Reizen met de auto naar Tsjechië

Vanuit Nederland kun je gemakkelijk met de auto naar Tsjechië reizen. Je hoeft alleen door Duitsland te rijden, voordat je in Tsjechië bent. Je kunt in één dag naar Tsjechië reizen, maar het is wat relaxter om de autorit over twee dagen te verdelen en onderweg in Duitsland te overnachten. Vooral als je in het oosten van Tsjechië moet zijn, ben je heel wat uren onderweg.

In de vakantieperiodes is de kans ook groot dat je op de Duitse snelwegen met files te maken krijgt. In de wintermaanden kunnen winterse omstandigheden, zoals sneeuw en ijzel, voor vertraging zorgen. Op een groot deel van de Duitse autosnelwegen geldt echter geen maximumsnelheid voor automobilisten, waardoor je flink vaart kunt maken.

De afstand van Amsterdam naar de hoofdstad Praag is circa 875 kilometer. Zonder oponthoud doe je daar ongeveer 8,5 uur over. De snelste weg is via Hannover en Leipzig. Om te reizen naar westelijke steden als Karlsbad of Pilsen kun je beter een meer zuidelijke route nemen in Duitsland, via Dortmund. Bij Bad Hersfeld neem je Autobahn 4 richting Polen. De afstand van Amsterdam naar Karlsbad is circa 820 kilometer, een autorit van ruim acht uur.

Tsjechië beschikt over goede autowegen, die niet onderdoen voor wegen in West-Europa. Ook zijn er duidelijke wegwijzers. Het aantal snelwegen is beperkt, het land heeft vooral hoofdwegen en secundaire wegen. Op minder drukke landweggetjes heb je een mooi uitzicht om het Tsjechische landschap en is het aangenaam autorijden.

Tolwegen en tolvignet in Tsjechië

De autosnelwegen in Tsjechië zijn vrijwel allemaal tolwegen. Voor auto’s met een maximaal gewicht van 3500 kilo dien je verplicht een tolvignet (dálnièní známka) aan te schaffen. Tolwegen herken je door blauwe borden met het symbool van een autosnelweg met een ongelijkvloerse kruising. Er zijn ook kleine delen waarvoor je geen tolvignet nodig hebt, zoals voor de ringweg rond Praag. Deze herken je door een bord met het opschrift ‘Bez Poplatku’ of een bord met een doorgestreept vignetsymbool.

Een tolvignet is geldig voor 10 dagen, een maand of een jaar (van 1 december voorafgaand aan het jaar tot 31 januari de maand volgend op het jaar). Het tolvignet kun je kopen bij de Tsjechische grensovergang en bij enkele postkantoren en grote tankstations in Tsjechië. Je kunt het betalen in Tsjechische kronen, met een creditcard of met euro’s. Bij het betalen met euro’s kan echter een ongunstige wisselkoers in rekening worden gebracht. Het tolvignet bestaat uit twee delen, waarvan je het zelfklevende deel binnen onder je voorruit moet plakken. Het andere deel moet je op verzoek kunnen tonen. Zorg dat je niet over een snelweg rijdt zónder tolvignet – je riskeert dan een hoge boete.

Voor een aanhanger is geen apart tolvignet nodig en motoren zijn vrijgesteld. Voertuigen die zwaarder zijn dan 3500 kilo, zoals vrachtwagens en zware campers, dienen hun tol elektronisch te betalen. Je moet daarvoor een kastje installeren dat communiceert met het tolsysteem zodra je door een tolpoortje rijdt. Meer informatie hierover is te vinden bij de Tsjechische autoriteit die zich bezighoudt met het innen van de tol: www.mytocz.eu

Verkeersregels in Tsjechië

Automobilisten uit Nederland en België dienen hun nationale rijbewijs bij zich te hebben voor het rijden in Tsjechië. Een internationaal rijbewijs is niet nodig. Daarnaast dien je je identiteitskaart of paspoort bij je te hebben en de verzekeringspapieren (waaronder de groene kaart). De minimumleeftijd voor autorijden in Tsjechië is 18 jaar.

De verkeersregels in Tsjechië zijn vergelijkbaar met veel andere landen in Europa. Ook overdag moet je met je lichten aan rijden en het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden is verboden – tenzij je handsfree belt. Er geldt in Tsjechië een absoluut alcoholverbod voor automobilisten, de maximale toegestane hoeveelheid alcohol is 0,0 promille. Je mag dus ook niet één biertje of wijntje drinken en achter het stuur kruipen. Als je betrapt wordt met drank achter het stuur, riskeer je een hoge boete tussen de 900 en 1800 euro of een maximale gevangenisstraf van drie jaar. Ook kan de politie je rijbewijs invorderen.

De maximumsnelheid binnen de bebouwde kom en in dorpen en steden is 50 kilometer per uur. Op hoofdwegen en secundaire wegen is de maximumsnelheid 90 kilometer per uur. Op de autosnelwegen geldt een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur (al is dat bij steden wat lager). Snelheidscontroles zijn aan de orde van de dag. Bij files op de snelweg dien je op de linkerrijstrook zoveel mogelijk links te rijden en op de rechterrijstrook zoveel mogelijk rechts, zodat eventuele hulpdiensten er in het midden langs kunnen rijden.

Tot de verplichte uitrusting in de auto behoren een gevarendriehoek, een verbanddoos en een reflecterend vest. Het is aan te raden ook een setje reservelampen en een brandblusser mee te nemen. Van 1 november tot en met 31 maart zijn winterbanden verplicht.

Tanken in Tsjechië

Overal in Tsjechië zijn benzinestations waar je kunt tanken. Langs de snelwegen, langs enkele hoofdwegen en in grote steden zijn benzinestations vaak 24 uur per dag open. Je kunt er pinnen of betalen met Tsjechische kronen. Bij veel tankstations in de grote steden en langs de snelwegen kun je ook met een creditcard betalen.

Euro 95 (loodvrij) is goed verkrijgbaar en staat in Tsjechië bekend als Natural 95. Ook diesel (bekend als Nafta, Mazot of Diesel) is goed verkrijgbaar in het hele land. Super Plus 98 (loodvrij) kom je minder vaak tegen. De lokale naam is Natural 98. Je kunt echter ook benzine tanken met het octaangetal 100 als je 98 nodig hebt. De Tsjechische benamingen hiervoor zijn Natural 100, Natural Plus 100 of Super plus 100.

De brandstof in Tsjechië is in het algemeen veel goedkoper dan in Nederland en veel andere westerse landen. Veel tankstations zijn van Benzina (www.benzina.cz), met meer dan 360 vestigingen in het land. Daarnaast zie je benzinestations van internationale oliebedrijven als Shell, Esso en Agip.

Voor het laatst bijgewerkt op 27 maart 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen met de auto naar Tsjechië, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam