Tips voor een vakantie in Zweeds Lapland

Hoe jouw vakantie in Zweeds Lapland eruit gaat zien, is helemaal afhankelijk van het jaargetijde waarin je de streek bezoekt. Het gebied ligt zo ver van de evenaar verwijderd, dat het er in de wintermaanden donker blijft en de zon in de zomermaanden niet ondergaat. Ook de temperaturen lopen per seizoen nogal uiteen. In de winter is het er koud en worden soms temperaturen van 40 graden onder het vriespunt aangetikt, terwijl in de zomer het kwik tropische waarden van 30 graden Celsius kan aangeven.

Wanneer je er ook bent, Zweeds Lapland is een van de mooiste streken van Scandinavië. Het noordelijkste deel van Zweden is in de zomer aan avontuurlijke vakantiebestemming met glooiende heuvels, kolkende rivieren, uitgestrekte bossen en landelijke romantiek. In de winter transformeert het tot een magisch landschap met bevroren meren, huppelende rendieren en besneeuwde vlaktes die glinsteren in het Noorderlicht.

Wil je de winterwonderen in het noorden van Zweden ontdekken?
Boek een vakantie in Zweeds Lapland vanaf € 1195, inclusief vlucht

Zweeds Lapland beslaat een kwart van het land, dus neem de tijd om deze arctische bestemming te ervaren en te ontdekken. De perfecte uitvalsbasis is Kiruna, de grootste stad in de regio met een relaxte sfeer. Ben je niet bang om je hoofd leeg te maken in de frisse buitenlucht? Hier vind je leuke tips voor een vakantie in Zweeds Lapland!

Wat te doen in Zweeds Lapland

Noorderlicht spotten

Zeg je Lapland, dan zeg je Noorderlicht. De beste tijd om dit bijzondere natuurverschijnsel te kunnen zien, is van september tot en met mei. Doordat elektrisch geladen deeltjes botsen met stikstof- en zuurstof atomen, lichten ze op. De deeltjes worden magnetisch aangetrokken door de Noordpool en de Zuidpool en alle bestemmingen die meer dan 70 breedtegraden van de evenaar afliggen, zijn daarom geschikt om het Poollicht te kunnen zien.

Hoe dichter je bij de polen komt, hoe groter de kans dat je het licht ook echt te zien krijgt. Een uitstekende plek om het Noorderlicht te spotten is het Aurora Sky Station, een uitkijktoren aan de kant van de berg Nuolja in Abisko National Park. Met een stoeltjeslift ga je naar dit observatieplatform, op 900 meter hoogte. Website: www.auroraskystation.se

Maak een huskytocht

In de winter, als lange wandelingen maken geen optie is, kun je gebruik maken van een hondenslee. Warm aangekleed met extra dekens over je benen, heb je alle tijd om van de besneeuwde natuur te genieten, terwijl de honden twee aan twee de slee voorttrekken. Een huskytocht kun je trouwens ook in de zomermaanden maken. De honden worden dan voor een fiets of een kar gespannen, zodat je dan ook van de bijzondere natuur kunt genieten zonder je in te hoeven spannen.

Een ontmoeting met de Sami

De oorspronkelijke bewoners van Zweeds Lapland zijn de Sami. De Sami leven in de noordelijke regionen van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland en zijn net als de Indianen en de Maori’s een inheems volk. Ze hebben hun eigen taal en cultuur en het is dan ook erg interessant om kennis te maken met deze mensen. Rendieren zijn onlosmakelijk met het volk verbonden, doordat de Sami deze hoeden en hier de melk, vlees en huiden van gebruiken. Daarnaast worden de rendieren gebruikt als trekdier en is het mogelijk om op rendiersafari’s te gaan.

Tocht per sneeuwscooter

De winter is de perfecte periode om een tocht per sneeuwscooter te maken in Zweeds Lapland. Juist in de winter kun je rijden over de vele bevroren meren in het gebied, van eiland naar eiland. Je komt op afgelegen en schilderachtige plaatsen die in andere seizoen onmogelijk te bereiken zijn. De ijzige wind kan pittig zijn, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door het geweldige uitzicht op de bevroren toendra. Maak je geen zorgen als je nog nooit op een sneeuwscooter hebt gereden. Je krijgt een instructie en een veiligheidsuitrusting.

Geniet van het besneeuwde landschap in Zweeds Lapland
Boek hier een sneeuwscooter tour van 2½ uur, met een gids

IJzerertsmijnen in Kiruna

Een belangrijk exportproduct uit de regio is ijzer. In het stadje Kiruna worden dagelijks tonnen ijzer uit de grond gehaald en deze mijn is daarmee een van de grootste ter wereld. Al sinds 1901 wordt het ijzer op deze plek gedolven en het is dan ook niet verwonderlijk dat de grond hierdoor verzakt is en instabiel is geworden. Sinds 2004 worden de 18.000 inwoners van Kiruna daarom in etappes verhuisd naar het nieuwe Kiruna, dat twee kilometer van de oorspronkelijke stad gebouwd wordt. Tijdens een tour krijg je een kijkje in de ondergrondse ijzerertsmijn. Informatie: www.kirunalapland.se

Praktische informatie voor een vakantie in Zweeds Lapland

Overnachten in Zweeds Lapland

Een van de meest beroemde hotels ter wereld, is in de wintermaanden in Zweeds Lapland te vinden. Het ICEHOTEL in Jukkasjärvi wordt ieder jaar opnieuw gebouwd uit 2000 ton ijs. In minder dan een maand bouwen de internationale vrijwilligers bij het vallen van de winter aan het hotel en omdat het hotel steeds weer opnieuw opgebouwd moet worden, krijgt het ook ieder jaar een ander thema.

Gasten slapen op een bed van ijs, met daarbovenop een matras en een rendierhuid voor de warmte. Een overnachting op deze speciale plek is niet voor koukleumen, want de temperatuur in de kamers is -5 graden Celsius. Overnachten in het ijshotel is trouwens niet goedkoop, want de kamerprijzen variëren tussen de € 200 en € 1000 per nacht.

Zoek je accommodatie voor je vakantie in Zweeds Lapland?
Reserveer hier een hotel of lodge in Zweeds Lapland, tegen de laagste prijzen

Eten en drinken in Zweeds Lapland

De Lappen halen alles wat ze eten en drinken uit de natuur en je zal tijdens je bezoek aan Zweeds Lapland dan ook veel vaste ingrediënten als vis, rendiervlees en bessen zien terugkomen. De smaken van deze ingrediënten zijn vaak al zo uitgesproken, dat aan de gerechten verder weinig wordt toegevoegd. Een besje dat alleen in het noorden van Europa groeit is de lakka. De oranje vruchtjes worden onder andere verwerkt in jam, likeur, sauzen en vruchtensap.

Reizen naar Zweeds Lapland

Afhankelijk van de exacte locatie waar je in Zweeds Lapland vakantie wil vieren, kun je vliegen op één van de zes luchthavens in het gebied: Skellefteå, Luleå, Arvidsjaur, Gällivare, Pajala of Kiruna. Hiervan is het vliegveld van Kiruna de grootste. Ook Noorse en Finse luchthavens kunnen soms een goed alternatief zijn, als startpunt voor je reis door het hoge noorden.

Alle vliegvelden in Zweeds Lapland kun je bereiken met een overstap in Stockholm. Vanuit de Zweedse hoofdstad vliegt SAS Scandinavian Airlines één of twee keer per dag naar Kiruna, een vlucht van 1 uur en 40 minuten. SAS en KLM vliegen meerdere keren per dag rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Zweden, een vlucht van 2 uur. Een vliegticket bij KLM is te koop vanaf € 139. ► Boek hier een vliegticket bij KLM naar Stockholm

Voor meer informatie over een vakantie in Zweeds Lapland kun je kijken op de officiële website van het toeristenbureau: www.swedishlapland.com

Voor het laatst bijgewerkt op 8 november 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Zweeds Lapland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Staffan Widstrand/Hans-Olof Utsi/Asaf Kliger/JonatanStålhös by imagebank.sweden.se; www.icehotel.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam