Tips voor een vakantie in Uppsala, Zweden

Door Marianne van de Werken

In het hart van Zweden ligt de studentenstad Uppsala. De stad wordt in tweeën gesplitst door de rivier Fyrisån en dit vormt meteen de historische scheidslijn. Ten oosten van de rivier was oorspronkelijk een oude handelspost en tegenwoordig vind je hier vele winkels. Ook het concertgebouw vinden we ten oosten van de rivier. Voor het historische centrum met de architectonische hoogtepunten als de kathedraal, de universiteit en het kasteel, moet je aan de westkant van de Fyrisån zijn.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Uppsala

Uppsala domkyrka

De bouw van de Dom van Uppsala duurde meer dan 175 jaar en de kerk werd in 1435 ingewijd. De kerk is even hoog als hij lang is, namelijk 118,7 meter. Tijdens een rondleiding door de grootste kathedraal van Noord-Europa loop je langs de graven van personen die erg veel betekend hebben in de Zweedse geschiedenis. In de schatkamer is onder andere het gouden gewaad van koningin Margareta tentoongesteld.

De universiteit en de universiteitsbibliotheek

De Universiteit van Uppsala is de oudste academische instelling van Scandinavië, die gebouwd werd in 1477. In de universiteitsbibliotheek ‘Carolina Rediviva’ wordt een exemplaar bewaard van ieder boek dat ooit in Zweden gedrukt is. De verzameling is inmiddels gigantisch, met meer dan 5 miljoen boeken en 30.000 manuscripten. De Zilverbijbel, een Bijbelvertaling uit de 6e eeuw waarin met zilverhoudende inkt werd geschreven, en een wereldkaart van Olaus Magnus uit 1539 zijn de meest waardevolle stukken uit de collectie.

Bror Hjorths hus

Liefhebbers van kunst halen hun hart op in het voormalige huis van Bror Hjorth. Deze expressionistische schilder en beeldhouwer was geïnspireerd door het kubisme en veel van zijn kleurrijke werken en schetsen kun je sinds 1978 in zijn woonhuis en atelier bekijken.

Linnaeus-tuin

Een van de vermaardste botanische tuinen ter wereld is de Linnéträdgården, die werd samengesteld door de beroemde Zweedse botanicus Carl Linnaeus (1707-1778). Hij wist duizenden planten uit de hele wereld naar de tuin te halen en te ordenen volgens het systeem dat hij zelf had bedacht. De botanische tuin was al opgericht in 1655 en is daarmee de oudste van Zweden.

Botanische tuin in Uppsala

De Linnaeus-tuin, zoals die is gaan heten, bevat momenteel meer dan 7500 planten, waaronder een tropische kas met koffiestruiken, bananenbomen en orchideeën. Het huis waar de botanist 35 jaar woonde, biedt nu onderdak aan het Linnaeus Museum. Het is gewijd aan zijn wetenschappelijke prestaties, maar je ziet er ook persoonlijke bezittingen als meubels, serviezen, brillen en zijn medicijnenvoorraad. De botanische tuin ligt op korte loopafstand van het centrum van Uppsala en is geopend van mei tot en met september. Adres: Svartbäcksgatan 27, 753 32 Uppsala, Zweden. Website: www.botan.uu.se

Vasaslot

Op de heuvel boven de stad bouwde Gustav Vasa in 1549 een slot, zodat hij de stad vanaf hier goed kon overzien en dus ook beter kon verdedigen. Aan de weidsheid van het uitzicht is sindsdien niet veel veranderd en het is dan ook een ideale plek om de stad van boven te bewonderen. Op het terras voor het slot staat de Gunillaklockan, een klok die dagelijks om 6 uur en 18 uur wordt geluid. Het slot zelf biedt onderdak aan het Fredens Hus, waarin ter nagedachtenis aan de Nobelprijswinnaar Dag Hammarskjöld tentoonstellingen worden gehouden met als thema geweld. In een vleugel van het slot vinden we ook het Kunstmuseum, waar een rijke verzameling van eigentijdse kunst te vinden is.

Gamla Uppsala

Ten noorden van Uppsala ligt de plek die in de geschiedenis het politieke en spirituele centrum van het Zweedse Rijk was. Vanaf de 11e eeuw werden in de tempel iedere negen jaar offers gebracht aan de heidense goden Odin, Thor en Frey. Vanaf 1164 woonde de aartsbisschop van Zweden in de kathedraal, die een eeuw eerder naast de tempel gebouwd was. Een grote brand in 1245 verwoestte een groot deel van de kathedraal en de bisschop verhuisde naar het huidige Uppsala. Er worden rondleidingen gehouden door het Gamla Uppsala Museum, waarbij de prehistorische geschiedenis ruim aan bod komt.

Praktische informatie voor een vakantie in Uppsala

Overnachten in Uppsala

Uppsala heeft een uitgebreid hotelaanbod. Veel overnachtingsmogelijkheden zijn gevestigd op historische plaatsen of in historische panden en het is zelfs mogelijk om in een gerenoveerde pastorie te verblijven. Hotel Kungsängstorg is zo’n voormalige pastorie. De kamers zijn volledig gerestaureerd en teruggebracht naar een 19e-eeuwse sfeer.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Uppsala?
Reserveer hier een hotel in Uppsala, tegen de laagste prijzen

Reizen naar Uppsala

Op 35 kilometer van Uppsala ligt de luchthaven van Stockholm. De treinverbindingen tussen de grote steden zijn goed geregeld en zo trein je bijvoorbeeld al in een klein uurtje van de Zweedse hoofdstad naar Uppsala. In de stad zelf zal je veel wandelen, want een derde van de stad is autovrij.

Eten en drinken in Uppsala

Visliefhebbers moeten tijdens hun vakantie zeker een bezoek brengen aan Hambergs Fisk. In de viswinkel kun je heerlijke vis en schaaldieren kopen en in de kleine bistro kun je de lekkernijen direct proeven. De vis is verser dan vers en hierdoor is de keuze beperkt, maar iedere dag staat er wel iets anders op het menu. Om er zeker van te zijn dat er plek is, kun je het beste vooraf reserveren.

Voor meer informatie over een vakantie in Uppsala kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.destinationuppsala.se

Over Marianne

Hi! Mijn naam is Marianne, maar mijn ouders hadden me beter Beatrix (wat ‘reiziger‘ betekent) kunnen noemen. De afgelopen jaren maakten mijn man en ik onder andere reizen naar Costa Rica, Mongolië, Rusland, China en India, maar ook dichter bij huis gingen we op zoek naar plekken die nog niet onder de voet worden gelopen. Zo dronken we een cocktail op het strand van het Griekse eiland Naxos en bivakkeerden we in een padvinders-clubhuis in Zuid-Zweden. Sinds 2016 trekken we door Europa met onze caravan en ook nu zoeken we steeds weer naar bijzondere bestemmingen om onze voortent op te bouwen.

Voor het laatst bijgewerkt op 28 juli 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Uppsala, Zweden, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Cecilia Larsson Lantz/Mark Harris/imagebank.sweden.se.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam