Bezienswaardigheden in Bolivia top-10

Bolivia bezienswaardighedenBolivia heeft een schat aan adembenemende bezienswaardigheden – letterlijk! In geen enkel ander land is zoveel moois te zien op zo’n grote hoogte. Bijna de helft van het land wordt ingenomen door het machtige Andesgebergte, maar dat heeft de inheemse volkeren en de Spaanse veroveraars nooit tegengehouden. Bolivia heeft de hoogste hoofdstad ter wereld, de hoogste stad ter wereld, het hoogste bevaarbare meer ter wereld en de gevaarlijkste weg ter wereld.

Neem de tijd om te wennen aan de grote hoogte en slik wat pillen tegen hoogteziekte, en er staan je enkele surrealistische landschappen in Bolivia te wachten. Trotseer de oneindige witte zoutvlaktes van Uyuni, poseer voor rood en groen gekleurde meren en vaar met een boot over het Titicacameer. Al lang geleden hebben zelfs de voorlopers van de Inca’s op duizenden meters hoogte mysterieuze stenen bouwwerken achtergelaten.’

Maak een rondreis door de Andes en jungle van Bolivia
Boek hier je privéreis op maat naar Bolivia

Snuif de inheemse cultuur op van de grootste indianenpopulatie in Zuid-Amerika, maar dwaal ook door gemoedelijke Spaanse koloniale stadjes. En vergeet niet het laag gelegen tropische oosten van Bolivia mee te pakken. Hier vind je nationale parken, watervallen en het ontzagwekkende Amazone-regenwoud. Bolivia is een bestemming voor avonturiers, backpackers en iedereen die op reis wil naar een afgelegen plek met puur natuur. Ben je niet bang om wat hoogteverschillen te overbruggen? Hier vind je 10 beste bezienswaardigheden in Bolivia!

Salar de Uyuni

Je knippert met je ogen bij het zien van Salar de Uyuni, de grootste zoutvlakte ter wereld. Het is een enorm uitgestrekte en oogverblindende zoutwoestijn op 3800 meter hoogte in het Andesgebergte. In de prehistorie was het nog een binnenzee, maar door uitdroging is een buitenaards landschap ontstaan met 1 meter zout waarop zelfs bussen en auto’s kunnen rijden. De zoutvlakte zorgt voor spectaculaire foto’s, maar de regentijd van november tot en met maart is het meeste Instagrammable. Na regenbuien blijft het water op het zout liggen waardoor ‘de grootste spiegel ter wereld’ ontstaat. Met de weerspiegeling van lucht en wolken kun je leuk spelen met optische illusies.

Salar Uyuni in Bolivia

De zoutvlakte is een van de populairste bezienswaardigheden van Bolivia die je niet mag missen tijdens een rondreis in het land. Ook de omgeving van Salar de Uyuni is bezaaid met natuurlijke wonderen. Zo vind je er kleurrijke lagunes, torenhoge vulkanen, borrelende warmwaterbronnen en stomende geisers. De stad Uyuni, gelegen op 3656 meter hoogte, is de uitvalsbasis voor tours in het gebied. Met een 4×4 jeep kun je de immense zoutvlakte van 11.000 vierkante kilometer doorkruisen.

Bolivia zoutvlakte

Tours duren meestal meerdere dagen waarbij je ook andere attracties meepakt, zoals een kerkhof van oude verroeste treinen. Voor de ultieme zoutervaring boek je een overnachting in Palacio de Sal, een hotel dat helemaal van zout is gebouwd. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Uyuni

Wil je een bezoek brengen aan de zoutvlakte van Bolivia?
Boek hier een meerdaagse tour naar Salar de Uyuni

Titicacameer

Op de grens met Peru ligt het Titicacameer, het één na grootste meer van Zuid-Amerika en het hoogste bevaarbare meer ter wereld. Gelegen op een hoogte van 3810 meter denkt men dat dit meer de bakermat is van het Inca-rijk. Een boottocht naar Isla del Sol (Eiland van de Zon) is dan ook een van de beste dingen om te doen op het Titicameer. Op dit rotsachtige eilandje kun je dwalen tussen meer dan 80 Inca-ruïnes.

Bolivia Titicacameer

Of strijk neer langs de oever om te genieten van een schilderachtig uitzicht over het turquoise meer en vers gevangen trucha (forel) te proeven. Een leuke plek om te verblijven is de charmante badplaats Copacabana aan de zuidkant van het Titicacameer. In de hoofdstraten zijn veel winkels, restaurants en bars te vinden waar zowel locals als toeristen rondhangen. Zelf varen op het meer kan ook, door een kajak of waterfiets te huren.

La Paz

Op de hoogvlaktes van de Andes tegen de achtergrond van besneeuwde bergtoppen ligt La Paz, de administratieve hoofdstad van Bolivia. Gelegen op 3625 meter hoogte is dit de hoogste hoofdstad ter wereld, dus de ijle lucht is wel even wennen als je hier net uit het vliegtuig stapt. Het is wonderlijk hoe deze stad ooit is gebouwd. Geen straat is recht en geen huis staat op dezelfde hoogte. In La Paz bevinden zich alle regeringsgebouwen, maar er is ook veel te doen en te zien.

La Paz in Bolivia

Ondanks de hoogte is het een levendige hoofdstad met moderne cafés, clubs, bars en restaurants. Trek zeker een paar dagen uit voor traditionele markten, historische pleinen, boeiende musea en koloniale architectuur. Cholitas, de traditioneel geklede vrouwen met een zwarte bolhoed, kleuren de hoeken van iedere straat. Voor het opsnuiven van geschiedenis moet je naar Plaza Murillo. Dit is het centrale plein van La Paz waar gebeurtenissen plaatsvonden die nu staan beschreven in Boliviaanse geschiedenisboeken. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in La Paz

Tiwanaku

Tiwanaku is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Zuid-Amerika en staat ook wel bekend als het ‘Machu Picchu’ van Bolivia. Op zo’n 4000 meter hoogte vind je ruïnes van een beschaving die al zo’n 3000 jaar geleden is begonnen. Tiwanaku geldt als een van de voorlopers van het Inca-rijk in Peru. Vooral tussen de 7e en 9e eeuw beleefde de stad haar hoogtijdagen. Met 15.000 tot 30.000 inwoners was het een van de machtigste pre-Spaanse steden in de zuidelijke Andes.

Bolivia Tiwanaku

Deze historisch belangrijke plek herbergt nu indrukwekkend vervaardigde sculpturen, tempels en muren van gigantische stenen en een museum met informatie over de fascinerende oude cultuur. De grootste trekpleister een mysterieuze, megalithische stenen boog, El Puerta del Sol (De Poort van de Zon). Historici denken dat dit ooit de toegangspoort was tot een groot tempelcomplex. Ook tasten zij in het duister hoe het volk ooit een stad kon bouwen met stenen van 25 ton. Tiwanaku ligt aan de zuidkant van het Tititcacameer, iets ten westen van La Paz. Unesco heeft de ruïnestad in 2000 op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Verken de belangrijkste ruïnestad van Bolivia
Boek hier een dagtour naar Tiwanaku vanuit La Paz

Sucre

Sucre – letterlijk vertaald suiker – is een leuk koloniaal stadje in Bolivia dat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Het ligt op een hoogte van 2900 meter en is de wettelijke hoofdstad van Bolivia. Het is zo’n plaatsje met een gemoedelijke sfeer waar vooral backpackers langer blijven hangen dan ze eigenlijk van plan waren. Sucre werd gesticht door de Spanjaarden in de 16e eeuw en was ook de eerste hoofdstad van Bolivia. Veel huizen en gebouwen uit de 18e en 19e eeuw zijn nog goed bewaard gebleven. Door de witgekalkte muren staat Sucre ook wel bekend als ‘de Witte Stad’.

Bolivia Sucre

Dwaal er tussen de helderwitte huisjes met rode daken en plof neer op een bankje op Plaza 25 de Mayo, een mooi plein dat omringd is door prachtige koloniale gebouwen. Hier vind je de kathedraal van Sucre en La Casa de la Libertad, de plek waar Simón Bolívar de Boliviaanse grondwet schreef. Bewonder de kleine rode Eiffeltoren in Parque Simón Bolívar en beklim de heuvel met het voormalige klooster La Recoleta voor een geweldig uitzicht over de stad. En mocht je een cursus Spaans willen volgen: Sucre is the place to be! ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Sucre

Yungas Road

Een van de meest uitdagende bezienswaardigheden van Bolivia is de Yungas Road, bekend als de gevaarlijkste weg ter wereld. Deze kronkelende bergweg loopt van La Paz via een bergpas op 4650 meter hoogte naar Corocio aan de rand van het Amazonegebied op ‘slechts’ 1200 meter hoogte. Als je op deze onverharde weg durft te rijden krijg je te maken met enorme steile afdalingen, maar ook met haarscherpe bochten en angstaanjagende afgronden van honderden meters. Op sommige plekken is de weg slechts 3 meter breed, dus het is te hopen dat je geen tegenliggers tegenkomt en geen last hebt van hoogtevrees.

Yungas Road in Bolivia

Jaarlijks stierven zo’n 200 mensen op de Camino de la Muerte (Dodenweg), zoals de grimmige bijnaam luidt. In 2009 werd een nieuwe en meer veilige weg naar Coroico voltooid voor het gewone verkeer. Sindsdien is de Yungas Road populair bij mountainbikers die zin hebben in een spectaculaire afdaling van 69 kilometer lang. Voorzichtigheid is nog altijd geboden bij dit huzarenstukje, want nog altijd storten fietsers het ravijn in. Blijf scherp en stop even als je van wilt genieten van geweldige uitzichten op besneeuwde Andes-toppen of de Amazone-jungle. Of kies een professionele gids die je bergafwaarts begeleidt.

Wil je de gevaarlijkste weg ter wereld bedwingen?
Boek hier een tour met mountainbike over de Yungas Road

Potosí

Iedereen die houdt van records zou Potosí op zijn lijstje moeten zetten. Naar eigen zeggen is dit de hoogste stad ter wereld, gelegen op een adembenemende hoogte van 4090 meter (de Mont Blanc is net een paar honderd meter hoger). Maar dat niet alleen, want Potosí heeft ook een fascinerende koloniale geschiedenis. Ten zuiden van het stadje staat de berg Cerro Rico (Rijke Berg), waar de Spanjaarden vanaf de 16e eeuw grote hoeveelheden zilver vandaan haalden.

Bolivia Potosi

Door die zilvermijn groeide Potosí uit tot een van de rijkste steden ter wereld. Het zilver raakte vanaf 1800 uitgeput, maar nog steeds is een bezoek aan het stadje de moeite waard. Tientallen kerken, smalle geplaveide straatjes en verschillende koloniale gebouwen verraden de rijkdom die deze stad ooit uitstraalde. Uiteraard kun je ook een excursie maken naar de mijnen van Cerro Rico. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Potosí

Madidi National Park

Voor een jungletocht door het oerwoud van de Amazone kun je een bezoek brengen aan Madidi National Park in het noorden van Bolivia. Het natuurgebied heeft een ongelooflijke diversiteit, met meer dan 8000 soorten planten en 9000 soorten vogels. Dat is 14 procent van alle bekende soorten in de wereld! Ook leven er verschillende wilde dieren, waaronder jaguars, otters en de kleine inheemse springaapjes. Deze titi’s, zoals ze worden genoemd, komen nergens anders in de wereld voor.

Madidi National Park in Bolivia

Het nationaal park strekt zich helemaal uit van de Andes naar de Amazone en bestaat uit een gevarieerd landschap van oerbossen, steile berghellingen, rivieren en glooiende graslanden. In het gebied leven zes stammen die nog grotendeels vasthouden aan hun eigen gebruiken en tradities. Voor het spotten van dieren en vogels kun je een rivier afvaren in een kano, omringd door krokodillen, schildpadden, apen en roze dolfijnen. Als alternatief kun je met een gids de modderige paden in de jungle bewandelen, terwijl hij je laat ruiken aan zeldzame bloemen. Tours kun je boeken in Rurrenabaque en er zijn enkele ecolodges waar je kunt overnachten.

Eduardo Avaroa Andes Reservaat

In het ruige zuidoosten tegen de grens van Chili ligt het Eduardo Avaroa Andes Fauna National Reserve, waar je enkele van de meest bijzondere landschappen van Bolivia tegenkomt. Tussen toppen van 3500 tot 5000 meter tref je vulkanische bergen, geisers, warmwaterbronnen, bizarre rotsformaties, kleurige meren en uitgestrekte woestijnen. Een hoogtepunt in het reservaat is Laguna Colorada, een ondiep zoutmeer dat bekend staat om zijn intense rode kleur. Dat komt door de kleur van de algen die in het meer leven.

Bolivia Eduardo Avaroa Reservaat

Het meer is altijd in trek bij grote zwermen roze flamingo’s die snoepen van de algen in het water. Ook fotogeniek is Laguna Verde, het ‘groene meer’ dat door mineralen een smaragdgroene gloed heeft gekregen. Het meertje ligt aan de voet van twee vulkanen die in het water worden weerspiegeld. Van de zes soorten flamingo’s in de wereld zijn drie soorten in dit reservaat te vinden, maar het gebied is ook de thuisbasis van poema’s, Andesvossen, viscacha’s (een soort konijn) en bedreigde vicuña’s (een soort lama).

Santa Cruz

Veel reizigers slaan Santa Cruz over tijdens een rondreis in Bolivia, maar deze warme stad kan een aangename plek zijn om even bij te komen van de kou en gure wind op grote hoogtes. Santa Cruz ligt in het tropische oosten op een hoogte van slechts 400 meter en is de grootste stad van het land met 1½ miljoen inwoners. Vorige eeuw was het nog een klein provinciestadje. Inmiddels is het een snel uitdijende metropool en de economische grootmacht van Bolivia.

Santa Cruz in Bolivia

In tegenstelling tot andere Boliviaanse steden heeft Santa Cruz weinig geschiedenis, maar de levendige sfeer is een unieke mix tussen de samba uit Brazilië en de kleurrijke Andescultuur uit het westen van Bolivia. Zoek verkoeling op het Plaza 24 de Septiembre, het centrale plein met de kathedraal. Obers gekleed in net wit pak serveren er koffie in stijl. Je kunt Santa Cruz ook gebruiken voor uitstapjes in de weelderige groene omgeving. Net ten oosten vind je Amboró Nationaal Park, een paradijs voor natuurliefhebbers met watervallen, wandelpaden en 800 soorten vogels. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Santa Cruz

Voor het laatst bijgewerkt op 9 augustus 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Bolivia, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam