Vakantie in Salvador, Brazilië

Door Olivier Van Herck

Salvador, ook bekend als Salvador de Bahia, is een parel in het noordoosten van Brazilië. De hoogdagen uit de Portugese kolonie en de jarenlange slavernij, vermengd met de Braziliaanse cultuur, zorgen voor een unieke sfeer in deze metropool. Salvador wordt de grootste Afrikaanse stad buiten het Afrikaanse continent genoemd. Dit is niet het Brazilië van zon, zee en strand. Hier heerst cultuur, dans en muziek.

Bezienswaardigheden in en rond Salvador

Afrikaanse cultuur

De stad is gevormd door drie eeuwen van slavernij en bruist van de Afrikaanse cultuur. Je ziet het overal terugkomen. In het eten, de mensen, de klederdracht en de muziek. De pijnlijke geschiedenis heeft plaatsgemaakt voor een warme mix van culturen. In het zuiden van Brazilië val je als westerling niet zo op, maar in Salvador is bijna 80 procent van de bevolking gekleurd. Als je eerder in Afrika op reis bent geweest, zal je heel veel van de cultuur herkennen.

Carnaval in Salvador

Carnaval in Rio is wereldberoemd, maar in Salvador is minstens net zo groot. Waar het in Rio volledig draait rond de prachtige parade en sambamuziek, is het in Salvador veel meer een straatfeest met muziekparades in verschillende stijlen. De bekendste namen van Brazilië rijden op grote wagens door de straten. Voor iedere muziekstijl zijn er andere Trio Electrico zodat iedereen zijn stijl vindt.

Pelourinho

Salvador was de eerste hoofdstad van Brazilië en floreerde jarenlang dankzij de suiker- en tabaksplantages, de goudmijnen en de slavenhandel. In het historische centrum, Pelourinho, zijn de prachtige koloniale gebouwen uit deze tijd bewaard gebleven. Hoewel niet alle gebouwen in een even goede staat zijn, hangt er bijzondere sfeer in de stad die niet moet onderdoen voor de cultuursteden in Europa.

Igreja de São Francisco

Igreja de São Francisco is een van de mooiste monumenten in de historische binnenstad van Salvador. De sierlijke kloosterkerk werd gebouwd tussen 1708 en 1750 en is een prachtig voorbeeld van barokke architectuur in Brazilië. Eerder stond op dezelfde plek al een kerk en een klooster die in 1587 gebouwd werd door volgelingen van de Franciscaanse Orde die aankwamen in Salvador. Nederlanders hebben deze kerk echter verwoest tijdens invasies aan de Braziliaanse kust een eeuw later.

San Francisco kerk in Salvador

Neem vooral een kijkje binnen voor het uitbundige interieur, dat bijna volledig met bladgoud is versierd. Je ziet er prachtig houtsnijwerk, sculpturen en Portugese 18e-eeuwse tegels (azulejos) die Bijbelse taferelen en het leven van de heilige Franciscus verbeelden. Het houtsnijwerk houtsnijwerk zijn vooral barokke symbolen als bladeren, pelikanen, bloemen en engeltjes, gegoten in poedervormig goud. Voor het vervaardigen hiervan werden slaven ingeschakeld, die sommige engeltjes een zwangere buik hebben gegeven als stil protest. Adres: Largo do Cruzeiro de São Francisco, S/N – Pelourinho, Salvador – BA, 40020-280, Brazilië.

De oude liften

Het oude historische centrum ligt bovenop een heuvel. Vandaar heb je een prachtig uitzicht over de Baia de Todos los Santos (Baai van alle heiligen). Er zijn twee grote, oude liften die bezoekers naar beneden brengen. Een van de liften zit verscholen in een straatje, terwijl de andere niet te missen is omdat deze ver uitsteekt boven de laaggelegen stad. De lift kost overigens slechts een paar eurocent en bespaart je heel wat gezweet. Eenmaal in de laaggelegen stad kan je langs het water lopen, de oude markt bezoeken of helemaal tot het zuidpuntje lopen voor een bezoekje aan het maritieme museum.

Capoeira leren dansen

De traditionele dans van Salvador is Capoeira. Deze dansvechtsport ontwikkelden de Afrikaanse slaven uit protest tegen de slavernij. Vechtsporten waren verboden, maar dansen niet, waardoor deze bijzondere combinatie ontstond. Op verschillende pleinen zijn dagelijks capoeira optredens te zien. De maestros de capoeira leren je dolgraag de basisstappen en het bespelen van de traditionele instrumenten.

Chapada Diamantina

Op zo’n 400 kilometer ten westen van Salvador ligt een van de mooiste natuurparken van Brazilië, Chapada Diamantina. De naam is een combinatie van chapada, wat plateauvormig gebergte betekent, en diamanten, omdat hier tijdens de hoogdagen veel diamanten gevonden werden. De bekendste stad in het park is Lencois, wat de ideale uitvalsbasis is om het natuurpark te verkennen. Het gebied staat bekend om zijn prachtige watervallen, grotten en plateauvormige bergen.

Vakantie in Salvador: praktische tips

Eten en drinken in Salvador

Brazilianen zijn tovenaars in de keuken. Het lijkt alsof ze op de lagere school al leren hoe ze moeten koken. En Brazilië wordt niet voor niets de leverancier van de wereld genoemd. Zowat de helft van wat je in je eigen keukenkast vindt, heeft waarschijnlijk een herkomst in Brazilië. In Salvador is de eetcultuur een mix tussen Afrikaanse en Braziliaanse ingrediënten.

  • Acarajé: een gefrituurd broodje gemaakt van gestampte bonen, gevuld met een pittige saus en verse garnalen.
  • Banana real: een gefrituurde appelflap bestrooid met een laagje suiker.
  • Cozinha: een kegelvormig maisbroodje gevuld met kip, vlees of vis.

Overnachten in Salvador

In de buurt van de historische stad zijn verschillende gezellige pousada’s, sfeervolle bed & breakfasts. Het ontbijt is overal enorm uitgebreid, met veel vers fruit en een grote hoeveelheid zoetigheden.

Reizen naar Salvador

Voor je vakantie kun je vanuit Amsterdam iedere dag naar Salvador vliegen. De luchthaven ligt zo’n 30 kilometer ten noordwesten van het centrum. De metrolijn van de luchthaven naar het centrum is in aanbouw en zou een van de komende jaren klaar moeten zijn.

Over Olivier

Sinds 2016 reist Olivier de wereld rond op de fiets. Samen met Zoë Agasi zijn ze de persoonlijkheden achter WeLeaf. Avontuur, uitdaging en langzaam reizen zijn de belangrijkste onderdelen voor een geslaagde reis. Zo leren ze een land echt kennen, meestal weg van de toeristische plaatsen. De taal spreken, opent alle deuren in een land.

Voor het laatst bijgewerkt op 4 juli 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Salvador, Brazilië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Olivier Van Herck; Pixabay; Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam