Booking Argentinië

Bezienswaardigheden in Argentinië top-12

Argentinië bezienswaardighedenArgentinië is het land van de tango, sappige steaks, volgepakte voetbalstadions en koningin Máxima. Toch kun je de clichés beter vergeten, want dan vind je een land met ongelooflijke natuurlijke bezienswaardigheden. Argentinië heeft krakende ijsgletsjers en hoge besneeuwde bergtoppen, maar ook woestijnlandschappen met roodoranje rotsen en eindeloze rijen cactussen.

Als je de populairste bezienswaardigheden afvinkt, zie je een land van extremen. Argentinië heeft de hoogste berg van Zuid-Amerika, én het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika. Zak helemaal af naar het zuiden en je komt terecht in het ruige Vuurland, dat verrassend goed bereikbaar is. Spot er zeeleeuwen en pinguïns, die je ook veel andere plaatsen langs de Argentijnse kust tegenkomt. Het grootste natuurwonder bevindt zich op de grens met Brazilië. Een verplichte stop zijn de Iguazú-watervallen, een bulderend waterspektakel waar je je snel nietig bij voelt.

Vergeet daarnaast niet wat de mens allemaal teweeg heeft gebracht in Argentinië. Begin of eindig je rondreis in de zwoele hoofdstad Buenos Aires en zwijmel weg bij kleurrijke Spaanse koloniale architectuur. Volg het voorbeeld van Argentijnse levensgenieters in de wijngaarden van Mendoza of een mondain skioord als Bariloche. Dit temperamentvolle land verveelt nooit: hier vind je de 12 beste bezienswaardigheden in Argentinië!

Buenos Aires

Buenos Aires is de meest bezochte stad van Zuid-Amerika, en dat is niet zonder reden! De hoofdstad van Argentinië heeft zoveel bezienswaardigheden dat het onmogelijk is om alles tijdens één vakantie te zien. Buenos Aires combineert ouderwetse Europese grandeur met vurige Latijns-Amerikaanse passie. Je kunt een bezoek brengen aan statige pleinen, kleurrijke straatjes en toonaangevende musea, om je avondje af te sluiten met Argentijnse steak en een lesje tango dansen.

Buenos Aires bezienswaardigheden

Als theaterliefhebber kun je het Teatro Colón niet links laten liggen, terwijl je op Plaza de Mayo op de plek staat van de belangrijkste gebeurtenissen van het land. Treed in de voetsporen van Paus Franciscus, bezoek de mooiste boekwinkel van Zuid-Amerika en sta stil bij het graf van Eva Perón op de beroemde begraafplaats La Recoleta. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Buenos Aires

Iguazú-watervallen

De Iguazú-watervallen behoren tot de spectaculairste bezienswaardigheden van Argentinië, een bulderend spektakel waar de Niagara watervallen in Amerika bij verbleken. Deze watervallen op de grens van Brazilië zijn hoger dan de Niagara Falls en twee keer zo breed. Over de rand van een halfronde cirkel van bijna 3 kilometer breed valt het water op zo’n 275 plekken tientallen meters naar beneden.

Iguazu-watervallen in Argentinië

De hoogste waterval is de Devil’s Throat van 82 meter hoog, vergelijkbaar met een flatgebouw van 30 verdiepingen. Met het water dat naar beneden klettert, kunnen elke minuut 36 Olympische zwembaden worden gevuld. De watervallen liggen in Iguazú National Park, een subtropisch regenwoud waar jaguars, tapirs, kaaimannen, brulapen en reuzenmiereneters rondscharrelen. Dit natuurgebied staat sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Via loopbruggen en uitkijkplatforms kun je het donderende water redelijk dichtbij zien. Je kunt de Iguazú-watervallen zowel vanuit Argentinië als Brazilië aanschouwen. Feit is dat 80 procent van de watervallen op Argentijns grondgebied ligt. Vanaf de Braziliaanse kant heb je een goed totaaloverzicht op het natuurwonder, maar aan de Argentijnse kant kun je dichter bij de watervallen komen. Website: www.iguazuargentina.com

Perito Moreno gletsjer

De Perito Moreno gletsjer in het zuiden van Argentinië is de meest indrukwekkende gletsjer van Zuid-Amerika en een van de populairste bezienswaardigheden in het land. Het is een imposante 5 kilometer brede ijsmassa die omgeven is door bossen en bergen. Door het krakende en scheurende ijs is het een spektakel dat weinigen willen missen. Bij de gletsjer zijn uitkijkpunten om de ijsmassa van dichtbij te zien. Je kunt de gletsjer ook beklimmen. ► Lees hier meer over de Perito Moreno gletsjer

Perito Moreno in Argentinië

Tierra del Fuego National Park

Tierra del Fuego National Park – oftewel Vuurland – is een uniek natuurgebied in Patagonië in het uiterste zuiden van Argentinië. Het park strekt zich uit langs het Beaglekanaal, een van de zeestraten rond het zuidelijke puntje van Zuid-Amerika. Dit is het enige nationale park in Argentinië dat zowel bossen, bergen en zee omvat. In deze wildernis vind je beukenbossen, veenmoerassen, valleien, rivieren, meren en ruige kusten.

Tierra del Fuego in Argentinië

Talloze dieren hebben van deze afgelegen plek hun thuis gemaakt, waaronder grijze en rode vossen, spechten, albatrossen en de guanaco – een soort wilde lama. Tijdens een boottocht over het Beaglekanaal kun je zeeleeuwen en pinguïnkolonies spotten. Het spectaculaire landschap kun je ervaren via talloze wandelpaden. Of neem de beroemde Tren del Fin del Mundo – de trein naar ‘het einde van de wereld’. De uitvalsbasis voor een bezoek aan alle natuur is Ushuaia, de meest zuidelijke stad ter wereld. ► Lees hier meer over bezienswaardigheden in Ushuaia

Bariloche

Bariloche is een levendige stad in het westen van Argentinië, omringd door bossen, met sneeuw bedekte bergen en kristalheldere meren. De stad ligt midden in Nahuel Huapi National Park, het oudste natuurreservaat in Patagonië. Het is de perfecte plek voor een avontuurlijke of sportieve vakantie. Het hele jaar door kun je er genieten van het prachtige landschap. In de zomer kun je er wandelen, mountainbiken en paragliden, of zoek de meren op om te kajakken of zeilen.

Argentinië Bariloche

In de winter, van juli tot en met oktober, is Bariloche een van de populairste wintersportbestemmingen van Argentinië. Bovendien zullen chocoholics zich helemaal thuis voelen in San Carlos de Bariloche, zoals de stad officieel heet, want dit is de Argentijnse hoofdstad van de chocolade. Een populaire roadtrip vanuit Bariloche is de ‘Route van de Zeven Meren’ (La Ruta de los Siete Lagos). Deze 185 kilometer autoroute naar San Martín de los Andes staat bekend als de mooiste van Argentinië en leidt je – inderdaad – langs zeven meren. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Bariloche

Aconcagua

De Aconcagua is de hoogste berg van Zuid-Amerika, en toevallig bevindt die zich in Argentinië! Dichtbij de grens van Chili heeft de berg een hoogte van 6962 meter, waarmee het een van de hoogste pieken is buiten de Himalaya. Voor fanatieke bergbeklimmers zou de Aconcagua als een van de Seven Summits zeker op het klimlijstje moeten staan: de zeven hoogste bergen op elk continent.

Argentinië Aconcagua

Ook voor minder ervaren klimmers is een trektocht naar de top te doen, zonder touwen of speciale uitrusting. Reken op 18 tot 20 dagen, al heb je wel tijd nodig om te wennen aan de grote hoogte. Of je kunt een tocht maken naar het basiskamp om de hoogste berg van Latijns-Amerika van een afstandje bewonderen. De berg bevindt zich in Aconcagua Provincial Park, een beschermd gebied met blauwe gletsjermeren, afgelegen valleien en uitzichten op het Andesgebergte.

Wil je de hoogste berg van het zuidelijk halfrond van dichtbij zien?
Boek hier een begeleide tour of trektocht naar de Aconcagua

Mendoza

Wijnliefhebbers moeten zeker een bezoek aan Mendoza op hun lijstje zetten tijdens een rondreis in Argentinië. Deze regio in de oostelijke uitlopers van het Andesgebergte is het hart van de Argentijnse wijnindustrie, met liefst 1200 wijnhuizen. Bijna driekwart van de Argentijnse wijnen komt hier vandaan. Het is bovendien een van de hoogste wijnstreken ter wereld, want de wijngaarden liggen gemiddeld zo’n 900 meter hoog.

Argentinië Mendoza

Veel regen valt er niet, maar de wijnstokken vertrouwen op het smeltende sneeuwwater uit de Andes. Je kunt er dus eindeloos veel wijn proeven, vooral de Malbec waar de regio bekend om staat. Maar Mendoza biedt ook volop mogelijkheden voor buitenactiviteiten, van skiën en raften tot wandelen en paardrijden. In de stad Mendoza kun je een avondje naar het theater, art deco-architectuur bewonderen en musea bezoeken. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Mendoza

Salta

Salta is een charmant koloniaal stadje in het noordwesten van Argentinië, een stad die ook wel ‘de Schone’ (la Linda) wordt genoemd. De Spanjaarden stichtten de stad in 1582 en veel koloniale gebouwen zijn verrassend goed bewaard gebleven. Een van de hoogtepunten in dit stadje is de sierlijke kathedraal uit de 19e eeuw op Plaza de 9 de Julio, het belangrijkste plein van Salta.

Argentinië Salta

De stad is echter ook de ideale uitvalsbasis om de prachtige (en gelijknamige) provincie Salta te verkennen. Dit is de noordelijkste provincie van Argentinië die begrensd wordt door Chili, Bolivia en Paraguay. Zo ligt vlakbij de stad Salta het nationaal park Los Cardones, beroemd om de ontelbare cactussen in het landschap. Of huur een fiets voor een tocht langs de wijngaarden van het bekende wijnstadje Cafayate. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Salta

Schiereiland Valdés

Het afgelegen schiereiland Valdés is een uitstekende plek voor het spotten van vele verschillende zeezoogdieren. Je vindt hier de grootste kolonie pinguïns buiten Antarctica. Er zijn alleen al 40.000 nesten van de Magelhaenpinguïn. Afhankelijk van de tijd van het jaar trekt het eiland ook zeeleeuwen, zeehonden, zeeolifanten en orka’s aan. Tussen mei en december zijn de wateren vol walvissen die erheen komen om te paren en te kalven.

Argentinië Valdés

Ook is het schiereiland een belangrijke broedplaats voor trekkende kustvogels, waaronder aalscholvers en de reuzenstormvogel met vleugels die een spanwijdte van 2 meter kunnen hebben. Door de gevarieerde flora en fauna staat Valdés sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het schiereiland ligt halverwege de Argentijnse oostkust. De kuststad Puerto Madryn aan de oevers van Golfo Nuevo is de uitvalsbasis om Valdés te ontdekken, met een eigen vliegveld.

Quebrada de Humahuaca

Iets ten noorden van Salta ligt Quebrada de Humahuaca, een smalle woestijnvallei in de Andes van 150 kilometer lang die geflankeerd wordt door hoge bergketens. Midden door de vallei stroomt de rivier Rio Grande. De rotsformaties zijn behoorlijk fotogeniek en nemen allerlei kleuren aan, van oranje en rood tot donkerbruin. Zo ligt het stadje Purmamarca aan de voet van Cerro de Siete Colores, oftewel ‘de heuvel van de zeven kleuren’. De naam zegt al genoeg!

Quebrada de Humahuaca in Argentinië

Naast de Instagrammable rotsformaties heeft Quebrada de Humahuaca meer dan 10.000 jaar geschiedenis. Voor inheemse volkeren was de vallei altijd een belangrijke handelsroute van de hoge Andes naar lager gelegen gebieden. De Inca’s gebruikten de route in de 15e en 16e eeuw, waardoor het als Camino Inca bekend kwam te staan. Je kunt wandelen in de vallei en verschillende dorpjes bezoeken, waaronder het bekende dorp Humahuaca (op 3000 meter hoogte). Dwars door de vallei loopt een weg, de RN9. Quebrada de Humahuaca is ook een van de bezienswaardigheden die door Unesco tot werelderfgoed is uitgeroepen.

Valle de la Luna

De meest buitenaardse plek van Argentinië is waarschijnlijk te vinden in Ischigualasto Provincial Park. Hier vind je Valle de la Luna (Vallei van de Maan), met een woestijnachtig landschap met vreemde rotsformaties dat van een andere planeet lijkt te komen. Dat geldt helemaal midden in de nacht, als het grijze woestijnzand er wit uitziet en doet denken aan de oppervlakte van de maan.

Argentinië Ischigualasto

Uniek is dat hier fossielen zijn gevonden van dinosaurussen, reptielen en planten uit het Trias-tijdperk, 245 tot 208 miljoen jaar geleden. Dit zijn de oudste dinosaurusresten die zijn ontdekt op de wereld. Hierdoor heeft Unesco het park op de werelderfgoedlijst gezet. Valle de la Luna ligt in de provincie San Juan, ruim 6 uur rijden ten noorden van Mendoza. Website: www.ischigualasto.gob.ar

Córdoba

Córdoba is de tweede stad van Argentinië die verrassend genoeg zelden op de toeristische routes ligt. Terwijl er genoeg te doen en te zien is in deze levendige universiteitsstad. Ten eerste zijn er de 200.000 studenten die Córdoba hip en happening maken. Verwacht dus sowieso een bruisend uitgaansleven, vooral in november en december als veel studenten afstuderen en hun afstudeerfeestjes geven. Wil je tangolessen volgen, dan moet je hier zijn!

Argentinië Cordoba

Tegelijkertijd is Córdoba doordrenkt van de koloniale geschiedenis. De stad heeft de oudste universiteit (uit 1613) én de oudste kerk van Argentinië, waarvan de bouw begon in 1577. De kathedraal is een van de belangrijkste bezienswaardigheden, evenals het Jezuïetenkwartier dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Het is een verzameling gebouwen uit de 17e en 18e eeuw die Jezuïeten hebben gebouwd in een unieke mix van Spaanse en inheemse stijlen. Minder vrolijk is het Museo de la Memoria (www.apm.gov.ar), over de duizenden mensen die verdwenen tijdens de militaire dictatuur van 1976 tot 1983.

Voor het laatst bijgewerkt op 29 november 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Argentinië, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam