Tips voor een vakantie in Uyuni

Een avontuur op de zoutvlaktes van Uyuni

Door Olivier Van Herck

Schijnbaar verloren in de woestijnachtige hoogtevlakte van de Andes ligt de stad Uyuni. In 1890 werd de stad opgericht als een handelspost en een basis voor vele mijnwerkers. In de jaren ’40 stortte de mijnindustrie in en bleef de groei van Uyuni beperkt.

Tegenwoordig is de stad een uitvalsbasis voor reizigers die de zoutvlaktes van Uyuni willen bezoeken. De meeste straten zijn onverhard, de gebouwen grijs en lelijk, maar door alle internationale bezoekers en jeeps bruist het van het leven. De stad in het zuiden van Bolivia heeft zelf weinig te bieden, maar de natuurfenomenen rond de stad zijn waanzinnig. Het is een van de hoogtepunten in Zuid Amerika.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Uyuni

Salar de Uyuni

Iedereen die naar Uyuni komt heeft één doel: een bezoek aan de Salar de Uyuni. De zoutvlaktes zijn de grootste van de wereld en beslaan zo’n kwart van Nederland in oppervlakte. Het is een natuurwonder dat iedereen met verstomming slaat. De uitgestrektheid van de immense witte vlakte is onwerkelijk.

In Uyuni zijn talloze organisaties die tours aanbieden naar de zoutvlakte. De meest populaire tour duurt 3 dagen en bezoekt veel meer dan de zoutvlakte. Ten zuiden van Uyuni liggen verschillende meren op meer dan 4000 meter hoogte. Er leven grote groepen flamingo’s, er trekken wilde lama’s rond en er zijn bizarre rotsformaties. Tijdens zo’n tour rijdt je met een jeep over de zoutvlakte en door waanzinnige landschappen. Een zonnebril, zonnecrème en een warme slaapzak zijn alles wat je nodig hebt voor dit avontuur.

Cementerio de Trenes

De meeste tours naar de zoutvlakte stoppen bij het treinenkerkhof. Het spoornetwerk werd in het einde van de 19e eeuw aangelegd door de Britten om ertsen te vervoeren naar de haven in de Stille Oceaan. Toen de mijnindustrie instortte, werden de sporen snel verwaarloosd. Tegenwoordig blijft er slechts een kerkhof van treinen over, waar de opstelling sindsdien niet meer veranderd is.

Een gezellige straatmarkt

Weinig mensen blijven meerdere dagen in Uyuni. Maar als je toevallig op een donderdag in de stad bent, heerst er een gezellige drukte in de Avenida Potosi. Eenmaal per week, op donderdag, is er de wekelijkse markt in Uyuni. Er is werkelijk alles te vinden, van fruit tot kleurrijke dekens en gekopieerde muziek. Tussen de goederen staan kraampjes met eten, al is een getrainde maag wel aan te raden om het voedsel hier op straat te proberen.

Praktische informatie voor een vakantie in Uyuni

Slapen in Uyuni

Tijdens je vakantie in Uyuni heb je een ruime keuze aan overnachtingsmogelijkheden. De meeste zijn van basiskwaliteit voor zeer schappelijke prijzen. Zoals bijna alle goedkope hostels in Bolivia, is er geen verwarming. Het is – zeker in de winter – ijskoud binnen, maar gelukkig warmen de stapels dekens op de bedden je ‘s nachts wel op. Er zijn slechts een paar hotels in het duurdere segment in Uyuni.

Slapen in een zouthotel

In Uyuni heb je de unieke mogelijkheid om te slapen in een zouthotel. Werkelijk alles is van zout, van de bedden tot de tafels. Een van de hotels, het Palacio de Sal, bestaat uit zo’n één miljoen zouten bakstenen. Er zijn drie zouthotels, stuk voor stuk luxehotels die bijzonder mooi zijn afgewerkt.

Het is niet goedkoop om er te slapen, vanaf € 150 voor een nacht. Tijdens de tours over de zoutvlakte slaap je mogelijk ook in een zouthotel met muren en bedden van zout. Deze hostels zijn weliswaar heel erg basic en niet te vergelijken met de schoonheid van de echte zouthotels.

Eten in Uyuni

Omdat Uyuni zoveel buitenlandse bezoekers trekt, zijn er in de restaurants op de toeristische Plaza Arca alle westerse gerechten te krijgen. Voor wie liever de Boliviaanse keuken uitprobeert, zijn er voldoende opties in de hele stad.

Almuerzo familiar

Bolivianen eten ‘s middags de hoofdmaaltijd. Overal in de stad vind je borden met ‘almuerzo familiar’ waarbij je steeds een bord soep, een hoofdgerecht en soms een dessert krijgt. Voor het hoofdgerecht heb je meestal de keuze tussen drie of vier opties, bijna altijd met vlees. En je betaalt slechts tussen 10 en 15 Bolivianos (€ 1,50 à € 2,00) voor een volledige maaltijd.

Crema

De Bolivianen zijn er gek op en overal zie je kleine kraampjes met de plastic bekertjes gevuld met een kleurrijke blubber met daarop een grote kwak slagroom. Crema noemen ze deze zoetigheid en het is niet meer dan gelatine met geklopte slagroom. Dit is het favoriete toetje van Bolivia.

Vervoer naar Uyuni

Uyuni is een belangrijke transporthub met verschillende vervoersmogelijkheden. Er is een luchthaven met vluchten uit Sucre en La Paz. Met de bus ben je in 7 uur in La Paz en binnen 4 uur in Potosi. De busrit naar Potosi is een van de mooiste wegen in Bolivia en een daguitstap op zich.

Een derde optie is de trein. Er is een verbinding naar Oruro in het noorden en Villazon in het zuiden op de grens met Argentinië. De trein gaat twee tot drie keer per week.

Over Olivier

Sinds 2016 reist Olivier de wereld rond op de fiets. Samen met Zoë Agasi zijn ze de persoonlijkheden achter WeLeaf. Avontuur, uitdaging en langzaam reizen zijn de belangrijkste onderdelen voor een geslaagde reis. Zo leren ze een land echt kennen, meestal weg van de toeristische plaatsen. De taal spreken, opent alle deuren in een land.

Voor het laatst bijgewerkt op 29 juni 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Uyuni, Bolivia, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Olivier van Herck.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam