Wat te doen in Subotica, Servië: 10 tips!

Subotica wat te doenSubotica ligt in het uiterste noorden van Servië, praktisch tegen de Hongaarse grens, en is misschien wel de mooiste stad van het land. Met de vele art nouveau-gebouwen is het een architectonisch pareltje, waar je vrolijk wordt van de kleurrijke en speelse motieven op de gevels. Subotica was lange tijd een belangrijk handelscentrum in Midden-Europa en trok daarmee invloedrijke ambachtslieden, kunstenaars en architecten aan. Die wilden de stad maar al te graag verfraaien, maar het maakte Subotica ook de meest multiculturele stad van Servië.

Het is nu een opvallend relaxte stad met een levendige studentenscène en vele festivals. Veel vakantiegangers bezoeken Subotica tijdens een dagtrip vanuit Hongarije of de Servische hoofdstad Belgrado, maar je kunt hier makkelijk meerdere dagen wegtikken. Bewonder de fleurige architectuur van het stadhuis en de synagoge, die beide rond 1900 zijn gebouwd. Als meest katholieke stad heeft Subotica ook een kathedraal van enkele eeuwen oud. Pak de fiets of de bus naar het Palić-meer net buiten de stad, een groene oase waar Serviërs, Hongaren en Kroaten ontspannen en een wijntje drinken van wijngaarden in de buurt.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Subotica?
Reserveer hier een hotel of appartement in Subotica

Tijdens een vakantie in Servië staan Belgrado en Novi Sad standaard op de shortlist, maar met zijn charme en eigen identiteit is deze stad minstens zo boeiend. Ga subiet naar Subotica om je te laven aan dromerige architectuur en Servische wijnen. Hier vind je 10 tips wat te doen in Subotica!

Stadhuis van Subotica

De beroemdste bezienswaardigheid van Subotica is ongetwijfeld het stadhuis, het mooiste voorbeeld van art nouveau in Servië. Het sierlijke Jugendstil-gebouw is een waar meesterwerk dat bekendstaat als de ‘Hongaarse Gaudí’. Het stadhuis is tussen 1908 en 1910 gebouwd door een team van voorstaande Hongaarse architecten die ook veel art nouveau-gebouwen in Boedapest op hun naam hebben staan. Bekijk hoe de art nouveau-versieringen zijn verrijkt met romantische elementen uit de Hongaarse folklore, zoals gestileerde bloemen, keramiek en smeedijzeren hekwerken.

Subotica stadhuis

Tijdens een Engelstalige rondleiding kun je het weelderige interieur bewonderen, waaronder de indrukwekkende raadszaal met 16 glas-in-loodramen in glinsterende kleuren. Je kunt ook omhoog in de toren, met een uitkijkplatform op 45 meter hoogte. Hier heb je een schitterend uitzicht over Subotica en omgeving. Sinds de opening is dit het symbool van Subotica, in tegenstelling tot veel andere Europese steden waar een kerk of kathedraal het belangrijkste visitekaartje is. Adres: Štrosmajerova 3, Subotica 24000, Servië. Website: www.subotica.rs

Vrijheidsplein

Het stadhuis ligt vlakbij het Vrijheidsplein (Trg Slobode), het belangrijkste en grootste plein van Subotica. Hier komen locals om elkaar te ontmoeten of een terrasje te pakken. Regelmatig worden er evenementen, concerten en markten op het plein gehouden. Je ziet er een standbeeld van Jovan Nenad, een controversiële Servische generaal die zich in 1526 uitriep tot tsaar (een jaar later werd hij vermoord). Veel Serviërs zien hem nog steeds als een mythische figuur.

Stop ook even bij de twee fonteinen, de Groene Fontein uit 1985 en de Blauwe Fontein uit 2001. Ze zijn gemaakt met dezelfde decoratieve tegels die je ook tegenkomt op art nouveau-gebouwen in de stad. Het plein wordt omringd door elegante gebouwen, waaronder de Stadsbibliotheek en het Nationaal Theater met zes Korinthische pilaren. Dit is het één-na-oudste theater van Servië, geopend in 1854. Momenteel wordt het theater grondig verbouwd.

Synagoge van Subotica

Een ander art nouveau-juweeltje is de Synagoge van Subotica, misschien wel de mooiste synagoge van heel Europa. De synagoge werd in 1902 gebouwd door dezelfde Hongaarse architecten die het ontwerp bedachten voor het stadhuis. In de glas-in-loodramen en op de beschilderde muren zie je decoraties van anjers, tulpen, lelies en rozen. Deze gestileerde bloemenmotieven zijn een typisch kenmerk van de Hongaarse art nouveau.

Subotica synagoge

Na de Tweede Wereldoorlog kon de kleine groep Joodse overlevenden het gebouw niet meer onderhouden, waardoor het eigendom werd van de stad. Na een grootschalige renovatie tussen 2003 en 2018 is het nu een toeristische attractie waar rondleidingen worden gegeven. Adres: Jakab és Komor tér, 6, Trg Jakaba i Komora 6, Subotica 24000, Servië. Website: www.suboticasinagoga.rs

Raichle Paleis

Het eerste wat je ziet na het verlaten van het treinstation van Subotica, zijn de sprookjesachtige vormen en ongewone kleuren van het Raichle Paleis. Het is in 1904 als woonhuis en atelier gebouwd door de lokale architect Raichle Ferenc. Hij zette alle gevestigde architectuurregels opzij voor zijn opvallende creatie en bouwde een kunstzinnig huis met kleurrijke arabeske motieven, geglazuurde dakpannen en een loggia in de gevel. Let op de ingang, de smeedijzeren poort en de balkonhekken: die hebben allemaal het motief van een hart. In het paleis zit nu een museum voor hedendaagse beeldende kunst, maar de binnen- en buitenkant zijn specialer. Adres: Đure Đakovića 9, Subotica 24000, Servië.

Raichle paleis in Subotica

Stadsmuseum van Subotica

Het Stadsmuseum van Subotica is een ander gebouw waarvan de buitenkant indrukwekkender is. Dit pastelgele herenhuis werd in 1906 gebouwd door de Vágó-broers uit Hongarije, die zich lieten inspireren door de art nouveau-architectuur in Wenen. Op het dak en de smeedijzeren hekken zijn vogels geplaatst, een signatuur die de gebroeders bij al hun ontwerpen achterlieten. Zes decennia zat er een drukkerij in het gebouw, maar sinds 2008 is hier het stadsmuseum gehuisvest. Je ziet er onder meer archeologische vondsten, schilderijen uit Hongarije en historische voorwerpen die een beeld geven van de geschiedenis van de streek. Het museum is maandag gesloten. Adres: Trg Sinagoge, Subotica 24000, Servië. Website: gradskimuzej.subotica.rs

Kathedraal van St. Theresia van Avila

In Subotica is het niet alleen art nouveau dat de klok slaat, zo bewijst de Kathedraal van St. Theresia van Avila. Deze katholieke kerk is gebouwd tussen 1773 en 1779 en een prachtig staaltje van barokke architectuur. De ‘Grote Kathedraal’, zoals de inwoners het simpelweg noemen, heeft twee kloeke klokkentorens van 64 meter hoog en een beeld van Maria op het dak tussen de torens (als je goed kijkt). De kerk is gewijd aan Theresia van Ávila, een Spaanse kloosterhervormer uit de 16e eeuw en de beschermheilige van de stad. Het pronkstuk binnen zijn de muurschilderingen, gemaakt door kunstenaars uit Boedapest. Adres: Trg Žrtava Fašizma, Subotica 24000, Servië. Website: www.suboticka-katedrala.info

Subotica kathedraal

Meer van Palić

Wil je wat doen buiten Subotica? Maak een uitstapje naar het Meer van Palić, een paar kilometer ten oosten van het centrum. Al sinds het einde van de 19e eeuw is het een populair uitstapje voor inwoners van Subotica op warme dagen. Mensen kwamen hier naartoe voor een modderbad, waar genezende eigenschappen aan werden toegeschreven. Nu kun je er zwemmen, wandelen, vogels spotten en een terrasje pakken aan de 17 kilometer lange oever van het meer.

Het meer is tevens een natuurgebied met eilandjes waar talloze vogels nestelen, met luidruchtige kolonies reigers en meeuwen. Door de lange geschiedenis als badplaats zijn hier ook elegante art nouveau-gebouwen verrezen. Bewonder de watertoren, het muziekpaviljoen, het dameslido en het grote terras. Elk jaar in juli is de schilderachtige omgeving het decor van het Palić European Film Festival (www.palicfilmfestival.com), waarbij Europese films in de openlucht worden vertoond. Dit is een van de grootste culturele festivals van Servië.

Dierentuin van Palić

In de omgeving van het meer vind je de Palić Zoo, een dierentuin die in 1950 de deuren opende. De dierentuin herbergt zo’n 65 verschillende soorten dieren, waaronder Bengaalse tijgers, leeuwen, luipaarden, giraffen, chimpansees en beren. Ook talrijke vogels en exotische dieren als slangen en vogelspinnen zijn er te zien. De meeste dieren zitten niet in een kooi, maar kunnen redelijk vrij rondlopen in omheinde gebieden. Los van de dieren is de Palić Zoo een botanische tuin met bloemperken, vijvers, fonteinen en 270 soorten bomen en struiken. De dierentuin is een leuk uitje als je wat wil doen in Subotica met kinderen. Adres: Krfska 4, Palić 24413, Servië. Website: www.zoopalic.com

Vlooienmarkt van Subotica

Als je moe bent van alle architectonische wonderen in Subotica, kun je een glimp opvangen van de ‘vlooienmarkt’. Lokaal staat het bekend als de Buvljak Markt. Het is niet echt een traditionele rommelmarkt met vergeten juweeltjes, maar een enorm alternatief warenhuis waar van alles en nog wat wordt verkocht. Het aanbod is enorm groot, van meubels, kleding en etenswaren tot willekeurige auto-onderdelen en kapotte elektronica. En ja, ook veel namaakproducten met een vage oorsprong. Dit is geen markt om lekker te gaan shoppen, maar leuk om te zien hoe en waar de locals hun inkopen doen. De markt is elke dag geopend van 06.00 tot 15.00 uur. Adres: Somborski put 79, Subotica 24000, Servië.

Proef lokale wijnen

In Nederlandse supermarkten zijn ze vrijwel niet te krijgen, maar in Servië wordt heel wat wijn geproduceerd. De wijnbouw heeft er al vaste voet aan de grond gekregen sinds de Romeinen hier wijnstokken hebben geplant. Wijn is onderdeel van de Servische cultuur en wordt er veel gedronken. Een van de belangrijkste wijnstreken van Servië bevindt zich op de hellingen rond Subotica.

Er zijn verschillende wijnhuizen die rondleidingen en proeverijen aanbieden, zoals de Zvonko Bogdan Winery (www.vinarijazvonkobogdan.com). Deze wijngaard bevindt zich dichtbij de oevers van het Palić-meer. Het huis is herkenbaar door het rode dak in art nouveau-stijl. Iets dichterbij in de omgeving van het meer ligt wijnhuis DiBonis (www.dibonis.rs), die ook tours en proeverijen aanbiedt. Beide wijnhuizen liggen zo dichtbij, dat je er vanuit Subotica naartoe kunt fietsen.

Subotica wijn

Wat te doen in Subotica: praktische tips

Overnachten in Subotica

In het centrum van Subotica zijn verschillende hotels waar je kunt overnachten, voor een redelijke prijs. De stad is niet al te groot, waardoor je vanuit je hotel makkelijk te voet alle bezienswaardigheden kunt aflopen. Het aanbod van accommodatie komt echter niet overeen met de schoonheid die deze art nouveau-stad te bieden heeft. Betere en meer charmante hotels vind je bij het Palić-meer. Overnachten is hier duurder dan in Subotica zelf. In de stad kun je ook een appartement huren.

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Subotica?
Reserveer hier een hotel of appartement in Subotica, tegen de laagste prijzen

Een goed hotel in Subotica zelf is Garni Hotel Royal Crown, net buiten het centrum op 1½ kilometer lopen van het stadhuis. Het 3-sterrenhotel met zijn twee spitse torens heeft comfortabele kamers, vriendelijk personeel en een restaurant. Ook goede reviews heeft Hotel Galleria, een 4-sterrenhotel midden in het centrum.

In de bossen bij het Palić-meer ligt het Park Hotel, gebouwd in 1860. Als je van nostalgie houdt, moet je in dit 4-sterrenhotel verblijven. Het ligt schitterend in een parkachtige omgeving en is een oase van rust. Wat duurder is het Garni Hotel Palić Resort, omgeven door een weelderig park en tennisbanen uit 1878. Hier heb je wel de beschikking over een binnenzwembad en fitnesscentrum.

Park Hotel in Subotica

Eten en drinken in Subotica

Door de ligging vlakbij Hongarije is de Hongaarse invloed duidelijk te zien in de keuken van Subotica. Op veel menukaarten kom je goulash tegen, de bekende stoofpot van vlees en groenten. Burek is het bekendste ontbijtgerecht van Servië en kun je veel krijgen in bakkerijen in Subotica. Het is een hartige snack van deeg, gevuld met kaas, champignons, gehakt of groente. De wijngaarden in de buurt leveren heerlijke lokale wijnen op aan tafel.

Een razend populaire hangout is het Boss Caffé (www.bosscaffe.com), op een paar minuten lopen van het stadhuis. Het is geopend in 1986 en inmiddels uitgebreid naar de overkant van de straat. Zowel de lokale bevolking als toeristen komen hier om te genieten van koffie of wijn. De menukaart is enorm uitgebreid, van Mexicaans en Chinees tot pizza en Servische delicatessen. Vermeldenswaardig is ook Pelivan (www.pelivan.rs), een ijssalon tegenover het stadhuis waar al sinds 1923 ijs wordt verkocht.

Reizen naar Subotica

Subotica ligt in het uiterste noorden van Servië, een paar kilometer van de grens van Hongarije. Het is dan ook een populair uitstapje als je in het zuiden van Hongarije vakantie viert. De stad ligt vlakbij de hoofdweg die Boedapest en de Servische hoofdstad Belgrado met elkaar verbindt. Vanuit Boedapest is het ongeveer 2½ uur rijden (ruim 200 kilometer), vanuit Belgrado is het bijna 2 uur rijden (188 kilometer). De dichtstbijzijnde luchthaven ligt in Osijek in Kroatië (139 kilometer).

Subotica is per trein te bereiken vanuit de Servische stad Novi Sad. De treinrit duurt 2½ uur. Meer informatie vind je op de website van Serbian Railways (www.serbianrailways.com). Met een overstap kun je ook vanuit de Hongaarse Boedapest naar Subotica reizen.

In Belgrado kun je de bus pakken naar Subotica, een rit van 3 tot 3½ uur. Er zijn verschillende busmaatschappijen die op deze route rijden, dus er vertrekken vele bussen per dag. De lokale busmaatschappij voor regionaal openbaar vervoer is Subotica Trans (www.sutrans.rs).

Voor meer informatie over wat te doen in Subotica kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.visitsubotica.rs

Voor het laatst bijgewerkt op 24 juni 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Subotica, Servië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © xbrchx/Shutterstock.com; Mikhail Markovskiy/Shutterstock.com; Wikipedia; Zvonko Bogdan Winery; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam