Wat te doen in Mariánské Lázně (Mariënbad), Tsjechië: 10 tips!

Marianske Lazne Mariënbad wat te doenWeinig steden in Tsjechië stralen zoveel elegantie uit als Mariánské Lázně, dat ook wel bekendstaat als Mariënbad. Mariánské Lázně ligt in de regio West-Bohemen en is een van de beroemdste kuuroorden van het land, waar het heilzame mineraalwater op 40 plaatsen de grond uit borrelt. Op het nabijgelegen platteland bevinden zich nog eens 100 mineraalbronnen.

Na de ontdekking van het geneeskrachtige wonderwater stroomden aristocraten en kunstenaars toe tot het kuuroord. Schrijvers en componisten als Goethe, Chopin, Mark Twain en Wagner lieten zich pamperen in de baden en deden nieuwe inspiratie op. Mariënbad ontwikkelde zich tot een stad waar de romantiek van af spat, met paviljoens, colonnades, parken en pastelkleurige hotels. Alle weelderige architectuurstijlen komen voorbij, van barok en neoklassiek tot Jugendstil en art nouveau. De setting in een schilderachtige vallei, omringd door groene heuvels, maakt de stad nog sprookjesachtiger.

Zoek je accommodatie in Mariánské Lázně?
Reserveer hier online een hotel in Mariánské Lázně

Mariánské Lázně is nog altijd een populair kuuroord, al delft de stad wel het onderspit vergeleken met het deftige Karlovy Vary, dat net wat meer allure heeft. Laat je echter niet misleiden door de bussen met Duitse pensionado’s die hier elke dag worden gedropt. Natuurlijk kun je de therapeutische eigenschappen ontdekken van het mineraalwater, maar er is nog veel meer te beleven in dit charmante kuuroord. Hier vind je 10 tips wat te doen in Mariánské Lázně!

Flaneer door de Spa Colonnade

Wat zou een kuuroord zijn zonder zuilengalerij? Een van de bekendste bezienswaardigheden van Mariënbad is de Spa Colonnade (Lázeňská Kolonáda), die is uitgegroeid tot een icoon van de stad. Onder locals staat het bekend als de Maxim Gorky Kolonáda. Het is een elegante gietijzeren galerij die in neobarokke stijl is gebouwd in 1888 en 1889. Twee Weense architecten waren verantwoordelijk voor de gietijzeren constructie, met een lengte van 180 meter toevallig ook de langste colonnade is van heel Tsjechië. Kijk ook even naar de fresco’s op het plafond, die het menselijk verlangen om te vliegen uitbeelden. Halverwege zit het VVV-kantoor van Mariënbad. In de zomer worden er regelmatig concerten gehouden met klassieke muziek.

Zuilengalerij in Marianske Lazne

Bewonder de Zingende Fontein

Direct naast de Colonnade vind je de Zingende Fontein, ook een populaire toeristische attractie in de stad. De fontein combineert een muzikaal concert met een ballet van water, waarbij dansende waterstralen vanuit 250 sproeiers tot 6 meter de lucht in spuiten. De fontein is ontworpen als een ronde stenen bloem en kan tien verschillende composities uitvoeren. Op het programma staat zowel klassieke als moderne muziek. Het is een opmerkelijk schouwspel en vooral ‘s avonds de moeite waard, als de fontein wordt verlicht. De Zingende Fontein is elke dag om het oneven uur te bewonderen, en in de avond zijn er shows om 21.00 en 22.00 uur.

Marianske Lazne fontein

Ontspan in een bierbad

Mariánské Lázně is bekend als kuuroord, dus het is logisch dat je ook een keer laat verwennen in een van de spa’s. In de stad rijzen zo’n 40 minerale bronnen uit de grond, waar in de loop der jaren colonnades en paviljoens overheen zijn gebouwd. Veel spa’s zijn tegenwoordig onderdeel van een hotel, maar je kunt er vaak terecht met een dagpas. Ze bieden een scala aan wellness behandelingen aan, waarvan een groot deel daadwerkelijk is bedoeld om je te genezen van kwaaltjes en andere gezondheidsproblemen.

Marianske Lazne bierspa

Het Falkensteiner Spa Resort heeft met vijf zwembaden het grootste wellnesscentrum van de stad, waaronder een het hele jaar door verwarmd buitenbad en een binnenzwembad met zout water, vier sauna’s en een tuin met ligstoelen. Voor een bijzondere ervaring moet je naar Beer Spa Marienbad (www.beerspa-marienbad.cz), als je tenminste liefhebber van een biertje op z’n tijd. Hier kun je ontspannen in eikenhouten vaten die gevuld zijn met 1000 liter bier. Ook mag je jezelf onbeperkt een glas inschenken met licht en donker Krušovice-bier.

Maak een ritje met de kabelbaan

Voor een geinig tochtje tussen de bossen en een uitzicht over Mariënbad kun je de kabelbaan nemen naar de top van Krakonoš, een heuvel van 759 meter hoog. Het is een kort ritje van amper 4 minuten in ouderwetse gondels die eruitzien als eieren (en een beetje doen denken aan de oude communistische tijd). Niet geschikt als je claustrofobisch bent aangelegd. De Koliba – Krakonoš gondellift vertrekt tijdens het zomerseizoen van mei tot en met oktober elke 15 minuten, tussen 10.00 en 17.30 uur. Adres: Dusíkova 592/10, 353 01 Mariánské Lázně, Tsjechië.

Park Boheminium

Wil je wat doen met kinderen? Neem ze mee naar Park Boheminium, de Tsjechische versie van Madurodam. In dit miniatuurpark zijn meer dan 75 paleizen, kastelen, monumenten en andere belangrijke gebouwen in Tsjechië op kleinere schaal nagemaakt. Tot de hoogtepunten horen de kastelen van Český Krumlov en Hluboká.

Miniatuurpark in Marianske Lazne

De gebouwen zijn nagemaakt op een schaal van 1:25, dus alles is 25 keer kleiner. Ook beweegt er heel veel, zoals wind- en watermolens, een vloot Tsjechische vliegtuigen en oude treinen. Park Boheminium ligt bij het eindstation van de kabelbaan, maar je kunt er ook lopend, met de auto of met de bus naartoe. Adres: Krakonoš 665, 353 01 Mariánské Lázně, Tsjechië. Website: www.boheminium.cz

Hamelika Uitkijktoren

Het mooiste uitzicht over Mariánské Lázně krijg je vanaf de Hamelika Uitkijktoren. Deze ronde stenen toren van 20 meter is gebouwd in 1876 op de Hamelika-heuvel, met 723 meter een van de hoogste punten van de stad. Bovenop kun je je niet alleen vergapen aan de stad met zijn romantische gebouwen, maar ook aan de omgeving. Ten noorden ligt Slavkovský Les, een van de mooiste bossen in Tsjechië. Het zijn 12o treden naar het uitkijkplatform, maar sommige historische bronnen melden dat het er 100 zijn. Kom ze gerust zelf tellen. Op weg naar de top van de heuvel kom je langs een bankje waar Goethe ooit over het leven nadacht. Adres: Goethovo nám., 353 01 Mariánské Lázně, Tsjechië.

Marianske Lazne uitkijktoren

Bezoek het Stadsmuseum

Het oudste gebouw van Mariánské Lázně biedt nu onderdak aan het Stadsmuseum. Exposities laten zien hoe Mariënbad zich ontwikkelde tot kuuroord, maar belichten ook de geschiedenis van het oudste gebouw van de stad. Het huis werd in 1818 gebouwd als pension voor kuurgasten en had als bijnaam ‘De Gouden Druif’. En weet je wie hier in 1823 te gast was? Jawel, daar is-ie weer: Johann Wolfgang Goethe. Een bronzen gedenkplaat boven de ingang herinnert aan het verblijf van de Duitse dichter. Ook de Britse koning Edward VII logeerde hier. Op de tentoonstelling is aandacht voor de beroemde bezoekers. Het museum is maandag gesloten. Adres: Goethovo nám. 11/11, 353 01 Mariánské Lázně, Tsjechië. Website: www.muzeum-ml.cz

Wandel naar de Karolina Colonnade

Naast de belangrijkste Spa Colonnade heeft Mariánské Lázně nog een paar andere zuilengalerijen die prachtig bewaard zijn gebleven. Niet ver van de hoofdattractie ligt de Karolina Kolonáda, een opvallende witte galerij in neoklassieke stijl. In 1817 werd een koepel gebouwd boven de plek waar het mineraalwater omhoog borrelde, geflankeerd door acht Korinthische zuilen. In 1872 kwamen er twee vleugels bij, ook met witte pilaren. Het bouwwerk is vernoemd naar Karolina Augusta, de toenmalige vrouw van de Oostenrijkse keizer Franz I. Onder de koepel is een drinkfonteintje met heilzaam water dat goed zou zijn voor de behandeling van nierstenen en urologische klachten.

Karolina Galerij in Marianske Lazne

Bezoek het Klooster van Teplá

Vanuit Mariánské Lázně kun je makkelijk een uitstapje maken naar het Klooster van Teplá, 18 kilometer ten oosten van de stad. Dit is het één na oudste klooster van Tsjechië, in 1193 opgericht door de Tsjechische edelman Hroznat. Zijn overblijfselen liggen begraven in de noordelijke kapel van de romaans-gotische kerk. Na de Tweede Wereldoorlog diende het klooster als verblijf voor soldaten van het volksleger van Tsjechoslowakije, maar in 1990 is het teruggegeven aan de monniken.

Tepla klooster in Marianske Lazne

Het grootste deel van het jaar kun je het klooster bezoeken en je verwonderen over het prachtige interieur met barokke fresco’s, de glas-in-loodramen, sculpturen en schilderijen. Het hoogtepunt is echter de kloosterbibliotheek, een verbluffend grote ruimte waar de monniken meer dan 100.000 eeuwenoude boeken en manuscripten bewaren. Het oudste boek dateert van 915-930 na Christus! Ook zeldzaam is de oudste vertaling van Het Nieuwe Testament in het Duits, uit de 15e eeuw. Adres: Klášter 210, 364 61 Teplá, Tsjechië. Website: www.klastertepla.cz

Ga skiën in Mariánské Lázně

Mariánské Lázně ziet er het mooiste uit in de zomer, maar wil je er wat doen in de winter? Bind dan de lange latten onder, want het kuuroord heeft een heus skioord. Net ten oosten van het centrum ligt een klein wintersportgebied, met drie skiliften en een piste van 1,6 kilometer om te skiën en te snowboarden. Het ligt op een hoogte van 648 tot 758 meter, dus het is te hopen dat je sneeuw hebt in het skiseizoen. Met de lage hellingen is het een ideaal wintersportgebied voor de kinderen en beginnelingen. Je kunt skilessen volgen en een skiuitrusting huren. Website: www.skimarianky.cz

Marianske Lazne wintersport

Wat te doen in Mariánské Lázně (Mariënbad): praktische tips

Overnachten in Mariënbad (Mariánské Lázně)

Er zijn volop mogelijkheden om te overnachten in Mariánské Lázně, van hotels en pensions tot appartementen en vakantiehuizen. Voor een optimale spa-ervaring boek je een verblijf in een van de gracieuze 4- of 5-sterrenhotels, die er met hun barokke, neoklassieke of art nouveau uiterlijk eerder uitzien als paleizen. Deze luxe hotels liggen vaak prachtig, omringd door tuinen, bossen of een park. Je bent goedkoper uit in een pension, maar dan mis je wel de weldaad van de minerale baden. Tijdig reserveren is aan te raden tijdens de zomermaanden en festivals.

Zoek je accommodatie voor je vakantie in Mariánské Lázně?
Reserveer hier een hotel in Mariánské Lázně, tegen de laagste prijzen

Voor een ‘koninklijke ervaring’ boek je een kamer in het Ensana Nové Lázně Spa Hotel, een historisch 5-sterrenhotel waar je kunt proeven aan de grandeur van weleer. Alleen al aan de buitenkant is het een architectonisch juweeltje, want gebouwd in de stijl van de neorenaissance wordt dit gezien als het mooiste hotel van Mariënbad. Het werd geopend in 1828 en was jarenlang het belangrijkste kuurhotel van de stad, met koningen, componisten en filosofen als gasten. Onder anderen Chopin, Wagner en Goethe brachten er de nacht door. Ontspannen doe je in Romeins aandoende baden, versierd met prachtige tegels en marmeren zuilen uit 1896. ► Boek een overnachting in het Ensana Nové Lázně Spa Hotel vanaf € 139

Nove Lazne Hotel in Mariënbad

Nog een klassieker is het Ensana Pacifik Spa Hotel, een statig 4-sterrenhotel dat imponeert met zijn indrukwekkende art nouveau-stijl. Het hotel opende de deuren in 1905 en is ingericht in kleuren die een maritieme sfeer oproepen, van het warme beige van de stranden en het ultramarijn van de oceanen. Er is een permanente tentoonstelling met foto’s en schilderijen van de Stille Oceaan en een cocktail drink je in James Cook’s Lounge, ingericht als een scheepshut. Er is een aantrekkelijke spa met zwembad en twee sauna’s. ► Boek een overnachting in het Ensana Pacifik Spa Hotel vanaf € 74 

Reizen naar Mariánské Lázně

Mariánské Lázně ligt in de regio West-Bohemen in het uiterste westen van Tsjechië, niet ver van de Duitse grens. Vanaf Amsterdam is het ongeveer 8½ uur (800 kilometer) rijden. Met drukte op snelwegen is een tussenstop in Duitsland misschien wat relaxter. Je kunt ook met de trein naar Mariánské Lázně reizen, waarbij je drie keer moet overstappen (in Frankfurt, Neurenberg en Cheb). Je bent dan 10½ uur onderweg.

Binnen Tsjechië is Mariánské Lázně goed per trein te bereiken vanuit de hoofdstad Praag. Een paar keer per dag rijdt er een rechtstreekse intercity, die er 2½ uur over doet. Ook is het kuuroord met de trein te bereiken vanuit Karlovy Vary (1 uur en 15 minuten). Voor informatie over tickets en de dienstregeling kijk je op de website van de Tsjechische spoorwegen (www.cd.cz). De stad heeft geen eigen luchthaven, het dichtstbijzijnde vliegveld ligt bij Praag.

Zonder eigen vervoer kun je ook een georganiseerde dagtrip boeken vanuit Praag naar Mariánské Lázně, dat meestal wordt gecombineerd met een bezoek aan het kuuroord Karlovy Vary. Verschillende tour operators bieden deze trip aan. ► Boek hier een dagtrip naar Mariánské Lázně vanuit Praag

Eten en drinken in Mariánské Lázně

Het bekendste lokale lekkernij van de stad zijn de zogeheten spa-wafels (mariánskolázeňské oplatky), die vanaf halverwege de 19e eeuw werden uitgedeeld als traktatie aan badende kuurgasten. Het zijn twee ronde dunne wafels die bij elkaar worden gehouden door een hazelnoot- of chocoladevulling. De knapperige wafels lijken een beetje op het communiebrood (de hostie) in de kerk. De spa-wafels worden al sinds 1856 in Mariánské Lázně geproduceerd en je kunt ze kopen als souvenir. Het bekendste merk is Kolonáda (www.oplatky-kolonada.cz).

Veel goede restaurants horen bij hotels, maar als niet-gast ben je welkom om een tafeltje te reserveren. Gourmet Hotel & Restaurant Villa Patriot (www.villa-patriot.cz) heeft goede reviews. Heb je zin in Spaans? Dan is Medité (www.medite.cz) een aanrader, het eerste tapas-restaurant van Tsjechië dat bestaat sinds 2008. Er staan niet alleen tapas-gerechten op het menu, maar ook pasta’s en paella’s.

Voor meer informatie over wat te doen in Mariënbad (Mariánské Lázně) kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.marianskelazne.cz

Voor het laatst bijgewerkt op 29 april 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Mariënbad (Mariánské Lázně), Tsjechië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © vanGeo/Shutterstock.com; Peter Zurek/Shutterstock.com; Pixabay.com; Mariánské Lázně Tourist Office/KISML Database; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam