Booking Argentinië

Vakantie in Ushuaia, Argentinië

Door Olivier Van Herck

Ushuaia, fin del mundo‘ staat overal op de toeristische borden in de meest zuidelijke stad ter wereld. Ushuaia ligt prachtig in een blauwe baai omgeven door ruwe bergen, wit in de winter en donker groen in de zomer.

Door het toerisme is deze stad in het uiterste zuiden van Argentinië de laatste jaren enorm gegroeid en bruist het van het leven in de straten. Verlaten is het niet aan het einde van de wereld, uniek en mooi zeker wel. Het is een van de hoogtepunten op een rondreis door Patagonië. Wil je een bezoek brengen aan het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika? Hier vind je leuke tips voor een vakantie in Ushuaia!

Zoek je accommodatie voor je vakantie in Ushuaia?
Reserveer hier online een hotel of hostel in Ushuaia

Bezienswaardigheden en wat te doen in Ushuaia

Beaglekanaal

Het Beaglekanaal is de zeestraat waar Ushuaia aan ligt, vernoemd naar het schip The Beagle waarmee de Britse kapitein FitzRoy de eerste expeditie naar Patagonië maakte. Een rondvaart op het Beagle kanaal is een van de populairste attracties in Ushuaia. De langste excursie vaart langs zeeleeuwen, de zuidelijkste vuurtoren ter wereld en grote pinguïnkolonies. De prijzen zijn hoog, maar wel de moeite waard.

Wil je pinguïns en zeeleeuwen bewonderen?
Boek hier een vaartocht door het Beaglekanaal vanuit Ushuaia

Parque Nacional Tierra del Fuego

Ushuaia ligt op de eilandengroep Tierra del Fuego, Vuurland, zo genoemd door kapitein FitzRoy toen hij bij aankomst vele kleine kampvuren zag van de lokale bewoners. Het eiland leek in brand te staan en kreeg zo zijn naam. In het nationaal park zijn verschillende mooie wandelingen te maken door de typische Patagonische natuur, met groene heuvels, besneeuwde bergtoppen en verwilderde bossen. In het park eindigt officieel de Pan American Highway die begint in Fairbanks in Alaska. Het is het einde, of de start, van een lange reis voor veel fietsers en motorrijders.

De trein naar het einde van de wereld

Ushuaia werd gebouwd rond een gevangenis voor zware criminelen, die ver weg van de beschaving op dit eiland werden gestopt. De gevangenen werkten dagelijks in de houtwinningsindustrie en werden met een trein vanuit de gevangenis naar de bossen gebracht. Deze trein stond bekend als de El Tren del fin del Mundo – ‘de trein naar het einde van de wereld‘. De spoorweg werd in 1908 aangelegd en was 25 kilometer lang. Daarmee werd dit de zuidelijkste spoorweg ter wereld.

Ushuaia trein

In 1947 sloot de gevangenis, maar de trein rijdt nog altijd als toeristische attractie. Je kunt dan genieten van het prachtige landschap van Tierra del Fuego National Park waar de trein een klein stukje doorheen rijdt. Zo’n 7 kilometer van de oude spoorweg is nog in gebruik, waar de trein 1 uur over doet. Aan boord van de trein kun je luisteren naar de geschiedenis van de gevangenen die dagelijks naar dit gebied kwamen om hout te kappen. Vroeger vertrok de trein vanuit de gevangenis, tegenwoordig ligt het treinstation 8 kilometer buiten het centrum van Ushuaia. Website: www.trendelfindelmundo.com.ar

Maritiem Museum van Ushuaia

De oude gevangenis in het centrum van de stad herbergt tegenwoordig het Maritiem Museum van Ushuaia (Museo Marítimo de Ushuaia). Hier kom je alles te weten over beroemde scheepswrakken, Europese zeevaarders, vroege Antarctische expedities en de vaartuigen van inheemse volkeren. Zo zie je er een reconstructie van een kano van boomschors die nomaden vroeger gebruikten om het Beaglekanaal over te steken. Het museum illustreert de maritieme geschiedenis van de regio aan de hand van scheepsmodellen en oude kaarten.

Ushuaia oude gevangenis

Ook ontdek je de verhalen van de mensen die in Ushuaia neerstreken, van missionarissen en goudzoekers tot zeeleeuwenjagers en ontdekkingsreizigers. Een vleugel van de oude gevangenis is intact gelaten. Hier zie je hoe de gevangenen vroeger moesten leven, in krappe vertrekken onder slechte leefomstandigheden. In 360 cellen verbleven liefst 800 gevangenen! Verder is er een kunstgalerie met tijdelijke tentoonstellingen, een souvenirwinkel en een koffiebar. Adres: Gobernador Paz y Yaganes Ex Presidio, V9410 Ushuaia, Tierra del Fuego, Argentinië. Website: www.museomaritimo.com

De poort naar Antarctica

Ushuaia is de vertrekbasis voor excursies naar Antarctica. De laatste jaren is deze industrie geëxplodeerd en zijn er dagelijks expeditieschepen en cruiseboten die naar Antarctica vertrekken. De kortste excursies zijn tien dagen, de langste meer dan een maand. Goedkoop is het allesbehalve, met € 5000 als super last minute aanbieding. Het Antarctica-seizoen loopt van november tot maart. Daarna is het te koud en vriest de zuidpool weer dicht.

Skiën op Cerro Castor

In de winter verhuist het toerisme van het water naar de bergen. Sinds vijftien jaar ligt er in Ushuaia een modern skigebied, Cerro Castor, dat zelfs regelmatig in de prijzen valt. Naast het skiën zijn andere wintersporten zoals langlaufen en hondensledetochten erg populair. Skiën in het meest zuidelijke skigebied ter wereld, dat alleen al maakt dit het waard om het even te proberen.

Vakantie in Ushuaia: praktische tips

Overnachten in Ushuaia

Voor je vakantie is in Ushuaia geen gebrek aan hotels, hostels en bed & breakfasts. In tegenstelling tot in de rest van Zuid-Amerika is het slapen erg duur. De goedkoopste hostels vind je vanaf € 15, en de chique hotels kosten makkelijk € 150 per nacht. De meeste hotels en hostels liggen in het centrum of op loopafstand van het centrum.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Ushuaia?
Reserveer hier een hotel of hostel in Ushuaia, tegen de laagste prijzen

Eten en drinken in Ushuaia

Je mag Patagonië niet verlaten zonder geroosterd lamsvlees te eten. In Ushuaia heet deze specialiteit cordero fueguino. Volgens de lokale inwoners verschilt de smaak van de cordero patagonico in de rest van Patagonië door het type grasland waarop de schapen grazen. Overal in de stad zijn restaurants waar de cordero aan een kruis roostert boven het vuur. Vaak mag je zoveel eten als je wilt, tenedor libre, en rollend terug naar het hotel.

Een andere leuke plek om te eten is Ramon Generales, ook wel El Viejo Almacen (de oude winkel) genoemd. Het is een artisanale bakkerij waar het interieur een groot museum is met oude spullen. De sfeer is fantastisch, het eten erg lekker en de desserts om van te watertanden. Breng zeker een bezoekje aan het toilet want ook daar ademt het nostalgie uit.

Reizen naar Ushuaia

In de zomer, de winter in Nederland, zijn er dagelijkse meerdere vluchten naar Ushuaia. Vanuit Nederland heb je altijd een overstap in Buenos Aires, vanwaar het nog 3,5 uur vliegen is tot het zuidelijkste puntje van het continent. Sommige hotels pikken je op bij de luchthaven, en anders is een taxi de enige optie. De luchthaven ligt ongeveer 5 kilometer buiten het centrum van de stad.

Voor meer informatie over een vakantie in Ushuaia kun je kijken op de officiële website van het toeristenbureau: www.turismoushuaia.com

Over Olivier

Sinds 2016 reist Olivier de wereld rond op de fiets. Samen met Zoë Agasi zijn ze de persoonlijkheden achter WeLeaf. Avontuur, uitdaging en langzaam reizen zijn de belangrijkste onderdelen voor een geslaagde reis. Zo leren ze een land echt kennen, meestal weg van de toeristische plaatsen. De taal spreken, opent alle deuren in een land.

Voor het laatst bijgewerkt op 6 december 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Ushuaia, Argentinië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Olivier Van Herck; Pixabay; Flickr.com/Petr Meissner; Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam