Spanje autohuur

Reistips om te overleven in Barcelona

Reistips BarcelonaBarcelona is de stad van Gaudí, Miró en Dalí, de plek waar je tot diep in de nacht tapas en pintxos kunt eten en waar je in hippe Catalaanse boetiekjes kunt shoppen tot je creditcard het begeeft. De Catalaanse hoofdstad is misschien wel de populairste bestemming in Spanje. Een stedentrip naar Barcelona mag niet ontbreken op je to do lijstje. Eigenlijk is de stad wel meerdere keren een bezoek waard.

Vanwege de populariteit ben je echter niet de enige die gaat slenteren in de oude gotische binnenstad of een graantje wil meepikken van de Catalaanse culinaire hoogtepunten. Jaarlijks komen miljoenen toeristen naar de stad. Onlangs waren we weer een week in de mediterrane hotspot. Hier hebben we vijf reistips op een rij gezet om als toerist te overleven in Barcelona.

#1 Boek online je entreetickets

Barcelona entreeticketsBarcelona barst van de bezienswaardigheden. Neem alleen al de Sagrada Família, de iconische kerk van Gaudí die in 2026 eindelijk eens af moet zijn. Of Parc Güell, het fantasievolle park dat Gaudí bovenop een heuvel creëerde. In de oude binnenstad kun je niet om het Picasso Museum heen. Met zulke enorme trekpleisters kom je voor alle attracties ellenlange rijen tegen. Soms kun je pas na een paar dagen terecht, omdat er wordt gewerkt met time slots en er in een uur maar een beperkt aantal mensen naar binnen mag. Het is de belangrijkste advies als je slechts een paar dagen naar Barcelona gaat: koop je entreetickets zoveel mogelijk van tevoren online. Je skipt daarmee lange rijen, maar voorkomt ook nog eens het risico dat je ergens niet binnen komt.

# 2 Ga op tijd naar het toilet

Hoge nood en Barcelona zijn geen goede combinatie. Publieke toiletten in de stad zijn zeer schaars en vrijwel niet te vinden, en zelfs bij sommige attracties vind je geen wc. Zo heeft de Catedral, toch een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de Barri Gòtic, wél een museum, maar geen toilet. Ook zijn er populaire musea, zoals dat van Joan Miró, waar heel weinig toiletten zijn. Daar moet je dus in de rij staan. Ga niet de stad in zonder te plassen en gebruik elke horecastop om van de wc gebruik te maken. Moet je echt heel nodig, dan ben je gedwongen op een terrasje neer te strijken. Op zich geen straf in Barcelona.

Metro in Barcelona# 3 Gebruik de metro

De oude wijken van Barcelona, met de meeste bezienswaardigheden, zijn goed te belopen. Als je iets buiten het centrum wilt zijn, bijvoorbeeld voor de Sagrada Família, is de metro verreweg het handigste vervoermiddel. Barcelona kent een efficiënt netwerk van metrolijnen, metrokaartjes zijn goedkoop en metro’s rijden erg vaak. Je hoeft nooit langer dan een paar minuten te wachten. Het netwerk van bussen is verwarrend en een taxi is alleen aan te raden als je ergens moeilijk met een metro kunt komen. Taxichauffeurs in Barcelona zijn helaas, net als op de meeste andere plekken in de wereld, niet altijd te vertrouwen. Ze zetten netjes de meter aan, maar kunnen er naar eigen believen een suplemento aan toevoegen die kan oplopen tot enkele euro’s. Een ritje van € 10 wordt dan bijvoorbeeld opeens € 12.

Eten in Barcelona# 4 Pas je eetritme aan

Beleef Barcelona zoals de locals doen, en ga niet om zes uur ‘s avonds proberen te eten. Restaurants gaan op zijn vroegst pas om zeven uur open, en veel (goede) gelegenheden openen pas om half negen de deuren. Kom je eerder binnen, reken dan op verbaasde blikken en medewerkers die de vloer aan het boenen zijn. Een uitzondering zijn de tapasrestaurants, waar je eigenlijk de hele dag door terecht kunt voor een hapje. Ook zijn er talloze barretjes waar ze al vroeg in de avond pintxos serveren, koude hapjes op een stokbroodje voor zo’n €1 per stuk. Ga voor uitstekend en betaalbaar eten eens naar de restaurants van de broers Albert en Ferran Adrià, die ooit eigenaar waren van El Bulli, het beste restaurant ter wereld. In de wijk Poble Sec exploiteren ze vijf gelegenheden, en reserveren is een must. Website: www.elbarriadria.com

# 5 Regel tijdig je accommodatie

Door de immense populariteit is het belangrijk tijdig je accommodatie te regelen. De vuistregel: doe het zo vroeg mogelijk! Dan heb je de meeste keuze en zijn er nog een hoop betaalbare opties. Er is eigenlijk te weinig capaciteit, al worden er aan de lopende band nieuwe (boutique) hotels geopend. Boek je op het laatste moment een hotel, dan is er weinig keuze en betaal je de hoogste prijs. Een aantrekkelijk alternatief is om voor een appartement te kiezen, als je bijvoorbeeld een week in Barcelona verblijft. Via Airbnb kun je kiezen uit duizenden adressen in de stad, vaak op loopafstand van het centrum. Met het uitgebreide metronetwerk is een buitenwijk trouwens ook helemaal niet zo erg.

Voor het laatst bijgewerkt op 27 juni 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reistips om te overleven in Barcelona, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam