Tips voor een vakantie in Santa Cruz, Bolivia

Door Olivier Van Herck

In het tropische oosten van Bolivia ligt Santa Cruz de la Sierra, kortweg Santa Cruz genoemd. Het is de grootste stad van Bolivia met ongeveer anderhalf miljoen inwoners. Santa Cruz en de regio zijn de motor van de Boliviaanse economie. Sinds de jaren ’60 is de stad gegroeid van een normale provinciestad tot een van de snelst groeiende steden in Zuid Amerika.

In tegenstelling tot Sucre en Potosi heeft Santa Cruz weinig geschiedenis, maar de levendige sfeer is een unieke mix tussen de samba uit Brazilië en de kleurrijke Andescultuur uit het westen van Bolivia. Na de kou en de hoogte op de altiplano, geeft de tropische hitte in Santa Cruz een compleet andere kijk op Bolivia.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Santa Cruz

Plaza 24 de Septiembre

Binnen de eerste ring van Santa Cruz ligt het historisch centrum, gebouwd volgens traditionele Spaanse rasterstructuur. Er zijn weinig historische gebouwen, maar het centrale plein, Plaza 24 de Septiembre, is absoluut de moeite waard.

Overdag zoeken veel mensen de verkoeling van een airconditioning, maar ’s avonds is het levendig op het plein. Obers, gekleed in een net wit pak, serveren koffie met stijl. Oude dametjes proberen gezoete appels of bananenchips te verkopen, terwijl jongeren een selfie nemen met de prachtig verlichte kathedraal op de achtergrond.

Zoologico Municipal Noel Kempff Mercado

In het noorden, aan de derde ring, ligt de dierentuin van Santa Cruz, de Zoölogico Municipal Noel Kempff Mercado. In deze zoo vind je de typische dieren van Bolivia, zoals toekans, papegaaien, tapirs en jaguars. Een aantal dieren, vooral de wilde katten, hebben veel te kleine kooien, terwijl de toekans en papegaaien een grote volière hebben waar je doorheen kunt wandelen. De entree is amper 10 Bolivianos (€ 1,30).

Parque Güembe

Ten westen van de stad, aan de overkant van de rivier Rio Pirai, ligt het Güembe Biocentro, een recreatiepark met openbaar zwembad en een openlucht dierentuin. De luiaards en toekans kunnen overal in de bomen zitten, terwijl in de vlindertuin honderden soorten vlinders zitten.

Het is een heerlijk dagje uit om even te ontsnappen uit de drukte van Santa Cruz. Het park is, naar Boliviaanse standaarden, prijzig (150 Bolivianos), waardoor alleen de rijkere Bolivianen het kunnen veroorloven.

Sandboarding

Net buiten Santa Cruz ligt het natuurgebied Parque Lomo de Arena met prachtige, witte zandduinen. Het is een van de vele diverse ecosystemen die Bolivia te bieden heeft. Naast de vele vogels, zijn de zandduinen ideaal voor een middagje sandboarding. In Chili en Peru zijn er spectaculairdere mogelijkheden, maar voor een eerste ervaring bieden de zandduinen bij Santa Cruz een leuk vermaak.

Praktische informatie over een vakantie in Santa Cruz

Slapen in Cruz

Welk budget je ook hebt tijdens je vakantie, er zijn voldoende overnachtingsmogelijkheden in Santa Cruz. De meest eenvoudige kamers met gedeelde badkamer in een residencial, vind je al vanaf 30 Bolivianos per persoon (€ 4). Daarnaast is er een heel scala aan luxehotels voor schappelijke prijzen. De meeste hotels liggen binnen de binnenste ring, en in het noordwesten waar de chiquere wijken van de stad zijn.

Eten en drinken in Santa Cruz

De regio van Santa Cruz produceert 80 procent van de landbouwproducten in Bolivia. Er is vers fruit en groenten in overvloed, en er is een enorme vleesindustrie in de provincie. Er zijn een aantal typische gerechten uit Santa Cruz die je zeker moet proberen.

Cuñape is een zacht kaaskoekje gemaakt van kaas, het belangrijkste ingrediënt in Santa Cruz, en maniokmeel. Vers uit de oven, krokant van buiten en met zachte kaas vanbinnen, is het een heerlijke snack die typisch uit Santa Cruz komt. Je vindt cuñapes op de lokale markten, maar de allerbeste cuñapes vind je bij de Cabañas del Rio Pirai.

De Cabañas del Rio Pirai zijn lokale restaurantjes aan de oevers van de rivier Pirai, in het westen van de stad. Vooral in het weekend trekken vele inwoners naar de cabañas om de typische gerechten uit Santa Cruz te eten. Op de menu’s vind je zelfs gordeldieren en krokodil, maar dat zijn beschermde diersoorten en die kun je beter links laten liggen.

Een ander typische snack uit Santa Cruz zijn salteñas, een deegbroodje uit de oven gevuld met kip of vlees in een zoete of pikante saus. Dit is hét ontbijt voor de inwoners van de stad en overal vind je ’s ochtends de salteñas op de hoek van iedere straat.

Vervoer naar Santa Cruz

De internationale luchthaven van Santa Cruz, Viru Viru, is de grootste van Bolivia. Er is een rechtstreekse vlucht vanuit Madrid met de maatschappij AirEuropa. Goedkopere vluchten, met meerdere overstappen, gaan via Miami.

Santa Cruz is opgebouwd uit ringen en radialen die stervormig vanuit de eerste ring starten. Het verkeer is chaotisch en voor een buitenstaander is navigeren een hele opgave. Taxi’s zijn gelukkig niet duur en zijn de snelste manier om je te verplaatsen in de stad.

Voor 15 Bolivianos (€ 2) ga je vanuit het centrum tot de derde of vierde ring. De kleine stadsbussen, micro’s, zijn spotgoedkoop, amper 2 Bolivianos (€ 0,25), maar de routes zijn vaak een doolhof. Op de ringen, de anillos, rijden deeltaxis, trufis, die de volledig ring rondrijden.

Over Olivier

Sinds 2016 reist Olivier de wereld rond op de fiets. Samen met Zoë Agasi zijn ze de persoonlijkheden achter WeLeaf. Avontuur, uitdaging en langzaam reizen zijn de belangrijkste onderdelen voor een geslaagde reis. Zo leren ze een land echt kennen, meestal weg van de toeristische plaatsen. De taal spreken, opent alle deuren in een land.

Voor het laatst bijgewerkt op 29 juni 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Santa Cruz, Bolivia, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Olivier van Herck; Flickr.com/Martha de Jong-Lantink.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam