Vakantie in Jekaterinenburg, Rusland

Tips voor een vakantie in Jekaterinenburg

Een vakantie in Jekaterinenburg beleef je in de ‘hoofdstad van de Oeral’, het wetenschappelijke, financiële en industriële centrum van de provincie Sverdlovsk. Jekaterinenburg heeft echter ook een rijk historisch en cultureel erfgoed, waardoor het na Moskou en Sint-Petersburg de best bezochte stad is door toeristen. De vierde stad van Rusland (met 1,4 miljoen inwoners) heeft verschillende theaters, bibliotheken, bioscopen en concertzalen en zo’n vijftig musea, waar onder meer ‘s werelds oudste houten beeld is te zien. De stad heeft een levendige culturele scene en is de thuisbasis van beroemde toneelschrijvers, dansgezelschappen en populaire Russische rockbands. In de straten zijn liefst 600 monumenten te vinden.

Jekaterinenburg staat ook bekend als de plek waar in 1918 de brute executie plaatsvond van tsaar Nicolaas II, zijn vrouw en zijn vijf kinderen, aan het begin van de Russische Revolutie. Nicolaas II was daarmee de laatste tsaar van Rusland. De lijken werden ter plekke overgoten met zuur, verbrand en in een mijnschacht gegooid. Pas in 1998 werden de lichamen herbegraven. Terwijl de stad nota bene gesticht is in opdracht van de grote voorvader van Nicolaas II, tsaar Peter de Grote. Jekaterinenburg werd in 1723 gesticht om de metaalindustrie en de mijnbouw in de regio op poten te zetten. De stad werd vernoemd naar zijn vrouw, Catharina.

In de 19e eeuw werd het een echte industriestad, waar ook voedselproducenten, machinefabrieken, banken en logistieke bedrijven werden geopend. Het metaal uit Jekaterinenburg vond in de hele wereld zijn weg, en werd onder meer gebruikt in het Vrijheidsbeeld in New York en het dak van het Britse parlement in Londen. Liggend op de grens van Europa en Azië heeft Jekaterinenburg altijd een belangrijke intercontinentale rol gespeeld. De stad ligt op de kruising van zeven spoorlijnen, waaronder de Trans-Siberische Spoorlijn. Nog altijd is het een van de grootste financiële en zakelijke centra in Rusland, waar de hoofdkantoren van nationale ondernemingen, vestigingen van buitenlandse vennootschappen en vele federale en regionale financiële instellingen zijn te vinden. Zo vindt je er de Vysotsky-toren van 188 meter, de enige wolkenkrabber buiten Moskou en de noordelijkst gelegen wolkenkrabber ter wereld.

De geschiedenis van drie eeuwen is belichaamd in de straten en boulevards, de bouwwerken en de bezienswaardigheden. In het historische hart van de stad vind je de Plotinka Dam, waar de industriële ontwikkeling in 1723 begon. Het is nu een indrukwekkend industrieel monument, populair bij de inwoners van Jekaterinenburg. De ijzergieterijen complexen rondom deze plek zijn omgebouwd tot musea. Veel gebouwen zijn verweven met het verleden, maar in de stad stuit je ook op nieuwe monumenten. Zo is er in 2011 een 10 meter hoge witte marmeren obelisk onthuld ter nagedachtenis aan Boris Jeltsin, de eerste president van Rusland.

Jekaterinenburg is de moeite waard voor een vakantie als je iets meer van het industriële Rusland wilt zien, waarbij je een aardig inkijkje krijgt in de recente geschiedenis van het land. Overigens zal de stad in 2018 waarschijnlijk vele toeristen verwelkomen. Jekaterinenburg, dat zo’n 1667 kilometer ten oosten van Moskou ligt, is een van de speelsteden van het WK Voetbal in Rusland dat jaar. Het is de meest afgelegen plek van het voetbaltoernooi.

Vliegen naar Jekaterinenburg

Voor een vakantie in Jekaterinenburg kun je gemakkelijk het vliegtuig nemen. De stad is het makkelijkst te bereiken via een overstap in Moskou. Aeroflot verzorgt dagelijks vele vluchten van Moskou naar Jekaterinenburg. De vliegtijd is ongeveer 2½ uur. De Russische luchtvaartmaatschappij Ural Airlines vliegt één keer in de week rechtstreeks van de Duitse stad München naar Jekaterinenburg. De vliegtijd is 4½ uur.

Alle internationale vluchten komen aan op Koltsovo Ekaterinburg International Airport (SVX). De luchthaven ligt ongeveer 18 kilometer ten zuidoosten van het centrum van Jekaterinenburg. Website: www.koltsovo.ru


Voor meer informatie over een vakantie in Jekaterinenburg kun je kijken op de website van het lokale VVV-kantoor: its.ekburg.ru/en

Voor het laatst bijgewerkt op 30 januari 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Jekaterinenburg, Rusland, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam