Spanje autohuur

Vakantie in Bilbao, Spanje

Tips voor een vakantie in Bilbao

Een vakantie in Bilbao beleef je in de fascinerende hoofdstad van Baskenland. Het is een bakermat van design, cultuur en gastronomie en heeft enkele van ‘s werelds meest adembenemende gebouwen – het Guggenheim voorop. De stad in het noorden van Spanje verblindt je met stijl en energie, een unieke identiteit en de oudste en meest raadselachtige taal van Europa. Het Baskisch is zo afwijkend en verschillend van andere Europese talen, dat men zich bijna afvraagt of de Basken daadwerkelijk uit Europa komen.

Je hoeft het Baskisch gelukkig niet te beheersen voor een vakantie in de meest kosmopolitische stad van Spaans Baskenland. Hoe anders was dat tientallen jaren geleden, toen Bilbao zijn industriële leiderschap kwijtraakte op het gebied van staalproductie, scheepvaart en scheepsbouw. Door een diepe economische crisis in de jaren zeventig raakte Bilbao in verval en kreeg het een grijze en grauwe sluier over zich heen. De stadsbestuurders bedachten een nieuw ingenieus plan om Bilbao als herboren te laten voelen.

Oude fabrieken en industriële complexen werden gesloopt, vergeten buurten werden opgeknapt, er werden groene parken aangelegd en het openbaar vervoer werd verbeterd met een nieuwe metro en door Norman Foster ontworpen metrohaltes. In 1997 kreeg Bilbao zijn pronkjuweel, het opvallende met titaanschubben beklede Guggenheim Museum dat ontworpen is door de beroemde architect Frank Gehry. Het werd een stedelijk succesverhaal dat Bilbao een nieuw en modern gezicht gaf. Vandaag de dag is het een verfijnde en relatief stressvrije kustplaats met een breed scala aan musea en historische locaties om te verkennen, zoals het levendige Plaza Nueva.

Bilbao is een ook geweldige plek om de hartige Baskische keuken te proeven. De stad heeft zich de afgelopen jaren ontpopt als een walhalla voor foodies, met vele Michelin-restaurants en charmante Baskische eetgelegenheden die je op een likkebaardende manier laten kennismaken met regionale smaken en gerechten. In de middeleeuwse straten van Casco Viejo, het oude centrum van Bilbao, vind je vele boetiekjes en kunstgalerieën. Voor verse producten ga je naar Mercado de la Ribera, de grootste overdekte markt van Europa. Tijdens een vakantie in Spanje kun je niet om Bilbao heen, de oeroude havenstad met een jeugdig elan.

Bezienswaardigheden in Bilbao

Guggenheim Museum in BilbaoHet Guggenheim Museum is het paradepaardje van Bilbao, maar de voormalige industriële havenstad in Spaans Baskenland heeft ook andere toonaangevende musea en talrijke monumenten, kerken en pleinen. Zo ontdek je bijvoorbeeld ook meer over de rijke maritieme geschiedenis van de stad. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Bilbao

Voor het laatst bijgewerkt op 17 mei 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Bilbao, Spanje, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam