De 5 mooiste roadtrips in Spanje

Spanje roadtripSpanje is een geweldig land voor een roadtrip. Je hoeft helemaal niet zo lang te rijden om te genieten van het beste dat Spanje in huis heeft. Je kunt toeren in het groene noorden, door de uitgestrekte vlaktes in het binnenland of langs zonovergoten stranden in het zuiden. Met je auto ben je zo in bruisende steden als Madrid en Sevilla, om een paar uur later over binnenwegen te rijden langs karakteristieke molens en slaperige dorpjes met witgekalkte huizen.

Bovendien is Spanje groot genoeg om er een meerdaagse roadtrip van te maken, zonder dat je elke dag enorme afstanden hoeft af te leggen. Je kunt een ronde maken in een bepaalde streek, met je auto de kuststreken verkennen of het hele land doorkruisen.

Snelwegen zijn er genoeg, maar de charme is juist om de kleinere wegen in het binnenland op te zoeken. Die wegen kunnen soms wat ruig zijn, dus daarvoor is het ideaal om een crossover auto te gebruiken voor je roadtrip. Je zit dan wat hoger, zodat je nog meer van het Spaanse landschap kunt genieten. Ook is een crossover auto de beste keuze als je met het hele gezin op stap gaat, omdat je je er lekker veilig in voelt. Heb je wel zin in een Spaans avontuur op vier wielen? Hier vind je de 5 mooiste roadtrips in Spanje!

Andalusië in Zuid-Spanje (7-11 dagen)

Een klassieker is de roadtrip in het zuidelijke Andalusië, voor de perfecte combinatie van zon en cultuur. Dit is een van de mooiste streken van Spanje met witte dorpen, kleurrijke steden en levendige kustplaatsen. Je komt langs grandioze kathedralen, middeleeuwse forten en adembenemende moslimarchitectuur. En uitzicht op de zee is nooit ver weg.

Spanje roadtrip Andalusië

Trek minimaal een week uit voor deze roadtrip, die je kunt beginnen en eindigen in het artistieke Málaga. Vervolgens rij je het binnenland in langs de historische steden Granada, Córdoba en Sevilla. Alle hoogtepunten van Andalusië passeren de revue. Parkeer in Granada je auto bij het Moorse fort Alhambra, dat een gevoel oproept van een sprookje van 1001 en één nacht. In Córdoba is de Mezquita-moskee niet te missen, een van de meest spectaculaire moskeeën ter wereld. Geef je in het zwoele Sevilla over aan flamenco, siësta’s en fiësta’s.

Vervolg je roadtrip via Cádiz, een typische Andalusische stad op een uitgestrekt schiereiland in de Atlantische Oceaan. Talloze filmmakers raakten al gecharmeerd van het mooie decor van deze havenstad. Via Gibraltar, een onvervalst stukje Engeland in het zuiden van Spanje, rij je weer terug naar Málaga.

Ruta de la Plata (14 dagen)

De Ruta de la Plata is de perfecte roadtrip als je met je auto heel Spanje wilt doorkruisen, van noord naar zuid. Deze 846 kilometer lange ‘Zilveren Route’ kun je zien als de Spaanse versie van Route 66 in Amerika. Je begint in de noordelijke stad Gijón en eindigt twee weken later in de zuidelijke stad Sevilla. De route loopt dwars door Spanje, voor een groot deel langs de Portugese grens. Deze route is al eeuwenoud en bestaat al sinds de Romeinse tijd. Later maakten pelgrims en handelaren gebruik van het pad, voordat er auto’s overheen reden.

Spanje Ruta de Plata roadtrip

Tijdens de roadtrip komen alle soorten van het Spaanse landschap voorbij. Je rijdt van de glooiende groene heuvels in het noorden via de droge vlaktes in het midden naar de olijfgaarden van Andalusië in het zuiden. Je passeert monumentale steden als Mérida, Salamanca, León en Astorga. Uiteraard kun je de Zilverroute ook in omgekeerde richting rijden. De route staat eveneens bekend als Via de la Plata en is ook geliefd onder wandelaars en fietsers.

Spaanse noordkust (7 dagen)

Het noorden van Spanje wordt vaak over het hoofd gezien door Nederlandse vakantiegangers, ten gunste van de Costa’s. Toch is de roadtrip langs de Spaanse noordkust een van de mooiste van het land. Gooi je tank vol voor de route van Santiago de Compestela naar San Sebastián, een traject van zo’n 750 kilometer waar je een week voor moet uittrekken. Je komt door vier regio’s, Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland, die allemaal van elkaar verschillen en je niet teleurstellen.

Spanje roadtrip noordkust

De belangrijkste noordwest verbinding is de Autovía del Cantábrico, de snelweg die evenwijdig loopt met de Atlantische kust. Leuker is het om de snelweg te verlaten en via binnenwegen te toeren naar hoogtepunten als El Capricho, een sprookjesachtige zomervilla van de beroemde architect Gaudí. Maak een pitstop in Bilbao voor de beroemde kunstcollectie van het Guggenheim Museum. Dit is ook een roadtrip voor fijnproevers. Ervaar de magie van de Baskische grill, rijke traditie van de Asturische keuken en de vele Michelín-sterrenrestaurants in San Sebastián.

Ruta de la Rioja (3-4 dagen)

De Ruta de la Rioja is dé roadtrip voor iedereen die van goede wijnen houdt. Je toert hierbij in 3 tot 4 dagen door Rioja, een kleine regio in het noorden van Spanje die wereldberoemd is om de gelijknamige wijn. Op zich is het niet een heel groot gebied en kun je er in één dag doorheen rijden. Als wijnliefhebber kun je er echter beter wat meer tijd voor uittrekken voor de hoognodige tussenstops bij wijnhuizen en overnachtingen (zodat je na een proeverij niet meer achter het stuur hoeft te zitten). Naast proeverijen kun je rondleidingen krijgen door wijnkelders en zien hoe de wijn wordt gemaakt.

Spanje roadtrip Rioja

Een goed startpunt is Logroño, de hoofdstad van Rioja. In het historische centrum is een straatje, Calle Laurel, met liefst 60 etablissementen waar je terecht kunt voor tapas en Rioja-wijn. In de regio is Bodegas Ontañón een van de bekendste wijnmakers, die bezoekers al meer dan 30 jaar laat kennismaken met hun voortreffelijke wijnen. Maar het is niet alleen een roadtrip langs wijnhuizen. Rij ook even langs de kloosters van Suso en Yuso de San Millán de la Cogolla, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. Reken in totaal op ongeveer 300 tot 400 kilometer op de weg.

Don Quichot-route (4-7 dagen)

Ervaar het authentieke Spanje tijdens een roadtrip over de Don Quichot-route (Ruta del Quijote), vernoemd naar een van de beroemdste boeken uit de literatuurgeschiedenis. In 4 tot 7 dagen rij je in de voetsporen van een dolende ridder in het land van La Mancha, een grote landelijke streek ten zuidoosten van Madrid. In het thuisland van de beroemde Spaanse held kom je langs dorpen en velden met eeuwenoude tradities en mystieke legenden.

Spanje roadtrip Don Quichot

Een logisch beginpunt is Alcalá de Henares. Dit is de geboorteplaats van Miguel de Cervantes (1547-1616), de schrijver van Don Quichot. Het huis waar hij geboren zou zijn, is nu een museum. Rij door naar Esquivias, waar de vrouw van Cervantes is geboren en waar ze samen een tijdje hebben gewoond. Beroemd zijn de witte windmolens van Campo de Criptana, die in het boek ridders waren waar Don Quichot tegen vocht. Uiteraard gaat je roadtrip door Toledo, de keizerlijke stad van de drie religies. Hier kun je zowel een kathedraal, moskee als synagoge bewonderen. De hoofdstad Madrid is een goede uitvalsbasis voor deze roadtrip door het hart van Spanje.

Voor het laatst bijgewerkt op 26 april 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de mooiste roadtrips in Spanje, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Voyagerix/Shutterstock.com; BigDane/Shutterstock.com; WH_Pics/Shutterstock.com; hermitis/Shutterstock.com; Jon Chica/Shutterstock.com; Skyler Liu/Shutterstock.com.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam