Wat te zien en doen in Novi Sad, Servië: 10 tips!

Door Cindy Stechweij

De Servische stad Novi Sad is vooral bekend om het legendarische EXIT-muziekfestival wat elk jaar plaatsvindt. In 2000 is dit festival voor het eerst georganiseerd, om de wereld op een muzikale manier kennis te laten maken met Servië. En dat is absoluut gelukt. Na de eerste editie is het Exit-festival uitgegroeid tot het grootste en meest bezochte festival van Zuidoost-Europa.

Maar wat heeft deze tweede stad van Servië nog meer te bieden dan het Exit-festival? Meer dan genoeg kunnen we zeggen. De kleurrijke stad Novi Sad is een nog onontdekte parel in Servië, waar moderne en historische gebouwen elkaar afwisselen. Verdwaal binnen de kleine straatjes, kom tot rust aan de stadsstranden en geniet van de bergen op de achtergrond. En als hoofdstad van de Vojvodina-provincie, waar 26 etnische groepen leven en die zes officiële talen kent, wordt je direct ondergedompeld in de cultuur en de geschiedenis van deze stad.

Gelukkig is Novi Sad een terechte plek aan het veroveren, naast het ook prachtige Belgrado. Sterker nog, in 2021 mag Novi Sad zich de Culturele Hoofdstad van Europa noemen. Snel je koffers pakken dus, want er is genoeg te ontdekken in deze Servische stad. We nemen je mee met 10 tips wat er te zien en te doen is in Novi Sad.

Bezoek het schilderachtige Fort van Petrovaradin

Het Fort van Petrovaradin is een grote trekpleister in Novi Sad. Het fort is een van de belangrijkste bewaard gebleven vestingwerken van Europa en heeft veel oorlogen en gevechten overleefd sinds 5000 voor Christus. Recentelijk onderzoek wijst zelfs uit dat er overblijfselen zijn gevonden die stammen uit 19.000 tot 15.000 jaar voor Christus.

Maar ook zonder kennis van of interesse in de geschiedenis is dit fort het bezoeken waard. De oude muren en de archeologie zijn alleen al een must see. Slenter op je gemak door het fort, wandel door de tuin, bezoek de leuke winkeltjes en drink een kop koffie. Geniet van het mooie uitzicht dat je hebt over de Donau, Novi Sad zelf en de bergen van het Fruška Gora-bos. En vergeet niet vanaf de Donau een blik te werpen op het fort, want vanaf hier heb je een prachtig zicht op de contouren van het fort. Adres: Beogradska, Petrovaradin 21131, Servië.

Ontdek de ondergrondse gangen van Fort van Petrovaradin

Het Fort van Petrovaradin kent een enorm ondergronds gangenstelsel. Deze gangen gaan tot vier verdiepingen onder de grond en zijn 16 kilometer lang. Een rondleiding door deze gangen is zeker aan te raden en duurt zo’n 1 à 2 uur. Deze rondleiding wordt aangeboden door het Novi Sad Stadsmuseum, wat te vinden is in het Topovnjača gebouw. Het bezoeken van dit ondergrondse gangenstelsel is niet alleen interessant qua geschiedenis, maar het is ook heel spannend. Er gaan allerlei verhalen rond over onder andere het Monster van Petrovaradin en verschillende geesten. Durf jij het aan? Adres: 4, Тврђава, Petrovaradin 21131, Servië. Website: www.museumns.rs. Kosten: 500 RSD per persoon, wat neerkomt op circa 4 euro.

Kijk hoe laat het is op de ‘omgekeerde klok’

In het Fort van Petrovaradin staat een toren met een enorme klok (Petrovaradinska Kula). De wijzers hebben een diameter van 2 meter, alleen dit maakt de klok al mooi. Maar wat deze klok echt bijzonder maakt is de wijze waarop je de tijd leest: de grote wijzer laat de uren zien en de kleine wijzer toont de minuten. Het is leuk om te zien hoe de wijzers zich bewegen en geniet ondertussen van het prachtige uitzicht. Adres: Vidikovac Sat Na Tvrdjavi, Petrovaradin, Servië.

Drink een drankje aan de Zmaj Jovina straat

Plof neer op een van de vele terrasjes in deze straat. Zmaj Jovina staat bekend om de vele café’s en restaurants met terrassen. Ook kun je hier goed shoppen, wat het een fijne buurt maakt om lekker rond te slenteren. Er rijden hier trouwens geen auto’s, vandaar dat de terrasjes hier zo populair zijn. Loop je door tot het einde van de Zmaj Jovia straat, dan kom je uit bij het mooie paleis van de bisschop. Adres: Zmaj Jovina, Novi Sad, Servië.

Bezoek het Vrijheidsplein van Novi Sad

Het Vrijheidsplein (Trg slobode) van Novi Sad is een plek waar niet alleen toeristen graag komen. Ook de inwoners van Novi Sad zijn hier vaak te vinden, waardoor de sfeer altijd gezellig is. Het is een oude historische buurt waar mooie bezienswaardigheden te vinden zijn, zoals de katholieke kerk De naam van Maria (door de inwoners wordt dit de kathedraal genoemd). Adres: Trg slobode, Novi Sad, Servië.

Wandel door de oudste straat van Novi Sad

De Dunavska straat is de oudste en een van de mooiste straten van Novi Sad, waar historie en de moderne tijden samenkomen. Je loopt door het kleurrijke deel van Novi Sad, waar de vriendelijke inwoners zich mengen met de toeristen. Door alle kleuren, de sfeer en de bijzondere architectuur, waan je je in een sprookje. Ben je even klaar met wandelen en indrukken opdoen? Zoek dan een bankje op in het grote Danube Park en geniet van al het groen wat je hier vindt. Adres: Dunavska, Novi Sad, Servië. Adres: Danube’s Park: Dunavska 31, Novi Sad, Servië.

Ontspan op het strand aan de Donau (Štrand)

Novi Sad kenmerkt zich door de rivier de Donau en wat is er nu leuker dan een middag ontspannen aan het stadsstrand. Ga zwemmen, mensen kijken, een boekje lezen of een middagdutje doen. Het kan hier allemaal. Adres: Štrand, Novi Sad, Servië.

Bezoek de musea en synagoge van Novi Sad

Wil je meer weten over de rijke geschiedenis van Novi Sad en Servië of ben je geïnteresseerd in de kunst uit deze omgeving? Bezoek dan de galerie van Matica Srpska, het Novi Sad Stadsmuseum of het Museum van Vojvodina. De galerie van Matica Srpska is één van de meest belangrijke culturele instituten van Servië. Je vindt hier drie verdiepingen met kunst uit de 18e, 19e en 20e eeuw. De entree is 100 RSD, zo’n € 0,85. Adres: Trg Galerija 1, Novi Sad 21101, Servië. Website: www.galerijamaticesrpske.rs

Het Stadsmuseum van Novi Sad vind je in het Topovnjača gebouw binnen het Fort van Petrovaradin. Behalve de rondleidingen door het gangenstelsel vind je hier exposities over de geschiedenis van het fort en van Novi Sad, over militaire missies en uitrustingen en over het alledaagse leven in Novi Sad tussen de 18e en 20e eeuw. De entree ligt tussen de 150 RSD (€ 1,30) en 300 RSD (€ 3), dit ligt aan de verschillende exposities. Adres: 4, Тврђава, Petrovaradin 21131, Servië. Website: www.museumns.rs

Het Museum van Vojvodina bezoek je wanneer je geïnteresseerd bent in historische-, archeologische- en etnische exposities over het Vojvodina-gebied. Entree: 200 RSD (€ 1,70) Adres: Dunavska 35, Dunavska 37, Novi Sad 400506, Servië. Website: www.muzejvojvodine.org.rs

Novi Sad beschikt ook over een eigen synagoge, die in 1909 is gebouwd. Deze synagoge diende voor de grote Joodse gemeenschap in Novi Sad. Voor de Tweede Wereldoorlog woonden er meer dan 4000 Joden in de stad. Tegenwoordig worden er concerten in de synagoge gehouden, door de goede akoestiek. Adres: Jevrejska 11, Novi Sad 21000, Servië.

Ga uit je dak op het EXIT Festival

Ik schreef er al over in de inleiding: het EXIT Festival heeft Novi Sad op de kaart gezet en mag daarom niet ontbreken in deze lijst met tips over Novi Sad. Hou je van de combinatie muziek en cultuur op een prachtige locatie (Fort van Petrovaradin), dan is het EXIT Festival zeker een must do in Novi Sad. Voor het geld hoef je het niet te laten, want dit is nog een van de weinige echt betaalbare festivals. Voor vier dagen betaal je namelijk maar € 99 euro. Website: www.exitfest.org

Ontdek de natuur rondom Novi Sad

Wil je ook iets buiten Novi Sad doen en zien wat Servië nog meer te bieden heeft? Dan is het nationale park Fruška Gora een goede optie. Wandel door de bossen, maak een trekking door de bergen of bezoek één van de vele oude kloosters. Ben je eind september in Novi Sad, dan is het leuk om het wijngebied van Fruška Gora te bezoeken. Tegen deze tijd worden de druiven op de traditionele manier geoogst. De wijnen uit deze streek zijn van hoge kwaliteit – zo werd er bijvoorbeeld op het schip de Titanic wijn uit dit gebied geschonken.

Of leer naast de stad Novi Sad ook het traditionele leven van Servië kennen. Breng een nacht door in de omgeving van de dorpen Čenej, Veternik of Begeč. Deze liggen rondom Novi Sad en hier vind je nog traditionele boerderijen (salaši) waar je kunt slapen.

Wat te doen in Novi Sad: praktische tips

Als een nog redelijk onontdekte stad is Novi Sad een hele fijne bestemming voor een stedentrip, waar genoeg te zien en te doen is. Voordat je vertrekt hebben we nog een aantal praktische tips voor je verblijf in Novi Sad.

Vervoer naar Novi Sad

Novi Sad ligt op ongeveer een uur rijden van het vliegveld in Belgrado (het Nikola Tesla vliegveld). Vanaf Schiphol vlieg je hier in iets meer dan twee uur heen. Air Serbia en Transavia vliegen rechtstreeks van Amsterdam naar Belgrado. ► Boek hier een goedkoop vliegticket met Transavia naar Belgrado

Het beste kun je vanaf Belgrado met de bus of de taxi verder naar Novi Sad.

Slapen in Novi Sad

Het leukste is om in het centrum van Novi Sad te slapen, zodat je overal lekker dichtbij zit. Het voordeel van een stedentrip naar Novi Sad is dat de hotels goedkoop zijn. Zo vind je goede hotels al voor € 20 per nacht of echt luxe hotels voor € 40 per nacht. Voor ieder wat wils dus. ► Vind hier een hotel of vakantiehuis in Novi Sad

Eten en drinken in Novi Sad

Overal vind je leuke tentjes om te eten en te drinken, wat ook allemaal nog erg goedkoop is. Struin daarom vooral lekker rond en plof ergens neer wanneer je trek of dorst hebt. Lokale gerechten om te proberen zijn cevapi en pljeskavica, beide vleesgerechten.

Overige tips Novi Sad

De beste reisperiode om Novi Sad te ontdekken is in het voor- of najaar, omdat de temperaturen dan lekker zijn voor een stedentrip. Verder betaal je in Servië met de dinar. 1 euro is zo’n 118 dinar.

Over Cindy

Als freelance creatief schrijver, content strateeg en storyteller haal ik mijn inspiratie uit cultuur, natuur en nieuwe omgevingen. Ik reis naar de mooiste (en soms minder mooie) plekken om te kijken, te ervaren en om mezelf te blijven verwonderen. Of het nu in Ierland, Sri Lanka of Arizona is, elke plek leert me op een andere manier mijn inspiratie te vinden. Elke plek geeft mij iets om te leren. Meer weten over mij? Kijk op mijn LinkedIn-profiel.

Voor het laatst bijgewerkt op 27 december 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen en te zien in Novi Sad, Servië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © D. Bosnic/Serbia Tourism; Pixabay; Muzej Grada Novog Sada.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam