Overnachten in Brazilië

Brazilië overnachtenDe mogelijkheden om te overnachten in Brazilië zijn net zo divers als het landschap: van rustieke jungle lodges in het grootste regenwoud ter wereld tot luxe strandhuizen aan de zonovergoten stranden aan de kust. Je kunt overnachten in goedkope hotels in de buurt van drukke busstations of in sfeervolle en landelijk gelegen pousada’s – de Braziliaanse versie van een bed & breakfast. In alle steden en in vrijwel alle dorpen in Brazilië is accommodatie te vinden, in eenvoudig tot luxe, en in alle prijsklassen.

Brazilië behoort tot de duurste landen in Zuid-Amerika om te overnachten, en vaak komt de prijs van een hotelkamer in de buurt van het bedrag dat je in Europa betaalt. Een schone kamer voor twee personen in een eenvoudig hotel heb je voor R$ 30 tot R$ 45 (tussen de € 7,50 en € 11,50). Voor een comfortabele tweepersoonskamer in een goed hotel ben je minstens R$ 100 tot R$ 150 kwijt (€ 25 tot € 40). Een kamer in een luxe hotel heb je voor minstens € 100. Het ontbijt zit meestal inbegrepen in de prijs, dat bestaat uit brood, vleeswaren, kazen, ontbijtgranen, verschillende sappen en tropisch fruit.

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Brazilië?
Reserveer hier een hotel of appartement in Brazilië, tegen de laagste prijzen

Accommodatie is het duurste in grote steden als Rio de Janeiro en São Paulo. Ook op populaire toeristische plekken betaal je meer voor een hotel, net als elders in de wereld. Het is in het algemeen niet moeilijk om een slaapplek te vinden, maar het is verstandig te reserveren in het hoogseizoen (december en januari) – dan is het zomer in Brazilië. In hotels aan het strand is het in de weekenden altijd druk, met hogere kamerprijzen dan door-de-week. De luxe hotels in de steden hebben juist weer aanbiedingen voor de weekenden, als er minder zakenreizigers overnachten.

Tijdens het populaire carnaval, dat elk jaar in februari en maart valt, zijn hotels altijd snel volgeboekt. Zonder reservering is het dan erg moeilijk om een hotelkamer te vinden. Voor deze periode moet je ruim van tevoren boeken, vooral in de grote steden. Daarnaast ben je meestal verplicht voor minstens drie nachten te blijven, tegen forse prijzen. Je kunt beter naar Brazilië reizen tijdens het laagseizoen. Je bespaart dan veel geld op accommodatie en je bent flexibeler met je boekingen, aangezien er minder vraag is naar hotelkamers.

Overnachten in een hotel in Brazilië

Hotels zijn er in overvloed in Brazilië, in alle soorten en maten en voor alle budgetten. Vooral in aanloop naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 en het WK Voetbal in 2014 zijn er vele nieuwe hotels bijgebouwd. De meest luxueuze en duurste hotels vind je in steden als Rio de Janeiro, São Paulo en Brasilia. Daar zitten schitterende hotels bij, die opvallen door hun bijzondere architectuur of geschiedenis. Voorbeelden zijn het Unique Hotel in São Paulo of het Belmond Copacabana Palace Hotel in Rio de Janeiro.

Brazilië hotels

Aan de andere kant van het spectrum, zowel in kwaliteit als prijs, zijn de zeer eenvoudige en kleine hotels die bekendstaan als dormitórios (letterlijk vertaald: ‘slaapzalen’). Deze hotels vind je vaak in de buurt van busstations of in arme buurten. Voor een paar euro kun je er al overnachten, maar dit soort hotels zijn niet erg schoon en veilig. Je kunt ze beter mijden, tenzij je geen andere keuze hebt.

Hotels in Brazilië worden door de nationale toeristenorganisatie geclassificeerd volgens een sterrensysteem, van 1 ster (basic) tot 5 sterren (luxe). Sterren worden echter niet wijdverbreid gebruikt door hotels en het land telt heel wat goede hotels die helemaal geen sterren hebben. Bij de classificatie wordt ook gekeken naar minder belangrijke zaken als de breedte van de liften of de omvang van de keuken, waardoor het sterrensysteem voor reizigers eigenlijk niet echt een toegevoegde waarde heeft.

In hotels heb je keuze uit verschillende kamers. Een quarto is een standaard hotelkamer. Mét badkamer is com banheiro – meestal alleen een douche, een bad in Braziliaanse hotels is schaars. Bij een hotelkamer sem banheiro zit geen badkamer, dan deel je die met andere gasten. Een apartamento is een appartement met een keuken en een gescheiden slaap- en woongedeelte. Een apartamento de luxo is veel ruimer en luxer. Een casal is een tweepersoonskamer en een solteiro is een éénpersoonskamer. Als single reiziger betaal je vaak de normale prijs van een tweepersoonskamer. Tegenwoordig hebben bijna alle hotels in Brazilië wifi, al is dat op de goedkoopste plekken alleen in de lobby.

Hotelketens hebben zich flink geworteld in Brazilië, waardoor je tijdens een rondreis zelf alleen in dit soort hotels kunt overnachten. Naast de grote internationale hotelketens zijn er ook flink wat Braziliaanse ketens actief. Een van de grootste hotelketens is Nacional Inn (www.nacionalinn.com.br), met meer dan 50 vestigingen verspreid over het land. Andere grotere Braziliaanse hotelketels zijn de Brazil Hospitality Group (www.bhghoteis.com.br), Othon Hotels (www.othon.com.br) en Transamérica Hotels (www.transamericagroup.com.br).

Motels in Brazilië

Brazilië kent ook motels, maar die zijn anders dan de motels die je bijvoorbeeld tegenkomt langs de snelwegen in Amerika. Braziliaanse motels zijn vooral verblijfplaatsen voor romantische koppels of plekken waar prostituees met hun klanten naartoe gaan. In een land waar grote families dicht op elkaar leven en privacy een schaars goed is, is er een grote vraag naar dit soort love hotels.

Het is niet gebruikelijk om langer dan één nacht in een motel te overnachten, en je kunt zelfs een hotelkamer boeken per uur. Omdat motels vooral door de lokale bevolking worden gebruikt, zijn ze ook niet duur. Als je niets anders kunt vinden, kun je best een keer in een motel overnachten, maar wees je wel bewust van de andere ‘hotelgasten’. Ook zijn motels alleen toegankelijk voor volwassenen, dus het is geen optie als je met kinderen reist.

Overnachten in een pousada in Brazilië

Een pousada – het Portugese woord voor ‘herberg’ – is een van de beste plekken om te overnachten in Brazilië. Een pousada is een kleinschalige bed & breakfast of guesthouse dat door een familie wordt gerund, met een authentieke inrichting en persoonlijke service. Pousada’s zijn vooral geliefd bij buitenlandse toeristen, omdat ze meer sfeer en karakter hebben dan een gemiddeld Braziliaans hotel.

Pousada’s hebben meestal minder dan tien kamers en zijn er in verschillende varianten, van een eenvoudige visserswoning tot luxe koloniale optrekjes. In de goedkoopste pousada’s heb je niet altijd de beschikking over warm water. Een pousada ligt meestal vlakbij het strand, maar je vind ze ook in de bergen, in nationale parken en in steden. De trotse eigenaren willen hun gasten vaak een bijzondere ervaring meegeven. Dat geldt vooral voor het ontbijt, dat even serieus wordt genomen als voetbal. In een pousada ervaar je de Braziliaanse gastvrijheid op zijn best.

Voor een overzicht van pousada’s in Brazilië kun je kijken op websites als Hidden Pousadas Brazil (www.hiddenpousadasbrazil.com) en de Associação de Hotéis Roteiros de Charme (www.roteirosdecharme.com.br).

Overnachten in een hostel in Brazilië

De laatste tientallen jaren is Brazilië steeds populairder geworden onder backpackers. Het is inmiddels een van de favoriete landen in Zuid-Amerika, dus er zijn ook steeds meer hostels bijgekomen in Brazilië. Elke stad of plaats heeft er wel één en in grote steden als Rio de Janeiro kun je kiezen uit enkele tientallen hostels.

Je bent het goedkoopst uit als je in een hostel gaat overnachten, als je tenminste kiest voor een bed in een slaapzaal. Op de goedkoopste plekken kun je overnachten voor R$ 20 (ongeveer € 5) per nacht. Hostels zijn een geweldige plek om andere backpackers te ontmoeten en ook Braziliaanse jongeren maken er veel gebruik van. Er zijn gemeenschappelijke ruimtes om te ontbijten en te eten en je deelt faciliteiten als de keuken en de wasserette.

Een hostel in Brazilië staat bekend als albergue de juventude, en soms ook als casa de estudante. Meer dan 100 hostels zijn in beheer bij de Braziliaanse hostelorganisatie Federação Brasileira dos Albergues da Juventude (FBAJ). De hostels vind je verspreid over het hele land, in ieder geval in elke provinciehoofdstad. Het is raadzaam in Nederland of België alvast lid te worden van de internationale organisatie Hostelling International. Je krijgt dan korting en soms wordt een lidmaatschapskaart gevraagd. Er geldt geen leeftijdsrestrictie, iedereen kan lid worden. De FBAJ publiceert een gids met hostels en je kunt een overzicht raadplegen op de website: www.hihostelbrasil.com.br

Naast de hostels van de FBAJ (de ‘jeugdherbergen’) kent Brazilië steeds meer onafhankelijke hostels voor backpackers, vooral in de grote steden en aan de stranden. Deze worden vaak gerund door voormalige backpackers of expats. Che Lagarto is een keten van hostels, met zo’n vijftien vestigingen in Brazilië (en in enkele andere landen van Zuid-Amerika). Deze hostels zijn vaak comfortabel en schoon en bevinden zich meestal op een veilige locatie. Website: www.chelagarto.com

Net als bij de andere vormen van accommodatie zijn hostels snel volgeboekt in het hoogseizoen (december tot en met carnaval), dus het is raadzaam te reserveren als je in deze periode naar Brazilië reist. Soms mag je een hangmat ophangen op een patio als een hostel vol is.

Kamperen in Brazilië

Je kunt het goedkoopste overnachten in Brazilië als je gaat kamperen, vooral als je je eigen tent meeneemt. Er zijn redelijk wat campings in Brazilië, vooral aan de kust in de buurt van populaire stranden. Kamperen is vooral populair onder jonge Brazilianen en Argentijnen.

Campings hebben de basisvoorzieningen, zoals stromend water, toiletten en soms een eenvoudig restaurant. Sommige zijn wat luxer en ook geschikt voor campers. Meer dan dertig campings zijn in beheer bij de Camping Clube do Brasil, niet alleen aan de kust, maar ook in de bergen en op het platteland. Je vindt een overzicht op de website: www.campingclube.com.br

Je kunt ook je tent neerzetten in enkele nationale parken, maar vraag vooraf wel of dit is toegestaan. Soms kun je ook een tent huren in natuurgebieden als de Amazone en de Pantanal. Het is een geweldige mogelijkheid om je helemaal midden in de natuur te begeven. De veiligheid van kamperen in het wild kan wel een probleem zijn. Pas goed op je bezittingen in verband met dieven en wees op je hoede voor wilde dieren.

Voor het laatst bijgewerkt op 31 oktober 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Brazilië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Flickr.com/PortoBay Hotels & Resorts; FBAJ; Flickr.com/Yusuke Kawasaki.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam