Tips voor een vakantie in Sucre, Bolivia

Door Carmen van Verseveld

Sucre – vertaald suiker – is een leuk stadje in Bolivia dat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Het kende welvarende koloniale tijden. Met de opbrengsten van de zilvermijnen uit het nabijgelegen Potosí werden overal in Sucre helderwitte huisjes met rode daken gebouwd. Sucre wordt dan ook wel heel toepasselijk ‘de witte stad’ genoemd. En hoewel de regering in La Paz is gevestigd, is Sucre de wettelijke hoofdstad van Bolivia.

Sucre ligt in de bergen, op zo’n 2900 meter hoogte. De sfeer is erg gemoedelijk. Het is typisch zo’n plaatsje waar je langer blijft hangen dan je van plan was. Het is een studentenstad, en een leuke plek om een cursus Spaans te volgen. Geen zin in verplichtingen? Plof neer op een bankje op het gezellige Plaza 25 de Mayo en verbeter je Spaanse skills door een gesprekje met de locals aan te knopen. Of lees een boekje in de zon. Doe een kookcursus. Bezoek één van de vele musea. Koop de grootste beker (lees: emmer) met yoghurt, cruesli en heerlijk vers fruit voor nog geen prikkie op de markt. Anyway, your choice!

Tip: Sucre ligt, zoals gezegd, op 2900 meter hoogte. Als je vanuit een lager liggend gebied reist , is het aan te raden om even te acclimatiseren. Doe rustig aan en drink genoeg om uitdroging en hoofdpijn te voorkomen.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Sucre

Plaza 25 de Mayo

Dit mooie, centrale plein ligt in het historische centrum van Sucre. Het wordt omringd door prachtige koloniale gebouwen, zoals Casa de La Libertad en de Kathedraal van Sucre. Je vindt er een mix van locals, studenten en toeristen. De sfeer op het plein is gemoedelijk en relaxed. Heerlijk om even te ontspannen en de Boliviaanse sfeer in je op te nemen.

Parque Simón Bolívar

Parque Simón Bolivar is het grootste park in Sucre. Mooi onderhouden en de ideale plek om te ontspannen. ’s Morgens zie je vaak hardlopers en wandelaars. Later op de dag zoeken studenten, stelletjes en families een plekje om van de zon te genieten en gezellig met elkaar samen te zijn. Aan het begin van het park staat een mooie witte boog. Niet te missen. Hier staan allerlei kraampjes waar je lekkere snacks en héérlijk ijs kunt kopen. Wat wil je nog meer?

In het midden van het park zie je een rode kleine Eiffeltoren. Deze is ook echt ontworpen door de Franse ingenieur Gustav Eiffel. Je kunt naar boven lopen en van daaruit heb je een leuk uitzicht over het park en de stad. Je kunt in het park trouwens ook de ‘kleine Arc de Triomph’ vinden. Elk weekend zijn er gratis fonteinenshows met licht en muziek.

La Recoleta

Dit voormalige klooster is de perfecte plek voor een geweldig uitzicht over de stad. Tegenwoordig is het witte gebouw in gebruik als museum. Je loopt in zo’n 20 minuten van Plaza 25 de Mayo (historische centrum) naar La Recoleta. De weg loopt omhoog, dus het kan een flinke klim zijn. Voordeel is dat je boven bij het café Mirador, dat naast La Recoleta ligt, kunt bijkomen in een ligstoel met een drankje in de hand, uitkijkend over Sucre. Wie weet heb je geluk en word je vergezeld door Boliviaanse muzikanten met een panfluit…

Lokale markten

Vind je het leuk om naar een lokale markt toe te gaan? Breng dan eens een bezoekje aan Tarabuco. Dit plaatsje ligt op zo’n 60 kilometer van Sucre. Elke zondag wordt hier een grote markt gehouden waar je werkelijk alles kunt kopen. Het is er erg druk met locals. Er zijn relatief weinig toeristen maar dat maakt het vaak juist extra leuk. Je kunt er zelf heen rijden, maar het is ook mogelijk om een excursie te boeken vanaf Sucre.

Sucre zelf heeft (naast de talloze kleurrijke winkeltjes) ook een leuke markt waar je kunt rondsnuffelen. Er is zelfs een zilvermarkt waar je zilveren sieraden kunt kopen tegen een leuke prijs.

Climb that rock!

Ga klimmen! En nee, niet zo’n gemaakte baan met gekleurde knopjes waar je je voeten op moeten zetten, maar écht rotsklimmen. Een rots van zo’n 20 meter hoog waar je speciale schoenen voor nodig hebt. Voeten neerzetten in de gleuven. Je zit natuurlijk gewoon vast en je wordt begeleid. Een avontuurlijke ervaring waar je over het algemeen weinig over hoort. Informeer bij één van de tour operators in Sucre.

Cal Orcko

‘Cal Orcko’ betekent ‘berg van kalk’. Het is een groot dinosauruspark op een paar kilometer van Sucre. Je kunt op deze archeologische plek meer dan 5000 sporen van dinosauriërs en andere dieren zien. In 1994 werd de vondst gedaan door een cementfabriek. De sporen bevinden zich in een kalksteenwand. Het is vrij toeristisch, maar een bezoekje waard. Je kunt vanuit het centrum van Sucre een excursie boeken waarbij je met de Dino-truck (hoe kan het ook anders) naar Cal Orcko wordt gebracht.

Cultuur en geschiedenis in Sucre

Er zijn een heleboel gebouwen in Sucre die een bezoekje waard zijn. Zo heb je de prachtige witte Kathedraal van Sucre, gelegen aan Plaza 25 de Mayo. Het naastgelegen Casa de la Libertad (huis van de vrijheid) is ook erg interessant. Verder zijn er ontzettend veel dingen te doen. Zo kun je een bezoek brengen aan Museo Nacional de Etnografia y Folklore over de cultuur en geschiedenis van Bolivia, het klooster San Felipe de Neri en het mooie witte gebouw Palacio de la Prefectura de Chuquisaca. Dit paleis wordt ’s avonds verlicht.

Praktische informatie over een vakantie in Sucre

Eten en drinken in Sucre

Omdat Sucre een studentenstad is, zijn er best wel wat restaurants, nachtclubs en bars te vinden. In Sucre kun je alle kanten op als het om eten en drinken gaat. Op de markt kun je terecht voor, nou ja, eigenlijk alles. En het is vooral ook spotgoedkoop. Zo krijg je bijvoorbeeld een emmer yoghurt met cruesli en vers fruit voor minder dan 2 euro. Je ziet op straat, en vooral in de parken, kraampjes met streetfood. Erg lekker en goedkoop. Let wel op dat ze het eten klaarmaken waar je bij staat en niet iets koopt wat er al erg lang ligt.

Zoals gezegd zijn er talloze restaurants te vinden. Het Metro Café is een erg gezellig tentje met lekker eten. Het café heeft uitzicht op Plaza 25 de Mayo. Heb je heimwee of kun je niet wachten totdat je weer aan de Nederlandse bitterballen zit? Dan is Café Restaurant Florin iets voor jou! Het café wordt gerund door Nederlanders.

Vergeet ook café Mirador niet, met een prachtig uitzicht over Sucre! En een laatste tip, als je toch in Sucre bent… breng een bezoekje aan één van de chocoladewinkels en waag je aan één van de véle smaken Chocolates Para Ti! Verslavingsgevoelig!

Overnachten in Sucre

Van luxe en comfort tot hostels en bed & breakfasts: voor je vakantie is er van alles te vinden in Sucre. Een aanrader: één van de meest centraal gelegen hotels is Independentia. Mooie kamers met een binnentuin in het hotel, vlakbij het Plaza 25 De Mayo. Prijzen vanaf $67.

Vervoer naar Sucre

In Sucre zelf zijn veel (toeristische) attracties op loopafstand. Je kunt ook een bus of taxi namen. Deze zijn erg goedkoop. Sucre heeft een internationaal vliegveld. Kom je vanaf Santa Cruz, dan vlieg je in ongeveer een half uurtje naar Sucre. Ga je naar of kom je van Potosí of Uyuni, dan ben je respectievelijk zo’n 3½ uur en 6½ uur onderweg met de bus. Er gaan meerdere bussen per dag. Ook kun je de nachtbus nemen van en naar La Paz en Santa Cruz. Deze doen er gemiddeld zo’n 13 uur over.

Het busstation ligt op ongeveer 15 minuten van het centrum van Sucre. Je kunt een taxi nemen naar het station. Je bent dan nog geen euro kwijt. Het is natuurlijk ook mogelijk om de taxi te nemen naar je volgende bestemming. Dat is al goedkoop, maar misschien kun je een taxi delen waardoor je de kosten verder kunt drukken. Informeer bij je hotel naar de opties. Een taxi van de straat plukken is duurder.

Over Carmen

Hoi! Ik ben Carmen. Leerkracht basisonderwijs en gek op reizen. Deze passie is 6 jaar geleden begonnen tijdens het maken van een wereldreis. Sindsdien kan ik niet meer zonder. Hoewel ik zo’n 40 landen heb bezocht, groeit mijn bucket list nog sneller. Ik hou ervan om andere mensen te ontmoeten, te leren over nieuwe culturen en vreemde talen. Hoe avontuurlijker, hoe beter!

Voor het laatst bijgewerkt op 20 februari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Sucre, Bolivia, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Flickr.com/Murray Foubister; Carmen van Verseveld; Flickr.com/jipe7; Flickr.com/Carlos Adampol Galindo.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam