Openbaar vervoer in Praag, Tsjechië

Praag heeft uitstekend openbaar vervoer, waarmee je alle delen van de stad en de buitenwijken kunt bereiken. Je kunt gebruikmaken van de metro, de tram, de bus of een kabelbaan. Het centrum van Praag is compact genoeg om te voet de belangrijkste bezienswaardigheden af te lopen, maar als je buiten het stadscentrum moet zijn of snel een afstand wilt afleggen, kun je terugvallen op het openbaar vervoer.

De metro’s, trams en bussen in de hoofdstad van Tsjechië zijn schoon, goedkoop en efficiënt. Bovendien is het sneller dan een niet altijd betrouwbare taxi of zelf rijden in een auto, omdat je dan vaak vaststaat in het verkeer. Ook de inwoners van Praag maken veel gebruik van het openbaar vervoer – zo’n twee derde van de bevolking gebruikt regelmatig een metro, tram of bus.

Reis 72 uur met het openbaar vervoer en profiteer van kortingen!
Bestel hier online de Praag Welcome Card

Kopen van een kaartje

Voor het gebruik van het openbaar vervoer hoef je maar één kaartje kopen waarmee je zowel met de metro, de tram als bus kunt reizen. Dit kaartje kun je binnen een specifieke tijdsperiode ook gebruiken om over te stappen. Een standaardkaartje is 90 minuten geldig. Je kunt ook een goedkoper kaartje kopen voor 30 minuten, voor een simpele enkele reis.

Als je langer in Praag verblijft, kun je ook een dagkaart kopen die 24 uur geldig is, of een ov-pas voor drie dagen (72 uur). Je bent dan uiteindelijk goedkoper uit als je veel met het openbaar vervoer reist. Kinderen van 0 tot en met 6 jaar en ouderen boven de 70 reizen gratis. Voor bagage (zoals een grote koffer) moet je een apart kaartje kopen, maar met een dagkaart of meerdaagse kaart mag je één item gratis meenemen.

Je kunt een kaartje kopen bij gele automaten op metrostations en drukke tram- of bushaltes. Deze automaten hebben ook een uitleg in het Engels en je kunt alleen met munten betalen. Daarnaast kun je kaartjes kopen bij de toeristenbureaus, bij enkele krantenkiosken en bij tabakszaken (Tabák of Trafika). Op de metrostations zijn overdag ook bemande loketten waar je kaartjes kunt kopen.

Met een smartphone kun je tegenwoordig ook een kaartje kopen per sms of met de app SEJF Mobile Wallet. Die moet je downloaden en je moet er geld op zetten. Kijk hier voor meer informatie: www.mobilnipenezenka.cz

Vergeet niet dat je je kaartje altijd moet valideren bij een gele stempelautomaat voordat je instapt in de metro, de tram of de bus. Je vindt deze bij de roltrappen op metrostations en bij de ingang van bus en tram. Conducteurs in uniform én in gewone burgerkleding stappen regelmatig in om kaartjes te controleren van de passagiers in het openbaar vervoer.

Reizen met de metro in Praag

De metro in Praag is gemakkelijk te gebruiken. De Tsjechische hoofdstad heeft drie metrolijnen: A (groene lijn), B (gele lijn) en C (rode lijn). Het stadsbestuur heeft ingestemd met de bouw van de nieuwe metrolijn D (blauwe lijn), waarvan de aanleg van 2019 tot en met 2023 staat gepland. Het metronetwerk in Praag ontstond in 1974 en bevat inmiddels meer dan zestig metrostations. De eerste metrolijnen en -haltes werden door de Russen gebouwd.

De metro’s rijden vanaf ongeveer 05.00 uur in de ochtend tot twaalf uur ‘s nachts. Tijdens het spitsuur in de ochtend en de namiddag vertrekt er elke 2 tot 3 minuten een metro. Daarbuiten komt er elke 4 tot 10 minuten een metro langs. Er zijn drie metrostations waar twee metrolijnen samenkomen en waar je kunt overstappen: Můstek (lijnen A en B), Muzeum (lijnen A en C) en Florenc (het centrale busstation, lijnen B en C).

In de metro mag je alleen buiten de piektijden een fiets meenemen. Bij het sluiten van de deuren van de metrotoestellen hoor je via het omroepsysteem “Ukončete prosím výstup a nástup, dveře se zavírají“, wat dus betekent dat je niet meer mag instappen of uitstappen. Voor de dienstregeling kun je kijken op de website van DPP, het openbaar vervoerbedrijf van Praag: www.dpp.cz

Hieronder kun je een eenvoudige kaart bekijken met de metrolijnen van Praag:

Reizen met de tram in Praag

Praag heeft een uitgebreid tramnetwerk met ruim 140 kilometer aan tramrails, waar elk jaar zo’n 300 miljoen mensen gebruik van maken. De eerste tram, die nog door paarden werd getrokken, reed in 1875. In 1891 deed de eerste elektrische tram haar intrede.

Praag heeft 25 tramlijnen die genummerd zijn van 1 tot en met 26 (exclusief nummer 19). Trams rijden vanaf circa 04.30 uur in de ochtend tot middernacht. Trams vertrekken overdag om de 8 tot 10 minuten. In het weekend rijden ze om de 8 tot 15 minuten. Voor toeristen is tramlijn 22 erg handig, deze rijdt vanuit het oude centrum naar de heuvel met de Praagse Burcht. In de weekenden van maart tot en met november kun je een ritje maken met een historische tram, tramlijn 41 of 91.

In trams mag je in een bepaald deel (meestal het achterste deel) gratis je fiets meenemen, maar alleen als de tram vanuit het centrum naar een buitenwijk rijdt (dus niet richting het centrum). Op werkdagen tussen 14.00 en 19.00 uur mag je geen fiets meenemen in de tram.

Reizen met de bus in Praag

Soms kan het ook handig zijn om de bus te nemen in Praag. De stadsbussen (autobusy) komen in wijken en delen van de stad waar geen metro’s of trams rijden. Bussen rijden vanaf 04.30 uur in de ochtend tot middernacht. Tijdens de spits rijden ze om de 6 tot 8 minuten. Buiten de spitsuren op doordeweekse dagen rijden ze om de 10 tot 20 minuten. In het weekend rijden ze wat minder vaak en vertrekken ze elke 15 tot 30 minuten.

Praag heeft ongeveer 130 buslijnen. Vanaf de luchthaven kun je bus 100 nemen naar metrostation Zličín (metrolijn B, reistijd 18 minuten) of bus 119 naar metrostation Nádraží Veleslavín (metrolijn A, reistijd 15 minuten). De dierentuin van Praag heeft in het weekend en in de vakantieperiodes van april tot september een rechtstreekse bus rijden vanaf metrostation Holešovice (metrolijn C).

Van middernacht tot circa 04.30 uur in de ochtend rijden er nachtbussen in Praag. Dit betreft de buslijnen 501 tot en met 513. De nachtbussen vertrekken één keer per halfuur of één keer per uur. Voor de dienstregeling kun je deze reisplanner raadplegen.

Verken de hoogtepunten van Praag in je eigen tempo
Bestel hier een ticket voor de hop on, hop off-bus in Praag

Reizen met de kabelbaan in Praag

Praag heeft twee kabeltreintjes die meer bedoeld zijn voor toeristen dan voor forensen die met het openbaar vervoer naar hun werk gaan. Er is een kabelbaan naar de Petřínheuvel, waar je een mooi uitzicht hebt over de stad. Dit kabeltreintje vertrekt vanaf tramhalte Újezd (tramlijnen 6, 9, 12, 20, 22) in de wijk Malá Strana en rijdt van 09.00 uur in de ochtend tot ongeveer 23.30 uur.

Van april tot en met oktober vertrekt de kabelbaan elke 10 minuten en in het winterseizoen elke 15 minuten. Je hebt eenzelfde soort kaartje nodig als voor de tram of de metro.

Daarnaast is er een stoeltjeslift naar de dierentuin van Praag van april tot en met oktober (als het weer goed is). Hiervoor moet je een apart kaartje kopen uit een machine bij de entree van de stoeltjeslift (alleen munten). De stoeltjeslift bevindt zich in de dierentuin en is een leuke attractie voor kinderen.

Voor het laatst bijgewerkt op 6 oktober 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het openbaar vervoer in Praag, Tsjechië, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam