 vliegvelden en meer dan 100 internationale, nationale en regionale luchtvaartmaatschappijen. De grootste en bekendste zijn Aeroflot en Rossiya Russian Airlines.

Voor de meeste luchtvaartmaatschappijen zijn de drie luchthavens van Moskou het begin- of eindpunt. Vliegen in Rusland is iets veiliger geworden de laatste tien jaar, maar crashes en ongevallen komen nog regelmatig voor. Voor de zekerheid kun je een kijkje nemen op de Zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen van de EU.

Vliegen naar Moskou

Vliegen naar Moskou, RuslandDe Russische hoofdstad Moskou heeft drie grote internationale vliegvelden: Sheremetyevo Airport, Domodedovo Airport en Vnukovo Airport. Er zijn geen snelle openbaar vervoer verbindingen tussen deze luchthavens en taxi’s zijn duur en staan vaak vast in het drukke verkeer. Hou dus rekening met veel extra reistijd als je moet overstappen op een andere luchthaven.

Luchthaven Sheremetyevo

Moscow Sheremetyevo International Airport (SVO) is het grootste en drukste vliegveld van Moskou, waar ook de meeste internationale vluchten aankomen. Vanaf Amsterdam Schiphol vliegen KLM en de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot elke dag rechtstreeks van Amsterdam naar Sheremetyevo in Moskou. De vliegtijd is ongeveer 3 uur en 15 minuten.

De luchthaven van Sheremetyevo ligt 29 kilometer ten noordwesten van Moskou en bestaat uit zes terminals, A tot en met F. Terminal A wordt uitsluitend gebruikt voor zakenjets en privévliegtuigen. Terminals B en C worden gebruikt voor binnenlandse vluchten en vluchten naar de landen van de voormalige Sovjet-Unie. Internationale vluchten komen aan op Terminals D, E en F. Voor het vervoer tussen de verschillende terminals kun je gebruikmaken van een shuttlebus, een expresbus, een gewone lijnbus of een taxi. De terminals D, E en F zijn met elkaar verbonden via een voetgangerspassage. Terminals B en C liggen 24 kilometer verderop.

Op het vliegveld vind je overal banken, geldwisselkantoren, geldautomaten, restaurants, cafés, bars en duty free winkels. Er is een kapsalon, een postkantoor, een bagagedepot (in terminals C tot en met F), een gebedsruimte en in terminal F is een medische kliniek. Op de eerste verdieping van terminal E is een centrum waar je een behandeling kunt ondergaan tegen vliegangst, voordat je aan boord stapt van een vliegtuig. De sessies duren 30 tot 60 minuten. Op de tweede verdieping van terminal D kun je tegen betaling gebruikmaken van een douche. In alle terminals is gratis wifi en in de aankomsthal zijn balies van autoverhuurbedrijven. Website: www.svo.aero

Vervoer van Sheremetyevo naar Moskou

Aeroexpress, MoskouTrein

De Aeroexpress is de snelste manier om van de luchthaven naar het centrum van Moskou te reizen. Deze hogesnelheidstrein rijdt rechtstreeks naar station Belorussky in Moskou (in het Russisch: Белору́сский вокза́л, het staat ook wel bekend als station Smolenskaya). De reistijd bedraagt 30 tot 40 minuten. Het treinstation op de luchthaven bevindt zich aan de zuidkant van terminal E. Vanaf de andere terminals rijden gratis shuttlebussen naar het station. Je kunt van tevoren online kaartjes kopen op de website van Aeroexpress: www.aeroexpress.ru

Taxi

Buiten de aankomsthal van terminals C tot en met F is een taxistandplaats. Alleen taxicentrales met een vergunning mogen passagiers oppikken van het vliegveld. Voor de ritten naar het centrum van Moskou gelden vaste tarieven. Er lopen ook snorders en malafide taxichauffeurs rond die buitenlanders proberen te lokken, maar deze kun je het beste vermijden.

Je kunt een taxi boeken bij een balie in de aankomsthal, maar ook via de website van taxicentrales. Officiële luchthaventaxi’s zijn Transparking (www.transparking.ru) en Mercy Taxi (www.svo.taxi). Het is raadzaam wat kleine hoeveelheden roebels bij je te hebben, aangezien taxichauffeurs bankbiljetten van grote coupures niet kunnen wisselen (of ze zeggen dat ze geen wisselgeld hebben).

Bus

Buiten bij alle terminals zijn bushaltes waar van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat verschillende bussen naar het centrum van Moskou rijden. Buslijn 851 rijdt naar metrostation Rechnoy Vokzal, buslijn 817 rijdt naar metrostation Planernaya en buslijn H1 rijdt naar metrostation Leninsky Prospekt. De bussen rijden twee tot vier keer per uur. Kaartjes kun je kopen bij de buschauffeur in de bus.

Luchthaven Domodedovo

Moscow Domodedovo International Airport (DME) is de grootste en drukste luchthaven van Rusland. Vanuit Nederland gaan er geen rechtstreekse vluchten naar Domodedovo. Het zijn vooral luchtvaartmaatschappijen uit Rusland, Azië en het Midden-Oosten die op Domodedovo vliegen, al kun je het vliegveld ook bereiken vanuit enkele Europese steden. Vanuit de Belgische hoofdstad Brussel vliegt Brussels Airlines dagelijks naar Domodedovo in Moskou. De vliegtijd is 3½ uur.

Domodedovo Airport ligt ongeveer 42 kilometer ten zuiden van Moskou en bestaat uit één grote terminal. Op de luchthaven vind je geldwisselkantoren, geldautomaten, verschillende restaurants, bars en koffietentjes, duty free winkels, een postkantoor en een bagagedepot. Er is een gebedsruimte, een moskee, een speelplek voor kinderen en een medische kliniek die 24 uur per dag open is. Wifi is gratis. In de aankomsthal zijn balies van autoverhuurbedrijven.  Website: www.domodedovo.ru

De Aeroexpress is de snelste manier om van Domodedovo Airport rechtstreeks naar het centrum van Moskou te reizen. De hogesnelheidstrein rijdt naar station Paveletsky (in het Russisch: Павелецкая), een van de grootste treinstations van Moskou. De treinrit duurt 40 tot 50 minuten. Voor informatie over de dienstregeling en het kopen van een kaartje kun je kijken op de website: www.aeroexpress.ru

Voor het laatst bijgewerkt op 14 maart 2016.

Foto's © depositphotos.com/KKulikov; Aeroexpress.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam