Overnachten in Rusland

Voor een vakantie in Rusland heb je een ruime keuze om te overnachten, van luxe 5-sterrenhotels en sfeerloze voormalige Sovjet-logementen tot appartementen en goedkope hostels. Ook kun je slapen bij Russen thuis (homestays) of in buitenhuizen (datja’s) die Russen soms aan toeristen verhuren. Langzaam komen er in Rusland meer bed & breakfasts en boutique hotels bij, al zijn het er nog niet veel.

De meeste accommodatie vind je in de hoofdstad Moskou en Sint-Petersburg, de steden waar de meeste toeristen en zakenlieden komen. Ook de badplaats Sotsji aan de Russische Rivièra en in de steden langs de Transsiberië Express is veel keuze. De prijzen liggen het hoogst tijdens de zomermaanden. Het is raadzaam de reserveren als je in de periode naar Rusland reist.

Als je Rusland bezoekt tijdens de lente of de herfst ben je veel minder kwijt voor een overnachting en is het minder druk, terwijl het weer nog best aangenaam kan zijn. Dit hangt natuurlijk af van de plek waar je bent, want Rusland is een gigantisch groot land.

Hotels in Rusland

De meeste toeristen in Rusland verblijven in een hotel. In alle steden verspreid over het land zijn hotels te vinden, van het westelijke Kaliningrad en het noordelijke Moermansk tot Vladivostok en Kamchatka in het oosten. Verreweg de meeste hotels zijn te vinden in Moskou en Sint-Petersburg. Alleen de Russische hoofdstad heeft al meer dan 750 hotels, en er zullen de komende jaren nog vele nieuwe worden bijgebouwd.

Rusland heeft een turbulente geschiedenis, ook als het gaat om logies en accommodaties. Onder tsaar Peter de Grote nam de buitenlandse handel toe, waardoor er in de 18e en 19e eeuw veel Europees aandoende grand hotels bijkwamen in Moskou en Sint-Petersburg. Na de Oktoberrevolutie en de machtsovername door de communisten werden hotels gesloten of genationaliseerd. In de grote hotels kwamen vertegenwoordigers van de regering te wonen. In de Sovjet-Unie was Intourist de nationale reisorganisatie die vrijwel alle hotels beheerde.

Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie begin jaren negentig werden veel hotels geprivatiseerd, openden internationale hotelketens vestigingen in Rusland en werden oude historische en elegante hotels gerenoveerd, zoals het beroemde Metropol Hotel in Moskou. In Rusland vind je hotels van westerse ketens als Marriott, Radisson, Sheraton, Best Western, Hilton en Ibis. Grote Russische hotelketens zijn onder meer Amaks Hotels & Resorts (www.amaks-hotels.ru), Azimut Hotels (www.azimuthotels.com) en Slavyanka Hotels (www.slavhotels.ru).

Prijzen van hotels in Rusland

Er zijn veel 4- en 5-sterrenhotels in het land, maar de komst van middenklasse en goedkope hotels is wat achtergebleven. Overnachten in Rusland is daarom prijziger dan in de meeste andere landen. Moskou is een van de duurste hoofdsteden van Europa. Voor een standaardkamer in een luxe hotel ben je al snel meer dan € 1000 per nacht kwijt, een bedrag dat alleen zakenlieden kunnen betalen. In 3-sterrenhotels in Rusland kun je echter ook slapen voor € 30 per nacht, al beland je dan waarschijnlijk in een gribus uit de Sovjet-tijd. Veel hotels kunnen trouwens de visumaanvraag regelen als je een reservering maakt.

Check de websites van hotels en boekingsplatformen voor aantrekkelijke aanbiedingen, want zelfs de luxe hotels bieden voor de weekenden weleens kamers aan met kortingen die kunnen oplopen tot 60 procent. Je kunt een hotel zoeken via een platform als Booking.com, waar ongelooflijk veel aanbod op staat. Ostrovok (www.ostrovok.ru) is een Russische boekingswebsite die veel door Russen gebruikt (deze is ook in het Engels).

Aan het aantal sterren van hotels moet je overigens niet teveel waarde hechten, het classificatiesysteem is nog in ontwikkeling. Het niveau van de voorzieningen en dienstverlening is daarnaast niet altijd hetzelfde wat je in West-Europese hotels kunt verwachten, vooral niet in de goedkopere complexen die nog resteren uit de Sovjet-tijd.

Handig om te weten bij hotels in Rusland

Bij het inchecken moet je meestal je paspoort inleveren bij de receptie, die je een dag later terug krijgt. Ze hebben het nodig om je te registreren bij de autoriteiten. Bij de meeste hotels moet je voor 12.00 uur ‘s middags uitchecken, maar sommige hotels hanteren een tarief van 24 uur (sutki). Check dit van tevoren voordat je in alle haast je koffer inpakt.

Vrijwel alle plaatsen bieden warm water, al kun je in de warme zomermaanden zonder komen te zitten. Hier kan het hotel niets aan doen, vanuit de gemeente wordt de warmwatervoorziening dan voor een hele wijk afgesloten. Aan de andere kant kun je in de winter te maken krijgen met een bloedhete verwarming die je niet uit kunt zetten. Ook dit is een centraal geregeld verwarmingssysteem waar het hotel zelf niet kan ingrijpen. De enige remedie is dan om het raam open te zetten, ook al is het -20 °C buiten.

Een ander overblijfsel uit het Sovjet-tijdperk is een dame op elke verdieping (dezhurnaya) die de sleutels beheert voor alle kamers op haar etage en thee kan maken voor de gasten. Vroeger waren dit KGB-spionnen, nu is het gewoon verborgen werkloosheid.

Mini-hotels in Rusland

Een betrekkelijk nieuw fenomeen in Rusland zijn de zogeheten mini-hotels. Deze ontstonden begin deze eeuw in Sint-Petersburg door een groot tekort aan betaalbare accommodatie. Een mini-hotel bestaat uit één of meerdere verdiepingen in een gerenoveerd appartementencomplex, en heeft zo’n 10 tot 30 kamers.

Overnachten in een mini-hotel is goedkoper dan in een gewoon hotel, en je kunt meer kwaliteit verwachten dan in een hostel. Kamers zijn smaakvol ingericht en hebben gewoonlijk wifi. Mini-hotels bevinden zich vaak op een centrale locatie en bieden meer persoonlijke service. Ontbijt is vaak bij de prijs inbegrepen, en op een specifiek tijdstip naar je kamer gebracht. De meeste mini-hotels vind je in Sint-Petersburg, maar inmiddels zijn er ook in Moskou en andere Russische steden dit soort hotels geopend.

Hostels in Rusland

Om goedkoop te overnachten, kun je terecht in een hostel. Vooral in Moskou en Sint-Petersburg vind je hostels, alleen de Russische hoofdstad heeft er al meer dan honderd! Ze duiken echter ook steeds meer andere plaatsen op. Vooral in plaatsen langs de Transsiberië Express openen nieuwe hostels de deuren. Hostels bevinden zich vaak op centraal gelegen locaties in de binnenstad en worden niet zelden door westerlingen gerund.

Er zitten enkele pareltjes tussen, zoals het Cuba Hostel in Sint-Petersburg. Je slaapt hier in hetzelfde gebouw waar de beroemde componist Rachmaninov ooit woonde. Aan de rand van de steden vind je soms nog oude hostels in Sovjet-stijl. Die kunnen niet concurreren met de hippe backpacker hostels in de binnensteden, maar kunnen een goedkope optie zijn als alles is volgeboekt.

De hostels in Rusland lijken veel op die in het westen en hebben slaapzalen, een gedeelde badkamer, een lounge en een keuken waar je gebruik van kunt maken. Je kunt je eigen slaapzak en handdoek meenemen, of die ter plekke huren. Soms kun je ook een eigen kamer met badkamer boeken. Hostels zijn een geweldige plek om andere reizigers te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Voor een overnachting in een slaapzaal ben je zo’n € 10 tot € 20 kwijt. Overzichten van hostels in Rusland vind je op websites als Hostelworld.com.

Overnachten op Russische treinstations

Op grotere treinstations en busstations in Rusland kun je goedkoop overnachten in resting rooms. Deze rustruimtes heten комната отдыха (komnaty otdykha) en bieden een slaapplek voor reizigers die voor korte tijd een bed nodig hebben. Oorspronkelijk waren ze bedoeld voor treinreizigers die wat tijd moeten overbruggen bij het overstappen.

Je kunt een bed boeken in een slaapzaal of een kamer boeken voor één of twee personen. Het is eenvoudige accommodatie die in het algemeen wel schoon is. De badkamer deel je met andere gasten. Je kunt een bed reserveren vanaf een uur. Mogelijk moet je je trein- of buskaartje laten zien voordat je hier gebruik van kunt maken.

Voor het laatst bijgewerkt op 27 april 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Rusland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/saiko3p; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam