Tips voor een vakantie in Bolivia

Bolivia: een introductie

Een vakantie in Bolivia beleef je in een ongeslepen diamant van Zuid-Amerika, een ongepolijst en overweldigend land dat steeds populairder wordt onder backpackers, avonturiers en budgetreizigers. Zij voelen zich aangetrokken door de mysterieuze aura en oude cultuur die boven Bolivia hangt, maar vooral door het spectaculaire landschap dat een onuitwisbare indruk bij ze achterlaat.

In Bolivia kun je je verwonderen aan de grote witte leegte van een van de grootste zoutvlaktes ter wereld, de dichte jungle van de Amazone en torenhoge pieken van het Andesgebergte. Het land heeft de hoogst gelegen hoofdstad ter wereld, La Paz, waar je op 3640 meter snel naar adem moet happen. Vlakbij La Paz kun je met een mountainbike de afdaling inzetten op de Camino de las Yungas, wat als de gevaarlijkste weg ter wereld wordt beschouwd. Met Peru deelt Bolivia het Titicacameer, het hoogst bevaarbare meer ter wereld. En hoewel het natuurschoon al voldoende is voor een vakantie, heeft Bolivia ook veel respect voor haar culturele en spirituele rijkdom. Het land is de thuisbasis van de oude Aymara-, Tiahuanaco- en Inca-beschavingen en trotse culturen en talen die nergens anders bestaan.

Verwonder je over de kleurige inheems geklede mannen en vrouwen die verlegen voor een foto zullen poseren omdat ze denken dat een camera hun ziel laat verdwijnen. Bolivia is een authentiek land waar je foetussen van lama’s boven marktkraampjes ziet hangen en je een stevige portie reislust nodig hebt voor lange busreizen over steile bergpassen en koude nachten op grote hoogtes onder lama-wollen dekens. Een vakantie in Bolivia zal je je herinneren als een hoogtepunt in je leven – letterlijk.

BoliviaBolivia in een notendop

– Oppervlakte: 1.098.581 vierkante kilometer (26 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 11.138.234 (2017);
– Bevolkingsdichtheid: 10 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: La Paz;
– Talen: Spaans (officieel), Quechua (officieel), Aymara, Guaraní, 33 inheemse talen;
– Munteenheid: Boliviano (BOB);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 7200 (2016).

Tips voor een vakantie in Sucre

Sucre – vertaald suiker – is een leuk stadje in Bolivia dat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Het ligt op een hoogte van 2900 meter en is de wettelijke hoofdstad van Bolivia. Het is typisch zo’n plaatsje waar je langer blijft hangen dan je van plan was, met een gemoedelijke sfeer. Lees hier meer over een vakantie in Sucre

10 tips voor een vakantie in Bolivia

Cocabladeren in BoliviaBolivia is een van de kleurrijkste landen van Zuid-Amerika, met zijn eeuwenoude Inca-culturen, traditionele bevolking en gevarieerde landschappen. Maar denk er wel aan om te plassen voordat je bus in gaat of koop cocabladeren tegen hoogteziekte. Hier vind je 10 praktische tips voor een vakantie in Bolivia.

Reizen en vakantie in BoliviaInformatie over visum Bolivia

Staatsburgers van Nederland en België hebben geen visum nodig voor een vakantie in Bolivia. Wel dien je een paspoort te hebben dat bij aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is.

Zonder visum mag je maximaal 90 dagen in het land verblijven. Bij aankomst in Bolivia krijg je een stempel in je paspoort voor 30 dagen. Wil je langer blijven, dan moet je dat direct aangeven bij de paspoortcontrole. Voor een visum voor een nog langer verblijf of het aanvragen van een werkvergunning kun je terecht bij de Ambassade van Bolivia in Den Haag.

Communicatie in Bolivia

Internationaal toegangsnummer: +591.
Alarmnummer politie: 110.
Alarmnummer ambulance: 118.
Alarmnummer brandweer: 119.

Tijdsverschil met Bolivia

In Bolivia is het 5 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens de zomertijd, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het in Bolivia 6 uur vroeger dan in Nederland.

Elektriciteit in Bolivia

De elektriciteit in Bolivia is 220 volt. In sommige wijken in La Paz en in de jungle kunnen ook plekken voorkomen met 110 volt. Controleer of je apparaat geschikt is voor beide voltages. Met een adapter is dat meestal wel het geval. De Nederlandse stekkers passen niet altijd in de stopcontacten, dus het is raadzaam een wereldstekker mee te nemen. Ook is het handig een goede zaklamp mee te nemen bij uitval van elektriciteit.

Voor het laatst bijgewerkt op 18 september 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Bolivia, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/shanin.

Nog meer reistips
Filter by
Post Page
Sort by