Spanje autohuur

Vakantie op La Palma, Canarische Eilanden

Leuke tips voor een vakantie op het Spaanse eiland La Palma

La Palma vakantieEen vakantie op La Palma beleef je op Isla Bonita, het ‘mooie eiland’,  dat in niets lijkt op de andere Canarische Eilanden. Het is een groen en bergachtig eiland dat veel minder druk is dan populaire vakantiebestemmingen als Gran Canaria en Tenerife, een magische plek waar grootschalig massatoerisme (gelukkig) nog geen voet aan de grond heeft gekregen. La Palma is een relaxed paradijs voor wandelaars, rustzoekers en sterrenkijkers, met de meest kristalheldere nachten die je je maar kunt voorstellen.

La Palma is een klein en smal eiland met een groots landschap, met vulkanen, kraters, smaragdgroene dennenbossen en verbluffende uitzichten. Vanaf de laaggelegen kust ga je al snel 2400 meter de hoogte in, waardoor La Palma ook bekendstaat als het ‘steilste eiland ter wereld’. Door de ongerepte natuurlijke schoonheid heeft Unesco het hele eiland niet voor niets uitgeroepen tot biosfeerreservaat, waardoor de natuur volop bescherming geniet.

La Palma is eigenlijk een miniatuurcontinent, met vochtige nevelwouden en rotsachtige kusten die bezaaid zijn met palmbomen. Aan die palmen heeft het eiland zijn naam te danken, toen de Spanjaarden hier in de 15e eeuw voet aan de grond zetten. De weelderige bossen en vulkanische pieken zijn het ideale terrein voor een actieve vakantie, want op het eiland zijn liefst 1000 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden. Voor fanatieke wandelaars zou La Palma op de bucketlist móeten staan.

Het eiland is echter ook prima geschikt voor een vakantie in de zon, met surrealistische zwarte zandstranden en een zee waar je heerlijk in kunt zwemmen. Je kunt in het maritieme verleden duiken en genieten van de culinaire geneugten die La Palma te bieden heeft, van vis en wijn tot zout en bananen. Strijk neer in een schilderachtig café en laat je niet terugdeinzen door duizelingwekkende haarspeldbochten om het magische landschap te ontdekken. Wil je op bezoek naar dit hemelse eiland waar het eeuwig lente is? Hier vind je de beste en leukste tips voor een vakantie op La Palma!

Wat te doen en te zien op La Palma

Caldera de Taburiente Nationaal Park

Een bezoek aan Caldera de Taburiente mag niet ontbreken tijdens je vakantie op La Palma. Dit is een adembenemend nationaal park in het midden van het eiland, dat eigenlijk niet meer is dan een enorme krater van 8 kilometer breed. Dit is de grootste erosiekrater ter wereld die is ontstaan door grootschalige aardverschuivingen en meerdere vulkaanuitbarstingen in de loop der eeuwen. In en rond deze krater tref je een indrukwekkend landschap van watervallen, beekjes, ravijnen, bossen met dennen en pijnbomen en bergtoppen van meer dan 2000 meter hoog.

La Palma natuur

In het nationaal park is van alles te zien en te doen. Er zijn enkele uitzichtpunten die via een geasfalteerde weg met de auto bereikbaar zijn. Mirador de La Cumbrecita ligt aan de zuidkant en biedt een van de mooiste uitzichten over de krater. In El Paso is het bezoekerscentrum, met tentoonstellingen over de flora en fauna in het gebied. Aan de noordwand ligt Roque de los Muchachos, een bergtop die met zijn 2426 meter het hoogste punt is van La Palma. Ook dit uitzichtpunt is met de auto bereikbaar.

Tot slot is Caldera de Taburiente een paradijs voor wandelaars. In de krater lopen verschillende wandelpaden, voor korte wandelingen of langere wandeltochten van zo’n 5 uur. Trek goede wandelschoenen aan en hou de weersomstandigheden in de gaten als je er op eigen houtje op uittrekt. Website: www.reservasparquesnacionales.es

Sterren kijken op La Palma

La Palma is een van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken, met dank aan de uitzonderlijke schone atmosfeer en het gebrek aan ‘lichtvervuiling’. Vlakbij het hoogste punt is daarom jaren een sterrenwacht neergezet, het Observatorium van Roque de los Muchachos. Aan de rand van Taburiente Nationaal Park, op 2396 meter hoogte, staan hier 21 gigantische telescopen waarmee de zon en de nachtelijke hemel worden bestudeerd. Daaronder bevindt zich de grootste optisch-infraroodtelescoop ter wereld.

La Palma sterrenwacht

Tijdens een rondleiding van 70 tot 90 minuten kun je zien hoe wetenschappers de professionele telescopen gebruiken om het heelal te onderzoeken. Ook neem je een kijkje in een van de koepels. Een tour moet je altijd reserveren, individueel of voor een groep. Een tour kun je boeken bij Ad Astra La Palma: www.adastralapalma.com

Relax op de zwarte stranden van La Palma

La Palma staat niet echt bekend als een bestemming voor een strandvakantie, maar toch kun je op het eiland terecht voor zon, zee en zand. La Palma heeft enkele mooie stranden die bovendien erg bijzonder zijn, want bijna nergens anders zijn ze zo steenkoolzwart als op dit vulkanische eiland. De stranden hebben hun zwarte kleur gekregen door de lava die vulkanen miljoenen jaren geleden hebben uitgespuwd.

La Palma strand

Zonnebaden op de zwarte stranden van La Palma is eigenlijk hetzelfde als op de witte stranden van Tenerife en Gran Canaria, alleen is het minder druk. Het zwarte zand geeft geen vlekken op je kleren, al zijn de korrels misschien wat scherper. Bijkomend voordeel is dat het zwarte zand meer warmte opneemt, waardoor een dagje op het strand ook comfortabel is bij koelere temperaturen.

Het populairste strand ligt in het kustplaatsje Puerto Naos aan de zonnige westkant van La Palma. Met een lengte van 600 meter is dit het langste strand van het eiland, het is er schoon en er lopen strandwachten rond. Palmbomen zorgen voor wat schaduw en langs het strand loopt een promenade met bars, cafés en restaurants. Ook een geliefde badplaats is Playa Puerto de Tazacorte, iets ten noorden van Puerto Naos. Het is een 500 meter lang zwart strand met een kalme zee, dus ideaal voor een vakantie met de kinderen. Direct achter het strand zijn bars en cafés.

Neem een zoutwaterbad

La Palma heeft niet alleen enkele stranden, maar ook enkele zee-zwembaden. Deze poelen zijn op natuurlijke wijze langs de kust ontstaan, omgeven door rotsen die een soort afscheiding vormen. Het binnen sijpelende zeewater zorgt voor verversing, zonder dat er een mens aan te pas komt. Zo’n zoutwaterbad is helder en ondiep, dus de perfecte plek om te zwemmen.

Het beste natuurlijke zwembad is Charco Azul in San Andrés y Sauces aan de oostkant van La Palma, dat in 2013 is bekroond met een internationale prijs. Er zijn trappetjes, toiletten, douches, een kleedkamer en een restaurant. Flinke natuurlijke rotswanden beschermen tegen de golven vanuit de Atlantische Oceaan. Een ander zee-zwembad is Piscinas de la Fajana – een vergelijkbare locatie op slechts een klein eindje rijden ten noorden van Charco Azul.

Wandelen op La Palma

La Palma is de ultieme bestemming voor een wandelvakantie, want er zijn eindeloze mogelijkheden om te wandelen. Dit is de beste manier om de onovertroffen natuur van het eiland te ervaren, wandelend over lavavelden en groene berghellingen. La Palma heeft minstens 1000 kilometer aan wandelpaden, die over het algemeen goed bewegwijzerd zijn. Veel paden zijn door de eeuwen heen uit de rotsen gehouwen door de eilandbewoners, die bronwater uit de bergen haalden en naar de dorpen, steden en bananenplantages vervoerden. La Palma biedt korte wandelingen van een paar uur, maar ook lange wandeltochten voor geoefende wandelaars waarbij je een omtrek maakt over het hele eiland.

La Palma wandelen

Een populaire wandelroute is Ruta de Los Volcanes (Vulkaanroute), langs zeven vulkanen die deel uitmaken van het natuurpark Cumbre Vieja. De route loopt het zuidelijke Fuancaliente naar het hoger gelegen El Pilar (of omgekeerd). Je loopt over een donker vulkaanlandschap langs naaldbomen en je kunt onderweg inheemse vogels spotten als de Canarische torenvalk en de Canarische alpenkraai. Het is een wandeling van 17½ kilometer, waar je zo’n 5 uur voor moet uittrekken. Wandelervaring is vereist en je moet een flink hoogteverschil overbruggen van 1207 meter. Neem in ieder geval voldoende water en voedsel mee. Voor meer informatie kun je kijken op de website van Red de Senderos, de wandelvereniging van La Palma: www.senderosdelapalma.es

Santa Cruz de La Palma

Santa Cruz de La Palma is de hoofdstad van het eiland, gelegen aan de oostkant aan de voet van beboste berghellingen. In de haven komen de veerboten aan vanaf Tenerife. Het stadje is zeker de moeite waard om te bezoeken tijdens je vakantie, al is het maar om de eeuwenoude geschiedenis op te snuiven. Santa Cruz is een van de oudste steden van de Canarische Eilanden, dat al in 1493 werd gesticht. Het was een belangrijke havenstad op de route tussen Europa en Amerika, waarbij vanaf het eiland suikerriet werd geëxporteerd. Santa Cruz was dus ook een geliefd doelwit van piraten, die de stad regelmatig plunderden.

La Palma Santa Cruz

De maritieme glorie van weleer zie je terug in de charmante binnenstad, met de koloniale huizen, pleinen en schilderachtige kerken. Koop een kaartje voor Museo Insular de La Palma – het ‘eilandmuseum’ – als je meer wilt weten over de geschiedenis van La Palma. Het is gehuisvest in een oud klooster uit het begin van de 16e eeuw.

Het maritieme museum Museo Naval (www.museonavallapalma.com) is moeilijk te missen, want het is gevestigd in een schip. Het is een betonnen reproductie op ware grootte van de Santa Maria, het schip waarmee Christoffel Columbus in 1492 Amerika ontdekte. In Santa Cruz kun je gezellige terrasjes pakken, lekker uit eten en goed shoppen. Wat dacht je van een nieuw paar schoenen? De hoofdstad van La Palma is de geboorteplaats van de beroemde schoenontwerper Manolo Blahnik. Tegenwoordig woont hij zelf in Engeland, maar er zijn nog genoeg winkels in Santa Cruz die zijn schoenen verkopen.

Zoutpannen van Fuencaliente

Een leuke bezienswaardigheid in het zuidelijkste puntje van La Palma zijn de zoutpannen van Fuencaliente (Salinas de Fuencaliente). Dit zijn een van de weinige overgebleven zoutvelden op de Canarische Eilanden, die begin jaren zestig zijn aangelegd door de familie Hernández Villalba. Het uitgestrekte complex is een fotogenieke plek, met het oogverblindend witte zout, het raster van roze-gekleurde zoutpannen en de blauwe zee op de achtergrond. Je kunt zelfstandig een rondleiding maken tussen de kleurrijke zoutpoelen en er is een restaurant El Jardin de la Sal waar uiteraard gekookt wordt met de eigen aromatische zouten. Het zout van Fuencaliente is ook verkrijgbaar in supermarkten op La Palma. Website: www.salinasdefuencaliente.es

La Palma zoutpannen

Het bos van Los Tilos

Natuurliefhebbers moeten zeker een tripje maken naar het bos van Los Tilos (Bosque de Los Tilos) in het noordoosten van het eiland. Dit is een beschermd natuurreservaat van tientallen vierkante kilometers met een van de laatste overgebleven laurierbossen ter wereld. Het staat bekend als ‘de jungle’ van La Palma, waar je kunt wandelen tussen dichte bossen, klimplanten en reuzenvarens die door de hoge luchtvochtigheid aan de tropen doen denken (neem ook muggenspray mee).

Wandelingen beginnen bij het bezoekerscentrum, waar je ook een tentoonstelling ziet over de flora en fauna in Los Tilos. Er is een populaire wandeling van 2½ kilometer door het hart van het nevelwoud. Kortere routes lieden ook naar enkele mooie uitzichtpunten. Een pittige wandeling van 5 uur (16 kilometer) loopt naar de bronnen van Marcos en Cordero, die alleen geschikt is voor geoefende wandelaars. Op zon hoef je niet te rekenen, want deze groene oase is een van de natste stukjes van La Palma.

Ga dolfijnen en walvissen spotten

De wateren rond La Palma zijn een eldorado voor dolfijnen en walvissen. Naar schatting leven er 29 verschillende soorten walvissen in de heldere oceaan rond het eiland. Het spotten van deze fascinerende zeezoogdieren is voor velen dan ook een van de hoogtepunten van een vakantie. Vanuit Tazacorte kun je verschillende boottochten maken om walvissen en dolfijnen te zien. Volgens de rederijen worden de zeewezens in 90 procent van de tochtjes waargenomen, dus de kans is best groot. Tijdens een tripje zie je misschien ook schildpadden en vliegende vissen in het water. ► Boek hier een walvissafari op La Palma

Bananenmuseum

Je zou het niet denken met zoveel natuur en toeristische trekpleisters, maar bananen zijn de belangrijkste bron van inkomsten op La Palma. Ongeveer 40 procent van de bevolking houdt zich bezig met de teelt en export van bananen. Vooral in het westen en het zuidwesten vind je veel bananenplantages, waar de gele vruchten het beste groeien door de zon. Een Bananenmuseum (Museo de Plátano) kon dan natuurlijk niet uitblijven op La Palma. In dit museum leer je meer over de oorsprong van bananen, de rassen, mislukte oogsten en de distributie. Je vindt het museum in het kustplaatsje Tazacorte. Adres: Calle Miguel de Unamuno, 13, 38770 Tazacorte, La Palma, Spanje.

Praktische tips voor een vakantie op La Palma

Overnachten op La Palma

Op La Palma vind je geen grote resorts en hotelcomplexen waar toeristen hun vakantie alleen maar op het strand doorbrengen. Het ongerepte eiland is nog verstoken van massatoerisme en is een favoriete bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers. La Palma kent enkele kleinere badplaatsen met hotels en appartementen, maar ook in landinwaarts gelegen plaatsen is accommodatie te vinden. Daarnaast kun je overnachten in vakantiehuizen, villa’s en bungalows.

Let er op dat de temperatuur het hoogste is aan de kust. In het binnenland van La Palma, met de heuvels en bergen, is het koeler. In het algemeen is de westkant van het eiland zonniger en droger dan de oostkust, vooral in de winter. De warmste zone is het gebied tussen Puerto Naos en Tazacorte, waar je ook de populairste stranden vindt. Zonaanbidders die in de winter op vakantie gaan naar La Palma, kunnen hun accommodatie het beste in het westen boeken.

Een mooi hotel aan de oostkant is H10 Taburiente Playa, op 300 meter van het strand in Los Carcajos. Het 4-sterrenhotel heeft drie buitenzwembaden, een sauna, tennisbanen, drie bars en een restaurant. Je kunt er een wandeling maken over de promenade en naast de deur is een duikcentrum. De pas gerenoveerde kamers en suites hebben allemaal een balkon en airconditioning. De luchthaven is op 10 minuten rijden. ► Boek een 8-daagse vakantie in H10 Taburiente Playa Hotel vanaf € 585, inclusief vlucht

La Palma H10 Hotel

Voor een vakantiehuis op La Palma kun je onder meer kijken op www.lapalma-oceaanzicht.nl en www.lascasascanarias.com

Reizen naar La Palma

La Palma is het meest noordwestelijke eiland van de Canarische Eilanden en kun je makkelijk bereiken voor een vakantie. Luchtvaartmaatschappijen Transavia en TUI fly vliegen enkele keren per week rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar La Palma, een vlucht van 4 uur en 45 minuten.

Je kunt ook met de Spaanse luchtvaartmaatschappijen Iberia of Vueling vliegen en overstappen in Madrid of Barcelona. Daarnaast zijn er regelmatig vluchten naar La Palma vanuit de buureilanden Gran Canaria en Tenerife. Let er op bij het boeken op dat je geen vliegticket koopt naar Palma de Mallorca, de hoofdstad van het eiland Mallorca. Deze stad wordt meestal gewoon ‘Palma’ genoemd.

Vlieg met Transavia vanaf € 69 naar La Palma
Boek hier je vliegticket bij Transavia naar La Palma

Internationale vluchten komen aan op Aeropuerto de la Palma (SPC). De luchthaven ligt aan de oostkant van het eiland, ongeveer 8 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santa Cruz. Het vliegveld heeft een redelijk nieuwe passagiersterminal (geopend in 2011) met een taxfreeshop, winkels, restaurants en cafés. Verder beschikt de luchthaven over een drogisterij, een speelgebied voor kinderen en drie geldautomaten. Voor vervoer op het eiland kun je een bus of taxi nemen of een auto huren. In de aankomsthal zijn verschillende kantoren van autoverhuurbedrijven. Website van de luchthaven: www.aena.es

Wil je zonder risico’s een auto huren voor je vakantie op La Palma?
Check hier de tarieven bij Sunny Cars voor een huurauto op La Palma

Wie niet zo van vliegen houdt, kan ook met de boot naar La Palma reizen. Er zijn elke dag veerverbindingen tussen Tenerife en het eiland. Je kunt kiezen voor de snelle catamaran van Fred Olsen (2½ uur) of de langzame en goedkopere veerboot van Armas (4 uur). De veerdiensten

kiest de weg over het water. De snelle catamaran van Fred Olsen en de ietwat gezellig varende veerboot van Armas steken dagelijks tussen Tenerife en La Palma over. De reis met de catamaran duurt slechts twee en een half uur. De veerboot vanuit Armas duurt drie tot vier uur, maar is meestal goedkoper. De veerdiensten vertrekken vanuit  Los Christianos op Tenerife. De rederij Trasmediterránea (www.trasmediterranea.es) maakt een stop in La Palma op zijn route van het vasteland van Spanje naar de Canarische Eilanden.

Autorijden op La Palma

Het huren van een auto geeft je meer mogelijkheden om alle bezienswaardigheden van La Palma te ontdekken. Het eiland heeft ongeveer 750 kilometer aan wegen, waarvan de meeste geasfalteerd zijn. De maximumsnelheid binnen de bebouwde kom is 50 kilometer per uur en op hoofdwegen 90 kilometer per uur.

La Palma autorijden

Hou wel rekening met scherpe haarspeldbochten en steile en smalle wegen, vooral als je in het binnenland gaat autorijden. Wees voorzichtig als het regent, omdat het wegdek dan glad kan zijn. De belangrijkste wegen zijn de LP-1 in het noorden, de LP-2 in het zuiden en de LP-3 die midden over het eiland loopt, van Santa Cruz in het oosten naar Los Llanos in het westen. Deze weg loopt dwars door een berg, waarbij je aan de ene kant een nog in de wolken kunt rijden en aan de andere kant met volle zon. La Palma kent geen snelwegen, alleen wegen met twee rijstroken.

Eten en drinken op La Palma

Een vakantie op La Palma is ook in culinair opzicht genieten, want het eiland heeft uitstekende restaurants en een verfijnde eigen keuken met lokale delicatessen. Omringd door de Atlantische Oceaan zal het niet verbazingwekkend zijn dat vis, garnalen, schaaldieren en octopus prominent op de menukaarten staan. Een bekend lokaal gerecht is papas arrugudas, ook wel ‘gerimpelde aardappelen’ genoemd. Deze aardappelen worden gegeten in de schil en zijn gepaneerd in zeezout. Je eet ze vaak samen met een pikante saus (mojo).

Even lekker zijn de soepen van La Palma, zoals de bekende soep Sopa de Picadillo. Dit is een kippensoep met gekookte eieren, croutons, wortel, knoflook en een muntblad. Het eiland produceert ook zijn eigen wijnen, die internationaal worden geprezen. De mineraalrijke vulkanische bodem en de zon op La Palma zorgen voor een unieke smaak. Een bekende wijngaard is Teneguía (www.bodegasteneguia.com) in het zuiden van La Palma, een van de meest bekroonde wijnhuizen van de Canarische Eilanden. Het wijnhuis organiseert rondleidingen en proeverijen.

Beste reistijd voor La Palma

La Palma is het hele jaar door een heerlijke bestemming voor een vakantie. Passaatwinden en de golfstromen zorgen ervoor dat het nooit extreem heet of erg koud is. In de zomermaanden kan de temperatuur stijgen naar zo’n 28 tot 30 °C. In de wintermaanden ligt de temperatuur tussen een aangename 18 °C en 22 °C. Het zeewater is meestal nooit kouder dan 18 °C, ook niet in de winter. Het zonlicht op La Palma is veel intensiever dan op het Europese vasteland, dus het is raadzaam je altijd goed in te smeren met zonnebrandcrème.

Voor meer informatie voor een vakantie op La Palma kun je kijken op de officiële website van het toeristenbureau: www.visitlapalma.es

Voor het laatst bijgewerkt op 5 november 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie op het eiland La Palma, Canarische Eilanden, Spanje, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/blasbike/aventurasxcanarias; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam