Overnachten in Tsjechië

Er is veel keuze om te overnachten in Tsjechië, van historische hotels en hippe boutique hotels tot rustieke familiepensions en charmante bed & breakfasts. In de grotere steden kun je appartementen huren en in de zomer kun je terecht in vakantiehuizen, bungalowparken en op campings. Je kunt het goedkoopst overnachten in hostels of door een kamer bij een particulier te huren.

Het vinden van een slaapplaats in de kleinere steden is meestal geen probleem. In populaire plaatsen als Praag, Karlovy Vary en Český Krumlov is het overnachten het duurst en kan het aanbod schaars zijn tijdens de piekperiodes. Het is raadzaam op tijd te reserveren, want de beste bedden zijn dan snel weg.

Het hoogseizoen in Tsjechië zijn de zomermaanden juni tot en met augustus, wanneer het meestal lekker warm en zonnig is. Zoals in zoveel Europese landen, zijn het voorjaar en najaar de beste tijd om Tsjechië te bezoeken. Je kunt dan nog steeds aangenaam weer verwachten, zonder grote hordes toeristen, en met lagere prijzen voor je accommodatie.

Overnachten in Tsjechië is redelijk goedkoop vergeleken met buurlanden als Duitsland en Oostenrijk. De uitzondering is de hoofdstad Praag, waar hotels bijna net zo duur zijn als in West-Europa.

Hotels in Tsjechië

In alle plaatsen van Tsjechië vind je wel hotels, maar verreweg het grootste aanbod is te vinden in Praag. De hoofdstad is een populaire bestemming voor een stedentrip en heeft al meer dan 500 hotels, in alle prijsklassen. Ook heb je volop keuze in steden als Karlovy Vary, Brno, Ostrava en Český Krumlov. Internationale en nationale hotelketens zijn goed vertegenwoordigd. Een van de grootste Tsjechische ketens is Orea Hotels & Resorts (www.orea.cz).

Hotels in Tsjechië worden geclassificeerd volgens een sterrensysteem, van 1 tot 5 sterren. Zelfs in een hotel met 1 ster heb je al een kamer met eigen badkamer. Voor een tweepersoonskamer in een middenklasse hotel ben je gemiddeld zo’n € 90 tot € 100 kwijt. De meeste Tsjechische hotels hebben een restaurant of bar. Als je een ‘hotel garni’ tegenkomt, betekent dat hier geen restaurant is. Je kunt er wel ontbijten, maar niet terecht voor lunch of diner.

Bijzondere hotels in Tsjechië

Een opvallend hotel in Praag is Hotel International Prague. Het 4-sterrenhotel werd gebouwd in de hoogtijdagen van het communisme in Tsjechië, tussen 1952 en 1954. Het is dan ook het grootste bouwwerk in stalinistische stijl in de Tsjechische hoofdstad, met 278 kamers verdeeld over 16 verdiepingen. Veel sociaal-realistische elementen zijn nog bewaard gebleven, met originele meubels en de 5-puntige rode ster bovenop de antenne.

Een van de meest bijzondere plekken om te overnachten is Hotel Ještěd (www.jested.cz), gelegen op een 1012 meter hoge berg in het noorden van Tsjechië. Het hotel werd gebouwd tussen 1963 en 1968 en bevindt zich in een ‘raket-toren’ die eerder thuishoort in een sciencefiction film. Er is ook een restaurant en een televisietoren. Vanuit elke kamer heb je een adembenemend uitzicht op de omringende natuur. Je bereikt het hotel per kabelbaan, die stilstaat bij slecht weer.

Pensions in Tsjechië

Pensions zijn de gezelligste plekken om te overnachten, en vaak redelijk geprijsd. Een pension (penzión) is veel kleiner dan een hotel, met maximaal zes kamers, en heeft veel meer sfeer en karakter. Pensions worden meestal door een familie gerund en er is dan ook een grote kans dat je de eigenaren ontmoet.

De variatie is groot, van eenvoudige dorpshuizen tot extravagante kastelen die tot pension zijn opgebouwd. Let er op dat sommige grotere hotels zich aanprijzen als ‘pension’, terwijl ze dat eigenlijk niet zijn. Ontbijt is gewoonlijk inbegrepen en niet zelden is er een klein restaurant waar je ‘s avonds kunt eten. Pensions kom je in Tsjechië vaker tegen op het platteland dan in de steden. In toeristische steden als Karlovy Vary en Český Krumlov verschillen de prijzen niet van veel hotels, maar in dorpen en kleinere steden zijn ze beduidend goedkoper.

In natuurgebieden als het Boheems Paradijs, het Boheemse Woud en Nationaal Park Sumava zijn pensions populair bij Tsjechen die wandeltochten of fietstochten maken. Het kan een uitdaging zijn om Tsjechische pensions op internet te vinden omdat websites niet altijd in het Engels zijn vertaald. Zoek op “penziony cesky republicka” en gebruik Google Translate voor de vertaling.

Vakantiehuizen in Tsjechië

Tsjechië heeft een enorm groot aanbod van vakantiehuizen. Men zegt weleens dat het land de meeste vakantiehuizen heeft per hoofd van de bevolking, vooral omdat veel Tsjechen er een tweede huisje in de natuur op nahouden. In de weekenden en in de warmere maanden trekken ze hier naartoe om te wandelen, te vissen, te kanoën naar paddenstoelen te zoeken of de frisse buitenlucht op te snuiven. Als ze er zelf niet zijn, verhuren ze hun vakantiehuis aan toeristen.

Vakantiehuizen bevinden zich dan ook vaak in een prachtige landelijke omgeving, dichtbij rivieren, bossen en berggebieden. Kleine en eenvoudige houten blokhutten staan bekend als een chata. Een chalúpka is groter en meer luxueus, met sanitair, meerdere kamers en verwarming. Daarnaast zijn er ook bungalowparken waar vakantiehuizen te huur zijn.

De meeste vakantiewoningen vind je in West- en Zuid-Bohemen en nabij het Reuzengebergte. Het is ook helemaal niet zo duur, je hebt al een vakantiehuis voor 4 personen vanaf € 500 per week. Een zwembad is soms beschikbaar, maar hou dan wel rekening met koude of natte zomers waardoor je dit de hele vakantie niet kunt gebruiken.

Zoek je een vakantiehuis voor je vakantie in Tsjechië?
► Het grootste aanbod vakantiehuizen vind je bij Booking.com, Belvilla en Interhome

Appartementen in Tsjechië

In Praag en enkele andere steden zijn een groot aantal appartementen beschikbaar voor toeristen, onder meer via Airbnb. Als je met een familie of een groep vrienden op vakantie bent, is dit meestal goedkoper dan een hotel. En het is praktisch, want je hebt de beschikking over een woonkamer, een keuken en één of meerdere slaapkamers.

Overigens zijn er in Praag wel banden om particuliere verhuur via Airbnb aan banden te leggen omdat de stad de gevolgen merkt van overtoerisme. ► Bekijk hier het aanbod van appartementen in Praag

Hostels in Tsjechië

Goedkoop overnachten kan in een van de hostels in Tsjechië. Vooral in Praag is er enorm veel keuze, met meer dan 120 hostels. De meeste hiervan richten zich op backpackers en budgetreizigers. Je hebt een bed in een slaapzaal tussen de € 10 en € 30 per nacht. Voor iets meer geld kun je ook een privékamer krijgen.

Buiten Praag en Český Krumlov zijn er niet veel backpackers-hostels met loungeruimte, gemeenschappelijke keuken en een breed scala aan activiteiten. Een deel van de hostels is aangesloten bij de Czech Youth Hostel Association (www.czechhostels.com). Je krijgt een korting van 10 procent of meer op een overnachting als je lid bent van de internationale organisatie Hostelling International. Kleinere hostels buiten de grote steden zijn vaak dun bemand, dus geef vooraf je aankomsttijd door om niet voor een gesloten deur te staan.

Verder vind je in Tsjechië eenvoudige herbergen voor toeristen of arbeiders (ubytovna) waar accommodatie wordt aangeboden in slaapzalen of kleine kamers met gedeelde faciliteiten. In juli en augustus kun je vaak goedkoop overnachten in studentenkamers van universiteiten, als de studenten zelf hun zomervakantie vieren.

Kamperen in Tsjechië

Kampeerliefhebbers komen in Tsjechië ruimschoots aan hun trekken. De Tsjechen zelf houden graag van kamperen met een tent, dus er is in het hele land een ruim aanbod aan campings en kampeerplaatsen. Lees hier meer tips over kamperen in Tsjechië

Voor het laatst bijgewerkt op 4 februari 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Tsjechië, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam