Bezienswaardigheden in Brazilië top-10

Brazilië bezienswaardighedenBrazilië is een gigantisch land dat de helft van Zuid-Amerika in beslag neemt, met een opwindende mix aan bezienswaardigheden. Neem alleen al de 7500 kilometer lange kust, die bezaaid is met witte zandstranden en koloniale stadjes. De geplaveide straatjes met kleurrijke huizen en kerken brengen je terug naar de tijd dat Portugal regeerde over Brazilië, iets dat de koloniale macht tot 1822 heeft volgehouden.

Een heel ander gezicht van Brazilië tref je aan in de miljoenensteden Rio de Janeiro en São Paulo. Je vindt er enkele van de beroemdste attracties van het land, maar je kunt je er ook onderdompelen in de Braziliaanse cultuur met muziek, dansen en feesten. Reis af naar het binnenland voor een ongerepte wildernis met watervallen, kloven, jungle en een oneindige hoeveelheid wilde dieren. De Amazone is het grootste regenwoud ter wereld, terwijl de Pantanal zich onderscheidt als ‘s werelds grootste moerasgebied.

Brazilië heeft kunstmusea van wereldklasse en hippe stranden waar sexy badgasten met hun heupen schudden, maar ook geïsoleerde stammen die nauwelijks contact hebben met de rest van de wereld. Het is lastig kiezen wat je wil zien, want Brazilië is een enorm groot land met 26 staten dat zelfs groter is dan Australië. Wissel cultuur in ieder geval af met natuur om zoveel mogelijk mee te pakken van dit opzwepende land. Wij helpen je alvast om je droomvakantie in deze Zuid-Amerikaanse grootmacht te laten uitkomen. Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Brazilië!

Rio de Janeiro

Geen rondreis aan Brazilië is compleet zonder een bezoek aan Rio de Janeiro, de beroemdste stad van het land. Gelegen aan een enorme baai omringd door groene bergen ligt een bedwelmende stad met 14 miljoen inwoners die houden van feesten, samba en carnaval. Rio de Janeiro is in 1502 gesticht door de Portugezen, die dachten dat hier een rivier (rio) uitmondde in de Atlantische Oceaan. Nu is het een bruisende wereldstad met eeuwig vaststaand verkeer, glinsterende wolkenkrabbers, wereldberoemde stranden en beruchte favela’s (sloppenwijken).

Rio de Janeiro in Brazilië

Tot de beroemdste bezienswaardigheden behoort Christus van Corcovado. Dit is een gigantisch beeld van Jezus die uitkijkt over Rio de Janeiro en de baai. Sinds 1931 staat het grote beeld op de 709 meter hoge berg Corcovado, met uitgestrekte armen van 28 meter breed. Ook een symbool van de stad is de Suikerbroodberg bij de ingang van de Baai van Guanabara. Neem de kabelbaan naar de top voor een fantastisch uitzicht over Rio. Voor de stranden ga je naar het trendy Copacabana of het chique Ipanema. ► Lees hier meer over bezienswaardigheden in Rio de Janeiro

Iguaçu watervallen

Een van de meest spectaculaire bezienswaardigheden van Brazilië zijn de Iguaçu watervallen op de grens met Argentinië. Het is een ontzagwekkend natuurwonder waarbij zo’n 275 afzonderlijke watervallen in een halfronde cirkel naar beneden storten. De hele kloof is 2,7 kilometer breed en sommige watervallen zijn meer dan 80 meter hoog. De beroemdste waterval is de 82 meter hoge Devil’s Throat, die groter en breder is dan de Niagara watervallen.

Iguacu watervallen in Brazilië

Je voelt je klein en nietig bij deze oneindige muur van bulderend water, die uiteraard een plek heeft verworven op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Via een reeks voetpaden en loopbruggen kun je de kracht van het bulderende water van dichtbij bewonderen. De watervallen bevinden zich aan de Iguaçu-rivier in een subtropisch nationaal park waar otters, ocelotten, capibara’s en meer dan duizend soorten vogels leven. Je kunt de watervallen bereiken vanuit de steden Foz do Iguaçu in Brazilië en Puerto Iguazú in Argentinië. ► Lees hier meer over de Iguaçu watervallen

Salvador

Salvador, ook bekend als Salvador de Bahia, is een parel in het noordoosten van Brazilië. De hoogdagen uit de Portugese kolonie en de jarenlange slavernij, vermengd met de Braziliaanse cultuur, zorgen voor een unieke sfeer in deze metropool. Salvador wordt de grootste Afrikaanse stad buiten het Afrikaanse continent genoemd. Dit is niet het Brazilië van zon, zee en strand. Hier heerst cultuur, dans en muziek.

Brazilië Salvador

Salvador is de voormalige koloniale hoofdstad van Brazilië en dat zie je terug in de oude wijk Pelourinho, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Je vindt hier een bijzondere verzameling kleurrijke huizen, kerken en kloosters uit de 17e en 18e eeuw. Die werden gebouwd in de tijd dat Brazilië zorgde voor enorm veel goudopbrengsten voor Portugal. De koloniale architectuur staat bekend als de mooiste in Zuid-Amerika. In de pittoreske straatjes krijg je het gevoel alsof je terug in de tijd bent gestapt. ► Lees hier meer over bezienswaardigheden in Salvador

São Paulo

São Paulo had jarenlang een nogal saai imago, maar is nu dé economische motor van Brazilië. Met ongeveer 22 miljoen inwoners is het niet alleen de grootste stad van Brazilië, maar ook van heel Zuid-Amerika. São Paulo is de thuisbasis van wereldwijde multinationals en uitmuntende onderzoekscentra, maar is ook uitgegroeid tot een hotspot voor creatievelingen en modeontwerpers. Je kunt er geweldig uitgaan en de restaurants zijn er uitstekend, want São Paulo zou zeker op je lijstje moeten staan als je een fijnproever bent.

Säo Paulo in Brazilië

De grote aantrekkingskracht voor vakantiegangers is het rijke culturele leven van São Paulo. Hierdoor verdringen toeristen steeds meer de zakenlieden in de stad. Er zijn alleen al meer dan honderd musea, maar ook onnoemelijk veel theaters, bioscopen, culturele centra en kunstgalerieën. Hoogtepunt is Museu de Arte, het belangrijkste kunstmuseum in Brazilië. Het museum heeft een overvloed aan Latijns-Amerikaanse kunst, maar ook werken van Degas, Renoir, Van Gogh, Matisse, Picasso en Miró. ► Lees hier meer over bezienswaardigheden in São Paulo

Amazone

Wie Brazilië zegt, zegt de Amazone. Dit is het grootste regenwoud ter wereld, een immens gebied dat zich ook uitstrekt over Peru, Colombia, Venezuela, Guyana en Suriname. De bossen van de Amazone zijn de ‘longen van de aarde’, een kwetsbaar natuurgebied dat constant de krantenkoppen haalt vanwege de onstuitbare bomenkap. De Amazone is de thuisbasis van 30 procent van alle bekende planten- en diersoorten in de wereld, waaronder 2500 vissoorten, 50.000 planten soorten en miljoenen insecten (en een paar inheemse stammen).

Brazilië Amazone

Van de Andes in Peru naar de Atlantische Oceaan stroomt de machtige Amazone-rivier die net iets korter is dan de Nijl in Afrika. In Brazilië is de noordelijke stad Manaus de uitvalsbasis voor het verkennen van de Amazone. Deze stad ligt op de plek waar twee rivieren samenkomen: de Amazone en de Rio Negro. Manaus vergaarde in de 19e eeuw een enorme rijkdom met de export van rubber.

Brazilië Manaus

Verwacht geen slaperig jungledorp, want het is inmiddels een moderne metropool met wolkenkrabbers en 2 miljoen inwoners. Vanuit Manaus kun je boottochten maken in de echte jungle en apen, luiaards, papegaaien, toekans, kaaimannen en schildpadden spotten. Een bezienswaardigheid in de stad zelf is Teatro Amazonas. Dit prachtige operahuis is eind 19e eeuw gebouwd in Italiaanse renaissancestijl. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Manaus

Brasilia

Een bezoek aan de hoofdstad staat meestal standaard op het lijstje van vakantiegangers, maar Brazilië vormt daarop een uitzondering. Niet veel reizigers maken een stop in Brasilia, sinds 1960 de officiële hoofdstad van het land. Brasilia ligt in het geografische centrum van Brazilië en werd in enkele jaren gebouwd in een stuk wildernis waar eerst alleen wat indianen woonden. Stedenbouwkundige Lucio Costa en architect Oscar Niemeyer hebben de stad helemaal op de tekentafel bedacht.

Brazilië Brasilia

Het ontwerp is bijzonder, met woonwijken en wijken met regeringsgebouwen in de vorm van een vliegende vogel. Zo bijzonder, dat Unesco de stad in 1987 op de Werelderfgoedlijst van Unesco heeft geplaatst. Hier vind je veel bezienswaardigheden die architectuurliefhebbers zullen aanspreken. Vooral de Kathedraal van Brasilia springt eruit, die door Niemeyer is ontworpen. De kerk heeft 16 betonnen zuilen die handen voorstellen die zich opheffen naar de hemel. Het doet meer aan een tipi tent lijken dan aan een kathedraal. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Brasilia

Pantanal Nationaal Park

Pantanal ligt in het westen van Brazilië tegen de grens van Bolivia en is het grootste tropische moeras ter wereld. Het is een enorm uitgestrekt gebied van 230.000 vierkante kilometer, 5½ keer zo groot als Nederland. Mensen wonen hier bijna niet. Hier vind je niet alleen maar moeras, maar ook rivieren, meren, grasland, bos en savanne. Pantanal Nationaal Park is de droom voor elke natuurliefhebber, want meer ongerepte gebieden in Brazilië zijn er amper.

Brazilië Pantanal

Het nationaal park heeft de grootste diversiteit aan wilde dieren van Zuid-Amerika. In het gebied kun je onder meer op zoek naar reuzenmiereneters, gordeldieren, neusberen, kapucijnapen, kaaimannen en de capibara, het grootste knaagdier ter wereld. Pantanal is ook de thuisbasis van de grootste populatie jaguars van het continent. Het is echter zeldzaam om een glimp op te vangen van dit schuwe roofdier. Daarnaast herbergt het gebied 650 verschillende soorten vogels, waaronder alleen al 15 soorten papegaaien.

Pantanal jaguar in Brazilië

Pantanal is opgesplitst in een noordelijk en zuidelijk deel, dat door overstromingen moeilijker toegankelijk is. In het zuiden is de stad Campo Grande de uitvalsbasis, in het noorden is dat Cuiabá. Vanuit beide steden kun je deelnemen aan tours naar het reservaat. Een deel van de Pantanal staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Recife

Recife is met 4 miljoen inwoners de vierde grootste stad van Brazilië en de hoofdstad van de Braziliaanse staat Pernambuco. In de 17e eeuw was Recife de hoofdstad van de Nederlandse kolonie Nieuw Holland, al is er weinig over van deze periode overgebleven. Recife is gebouwd op eilanden en is beschermd door een groot zwart rif, recife in het Portugees, waar het zijn naam aan heeft te danken. Door de charmante grachten, rivieren en vele bruggen staat Recife ook wel bekend als het ‘Venetië‘ van Brazilië.

Brazilië Recife

De stad heeft levendig beschilderde koloniale gebouwen, glinsterende wolkenkrabbers, met palmen omzoomde stranden en een uitbundig nachtleven. Luide muziek, straatverkopers, eettentjes, kraampjes met vers fruit en oneindig veel kokosnoten sieren de straten. Een paar kilometer ten noorden van Recife ligt het pittoreske stadje Olinda, sinds 1982 Unesco werelderfgoed. De steile klinkerstraten zijn bijzonder sfeervol door de kleurrijke huizen, oude kerken en groene heuvels. ► Lees hier meer over bezienswaardigheden in Recife

Carnaval van Brazilië

Een groter feest in je leven maak je niet mee: het carnaval in Brazilië! Elk jaar in februari vlak voor de Vastentijd breekt er zes dagen lang een zinderende gekte los in het land. In alle Braziliaanse steden breekt de feestvreugde los met een kakofonie van muziek, dans en kleuren. Parades en shows nemen de straten over met extravagant uitgedoste carnavalsvierders en op pleinen en in bars en clubs klinkt sambamuziek tot in de vroege uurtjes. De koloniale en katholieke Portugezen introduceerden het carnaval in Brazilië, dat het land heeft omarmd en tot ‘s werelds grootste volksfeest heeft gemaakt.

Brazilië carnaval

Het beste en grootste carnaval maak je mee in Rio de Janeiro. Miljoenen Brazilianen en buitenlandse toeristen trekken dan naar de metropool voor de vele straatfeesten en oogverblindende parades. Sommige feesten beginnen al om 07.00 uur ‘s ochtends. De meest spectaculaire parades zijn te zien vanaf de tribunes van de Sambódromo. Professionele sambadansers en muzikanten treden er op in een explosie van kleurrijke kostuums. Hiervoor hebben ze maandenlang geoefend in sambascholen.

Ilha Grande

Ilha Grande is een paradijselijk eiland voor de kust van Rio de Janeiro en een heerlijke plek om even de drukte van Braziliaanse steden te ontvluchten. Als je droomt van cocktails op hagelwitte zandstranden, prachtige natuur en een relaxte sfeer is dit the place to be. Je kunt er met een caipirinha in je hand pootje te baden in de kristalheldere zee met als enige zorg wat je straks gaat kiezen voor de lunch.

Ilha Grande in Brazilië

Het ‘grote eiland’ telt meer dan honderd maagdelijk witte stranden met palmbomen en deze zijn lopend of per bootje te bereiken. Een groot deel van Ilha Grande is beschermd natuurgebied, want liefst 99 procent van het eiland bestaat uit tropisch regenwoud. Je kunt er wandelingen maken, maar ook de 1000 meter hoge berg Pico do Papagaio beklimmen. Op het eiland rijden geen auto’s, er zijn weinig verharde wegen en Vila do Abraão, de grootste stad, telt slechts 1900 inwoners. Je kunt Ilha Grande bereiken met een 1½ uur durende boottocht vanaf het Braziliaanse vasteland. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden op Ilha Grande

Voor het laatst bijgewerkt op 27 juni 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Brazilië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam