Rondreizen Panama

Overnachten in Panama

Panama heeft genoeg mogelijkheden om te overnachten, voor elk type reiziger. In de hoofdstad Panama City vind je strakke nieuwe hotels in glinsterende wolkenkrabbers die zich richten op zakenreizigers, terwijl in het historische centrum charmante boutique hotels dingen naar de gunst van toeristen. Aan de stranden kun je overnachten in all-inclusive resorts, terwijl je op het platteland, in kleinere steden en in de bergen terecht kunt in goedkopere middenklasse hotels, guesthouses en bed & breakfasts.

In heel Panama kun je ook goedkoop overnachten in hostels, met vooral veel keuze op de Bocas del Toro-eilanden en in het bergstadje Boquete. Er zijn weinig officiële campings in Panama, maar kamperen kun je wel in nationale parken of in de tuin van sommige hostels. Op de San Blas-eilanden kun je overnachten in de huizen van inheemse volkeren. In natuurgebieden en de hooglanden zijn ecolodges te vinden. In de buurt van de kust groeit het aanbod van vakantiehuizen, villa’s en bungalows – soms op palen in het water. In de steden kun je steeds vaker een appartement huren.

Het hoogseizoen in Panama is het droge seizoen, van begin december tot eind april. In deze tijd kunnen hotelprijzen verdubbelen en zijn de populairste plekken al maanden van tevoren volgeboekt. Vooral rond Kerstmis en Oud & Nieuw, de festivals in november en tijdens Semana Santa (de week voor Pasen) zitten hotels, hostels en guesthouses razendsnel vol. Het is raadzaam tijdig te reserveren als je in deze periode in Panama wilt overnachten. De luxe hotels in Panama City houden zich minder aan de seizoenen, omdat hier het hele jaar door zakenreizigers verblijven.

Hotels in Panama

In alle steden en plaatsen van Panama zijn hotels te vinden. Het zijn vooral middenklasse en luxe hotels, met het meeste aanbod in Panama City. Door de groeiende economie zijn daar de laatste jaren flink wat nieuwe hotels bijgekomen.

Ook de internationale hotelketens hebben inmiddels een stevige voet aan de grond gekregen in de Panamese hoofdstad. Je kunt er overnachten in vestigingen van onder meer Marriott, Radisson, Hilton en Intercontinental. Een hotel dat in het oog springt, is het JW Marriott Panama. Het luxe 5-sterrenhotel zit in een gigantische zeilvormige wolkenkrabber van 70 verdiepingen, en daarmee het hoogste gebouw van Centraal-Amerika. Bij de opening in 2011 was dit het eerste buitenlandse hotel van Donald Trump, totdat hij in 2018 zijn handen er vanaf trok. ► Boek een overnachting in het JW Marriott Panama Hotel vanaf € 127

Het is gelukkig nog niet heel duur om in Panama in hotels te overnachten, mede door de groeiende concurrentie en de bouw van nieuwe hotels. In de goedkoopste hotels betaal je zo’n $30 per nacht. Dan heb je een kamer met één tweepersoonsbed (cama matrimonial), een badkamer, kabeltelevisie en airconditioning. Voor een middenklasse hotel ben je tussen de $ 50 en $ 100 kwijt. Een kamer in een luxe hotel begint vanaf € 100. Ontbijt is meestal inbegrepen. Hotels in Panama City kunnen vaak het vervoer regelen van en naar de luchthaven.

Hou er wel rekening mee dat er een toeristenbelasting geldt van 10 procent voor accommodatie in Panama. Vooral als je langere tijd in een luxe hotel verblijft, kan de hotelrekening flink hoger uitvallen. De belasting is niet altijd inbegrepen in de vermelde prijs, dus check dit bij het reserveren van een hotel.

Zoek je een voordelig hotel tijdens je vakantie in Panama?
Reserveer hier een hotel in Panama, tegen de laagste prijzen

Hostels in Panama

Je kunt goedkoop overnachten in hostels, die vooral te vinden zijn in toeristische gebieden als de Bocas del Toro-eilanden, Boquete en Panama City. Hostels zijn populair bij backpackers en individuele reizigers en een geweldige plek om ervaringen uit te wisselen. De prijs voor een bed ligt ongeveer tussen de $ 10 en $ 15 per persoon. De populairste hostels zijn snel volgeboekt in het hoogseizoen, dus reserveer ze op tijd.

Er zijn wel grote verschillen in kwaliteit en sfeer in de hostels in Panama. Sommige hostels worden uitzonderlijk goed gerund en hebben zelfs een zwembad. Ze hebben een gemeenschappelijke lounge waar je andere reizigers kunt ontmoeten, een keuken waar je gebruik van kunt maken en ze organiseren leuke excursies en activiteiten. Een van de beste hostels in deze categorie is Luna’s Castle, gevestigd in een koloniaal herenhuis in het oude centrum van Panama City. Je kunt echter ook vervallen hostels tegenkomen zonder gemeenschappelijke ruimte en smerige kamers.

Kamperen in Panama

Voor low budget reizigers kan kamperen een optie zijn in Panama. Er zijn nauwelijks officiële campings, maar er zijn verscheidene hostels waar je je tent kunt neerzetten voor zo’n $6 per persoon. In de nationale parken zijn vaak schuilplaatsen (refugios) waar je voor weinig geld kunt overnachten. Die worden beheerd door de nationale milieu-autoriteit ANAM (Autoridad Nacional del Ambiente).

Als je avontuurlijk bent aangelegd, kun je wildkamperen op een van de stranden of in berggebieden rond Boquete en Volcán. In de berggebieden zijn een klamboe en muggenspray essentieel. In de Bocas del Toro-eilanden zijn er backpackers die kamperen op Cayos Zapatilla. Dit zijn twee kleine onbewoonde eilanden, op 45 minuten varen vanaf Isla Colon. Er zijn geen voorzieningen, dus je moet alles zelf meenemen (kampeerspullen, eten en drinken).

Voor het laatst bijgewerkt op 20 april 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Panama, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/wildam; Marriott Hotels.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam