Tips voor een vakantie in Potosi, Bolivia

Bezoek de hoogste stad ter wereld

Door Olivier Van Herck

Tientallen kerken, smalle geplaveide straatjes en verschillende koloniale gebouwen verraden de rijkdom die deze stad ooit uitstraalde. In de zestiende eeuw ontdekten de Spanjaarden zilver in de berg naast Potosi. Cerro Rico, de rijke berg, werd de toepasselijke naam. Potosi groeide uit tot een van de rijkste en grootste steden ter wereld.

Het zilver is uitgeput en de rijkdom is al lang verleden tijd, maar met zijn ligging op 4090 meter draagt de stad nog steeds een titel, die van ‘de hoogste stad van de wereld’. Potosi is een van de mooiste steden van Zuid Amerika en een must voor wie Bolivia bezoekt.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Potosi

Bezoek de mijnen van Cerro Rico

‘De berg gemaakt van zilver’ is een van de bijnamen van de Cerro Rico. Vanaf 1800 droogde de zilvervoorraad op en dit betekende het einde van de welvaart in Potosi. Tegenwoordig delven ze andere ertsen zoals tin en lood uit de mijn, waar mijnwerkers in erbarmelijke omstandigheden werken. ‘De berg die mensen eet’ is daarom een andere bijnaam. Maandelijks sterven meer dan tien mijnwerkers en de levensverwachting is amper 45 jaar.

Toch is een bezoek aan de mijn de topattractie in Potosi. De traditionele tour neemt je mee naar de mijnwerkersmarkt waar je cocabladeren en dynamiet kunt kopen voor de mijnwerkers. Daarna krijg je een rondleiding door de gangen van de mijn. Het is claustrofobisch om door de smalle gangen te kruipen, in een constructie die niet lijkt verandert sinds de 16e eeuw. Een bezoek aan de mijn is een bijzondere ervaring die een blijvende indruk zal achterlaten.

Maak een koloniale wandeling door Potosi

Een meer ontspannen activiteit is een wandeling door het koloniale centrum. Er zijn zoveel kerken dat je ze onmogelijk allemaal op één dag kunt bezoeken. De mooiste kerk is ongetwijfeld San Lorenzo de Carangas. In verschillende kerken en koloniale gebouwen kun je de toren beklimmen voor een uitzicht over de roodbruine daken van Potosi. Tijdens een stadswandeling proef je de welvaart die er honderden jaren geleden heerste. De meeste gebouwen zijn niet meer in hun beste staat, maar dit versterkt de nostalgische rijkdom van weleer.

Breng een bezoek aan het Casa de la Moneda

Eeuwenlang was Potosi het centrum van de Boliviaanse munt. Al het geld voor heel Bolivia werd gemaakt in het Casa de la Moneda. Tegenwoordig is het gebouw, dat op de Unesco werelderfgoedlijst staat, een museum waar je een hele collectie munten en kunst kunt bewonderen. Met trots zeggen de inwoners van Potosi dat het Casa de la Moneda het mooiste museum van Bolivia is. Op maandag is het museum gesloten.

Praktische informatie over een vakantie in Potosi

Slapen in Potosi

Voor overnachten tijdens je vakantie in Potosi kun je terecht in het historische centrum, dat vol zit met hotels, hostels en bed & breakfasts. De oude koloniale gebouwen met een ruime binnenplaats zorgen voor een prachtige sfeer. De goedkoopste kamers met gedeelde badkamer vind je vanaf 35 Bolivianos (€ 4,50) per persoon. Daarnaast is er een heel aanbod aan duurdere hotels in prachtige koloniale stijl.

Eten en drinken in Potosi

Khalapurka

Het typische gerecht van Potosi heet Khalapurka. Het is een pittige soep met maïs, aardappelen en varkensvlees, met als meest bijzondere element een vulkanische steen. Deze voegen ze als laatste ingrediënt toe en dat zorgt ervoor dat de soep gaar kookt. In de pruttelende kom soep die voor je neus staat, zit werkelijk een gloeiend hete lavasteen, die je beter niet kunt opeten. De lokale restaurantjes waar ze Khalapurka serveren liggen in de buurt van het Cementerio, 15 minuten wandelen vanuit het centrum. Eet smakelijk!

Almuerzo familiar

Bolivianen eten ‘s middags de hoofdmaaltijd. Overal in de stad vind je borden met almuerzo familiar waarbij je steeds een bord soep, een hoofdgerecht en soms een dessert krijgt. Voor het hoofdgerecht heb je meestal de keuze tussen drie of vier opties, bijna altijd met vlees. En je betaalt slechts tussen 10 en 15 Bolivianos (€ 1,30 tot € 2,00) voor een volledige maaltijd.

Tojori

Rond vijf uur ‘s middags is het tijd voor een merienda, het vieruurtje. Op het plein naast de Mercado Central staan verschillende vrouwtjes met grote pannen met kokende olie. Ze maken pastels, gefrituurde kaasbroodjes, die ze serveren met een maïsdrankje, Tojori. De bankjes zijn gevuld met lokale mensen die knus tegen elkaar gepropt zitten. Het is een heerlijke opwarmer op de koude avonden in Potosi.

Vervoer naar Potosi

Potosi is alleen met de bus bereikbaar. Net buiten de stad ligt een gloednieuw busstation vanwaar dagelijkse meerdere verbindingen naar Uyuni, Sucre en La Paz vertrekken. De rit naar Sucre duurt twee tot drie uur, terwijl je naar Uyuni vier uur onderweg bent. Het centrum van Potosi is klein en ideaal om wandelend te verkennen.

Over Olivier

Sinds 2016 reist Olivier de wereld rond op de fiets. Samen met Zoë Agasi zijn ze de persoonlijkheden achter WeLeaf. Avontuur, uitdaging en langzaam reizen zijn de belangrijkste onderdelen voor een geslaagde reis. Zo leren ze een land echt kennen, meestal weg van de toeristische plaatsen. De taal spreken, opent alle deuren in een land.

Voor het laatst bijgewerkt op 28 juni 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Potosi, Bolivia, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Olivier Van Herck; Flickr.com/Nyall & Maryanne; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam