Tips voor een vakantie in León, Nicaragua

Door Jorien Slager

Denk je aan León, dan denk je aan vulkaanboarden, een activiteit waarbij je met een houten board op hoge snelheid van de Cerro Negro-vulkaan afglijdt. Maar ook León zelf is zeker de moeite waard tijdens een vakantie in het fantastische Nicaragua!

Santiago de los Caballeros de León, meestal gewoon León genoemd, is een typisch Nicaraguaans stadje. Het heeft ruim 200.000 inwoners en overal waar je kijkt, zie je gekleurde huisjes. León ligt op zo’n 90 kilometer afstand van Managua, de hoofdstad van Nicaragua. De prachtige koloniale stad is behoorlijk populair onder reizigers en dat snapte ik na een bezoekje maar al te goed.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond León

Vulkaanboarden vanaf de Cerro Negro-vulkaan

León en vulkaanboarden worden vaak in één adem genoemd, en dat is niet zo gek. De Cerro Negro-vulkaan ligt namelijk op slechts een uurtje rijden vanaf León. Nicaragua is het enige land ter wereld waar je kunt vulkaanboarden vanaf een actieve vulkaan en dit is zeker de moeite waard. Je klimt zelf naar de top van de vulkaan en mag daarna naar beneden op een houten board.

Ik sliep tijdens mijn verblijf in León in het Bigfoot Hostel. Dit hostel organiseert dagelijks tours met een gids naar de vulkaan. Je betaalt slechts 25 dollar en krijgt daarvoor een shuttle van en naar de vulkaan, een houten board, een pak dat je aan moet doen wanneer je naar beneden boardt, een gids en tot slot een koud biertje op de terugweg.

Relax op het strand van Las Peñitas

De meeste vulkaanboard-tours bieden een gratis shuttle naar dit leuke vissersdorpje aan. Je gaat dan ’s ochtends vulkaanboarden en ’s middags word je gratis naar het strand gebracht. Las Peñitas ligt op slechts een half uur rijden van León. De mooie stranden zijn een welkome verkoeling in de heetste stad van Nicaragua, waar het in de schaduw vaak nog warmer is dan 30 °C!

Ga eten, eten en nog eens eten

León is de perfecte stad om heerlijk te eten en drinken. Voor een paar dollar eet je op straat en voor iets meer bij een restaurant in een van de leuke straatjes of op het centrale plein. Ook ’s ochtends vroeg zijn er verschillende bakkers open waar je heerlijke hartige of zoete broodjes kunt kopen. Dankzij de lage prijzen is León de perfecte stad om jezelf culinair te verwennen.

In de avond naar Parque Central

Parque Central is de plek waar je ’s avonds moet zijn als je op zoek bent naar wat gezelligheid. Het plein vult zich dan met verkopers van eten en souvenirs, maar gelukkig zijn ze allesbehalve opdringerig. Aan het einde van de middag zie je verschillende schoolklasjes in uniform voorbij komen die na schooltijd naar het plein gaan. De lokale bevolking verzamelt zich iets later.

Bezoek de Kathedraal van León

Breng een bezoekje aan de Kathedraal van León. Je kunt zelfs over het dak van dit bijzondere gebouw wandelen. Voor slechts 3 dollar mag je naar boven.

De kathedraal van Leon is de grootste kathedraal van Centraal-Amerika. Sinds de bouw heeft het gebouw meerdere oorlogen en uitbarstingen van de Cerro Negro-vulkaan overleefd. De kathedraal van León is dan ook een nationaal monument van Nicaragua dat op 28 juni 2011 door Unesco erkend werd als werelderfgoed.

Praktische info over een vakantie in León

Slapen in León

Tijdens je vakantie in León heb je genoeg keuze om te overnachten. Ik sliep tijdens mijn bezoek aan León in het Bigfoot Hostel, een fijn hostel waar je meerdere dorms hebt, maar ook privékamers. ’s Avonds kun je wat eten of drinken in de bar en het hostel organiseert meerdere tours. Daarnaast biedt het goedkope shuttles aan.

Eten en drinken in León

In León kun je heerlijk eten, van streetfood tot luxere restaurants. Een fijn ontbijt- en lunchzaakje is Pan y Paz, een Franse bakkerij waar ze heerlijke broodjes en gebakjes hebben. De bakkerij heeft een grote buitenruimte waar je uren kunt blijven zitten. ’s Avonds is er genoeg aanbod van heerlijk streetfood, waaronder natuurlijk taco’s en cadillac.

Lekkere sapjes voor een betaalbare prijs vind je bij Batidos Pitaya. Kijk niet gek op als je in León maar 2 dollar betaalt voor een halve liter verse smoothie. Daarnaast kent León een groot aantal leuke koffietentjes.

Vervoer naar León

De meeste reizigers belanden in León vanaf de hoofdstad Managua, die op slechts 90 kilometer afstand ligt. Ik nam een shuttlebus van Managua naar Leon voor slechts 6 dollar.

León is een redelijk klein stadje waardoor alles goed te voet te doen is. Ga daarom niet in op het aanbod van tuktuk-chauffeurs. Een van hen wilde ons bijvoorbeeld 130 dollar laten betalen voor een ritje van een paar honderd meter en vroeg daarna ook nog geld omdat we een backpack mee hadden. Je verlaat León weer per shuttle of natuurlijk met de welbekende chicken bus!

Over Jorien

Jorien Slager (1993) is (freelance) journalist en bijna iedere maand in een ander land te vinden.

Ze citytripte, backpackte en roadtripte zichzelf al naar meer dan 40 landen, maar wil nog zo veel zien dat daar een wereldreis van minimaal een paar jaar voor nodig is.

Voor het laatst bijgewerkt op 19 juli 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in León, Nicaragua, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Jorien Slager; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam