Spanje autohuur

Bezienswaardigheden in Valencia, Spanje

Kathedraal van Valencia

Midden in het historische centrum staat de Kathedraal van Valencia, een van de bezienswaardigheden die je niet mag overslaan in de stad. De bouw van de kerk, die ook wel bekendstaat als La Seu, begon al in 1262. Tot de 15e eeuw is er aan gebouwd, waardoor de kathedraal zowel romaanse, gotische als barokke invloeden kent. De kerk moet vooral op je bucketlist staan als je een liefhebber bent van mythes en legenden. Volgens de inwoners van Valencia herbergt het godshuis namelijk de Heilige Graal, de stenen drinkbeker die Jezus gebruikte tijdens zijn laatste avondmaal.

Valencia kathedraal

Je ziet de Heilige Graal bij de Capilla del Santo Cáliz, pal rechts van de hoofdingang. Naast de kathedraal staat de mooie achthoekige klokkentoren El Miguelete, voltooid in 1425. Een smalle wenteltrap van 207 treden voert je naar het uitkijkplatform. Verder is er een museum waar de kerkschatten worden bewaard. Adres: Pl. de l’Almoina, s/n, 46003 València, Spanje. Website: www.catedraldevalencia.es

Mercado Central

De Mercado Central is een overdekte, grote, levendige en drukke markthal waar de meeste inwoners van Valencia hun verse levensmiddelen kopen. In het hoofdgedeelte van de markthal staan talloze kraampjes met verse groente, fruit, vers vlees, gerookte worst en ham. Daarnaast zijn er specialiteiten te koop, zoals slakken, olijven en kruiden. In de koelere zijhal worden vis en schaal- en schelpdieren verkocht.

Mercado Central in Valencia

Het is een feest van geuren en kleuren, maar het gebouw zelf is misschien nog wel een grotere bezienswaardigheid. De markthal is opgetrokken in art nouveau-stijl, waarbij het vooral de moeite loont even omhoog te kijken naar de dakconstructie van staal, keramiek en kristal. Die wordt gedomineerd door een 30 meter hoge koepel, waar door de hoge ramen het licht naar binnen valt.

Valencia markthal koepel

De Mercado Central is geopend in 1928 en is daarmee de oudste overdekte markt van Europa die nog steeds in gebruik is. Met een gids kun je de markt op en verschillende Spaanse specialiteiten proeven. Adres: Plaza de la Ciutat de Bruges, s/n, 46001 València, Spanje. Website: www.mercadocentralvalencia.es

Bekijk de bezienswaardigheden van Valencia in je eigen tempo
Boek hier een ticket voor de hop on, hop off-bus in Valencia

Lonja de la Seda

Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden is de Lonja de la Seda, een handelscentrum en zijdebeurs uit de 15e eeuw (die bekendstaat als de Gouden Eeuw van Valencia). De bouw van het gotische bouwwerk begon in 1482 en werd pas vijftig jaar later voltooid. De indrukwekkendste zaal van de vroegere zijdebeurs bestaat uit een grote hal (Salón Columnario) met zestien 17½ meter hoge massieve zuilen die aan stammen van palmbomen doen denken.

Valencia zijdebeurs

In deze zaal kwamen de kooplieden van Valencia bijeen om zaken te doen. Het ging hierbij niet alleen om zijdehandel, maar ook om belangrijke geldtransacties. Het middelste gedeelte van het gebouw bestaat uit een toren (El Torreón), waar op de bovenste verdiepingen een gevangenis was voor handelaren die niet betaalden. De Lonja de la Seda staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het gebouw staat aan de Plaza del Mercado en je kunt het bezoeken. Adres: Carrer de la Llotja, 2, 46001 València, Valencia, Spanje.

Oceanogràfic de Valencia

Het Oceanogràfic de Valencia is het grootste aquarium van Europa, met 45.000 zeedieren van meer dan 500 verschillende soorten. In tien zones kun je je onderdompelen in de belangrijkste mariene ecosystemen ter wereld, van de Middellandse Zee en de Pacific tot de noordpool en zuidpool. Je ziet er dieren als witte dolfijnen, walvissen, zeeleeuwen, walrussen, pinguïns, zeehonden en zeeschildpadden.

Valencia Aquarium

Het aquarium heeft ook een dolfinarium en de langste onderwatertunnel van Europa, waar haaien om je heen zwemmen. Voor lunch en diner kun je terecht in het Submarino Restaurant, waarbij je bent omringd door zwemmende vissen (net als in een onderzeeër). Oceanogràfic de Valencia is geopend in 2003 en een onderdeel van de Stad van Kunsten en Wetenschappen. Het is gevestigd in een opvallend gebouw dat de vorm heeft van een waterlelie. Adres: Carrer d’Eduardo Primo Yúfera, 1B, 46013 València, Valencia, Spanje. Website: www.oceanografic.org

Principe Felipe Wetenschapsmuseum

Een ander futuristisch gebouw in de Stad van Kunsten en Wetenschappen herbergt het Principe Felipe Wetenschapsmuseum. Het spectaculaire gebouw is ontworpen door de beroemde Spaanse architect Santiago Calatrava en doet denken aan het skelet van een walvis. Op drie verdiepingen kun je op vermakelijke wijze kennismaken met wetenschap en technologie. Het museum moedigt aan om zoveel mogelijk zelf te ontdekken onder het motto ‘Verboden om niet aan te raken’. Hierdoor is het ook van de leuke bezienswaardigheden in Valencia voor kinderen.

Valencia wetenschapsmuseum

Er zijn boeiende interactieve tentoonstellingen over onderwerpen als DNA, de enorme kracht van mieren en het eerste vliegtuig van Spanje (uit 1909). Je kunt ook plaatsnemen in een ruimtevaartsimulator, waarbij je zogenaamd gelanceerd wordt naar het internationale ruimtestation. Adres: Av. del Professor López Piñero, 7, 46013 Valencia, Spanje. Website: www.cac.es

L’Hemisfèric

Architect Santiago Calatrava is ook verantwoordelijk voor L’Hemisfèric, ook wel bekend als ‘het oog van Valencia’. Hij ontwierp dit opzienbarende gebouw in 1998 als eerste voor de Stad van Kunsten en Wetenschappen. Het gebouw heeft een eivormig dak van meer dan 100 meter lang en een enorme bol in het midden. Door de weerspiegeling van het water in de omringende vijver lijkt deze bol net op een pupil van een menselijk oog.

Valencia Hemisferic

In de bol vind je het grootste filmdoek van Spanje met een bolvormig scherm van 900 vierkante meter. De filmzaal met 300 stoelen is onder meer in gebruik als IMAX en 3D-bioscoop. Dagelijks kun je hier meerdere films zien op het gebied van natuur, wetenschap en het universum. Deze documentaires duren meestal zo’n 40 tot 45 minuten. Ook is er een cafetaria en een ruimte waar tijdelijke tentoonstellingen plaatsvinden. Adres: Av. del Professor López Piñero, 3, 46013 València, Spanje. Website: www.cac.es

Dierentuin Bioparc

Wil je dagje naar de dierentuin in Valencia? Breng dan een bezoek aan Bioparc, een dierentuin met alleen maar Afrikaanse dieren. Je vindt hier zo’n duizend dieren van 150 verschillende soorten, waaronder nijlpaarden, leeuwen, chimpansees, olifanten, giraffen en gorilla’s. Ze zijn onderverdeeld in verschillende landschappen, zoals de Afrikaanse savanne, het equatoriaal bos en Afrikaanse moerassen. In het gebied Isla de Madagascar zie je natuurlijk de maki’s, de beroemdste dieren van het eiland.

Valencia Bioparc

In deze dierentuin zijn de oorspronkelijke leefgebieden van de dieren zoveel mogelijk nagebootst en je kunt ze zien zonder hekken of tralies. Het is een beetje alsof je op safari in Afrika bent, maar dan onder de Spaanse zon. Door natuurlijke afscheidingen is er toch voldoende afstand, dus je loopt geen gevaar. Ook is er een activiteitenprogramma, met lezingen van verzorgers en meet & greets met de dieren. In een grote bioscoop worden natuurfilms vertoond. Bioparc ligt in het noordwesten van Valencia en is elke dag geopend. Adres: Av. Pío Baroja, 3, 46015 València, Spanje. Website: www.bioparcvalencia.es

Beleef Afrika in de dierentuin van Valencia
Boek hier alvast je tickets voor Bioparc Valencia

Instituto Valenciano de Arte Moderno (IVAM)

Het Instituto Valenciano de Arte Moderno (IVAM) is het belangrijkste museum voor moderne en hedendaagse kunst in Valencia. Dit museum is gehuisvest in twee afzonderlijke panden. Het hoofdgebouw is IVAM Centre Julio González, vernoemd naar een van de belangrijkste Spaanse beeldhouwers van de 20e eeuw. Hier vind je 120 sculpturen en 20 schilderijen van González (1876-1942), die vooral bekend werd met zijn beelden van staal.

Museum voor moderne kunst in Valencia

Het bijgebouw heet Sala de la Muralla en is toegankelijk via een aparte ingang. Hier zie je vooral foto’s, tekeningen en etsen. In het IVAM vinden regelmatig wisselende tentoonstellingen plaats en je kunt er terecht voor film- en muziekvoorstellingen. Het museum is maandag gesloten. Adres: C/ de Guillem de Castro, 118, 46003 València, Spanje. Website: www.ivam.es

Voor het laatst bijgewerkt op 15 mei 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Valencia, Spanje, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/Ivantagan; Shutterstock.com; VisitValencia; Pixabay/Tumisu.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam