Wat te doen in Brasilia, Brazilië: 10 tips!

Brasilia wat te doenBrasilia is de utopische hoofdstad van Brazilië, zorgvuldig gebouwd op een 1100 meter hoge vlakte in het midden van het land. Niet veel reizigers hebben een bezoek aan de hoofdstad in hun reisschema staan als ze een rondreis maken in Brazilië. Terwijl de jonge geschiedenis van Brasilia zo fascinerend is en er zoveel architectonische juweeltjes te vinden zijn. Brasilia is zelfs de enige 20e-eeuwse stad die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Dat zegt toch al genoeg?

Brasilia is helemaal op de tekentafel bedacht, gepland en ontworpen, door stedenbouwkundige Lúcio Costa en architect Oscar Niemeyer. Vervolgens is de stad van 1956 tot 1960 vanuit het niets opgebouwd. Alle ministeries en regeringsgebouwen liggen in het midden rond een centrale as van oost naar west, de Eixo Monumental. Daarnaast is er een centrale as van noord naar zuid die de woonwijken van Brasilia met elkaar verbindt, de Eixo Rodoviário. Vanuit de lucht kun je er allerlei vormen in zien: een vliegtuig, een vogel of een pijl en boog.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Brasilia?
Boek hier online een hotel in Brasilia, tegen de laagste prijzen

De beroemde architect Niemeyer heeft vrijwel alle belangrijke gebouwen en monumenten ontworpen. Een must om te zien als je houdt van moderne futuristische architectuur. Maar Brasilia heeft ook musea, een uitgaansleven en prachtige natuur. Saai is de stad allerminst, al is Brasilia natuurlijk niet zo betoverend als Rio de Janeiro of zo dynamisch als São Paulo. Ontdek welke opwindende hoogtepunten er allemaal te vinden zijn in de Distrito Federal. Hier vind je 10 tips wat te doen in Brasilia!

Kathedraal van Brasilia

De Kathedraal van Brasilia is de bekendste bezienswaardigheid van de stad, ontworpen door Oscar Niemeyer en ingewijd in 1970. Het is een architectonisch hoogstandje dat er helemaal niet uitziet als een typisch kerkgebouw, met veel wit en strakke lijnen. Rondom steken 16 gebogen betonnen kolommen omhoog die een kroon vormen op het dak. Het lijkt alsof twee handen naar de hemel reiken om te bidden. Bij de ingang staan ​​vier grote bronzen beelden die de vier evangelisten voorstellen.

Brasilia kathedraal

Bij de kerk staat ook een 20 meter hoge en eigentijdse klokkentoren die geschonken is door Spanje. Je gaat naar binnen via een donkere tunnel, waar je merkt dat een deel van de kathedraal onder de grond ligt. Indrukwekkend zijn de lichtinval door de kleurrijke mozaïekramen en de akoestiek. Als twee mensen fluisteren dichtbij de ronde muur, kun je het aan de andere kant horen.

Brasilia kathedraal interieur

De kathedraal heet voluit Catedral Metropolitana de Nossa Senhora Aparecida, vernoemd naar de Braziliaanse bedevaartsplaats Aparecida. Buiten de gebedsdiensten kun je de kerk elke dag bezoeken. Adres: Esplanada dos Ministérios lote 12 – Brasília, DF, 70050-000, Brazilië. Website: www.catedral.org.br

Wil je meer weten over de bezienswaardigheden van Brasilia?
Boek hier een stadstour in Brasilia met een lokale gids

Plein van de Drie Machten

Het Plein van de Drie Machten (Praça dos Três Poderes) is zo’n beetje het politieke machtscentrum van heel Brazilië. Rondom dit grote plein vind je het presidentieel paleis (Palácio do Planalto), het nationaal congres (Congresso Nacional) en het hooggerechtshof (Supremo Tribunal Federal). Het plein is ontworpen door de stedenbouwkundigen Lúcio Costa en Oscar Niemeyer. Zoals veel andere ontwerpen in Brasilia zijn de enorme ruimte en rechte lijnen opvallend.

Plein van de Drie Machten in Brasilia

Opvallend is de 91 meter hoge vlaggenmast waar een enorme Braziliaanse vlag aan wappert. Deze 600 kilo zware vlag zou de grootste ter wereld zijn. Sinds de inhuldiging van Brasilia in april 1960 heeft de vlag onafgebroken gewapperd (met uitzondering van de momenten waarop de vlag werd vervangen). Elke eerste zondag van de maand is er een ceremonie waarbij de vlag wordt gewisseld. Het is een spektakel om te zien! Ook veel Brazilianen gaan hier naartoe.

Brasilia vlag

Het Palácio do Planalto (www.gov.br) is alleen zondag open voor publiek. Maak van de gelegenheid gebruik om de vier verdiepingen van het paleis te verkennen om de kunstwerken, majestueuze zalen en het kantoor van de president te zien. In het weekend kun je elk uur getuige zijn van de wisseling van de wacht voor het presidentieel paleis. Doordeweeks gebeurt dat om de twee uur.

Brasilia presidentieel paleis

Als je verder wat wilt doen, kun je een bezoek brengen aan het Historisch Museum van Brasilia (Museo Histórico de Brasília). Je komt hier alles te weten over de (jonge) geschiedenis van de Braziliaanse hoofdstad. De toegang is gratis, op maandag is het museum gesloten. Adres: Praça dos 3 Poderes – Esplanada, Brasília – DF, 70100-000, Brazilië. Website: www.df.gov.br

Verken het lokale leven in Brasilia op de fiets!
Boek hier een fietstour met een gids door Brasilia

Nationaal Congres

Een van de opvallendste gebouwen aan het Plein van de Drie Machten is het Congresso National (Nationaal Congres), dat wederom door Oscar Niemeyer is ontworpen. Het is een heel complex, met in het midden twee rechthoekige torens van elk 27 verdiepingen. Hierin zitten de kantoren van de parlementsleden. In de halve witte bol aan de linkerkant zit de Senaat. Aan de andere kant staat een omgekeerde koepel waar de vergaderingen plaatsvinden van het Huis van Afgevaardigden.

Nationaal Congres in Brasilia

De witte koepels aan beide kanten staan ook bekend als de ‘vliegende schotels’ en vormen een mooi contrast met de dubbele torens. Die doen denken aan het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York, waarvoor Niemeyer een van de architecten was. Voor de fotogenieke gebouwen is een breed grasveld waar regelmatig tentoonstellingen plaatsvinden.

Brasilia architectuur

Het Nationaal Congres werd geopend in 1958 en was daarmee een van de eerste overheidsgebouwen in Brasilia. Meerdere dagen van de week kun je er terecht voor een rondleiding, ook in het Engels. Adres: Palácio do Congresso Nacional – Praça dos 3 Poderes, Brasília – DF, 70160-900, Brazilië. Website: www.congressonacional.leg.br

JK Memorial

Het JK Memorial is een gedenkteken voor Juscelino Kubitschek (1902-1976), een van de meest geliefde Braziliaanse politici van de afgelopen eeuw. JK, zoals hij werd genoemd, was president van Brazilië van 1956 tot en met 1961. Daarnaast wordt hij beschouwd als de grondlegger van Brasilia. Tijdens de militaire dictatuur van 1964 tot 1984 werd hij een persona non grata omdat hij te kritisch was op het regime. In 1976 stierf hij op mysterieuze wijze tijdens een ‘verkeersongeval’.

JK Memorial in Brasilia

Oscar Niemeyer ontwierp het indrukwekkende monument dat in 1981 werd ingehuldigd. Het bestaat uit een 28 meter hoog voetstuk met daarop een 4½ meter hoog standbeeld van Kubitschek. Bewonderaars van Niemeyer zien dit als een van zijn beste werken. Bij het monument is het graf van Kubitschek en een museum dat aan zijn leven en werk is gewijd. In het museum kom je ook meer te weten over de vroegste plannen voor Brasilia. Adres: Eixo Monumental – Lado Oeste – Praça do Cruzeiro, Brasília – DF, 70070-300, Brazilië. Website: www.memorialjk.com.br

Torre de TV

Voor een mooi uitzicht over Brasilia neem je de lift naar het observatiedek van de Torre de TV. De 224 meter hoge televisietoren is gebouwd in 1967 en geïnspireerd op de Eiffeltoren in Parijs. Vanaf het 74 meter hoge uitkijkplatform heb je uitzicht op de Eixo Monumental, de centrale as van de stad die omringd is door regeringsgebouwen. Een kaartje kopen hoeft niet, want de toegang is gratis. In de buurt van de tv-toren vind je Feira da Torre, een markt waar je streetfood, souvenirs en ambachtelijk gemaakt handwerk kunt kopen.

Tv-toren Brasilia

Juscelino Kubitschek-brug

Op warme dagen is het Lago do Paranoá een heerlijke plek om te ontspannen. Dit meer aan de oostkant van Brasilia is in de jaren ’50 aangelegd, met drie eilandjes en een maximale diepte van 30 meter. Aan de oever bevinden zich ambassades, consulaten, restaurants en sportclubs. De beroemdste bezienswaardigheid is echter de Juscelino Kubitschek-brug over het meer.

JK-brug Brasilia

De 1200 meter lange betonnen en stalen brug is een architectonisch hoogstandje met drie bogen die 60 meter boven het water uittorenen. Ponte JK, zoals de brug lokaal bekendstaat, ziet er vooral ‘s avonds sensationeel uit als de bogen zijn verlicht. Er is een apart pad voor voetgangers en fietsers. Ook deze brug is vernoemd naar de vroegere Braziliaanse president Juscelino Kubitschek.

Itiquira-waterval

Een dagtripje naar de Itiquira-waterval is leuk als je wat buiten de stad wilt doen. De Salto do Itiquira is de hoogste waterval van Brazilië en een van de hoogste ter wereld, waarbij het water liefst 168 meter naar beneden tuimelt. Ter vergelijking: de beroemde Iguaçu-watervallen op de grens met Argentinië zijn ‘slechts’ 82 meter hoog. De Itiquira-waterval is natuurlijk wel een stuk smaller…

Itiquira-waterval bij Brasilia

De waterval ligt in een groen park met wandelpaden en plekken waar je kunt picknicken. Perfect dus om even wat tijd door te brengen in de natuur, weg van de drukte van de stad. Onder de waterval kun je niet zwemmen omdat de kracht van het water te sterk is. Stroomafwaarts zijn wel enkele kleinere watervallen waar je kunt zwemmen op warme dagen. De Itiquira-waterval is ongeveer 1 uur en 45 minuten rijden vanuit Brasilia over een verharde weg (115 kilometer).

Bekijk de hoogste waterval van Brazilië van dichtbij
Boek hier een trip naar de Itiquira-waterval vanuit Brasilia

Kerk van Dom Bosco

Nog een hoogtepunt van Brasilia is de Santuário São João Bosco. Van buiten ziet de kerk er simpelweg uit als een betonnen vierkante doos met 40 hoge spitsbogen. Voor de verwondering moet je binnen zijn. Dan blijkt dat die spitsbogen schitterende blauw getinte glas-in-loodramen omlijsten. Deze ramen doen denken aan een sprankelende sterrenhemel. In het midden hangt een enorme kroonluchter die gemaakt is van 7400 stukjes Murano-glas (van het Italiaanse eiland Murano bij Venetië).

Dom Bosco-kerk in Brasilia

De kerk is gewijd aan de Italiaanse priester Dom Bosco (1815-1888), die later heilig is verklaard. Hij is de patroonheilige van Brasilia omdat hij droomde van een utopische hoofdstad in de Nieuwe Wereld tussen de 15e en 20e breedtegraad van het zuidelijk halfrond. Dit heiligdom is precies op de 15e breedtegraad gebouwd. Adres: Quadra 702 Sul Bloco B, SHCS, Brasília – DF, Brazilië. Website: paroquias.salesianos.br

Paleis van de Bogen

Het mooiste gebouw van Brasilia is misschien wel het Palácio Itamaraty, oftewel het ‘Paleis van de Bogen’. Architect Oscar Niemeyer heeft in 1970 al zijn creativiteit losgelaten op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Rondom zie je een colonnade van symmetrische bogen die prachtig reflecteren in de omliggende vijvers. Alles is gebouwd met materialen die uit Brazilië afkomstig zijn, omdat het gebouw ontworpen is om buitenlandse bezoekers te introduceren bij buitenlandse bezoekers.

Paleis van de Bogen in Brasilia

De zalen binnen hangen daarom ook vol met kunstwerken van Braziliaanse kunstenaars. Hoogtepunten zijn ook de half overdekte binnentuin en een modernistische wenteltrap die in de lucht lijkt te zweven. Op dinsdag tot en met zondag kun je er terecht voor rondleidingen in het Portugees. Rondleidingen in het Engels zijn alleen mogelijk op afspraak. Adres: Zona Cívico-Administrativa BL H – Brasília, DF, 70170-900, Brazilië. Website: www.df.gov.br

Brasilia National Park

Slechts 10 kilometer ten noorden van het stadscentrum ligt Brasilia National Park (Parque Nacional de Brasília). Het is een gebied met tropische savannes, bossen, moerassen en graslanden. Maar je hebt er ook de kans om talloze wilde dieren te spotten, zo dichtbij de stad! Dit park is onder meer de thuisbasis van capibara’s, brulapen, het reuzengordeldier, manenwolven, zwartoorpenseelaapjes, wilde zwijnen en zelfs jaguars. Ook leven er anaconda’s en verschillende andere soorten slangen.

National Park in Brasilia

In het park zijn verschillende goed aangelegde wandelpaden. Er zijn een paar wandelroutes uitgestippeld, van 20 minuten tot een uur lopen. Of ga met de lokale bevolking badderen in een van de twee mineraalbaden, waarvan het water een geneeskrachtige werking zou hebben. Die bevinden zich vlakbij de ingang. Daar is ook een bezoekerscentrum waar je meer informatie kunt inwinnen over het park. Adres: s/n, Sman – Zona Industrial, Brasília – DF, 70635-800, Brazilië.

Wat te doen in Brasilia: praktische tips

Overnachten in Brasilia

Alles is netjes opgedeeld in sectoren in Brasilia, dus dat geldt ook voor hotels. Zowel aan de noordkant als de zuidkant van de Esplanada in het centrum vind je zones met hotels, die bekendstaan als Setor Hoteleiro Norte en Setor Hoteleiro Sul. Het zijn vooral moderne hoogbouwhotels waar vooral regeringsambtenaren, diplomaten en zakenmensen verblijven, maar als toerist ben je natuurlijk ook van harte welkom. De meeste hotels hebben restaurants met Braziliaanse en internationale gerechten. Buiten deze zones zijn vooral aan de oever van het Paranoá-meer enkele hotels te vinden, maar dan ben je wel verder weg van alle bezienswaardigheden.

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Brasilia?
Boek hier een hotel in Brasilia, tegen de laagste prijzen

Een plek met goede reviews is het Windsor Brasilia Hotel, op een steenworp afstand van het centrum. Het is een betaalbaar 4-sterrenhotel met binnenzwembad, spa en restaurant. De kamers zijn modern en comfortabel ingericht en gasten prijzen het personeel om hun service. Op 2 minuten lopen is een winkelcentrum. ► Boek een overnachting in Windsor Brasilia Hotel vanaf € 59

Brasilia Palace Hotel

Als je naar Brasilia komt voor de architectuur kun je een kamer boeken in het Brasilia Palace Hotel. Dit hotel in brutalistische stijl is in 1958 is ontworpen door Oscar Niemeyer. Het was daarmee een van de eerste voltooide gebouwen in de Braziliaanse hoofdstad. Hier sliepen belangrijke hoogwaardigheidsbekleders als koningin Elizabeth, Indira Ghandi, Dwight Eisenhower en Che Guevara, voordat het in 1978 door brand werd verwoest.

Palace Hotel in Brasilia

Na tientallen jaren van verwaarlozing werd het Brasilia Palace Hotel gemoderniseerd en heropend in 2006. Hoogtepunten in het interieur zijn twee muren met tegelpatronen van de beroemde Braziliaanse beeldhouw Athos Bulcão. Het 4-sterrenhotel heeft een ovaalvormig zwembad met uitzicht op het Meer van Paranoá. Dineren kan in het Italiaanse restaurant Oscar aan de oevers van het meer. Hoewel het een bijzonder hotel is, ligt deze accommodatie wel wat meer afgelegen van het centrum van Brasilia. Met een taxi het zo’n 15 minuten rijden naar de belangrijkste bezienswaardigheden. ► Boek een overnachting in het Brasilia Palace Hotel vanaf € 49

Eten en drinken in Brasilia

Brazilië heeft circa restaurants met Michelin-sterren, maar geen enkele daarvan bevindt zich in de Braziliaanse hoofdstad. Je zou anders verwachten in een stad met vele diplomaten, ministers en hooggeplaatste ambtenaren, maar voor sterrenrestaurants moet je toch naar São Paulo of Rio de Janeiro.

Niettemin heeft Brasilia enkele uitstekende restaurants voor een avond stijlvol dineren. Probeer bijvoorbeeld een tafeltje te reserveren bij Taypá Sabores del Peru (www.taypaperu.com.br), het eerste en beste Peruaanse restaurant in de stad. De gerechten worden gepresenteerd als kunstwerkjes door de chef-kok, die ook twee geprezen restaurants in Buenos Aires bezit.

Uiteraard vind je in Brasilia veel churrascaria’s, BBQ-restaurants die je overal tegenkomt in Brazilië. Rondlopende obers brengen gebarbecued vlees van grote spiesen naar je tafeltje, waarvan je zoveel kunt laten afsnijden als je wilt. Zo’n service in een steakhouse-restaurant in Braziliaanse stijl staat bekend als rodízio.

Brasilia steakhouse

Een van de beste adressen in Brasilia is Fogo de Chão (www.fogodechao.com.br), waar obers tot 18 verschillende stukken vlees serveren. Het restaurant ligt in het hart van het Braziliaanse politieke centrum en ontvangt magistraten, diplomaten, rechters en buitenlandse expats. Zoek je een plek om te dansen, te flirten en te genieten van live muziek? Ga naar Outro Calaf (www.outrocalaf.com) voor de beste feesten van Brasilia.

Reizen naar Brasilia

Brasilia ligt in de Braziliaanse hooglanden in het midden van het land, behoorlijk ver van andere grote steden. Vliegen is de snelste en makkelijkste manier om in de Braziliaanse hoofdstad te komen. De stad heeft een internationale luchthaven, Aeroporto Internacional de Brasília (BSB) (www.bsb.aero), op zo’n 14 kilometer ten zuiden van het centrum.

Brasilia Brazilië

Dit het derde drukste vliegveld van Brazilië, maar toch zijn er weinig internationale vluchten naar Brasilia. Er zijn een paar schaarse vluchten vanuit bestemmingen als Buenos Aires en Panama. De Portugese luchtvaartmaatschappij TAP Air vliegt een paar keer per week rechtstreeks van Lissabon naar Brasilia (9½ uur). Verreweg de meeste vluchten zijn vanuit andere Braziliaanse steden, zoals Rio de Janeiro (1 uur en 45 minuten), São Paulo (1 uur en 45 minuten) en Recife (2 uur en 45 minuten).

Vervoer vanaf de luchthaven naar Brasilia

Vanaf de luchthaven kun je een bus of taxi nemen naar het centrum van Brasilia. De taxistandplaats bevindt zich voor de uitgang van de terminal voor binnenlandse vluchten. Let er op dat je alleen een officiële taxi neemt. Er lopen ook malafide taxichauffeurs rond die argeloze passagiers benaderen. De taxirit van het vliegveld naar Eixo Monumental, de centrale as in het centrum van Brasilia, duurt ongeveer 15 minuten.

Vermijd stress en wachtrijen bij aankomst op de luchthaven
Boek hier alvast een taxi transfer naar je accommodatie in Brasilia

Met de bus ben je minimaal 1 uur onderweg. Op de luchthaven kun je ook een auto huren. Het verkeer in Brasilia is beschaafder dan in de meeste andere Braziliaanse steden en bovendien is Brasilia niet heel voetgangersvriendelijk.

Tip: huur een auto via Sunny Cars, zonder eigen risico en verborgen kosten
Vergelijk hier de tarieven van een huurauto in Brasilia bij Sunny Cars

Daarnaast kun je een bus pakken naar Brasilia vanuit andere steden. Hou er rekening mee dat de reis vermoeiend kan zijn, want de afstanden zijn erg lang en de wegen niet overal even goed. Vanuit São Paulo en Rio de Janeiro duurt een busreis circa 19 tot 20 uur. Dat betekent dus slapen in de bus. Util (www.util.com.br) is een busmaatschappij die ongeveer twee keer per dag vertrekt van Rio de Janeiro naar Brasilia.

Voor meer informatie over wat te doen in Brasilia kun je kijken op de officiële website van het toeristenbureau: www.turismo.df.gov.br

Voor het laatst bijgewerkt op 29 november 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Brasilia, Brazilië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Pixabay; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam