Tips voor autorijden in Tsjechië

Tsjechië autorijdenAutorijden in Tsjechië is goed te doen. De hoofdwegen zijn prima onderhouden, Tsjechische automobilisten houden zich meestal aan de regels en over het uitzicht hoef je niet te klagen. Zittend achter het stuur rij je langs glooiende vlaktes, middelhoge bergen en middeleeuwse dorpjes.

Vanuit Nederland ben je na één of twee dagen autorijden al in Tsjechië, dus het is niet verwonderlijk dat veel vakantiegangers hun eigen auto meenemen. Zelf rijdend kun je veel meer plekken buiten de gebaande paden ontdekken, zoals afgelegen kastelen en de Tsjechische wildernis.

Toch zijn er wel een aantal dingen om rekening mee te houden voor een roadtrip in dit land. Ga goed voorbereid de weg op als je hier vakantie viert: hier vind je handige tips voor autorijden in Tsjechië.

Schaf een tolvignet aan voor Tsjechië

Dit is misschien wel het belangrijkste om te weten: de snelwegen in Tsjechië zijn vrijwel allemaal tolwegen. Er zijn geen tolpoortjes, maar je hebt een tolvignet nodig voor autorijden op de snelwegen. Dit vignet is geldig voor 10 dagen, een maand of een jaar.

Je kunt het tolvignet aanschaffen bij de Duits-Tsjechische grens. Dat is een sticker die je op de voorruit plakt. Om gedoe en wachtrijen te voorkomen, kun je ook voor vertrek online een vignet voor Tsjechië bestellen. Dit is een digitaal vignet dat gekoppeld is aan het kenteken van je auto en niet op het raam geplakt hoeft te worden.

Tsjechië autorijden bord

Ook handig om te weten: motorrijders hebben (vooralsnog) geen tolvignet nodig voor de Tsjechische snelwegen.

Drink niet als je gaat autorijden

De Tsjechen houden wel van een biertje, maar daarna autorijden wordt absoluut niet getolereerd. In Tsjechië mag je geen druppel alcohol hebben gedronken als je achter het stuur kruipt, dus het maximale toegestane alcoholpromillage is 0,0.

Laat het ook echt achterwege, want er zijn regelmatig controles. Als je wordt gesnapt, riskeer je een gevangenisstraf of een boete die kan oplopen tot € 1800. Als je een avondje hebt gedronken en terug moet rijden, kun je een chauffeur bellen. Er zijn bedrijven die je voorzien van een chauffeur die je in je eigen auto naar huis rijdt. Het strenge alcoholbeleid geldt overigens niet alleen voor automobilisten. Ook op de fiets of te paard (!) mag je niet drinken.

Maximumsnelheden in Tsjechië

De maximumsnelheden zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Binnen de bebouwde kom geldt een maximale snelheid van 50 kilometer per uur. Op de hoofdwegen mag je maximaal 90 kilometer per uur en op de snelwegen bedraagt de maximumsnelheid 130 kilometer per uur.

Tsjechië autorijden tips

Vooral op snelwegen houdt de Tsjechische politie flitscontroles. Laat je niet opjagen door bumperklevers, want veel Tsjechische automobilisten nemen het zelf niet zo nauw met de snelheden. Radarapparatuur om flitscontroles te onderscheppen, is trouwens ook streng verboden. De boete hiervoor bedraagt maar liefst € 4000!

Meenemen in je auto

Als je in Tsjechië gaat autorijden, zijn er een paar dingen die je verplicht moet meenemen. Tot de verplichte uitrusting behoren een gevarendriehoek, een reflecterend vest en een verbanddoos. De EHBO-doos moet officieel erkend zijn.

Het reflecterende vest moet opgeborgen zijn op een goed bereikbare plek in je auto, zodat je het makkelijk kunt aantrekken als je bij pech moet uitstappen. Voor elke inzittende is een vest verplicht. Je riskeert een boete als je dit niet bij je hebt.

Hou je hoofd koel bij parkeren

Parkeren in Tsjechië kan soms flinke hoofdpijn opleveren, vooral in de hoofdstad Praag en andere grote steden. Praag is sowieso al een drukke stad waar je tijdens het autorijden al je aandacht nodig hebt om tussen het verkeer te manoeuvreren en je weg te vinden. Zie dan maar eens een (legaal) parkeerplekje te vinden. Voor parkeren in Praag kun je het beste van tevoren een plek reserveren in een van de parkeergarages. Dat kan makkelijk via internet.

Tsjechië autorijden parkeren

Bij parkeren in de straat moet je letten op de kleuren van de stoepranden. Een ononderbroken gele rand geeft aan dat parkeren verboden is. Een blauwe rand geeft aan dat parkeren alleen is toegestaan voor bewoners en personeel van bedrijven. Als je in de straat kunt parkeren, zie je meestal een bord met een ‘P’ erop en een afbeelding van een parkeermeter. Zoek in dat geval naar een parkeerautomaat in de buurt.

Andere verkeersregels in Tsjechië

Veel verkeersregels in Tsjechië zijn hetzelfde als in Nederland. Het dragen van autogordels is verplicht voor alle inzittenden en ook overdag moet je met je dimlichten aan rijden. Autorijden met een smartphone in je hand is strikt verboden.

Let er op dat bussen en trams altijd voorrang hebben als zij beginnen te rijden. Verder mag je pas een kruispunt op rijden als het helemaal vrij is, om verkeersopstoppingen te voorkomen. Niet stoppen voor een zebrapad is taboe, of je riskeert een boete van € 100. Als je je aan deze basisregels houdt, komt het autorijden in Tsjechië helemaal goed!

Voor het laatst bijgewerkt op 16 mei 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over autorijden in Tsjechië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Marsan/Shutterstock.com; Peteri/Shutterstock.com; Pixabay.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam