Tips voor het aanvragen van een visum voor Rusland

Voor een vakantie in Rusland heb je een visum nodig. Zonder een visum kom je het land niet binnen, dus het is raadzaam om dit tijdig voor vertrek te regelen. Ook kinderen en baby’s hebben een visum voor Rusland nodig. Voor een bezoek aan St. Petersburg en Kaliningrad zijn de visumregels wat soepeler – verderop in dit artikel lees je daar meer over.

Er zijn verschillende soorten visa aan te vragen voor een verblijf in Rusland. Voor een vakantie dien je een toeristenvisum aan te vragen. Voor zakenreizigers is een zakenvisum vereist. Als je op bezoek gaat bij Russen, dien je een aanvraag in te dienen voor een privévisum. Als je enkel door Rusland reist, kun je ook volstaan met een transitvisum.

Met een toeristenvisum mag je maximaal 30 dagen in Rusland verblijven. Je kunt een ‘single entry’ of ‘multiple entry’ visum aanvragen. Met een multiple entry-visum mag je binnen de 30 dagen meerdere keren Rusland binnenkomen. Dat is handig als je bijvoorbeeld vanuit Rusland een uitstapje maakt naar een van de buurlanden, zoals Mongolië, Kazachstan of de Baltische Staten. De reisroute moet je aangeven bij de aanvraag.

Wat zijn de vereisten voor een visumaanvraag?

Voor het aanvragen van een visum voor Rusland dien je te beschikken over een paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is na het einde van je reis. Het paspoort heeft twee blanco pagina’s nodig, naast elkaar.

Daarnaast is een uitnodiging vereist van een erkende en geregistreerde tour operator in Rusland. Bij een georganiseerde reis regelt de reisorganisatie dat voor je. Voor een individuele reis kun je daarvoor soms terecht bij een hotel in Rusland waar je overnachtingen boekt. Een uitnodigingsbrief is het ingewikkeldste onderdeel voor het regelen van een visum voor Rusland. Je kunt het jezelf makkelijker maken door de visumaanvraag te regelen via een visumbureau. Zij regelen dan een uitnodigingsbrief voor je.

Verder dien je te beschikken over een reisverzekering en een ziektekostenverzekering die de kosten in Rusland dekken. Voor het visumformulier is een kleurenpasfoto nodig van 3½ bij 4½ centimeter. Je moet frontaal in de camera kijken, tegen een lichte achtergrond.

Hoe werkt de visumaanvraag?

Er zijn vier plaatsen in Nederland waar je een visum voor Rusland kunt aanvragen. Dat kan ten eerste bij het Russische consulaat in Den Haag (Scheveningsweg 2). Daarnaast kun je een visum regelen bij het Russisch Visumcentrum, dat kantoren heeft in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Met uitzondering van het visumcentrum in Den Haag is een afspraak vereist. Je kunt een afspraak maken via de website: www.russiavisacentre.nl

Voor je afspraak dien je dus je paspoort, een kopie van je verzekering, een pasfoto, een uitnodigingsbrief en een bevestiging van je hotel mee te nemen. Als je geen tijd hebt om naar een consulaat of visumcentrum te reizen, kun je de aanvraag regelen via een visumbureau. In 2021 wordt een e-visum Rusland geïntroduceerd, dan kun je alles online regelen.

De behandeling van een visumaanvraag bij het consulaat duurt 4 werkdagen. De behandeling door een Russisch visumcentrum duurt 5 werkdagen. Je kunt ervoor kiezen je paspoort met visum door het visumcentrum per koerier thuis te laten bezorgen. Dan komen er nog 1 of 2 werkdagen bij.

Regel je visumaanvraag minstens 8 dagen voor vertrek naar Rusland. Een toeristenvisum kun je maximaal 3 maanden van tevoren aanvragen. Het consulaire tarief voor een visum is € 35 (in 2020). De servicekosten door het visumcentrum bedragen € 30. Je kunt het alleen per bankpas betalen.

Uitzonderingen voor St. Petersburg en Kaliningrad

Een bezoek aan de Russische stad Sint-Petersburg is een stuk gemakkelijker geworden voor Nederlanders. Sinds 1 oktober 2019 kun je daarvoor een gratis e-visum aanvragen. Met dit elektronische visum mag je maximaal 8 dagen in St. Petersburg verblijven. Het visum is geldig voor de hele provincie Leningrad Oblast, waar de stad in ligt.

Voor het aanvragen van dit e-visum is veel minder papierwerk nodig. Je hebt bijvoorbeeld geen ingewikkelde uitnodigingsbrief en bevestigingen nodig. Alleen een geldig paspoort en een digitale pasfoto volstaan. De aanvraagprocedure voor een e-visum duurt 4 dagen. Na de uitgifte is het visum 30 dagen geldig. Je regelt het online via de website van het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken: electronic-visa.kdmid.ru

Dezelfde uitzondering geldt voor een bezoek aan Kaliningrad, de Russische provincie die tussen Polen en Litouwen ligt ingeklemd. Je kunt hiervoor sinds 1 juli 2019 een gratis e-visum aanvragen. Ook dit visum is 8 dagen geldig.

Transitvisum voor Rusland

Als je door Rusland gaat reizen en niet te lang in het land verblijft, kun je een transitvisum aanvragen. Met de auto of de trein is dit visum maximaal 10 dagen geldig, dus dit visum kun je aanvragen als je met de Trans-Siberië Express naar Mongolië reist (en niet teveel uitstapt onderweg).

Ook kan het handig zijn als je een stukje over Russisch grondgebied moet reizen, bijvoorbeeld voor een trip van Kazachstan naar Georgië of Azerbeidzjan. Voor een vliegreis is een transitvisum maximaal 3 dagen geldig, waarbij je een ticket op zak moet hebben voor de vervolgvlucht.

Voor een transitvisum heb je een paspoort nodig dat na het verlaten van Rusland nog minstens 6 maanden geldig is. Je dient te beschikken over tickets voor de in- en uitreis en een visum voor het land dat je ná Rusland gaat bezoeken. Een uitnodigingsbrief is niet vereist.

Voor het laatst bijgewerkt op 1 januari 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het aanvragen van een visum voor Rusland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/Alexandre17; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam