Wat te doen en te zien in Brno, Tsjechië: 10 tips!

Brno is de tweede stad van Tsjechië, waar je terecht kunt voor middeleeuwse straatjes, markante architectuur en merkwaardige attracties. De stad ligt op twee heuvels, op een plek waar de Svitava en Svratka rivier samenvloeien. Gelegen op zo’n strategische locatie is de betekenis van Brno dus altijd groot geweest. Van de 11e eeuw tot de communistische tijd was Brno de hoofdstad van Moravië, lange tijd een zelfstandig graafschap in het midden van Europa.

Brno is veel kleiner dan Praag, met zo’n 400.000 inwoners, én trekt veel minder toeristen. Dat betekent allerminst dat Brno een spookstad is. Het is een levendige studentenstad met hardwerkende inwoners, een rijk cultureel leven en gezellige wijnbars. Gelegen in een prachtige omgeving bovendien, die ook dienst deed als filmset waar Carice van Houten haar rol in Game of Thrones met verve vervulde.

Als je benieuwd bent wat te doen in Brno: er is keuze genoeg! Liefhebbers van architectuur komen zeker aan hun trekken, met schitterende barokke en gotische gebouwen en een van de mooiste villa’s uit de 20e eeuw. Maar ook als je van het wonderlijke houdt, zal je je in Brno niet snel vervelen. Maak er kennis met de ‘Brno-draak’, een kerkklok die op het verkeerde uur slaat en een fallusvormig kunstwerk dat niet helemaal uit de verf is gekomen. Wil je tijdens je vakantie in Tsjechië een bezoek brengen aan deze excentrieke stad? Hier vind je 10 tips wat te doen en te zien in Brno!

Wil je een stadswandeling met gids maken in Brno?
Bekijk hier de beste tours en activiteiten in Brno

Kathedraal van St. Peter en Paul

De Kathedraal van St. Peter en Paul is een van de bekendste bezienswaardigheden van Brno en moeilijk over het hoofd te zien. De imposante katholieke kathedraal ligt bovenop de Petrov-heuvel in het hart van de stad en wordt door de locals daarom ook wel ‘de Petrov‘ genoemd. De kerk is in de loop der eeuwen uitgegroeid tot hét symbool van Brno en was lange tijd afgebeeld op de Tsjechische munt van 10 koruna.

Het gebedshuis dateert uit de 11e eeuw en was aanvankelijk niet meer dan een romaanse kapel. Pas in de 17e eeuw werd het een echte kathedraal, gebouwd in gotische stijl. Hoogtepunten zijn het prachtige barokke interieur en de twee 84 meter hoge torens die werden toegevoegd aan het begin van de 20e eeuw.

Probeer er te zijn om 11.00 uur, want dan rinkelen namelijk al de middagklokken. Volgens een legende besloot de stad dat in te voeren tijdens het Zweedse beleg van Brno in 1645. Door de klokken een uurtje eerder te luiden, zouden de Zweden worden misleid. De Kathedraal van St. Peter en Paul is elke dag gratis te bezoeken. Adres: Petrov 9, 602 00 Brno 2, Tsjechië. Website: www.katedrala-petrov.cz

Náměstí Svobody

Náměstí Svobody (letterlijk vertaald ‘Het Vrijheidsplein’) is het belangrijkste plein in het centrum van Brno. Rondom vind je prachtige herenhuizen in renaissancestijl en op het driehoekige plein zelf staan twee bronzen fonteinen en enkele bijzondere kunstwerken. Het is hier vaak levendig met locals die komen genieten van een kopje koffie in één van de cafés of een Tsjechisch biertje in een van de pubs.

Het plein is ook de thuisbasis van een modern kunstwerk waar vaak grappen over worden gemaakt. Het is ten eerste de vorm die controverse oproept, want het bijna 6 meter hoge object van gepolijst zwart graniet ziet eruit als een enorme fallus. Daarnaast staat het kunstwerk bekend als astronomische klok (Hodinový stroj), maar ondanks de handleiding erbij is het vrij moeilijk om de exacte tijd te bepalen.

Je weet echter wel wanneer het 11 uur is, want dagelijks om die tijd komen er kleine knikkers rollen uit een van de vier openingen. Die mag je opvangen en houden als souvenir. De astronomische klok is geïnstalleerd in 2010 voor € 450.000 en sindsdien het meest omstreden kunstwerk van Brno.

Villa Tugendhat

Architectuurliefhebbers moeten in Brno zeker een bezoek brengen aan Villa Tugendhat, een van de mooiste voorbeelden van moderne architectuur uit het begin van de 20e eeuw. De villa werd in 1929 en 1930 gebouwd in een chique woonwijk voor het echtpaar Greta en Fritz Tugendhat. Het is in functionalistische stijl ontworpen door de beroemde architect Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969), en prijkt nu op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Villa Tugendhat staat bekend om zijn unieke open structuur en het gebruik van materialen als onyx, chroom, travertijn en ebbenhout. Het huis had heteluchtverwarming en elektrisch bediende ramen, en dat een unicum in die tijd. Je kunt een Engelstalige tour krijgen in de villa. De rondleidingen zijn zo populair, dat je minimaal 3 tot 4 maanden van tevoren moet boeken. Adres: Černopolní 45, 613 00 Brno, Tsjechië. Website: www.tugendhat.eu

Špilberk Kasteel

Een ander bekend bouwwerk van Brno is het Špilberk Kasteel, dat in de 13e eeuw op een steile, rotsachtige heuvel werd gebouwd om de stad tegen indringers te beschermen. In de loop der eeuwen had het verschillende functies: het diende als koninklijke residentie, militaire kazerne en als gevangenis voor criminelen en politieke tegenstanders. Tegenwoordig zit hier het Stedelijk Museum van Brno, met tentoonstellingen over de geschiedenis van het kasteel en de stad. Als je de uitkijktoren gaat beklimmen, heb je een mooi uitzicht over de stad. Adres: Špilberk 210/1, 662 24 Brno, Tsjechië. Website: www.spilberk.cz

Moravische Karst

Als je wat buiten Brno wilt doen, is het leuk om een bezoek te brengen aan de Moravische Karst. Dit natuurgebied zo’n 25 kilometer ten noordoosten van de stad beslaat bijna 100 vierkante meter en bevat meer dan duizend grotten en kloven, waarvan er vijf open zijn voor het publiek.

In goed verlichte gangen kun je stalagmieten en stalactieten bewonderen en je kunt een boottocht maken over een ondergrondse rivier. Het karstgebied bevat ook de diepste kloven van Tsjechië, die tot wel 150 meter diep zijn. De grotten zijn erg populair bij toeristen, dus het is raadzaam je tickets enkele weken van tevoren te regelen. Website: www.caves.cz

Oude stadhuis van Brno

Voor het beste uitzicht over de binnenstad van Brno beklim je de 63 meter hoge toren van het oude stadhuis. Het raadhuis dateert uit 1240 en is een van de oudste gebouwen van de stad. Tot 1935 zat hier de gemeente, tegenwoordig zit er een informatiecentrum en worden er tentoonstellingen georganiseerd. In de zomer kun je de historische zalen bezoeken.

Bij de passage bij de ingang zie je aan het plafond de legendarische ‘Brno-draak’, die in werkelijkheid een krokodil was. Het verhaal gaat dat dit beest de bevolking van Brno terroriseerde in de vroegste jaren van de stad. Een slager kwam op het creatieve idee een bontzak met kalk te vullen. Toen de krokodil de zak had verslonden, moest hij zoveel water drinken dat hij stierf… Adres: Radnická 8, 60200 Brno, Tsjechië.

Knekelhuis van de St. James Kerk

Bizar en een tikkeltje afschrikwekkend is het knekelhuis onder de St. James Kerk, dat het één-na-grootste ossuarium is van Europa. In ondergrondse kelders liggen de botten en beenderen opgestapeld van meer dan 50.000 mensen. Het waren vooral arme zielen die tijdens de middeleeuwen bezweken aan ziektes als de pest en cholera of omkwamen tijdens de Dertigjarige Oorlog. Door de groeiende bevolking van Brno was er op het kerkhof te weinig plaats voor alle overlevenden.

Het knekelhuis werd in 2001 herontdekt en nu kunnen bezoekers tijdens een rondleiding van 30 minuten de doden respecteren. Zorg dat je van tevoren reserveert, want de tours zijn behoorlijk populair. De 16e eeuwse St. Jameskerk (Kostel sv. Jakuba) is trouwens ook een bezoek waard. Het is een van de mooiste laatgotische gebouwen van Tsjechië, met een prachtig barok interieur en grafstenen van bekende inwoners van Brno. De kerktoren is 94 meter lang en heeft een verrassend beeld aan de zuidkant: een kleine man die zijn billen toont aan voorbijgangers. Adres: JJakubské náměstí, 658 78 Brno, Tsjechië. Website: www.ticbrno.cz

Groentemarkt van Brno

Als je wat authentieks in Brno wilt doen ga je naar de Groentemarkt op het Zelný trh-plein, waar de locals al eeuwenlang hun groente, fruit en bloemen kopen. Nog steeds worden bij de kraampjes kleurrijke lokale en exotische groente- en fruitsoorten verkocht. Deze markt in Brno – bijgenaamd Zelňák – is volgens sommigen de beste boerenmarkt van Tsjechië.

Een bezienswaardigheid aan het plein is Reduta, een van de oudste theaters van Europa waar Mozart in december 1767 een concert gaf op 11-jarige leeftijd. Onder het plein kun je een labyrint van kronkelende gangen en middeleeuwse kelders bezoeken waar ooit voedsel, wijn en bier werden opgeslagen. Tijdens oorlogen dienden deze kelders, 6 tot 8 meter onder de grond, ook als schuilplaatsen. Adres: Zelný trh 21, 65878 Brno, Tsjechië. Website: www.ticbrno.cz

Mint Master’s Cellar

Een andere ondergrondse attractie die de moeite waard is in Brno, is de Mint Master’s Cellar (Mincmistrovský Sklep). Deze kelders bevinden zich onder het Dominicaanse Plein (Dominikánské námestí) en het nieuwe stadhuis en werden in de middeleeuwen gebruikt voor het slaan van de munten voor Brno en Moravië. Nu is er een tentoonstelling te bezoeken over de artistieke vaardigheden van de vroegere muntmeesters. Je kunt ook je eigen zilveren munt laten slaan. Adres: Dominikánské nám. 1, 65878 Brno, Tsjechië. Website: www.ticbrno.cz

Moravische Galerie

Ben je een kunstliefhebber? Loop dan binnen bij de Moravische Galerie (Moravská Galerie), het één na grootste kunstmuseum van Tsjechië. Dit is ook het enige kunstmuseum van het land dat aandacht schenkt aan alle artistieke uitingen, van schilderijen, tekeningen en sculpturen tot fotografie en architectuur. De nadruk ligt hierbij op werken van Tsjechische kunstenaars. Het museum is gehuisvest in liefst vier voormalige paleizen in de stad. Ook het Josef Hoffmann Museum in het dorp Brtnice hoort bij de Moravische Galerie. Website: www.moravska-galerie.cz

Wat te doen in Brno: praktische tips

Reizen naar Brno

Brno ligt in het oosten van Tsjechië, niet ver van de grens van Slowakije. Met de auto vanuit Amsterdam is het zo’n 1100 kilometer, dus ruim 11 uur rijden (zonder oponthoud). Brno heeft een eigen internationale luchthaven, Brno-Tuřany Airport (BRQ), ongeveer 7 kilometer ten zuidoosten van de stad. Er gaan vluchten vanuit onder meer Berlijn, Wenen en Londen. Website van het vliegveld: www.brno-airport.cz

Het is makkelijker om het vliegtuig of de trein te nemen naar Praag. Vanuit de Tsjechische hoofdstad rijdt elk uur een trein naar het centraal station van Brno (Brno hlavní nádraží), op slechts een paar minuten lopen van het stadscentrum. De treinreis duurt 2½ tot 3½ uur. Het snelste is de Regiojet: www.regiojet.com

Overnachten in Brno

Brno heeft een breed aanbod van accommodatie in alle prijsklassen, voor zowel backpackers als liefhebbers van luxe. Voor budget reizigers is bijvoorbeeld Hostel Mitte een uitstekende keuze. Het hostel ligt op 10 minuten lopen van het centraal station en op een paar minuten van twee van de belangrijkste pleinen van de stad. Je kunt er terecht in goedkope en vrolijke slaapzalen, maar er zijn ook uitstekende privéappartementen te huur tegen redelijke prijzen.

In de hogere prijsklasse is het Barcelo Brno Palace Hotel een van de beste luxe hotels in de stad. Het 5-sterrenhotel is gevestigd in een historisch gebouw, op slechts een steenworp afstand van de belangrijkste bezienswaardigheden en attracties. Je verblijft in grote en stijlvol ingerichte kamers en het hotel heeft een elegante en lichte lobby, een sauna, een fitnessruimte en een uitstekend restaurant.

Zoek je een hotel, appartement of hostel in Brno?
Reserveer hier je accommodatie in Brno, tegen de laagste prijzen

Eten en drinken in Brno

Voor eten en drinken kun je terecht in verfijnde restaurants, gezellige bistro’s, wijnbars en biercafés. Een van de meest coole pubs in het centrum van Brno is Bar, který neexistuje, letterlijk vertaald ‘de bar die niet bestaat’. Het is ooit uitgeroepen tot de beste bar van Tsjechië. Veel lokale en internationale studenten brengen hier hun avonden door, in een hippe sfeer met getalenteerde en vriendelijke barmannen.

Elk jaar op 11 november vindt in Brno de traditionele Sint-Maartenswijnproeverij plaats. Aan deze proeverij gaat een feestelijke zegening in de St. Petrus- en Pauluskathedraal vooraf. Vanaf deze heuvel trekt een optocht met Sint Maarten aan het hoofd door het historische centrum tot aan het Vrijheidsplein. De eerste fles wordt om 11.00 uur geopend. Jaarlijks zijn er zo’n 100 soorten van de zogenaamde Sint-Maartenswijn om te proeven en te kopen bij de aanwezige wijnbouwers.

Kijk voor meer informatie over wat te doen in Brno op de officiële website van het VVV-kantoor: www.gotobrno.cz

Voor het laatst bijgewerkt op 15 januari 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen en te zien in Brno, Tsjechië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/CezaryWojtkowski; Pixabay; Czech Tourism; Flickr.com/Kirk_K.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

1 reactie

  • We wilden eerst ook slapen in Barcelo, maar kozen uiteindelijk voor Courtyard by Marriot, via booking sliepen we er voor slechts €61incl ontbijt.de

    Zelden zo fijn hotel meegemaakt, werkelijk alles is prima, van goede afsluitbare douche, ruime badkamer, zalige bedden, koele airco, geweldige handig en mooi bed lampje… En dan de visgraatvloer, eindelijk eens voldoende ruimte voor reistassen, I kastje, waterkoker met koffie en thee. Nee, echt zelden zo’n fijn hotel meegemaakt voor ook nog fijne prijs.